Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bývalý šéf KIT digital odmítá pochybení a je připraven vést převzetí firmy za 3,75 USD/akcie

Bývalý šéf KIT digital odmítá pochybení a je připraven vést převzetí firmy za 3,75 USD/akcie

23.11.2012 14:16, aktualizováno: 23.11. 16:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Kaleil Isaza Tuzman, který stál v čele KIT digital do března 2012, odmítá pochybení nastíněná ve středeční zprávě společnosti a chce stát v čele skupiny kupců, která by celou firmu odkoupila při ceně 3,75 USD za akcii (+81 % proti středečnímu závěru na Wall Street). Napsal to v dnešním otevřeném dopise představenstvu KIT digital jako významný akcionář a zástupce společnosti KIT Capital.

„Snahy společnosti KIT digital přiřknout její současné problémy předešlému managementu jsou falešné,“ uvedl v dopise Kaleil Isaza Tuzman v reakci na dřívější vyjádření KIT digital pro americkou Komisi pro cenné papíry. 

Chyby odmítám

Společnost KIT digital ve středu v noci oznámila zjištěné chyby v účetnictví, které povedou k revidování finančních výkazů za období let 2009-2011 a návazně možná i výsledků za 1Q12 a 2Q12. Společnost doporučuje investorům neopírat se o dříve publikované výsledky a odkládá i vydání výsledků za 3Q12. Chyby by se měly týkat zejména špatného zaúčtování tržeb plynoucích z některých trvalých licencí a zaúčtování transakcí s propojenými společnostmi. Kaleil Isaza Tuzman v dnešním dopise představenstvu  KIT digital napsal, že po dobu jeho působení ve firmě byly všechny příjmy vykázány až po konzultaci a schválení nezávislé účetní společnosti a schválení našeho auditního výboru.

Zvláštní výbor pro audit KIT digital ve středu také upozornil, že společnost pod předchozím vedením vstoupila během let 2008 až 2011 do „transakcí se spřízněnými protistranami“, což nebylo řádně popsáno ve zprávách pro americkou Komisi cenných papírů (SEC). Ani s tímto však bývalý generální ředitel a předseda představenstva KIT digital nesouhlasí. „Zmíněné „transakce se spřízněnými protistranami“ jsou nemístné a zavádějící,“ napsal Isaza Tuzman v dnešním dopise. 

Rozpory se současným vedením

Kaleil Isaza Tuzman rezignoval z postu výkonného ředitele společnosti v březnu letošního roku, následně v dubnu opustil i funkci předsedy představenstva. Důvodem byla údajně neslučitelnost jeho představ ohledně strategických rozhodnutí a budoucnosti firmy s názory ostatních členů správní rady. Společnost vytvořila v letošním lednu speciální strategický výbor představenstva („Specital Committee“), který převzal kontrolu nad všemi zásadními rozhodnutími. "Jako významný akcionář jsem získal přesvědčení, že bych mohl příznivě ovlivnit rozvoj společnosti spíše z vnější pozice," uvádí v dnešním prohlášení Isaza Tuzman. Ten se svým týmem představil firmě několik doporučení včetně dokončení zásadní restrukturalizace a konsolidace podnikání a provedení dvou "pro akcionáře výhodných" strategických transakcí. Strategický výbor nicméně návrhy opakovaně ignoroval nebo zamítal a „vedení společnosti se ukázalo jako dysfunkční“, což mě a několik členů jádra managementu přimělo po měsících bojů k rezignaci, vysvětluje Isaza Tuzman.

Ačkoli současný management KITD konečně realizoval plán redukce personálu a celkové konsolidace ústředí, který vytvořilo předchozí vedení téměř před rokem, toto zpoždění vedlo k tomu, že KITD došly peníze, a vystavilo firmu riziku, že propadne do rukou věřitelů, uvedl Isaza Tuzman. 

Převzetí za 3,75 USD/akcie?

Společnost KIT digital dále ve středu uvedla, že kvůli slabé hotovostní pozici nemusí být schopná dostát svým závazkům vyplývajícím ze zajištěného úvěru ve výši 11 mil. USD. Firma navíc opět zhoršila svůj výhled pro cash flow a čeká další dodatečné náklady. Kvůli nedostatečné hotovosti bude zvažovat alternativy získání kapitálu i samotný prodej celé společnosti.

Isaza Tuzman k možnosti převzetí společnosti řekl, že na základě analýzy veřejně dostupných informací je jeho firma KIT Capital připravena vést skupinu kupců společnosti při ceně 3,75 USD/akcie v hotovosti, která implikuje 81% prémii proti středečnímu závěru na Wall Street na 2,07 USD. Následně však titul v poobchodní fázi ve středu propadl až o 76 procent na 0,5 USD. Dnes titul v předobchodní fázi ztrácel až přes 71 procent, po otevření Wall Street padá "jen" o 57 procent na 0,89 USD.
 
