Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: TOP 09 odejde z vlády, pokud neprojde ekonomický balíček

Kalousek: TOP 09 odejde z vlády, pokud neprojde ekonomický balíček

29.10.2012 8:31, aktualizováno: 29.10. 8:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Pokud Poslanecká sněmovna neschválí ekonomický balíček v navržené vládní podobě, nebo se změnami dohodnutými koalicí, strana TOP 09 odejde z vládní koalice. V neděli to uvedl první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek na TV Prima. 

"Pokud se bude ve sněmovně balíček schvalovat takzvaně nadivoko a diametrálně se změní, aniž by se změny schválily vládní koalicí, tak to nebude vládní návrh a bude to důvod k ukončení této vlády. V tom případě bych očekával demisi celé vlády," uvedl Kalousek. "Jsem si jist, že ministři za TOP 09 ukončí koaliční spolupráci. Padne-li tato vláda, je vyloučeno, abychom se angažovali v nějakém ad hoc slepenci," dodal Kalousek. Jediným řešením by z té situace byly předčasné volby. 

"Pevně doufám, že TOP 09 bude pokračovat ve vládě Petra Nečase, v žádné jiné vládě pokračovat nebude," prohlásil Kalousek. Také Nečas dále usiluje o koaliční dohodu na zákonu, který původně obsahoval zvýšení DPH a další sadu opatření na posílení rozpočtu. "Věřím, že zdravý rozum zvítězí a bude schválena taková podoba stabilizačního balíčku, která bude přijatelná pro všechny koaliční strany," uvedl Nečas ve vyjádření, které poskytl jeho mluvčí Michal Schuster.

Na otázku, zda by TOP 09 podpořila nějaký jiný vládní projekt, aniž by se ovšem sama koaliční vlády účastnila, nechtěl ministr financí odpovědět. 

Vláda s daňovým balíčkem spojila svou důvěru. Sněmovna by o něm měla rozhodovat ve středu. Šestice nespokojených poslanců ODS se ale dosud nedohodla s vedením strany na tom, jak by balíček měl vypadat. ODS se chce pokusit společný postup domluvit ještě bezprostředně před hlasováním. O víkendu občanské demokraty čeká kongres, který bude volit nové vedení strany.

Zástupce revoltujících poslanců ODS Petr Tluchoř dnes Kalouskovi vyčetl, že svými výroky "diktuje členům ODS, koho mají volit na kongresu". I Kalousek by podle něj měl pochopit, jaký signál voliči dali vládě v krajských volbách. "Neschopnost či neochota přijmout opravdové reformy se mají platit další vlnou nových daní. To není zrovna dobrá vizitka pravicového politika," uvedl Tluchoř.

"Vzhledem k tomu, ze TOP 09 klesají preference na hranici volitelnosti a Miroslav Kalousek vyhrožuje předčasnými volbami, tak by mne zajímalo, za jakou stranu bude ten čerchmant kandidovat tentokrát," řekl Tluchoř ČTK. Kalousek nazval tento týden "čerchmanty" členy středočeské ODS, kteří útočí na vlastní vládu.

Pokud ekonomický balíček neprojde, vypadne z příjmové stránky zhruba 20 až 25 miliard korun, které se budou muset ušetřit. Kalousek předpokládá nejen plošné úspory na výdajové stránce ministerstev, ale i v oblasti investic. "Krácen by byl příspěvek do Státního fondu dopravní infrastruktury, investice do vědy a výzkumu, ale i regionálního školství," sdělil Kalousek. V jakém poměru by se příspěvky krátily, by stanovila vláda. 

(Zdroj: TV Prima, čtk, mediafax, ČT)


Váš názor
  •  
    29.10.2012 10:35

    Nevěřím tomu člověkovi ani slovo.Je to jen jeho další arogantní nátlakový krok a snaha prazentovat se jako zásadového a cílevědomého politika. Je mu celkem jasné, že společnost, která obsadila parlamentní koryta od nich dobrovolně neodejde a bude provádět krkolomná salta, tak jako on sám, aby urvali co ještě můžou. Nějaký rozpočet, ekonomický růst, politická zodpovědnost, to je tomuto pánovi ukradený. Je třeba natáhnout nové penězovody, zajistit je tak, aby ty řeky peněz dál tekly z davu do kapes jedinců.
    Homo
  • Chudák Nečas
    29.10.2012 9:54

    Fakt je mi Nečase líto, snaží se většinou o dobré věci, které už měly být udělané dávno, ale dělá je po kalouskovsku = blbě. Jen 3 příklady: 1. změnšení deficitu = správně, ale místo snižování korupce, plýtvání, počtu úředníků atd. se zvyšují daně = blbě 2. církevní restituce a odluka církve od státu = správně, ale místo, aby se církvím vrátilo, co jim bylo ukradeno podle stejných pravidel, jako všem ostatním spolkům, pol. stranám atd. a přestali se platit duchovní z rozpočtu, tak mají církve (zejména katolická) dostat poměrně velký obnos, který nikdo neví, jak byl vypočítán = blbě 3. penzijní reforma = správně, ale udělaná tak blbě, že do II. pilíře skoro nikdo nepůjde, alespoň já ve svém okolí nikoho neznám (a to jsou přitom podle Kalouse ti praví kandidáti s nadrůměrnými příjmy a ve věku okolo 40).
    M
    • Re: Chudák Nečas
      29.10.2012 11:07

      Začátek konce všech reforem nastal při sestavování koaloční vlády. Tehdy dal Kalousek dal ultimatum, že pokud nebude ministrem finanací nepůjde do koalice. Tím se stal Nečas vazalem Kalouska a ten toho dokázal využít k prosazování svých osobních zájmů pod rouškou prospěšnosti stáru. O stát mu nikdy nešlo, chtěl jen stále vytvářet ve veřejnosti pocit, že bez jeho reforem stát zkrachuje. A s vystrašeným davem se snadno manipiluje, zvlášť když jsou k dispozici zkorumpovaná media a politici.
      Juniper
    • Re: Chudák Nečas
      29.10.2012 10:58

      Jak chudák? Ježíši, to je jako bych napsal chudák Biľak, oni mu to ti Sověti trochu zkazili... Podepsal si ho, jmenoval si ho, drží si ho tam a má více než dostatečný inteligenční kvocient, aby mu bylo naprosto jasné to, co tady píšete(me). Tak chytrý je taky. Takže je to úmysl. Pospíšila například odvolal během hodiny...
      sgt.Mike
  •  
    29.10.2012 9:24

    Kalousek neodejde z vlády pokud bude nějamá šance na protlačení církevních restitucí a schválení privátních penzijních fondů. Všechno ostatní mu je naprosto fuk.
    Juniper
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.