Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas pokračuje v čele ODS, prvním místopředsedou Kuba

Nečas pokračuje v čele ODS, prvním místopředsedou Kuba

05.11.2012 8:18, aktualizováno: 5.11. 9:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas obhájil funkci předsedy ODS. Na stranickém kongresu v Brně pro něj v tajné volbě hlasovalo 351 delegátů. Jeho protikandidát, exministr Ivan Fuksa, získal 178 hlasů z 592. Oznámil to předseda volební komise Jan Vidím. Staronový předseda ODS tak na kongresu získal podporu zhruba 60 procent delegátů. Nečas po volbě uvedl, že svůj mandát považuje za silný. V nejbližších dnech se rozhodne, jak bude řešit potíže s vnitrostranickými rebely a jejich odmítáním zvýšení daně z přidané hodnoty. Žádné řešení rozkolu uvnitř ODS doposud nenastínil. Prvním místopředsedou ODS se stal ministr průmyslu Kuba. Získal 363 hlasů. Na druhém místě skončila šéfka Sněmovny Němcová se 142 hlasy.

"Cítil jsem, že situace vůbec není jednoznačná, že je to opravdu kritická volba, kritické zvažování, že nehážete automaticky volební lístky," řekl Nečas delegátům po volbě. Váží si prý "kritické podpory", kterou dostal, a bere ji jako závazek lépe komunikovat se členy ODS. "Počet získaných hlasů považuji za silný mandát," řekl Nečas na tiskové konferenci bezprostředně po vyhlášení výsledku volby.

Cílem znovuzvoleného předsedy bude, aby dosáhl jednoty uvnitř strany, protože veřejnost si podle něj již nepřeje žádné další spory občanských demokratů.

Fuksa kandidaturu veřejně oznámil v sobotu večer. Exministr zemědělství a jeden z pěti poslanců, kteří odmítají Nečasovu verzi vládního daňového balíčku, s nímž vláda spojila důvěru, získal nezanedbatelnou podporu stranického kongresu. Víkendový sjezd nyní pokračuje volbou místopředsedů.

Podle Nečase by nebylo šťastné, kdyby se Fuksa stal prvním místopředsedou strany. Uvedl k tomu, že by se zástupce skupiny rebelů ocitl ve schizofrenní roli. Podle šéfa strany si Fuksa na jedné straně myslí, že Nečas vede vládu tak špatně, že by v čele strany neměl být, na druhé straně by s ním ale nyní musel velmi úzce spolupracovat. Oba názoroví oponenti se přitom shodují, že strana je v kritické situaci a je nutné ji názorově stmelit.

Ve svém závěru kongres ODS vyzval rebelující poslance, aby respektovali většinové stanovisko sněmovního klubu. Jejich sólo akce prý vyvolává hrozbu pádu vlády, a tedy i dalšího odlivu voličů. Nejvyšší orgán ODS také podpořil schválení majetkového vyrovnání s církvemi v tomto volebním období. Neuspěl návrh žádající poslance, aby znovu schválili prezidentem vetovaný prováděcí zákon ke druhému pilíři důchodové reformy.

Prioritou ODS je pokračování vlády v nynější koalici s TOP 09 a LIDEM. Na základě programu Cesta k důvěře, který delegátům představil staronový předseda Petr Nečas ale chce strana jednat s koaličními partnery o úpravě vládního programového prohlášení.

Neprošel naopak návrh usnesení, který konkrétně doporučoval ministrům a zákonodárcům strany, aby podpořili "vládní stabilizační balíček obsahující mimořádná a přechodně koaličně dohodnutá opatření".

Kongres v sérii usnesení podpořil předsedu strany a premiéra Petra Nečase v jeho postoji k návrhu evropské bankovní unie, kterou delegáti označili za "přímé ohrožení českých střadatelů". Politiky ODS zavázal kongres tak, aby při jednání o budoucí podobě EU vždy jednali tak, aby zabránili jakýmkoliv "přímým i nepřímým finančním dopadům", které by projekt bankovní unie mohl mít v budoucnu na ČR, státní finance i soukromý sektor.

ODS má ve vztahu k EU prosazovat princip méně regulací a více liberalizace. "Odmítáme jednotnou daňovou nebo sociální politiku," uvedli.

Kongres také odmítl snahu Evropské komise o zvýšení českého příspěvku do evropského rozpočtu ve chvíli, kdy země realizuje nutná, ale bolestivá úsporná fiskální opatření.

U nich kongres podpořil dodržení strategie snižování deficitu veřejných financí pod tři procenta hrubého domácího produktu v roce 2013 a podpořil schválení finanční ústavy, které by měla nastavit "mantinely a brzdy vůči rozhazovačné rozpočtové politice".

Kongres požádal všechny členy strany, aby podporovali prezidentského kandidáta ODS Přemysla Sobotku

(Zdroj: čtk, ČT, mediafax)


Váš názor
  •  
    05.11.2012 11:47

    Žádný komentář! Zajímá to vůbec někoho.....?
    Achjo...
    •  
      05.11.2012 11:54

      Ta strana se ajko kaje, ale na druhou stranu neudělala nic čím by to dokázala.
      Jezdec.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university