„O transakci jsme se bavili s dvojicí velkých private equity skupin, které vyjádřily zájem na spolupráci, a věříme, že máme podporu klíčových osob uvnitř společnosti pro nastavení správného kurzu KIT digital,“ napsal dnes Isaza Tuzman představenstvu KIT digital. „Věříme, že jsme schopni dokončit podmínky financování a dohodu o akvizici velmi rychle, pokud nám představenstvo ihned odpoví,“ podotkl bývalý šéf KIT digital.

Isaza Tuzman v dopise také jmenuje seznam doporučení stávajícímu managementu, resp. kroků, které by nastavily správný směr působení KIT digital. Z provozního hlediska je podle něj třeba:

- formulovat vizi „nové“ KIT digital, se zaměřením na klienty, zaměstnance a prodejce a s odhlédnutím od kapitálových trhů

- snížit náklady na management na polovinu

- kontaktovat 30 hlavních klientů a zajistit tak plnění či obnovu kontraktů

- zavést program ocenění celosvětově 50 nejlepších zaměstnanců

- dokončit původní plán snížení nákladů a konsolidace z pera původního managementu, který počítá s udržením ústředí v Praze, konsolidací projektového týmu do dvou sídel, konsolidací centrál v New Yorku a Atlantě do jedné a uzavřením šesti dalších ústředí (včetně dubajského), a zvýšením počtu zaměstnanců v divizi prodeje a business developmentu o třetinu

- upustit od přístupu "dělení a prodeje" aktiv

- jasně zformulovat strategii posílení rozvahy, která by měla být soustředěna na minoritní investice do private equity a restrukturalizaci současného dluhu, to vše za provedení otevřeného a transparentního prodeje společnosti s veřejně oznámenou minimální cenou 3,75 USD/akcii.

 
(Zdroj: KIT Capital, KIT digital)


Čtěte více:

Kaleil Isaza Tuzman o rozporech v představenstvu a strategickém prodeji KIT digital (+komentář)
18.04.2012 10:07
Technologická společnost KIT digital (146 CZK, 1,39%) v pondělí po záv...
KIT digital do konce roku zešíthlí o pětinu lidí, slibuje soustředění na jádrový byznys a úsporu 40 mil. USD ročně
17.09.2012 13:30
Technologická společnost KIT digital oznámila, že plán restrukturaliza...
KIT digital (až -76 % v USA, v Praze zastaveno): Naše výsledky za 2009 až 2Q12 jsou chybné, řešíme nedostatek hotovosti
22.11.2012 8:19
Management KIT digital objevil chyby a nesrovnalosti v účetnictví zne...
KIT digital – Firmu čekají těžké časy, akcionářům hrozí enormní naředění (snížení cílové ceny)
22.11.2012 15:40
Společnost KIT digital včera v noci oznámila zjištěné chyby v účetnic...

Váš názor
  • překlad
    24.11.2012 1:30

    kdopak nám to překládal? „Zmíněné „transakce se spřízněnými protistranami“ jsou nemístné a zavádějící,“ napsal Isaza Tuzman v dnešním dopise. Similarly, the 8K's vague reference to a lack of disclosure concerning certain undisclosed "related party transactions" is misleading and inappropriate. Ve skutečnosti to má být opak: nejasný odkaz na nedostatek informací o některých nezveřejněných "transakcích se spřízněnými stranami" je zavádějící a nevhodný...
    qwer
  •  
    23.11.2012 15:28

    Já jsem ochoten převzít firmu při ceně 10USD/akcii! Ne 10, ale 15!!!
    delcop
  • A tu
    23.11.2012 14:23

    o karkulce jste četli.
    pb
    • Re: A tu
      23.11.2012 15:53

      Musím uznat, že mě tato zpráva vykouzlila úsměv na tváři a značně by to zmenšilo mojí ztrátu na cca jen 500 tisíc. Ale jsem natolik soudný, abych věděl, že je to celé píčovina, a Tuzman jen kalí vodu a ty co jsou dnes u vesla si to pošéfují (ředění, půjčky atd.) aby obrali drobńase a KITDka jim zůstane skoro zadarmo.
      fojta
    • Re: A tu
      23.11.2012 14:35

      Lhát se má až do konce, to je přece známo...už si připravuje objabu k soudu, a tam přece nepřizná chybu...
      paopao
  •  
    23.11.2012 14:21

    a pak, že se krade jenom v Česku
    Kapi
    •  
      23.11.2012 15:39

      Tak tohle je jiný level v okrádání lidí, kam se na něj hrabou naši vládní činitelé.
      VSE LIMITED
Aktuální komentáře
24.04.2024
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m