Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Další den D pro Řecko: Dostane již peníze? ECB a MMF prý požadují 50% odpisy

Další den D pro Řecko: Dostane již peníze? ECB a MMF prý požadují 50% odpisy

26.11.2012 8:26, aktualizováno: 26.11. 9:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Na devizových trzích je zájem o euro, jemuž pomáhají naděje, že ministři financí eurozóny při dnešním dalším mimořádném jednání již uvolní další část pomoci Řecku. To na peníze čeká už od léta, kvůli skluzu v plnění dohodnutých podmínek se jich ale zatím nedočkalo. Hrozí přitom, že pokud je nedostane ani tentokrát, výrazně se zvýší riziko státního bankrotu.



Mezinárodní věřitelé Řecka se dohodnou na snížení jeho dluhu tím, že mu dovolí zpětně odkupovat jeho dluhopisy na trhu za současné nižší ceny, a také využitím zisků Evropské centrální banky z nákupů řeckých obligací a snížením úrokových sazeb na své úvěry. Řekl to minulou středu německý ministr financí Wolfgang Schäuble poté, co se ministři financí eurozóny v noci na úterý druhý týden po sobě nedohodli na uvolnění další části úvěru zadlužené zemi. Velikost dočasného programu zpětného odkupu dluhu Řecka německý ministr financí limitoval 10 miliardami eur.

Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (MMF) požadují, aby se věřitelé vzdali poloviny svých pohledávek vůči Řecku, aby tak bylo možné do roku 2020 snížit zadlužení Atén z předpokládaných 144 procent hrubého domácího produktu na 70 procent. Napsal to v nedělním německý zpravodajský magazín Der Spiegel, podle něhož s tímto krokem nesouhlasí především Berlín. 

ECB a MMF však podle Spiegelu považují radikální odpis řeckých dluhů za nevyhnutelný, aby se dluhovou krizí zasažená jihoevropská země mohla v dohledné době postavit na vlastní nohy. V pondělí mají o řešení řeckých dluhů a případném uvolnění další části druhého záchranného balíku pro Atény znovu jednat ministři financí eurozóny. 

Německo jako klíčová země měnové unie podle časopisu požadované škrty odmítá. Ty by se totiž měly prvně dotknout i veřejných věřitelů, a tudíž peněz daňových poplatníků. A to nechce německá vláda necelý rok před parlamentními volbami v zemi riskovat. Místo toho prosazuje, aby se Řekům snížily úroky u záchranných půjček, které jim mají pomoci vyhnout se hrozícímu státnímu bankrotu. O návrhu Berlína se podle Spiegelu jednalo už na poslední schůzce šéfů financí eurozóny, německý ministr Wolfgang Schäuble ho nicméně na naléhání kancléřky Angely Merkelové nakonec stáhnul. Důvodem byla údajně obava Merkelové, že snížení úroků kvůli nesouhlasu euroskeptiků v unii nebude možné prosadit. 

Eurokomisař pro měnu Olli Rehn v této souvislosti podle německého magazínu apeloval na členské země eurozóny, a zejména na Berlín, aby dostály svému politickému slibu zachránit Řecko. "Každý musí znovu zvážit, kde je jeho červená linie," citoval Der Spiegel Rehna. 

Navzdory současnému odmítavému postoji k novým odpisům řeckého dluhu je údajně německá vláda v budoucnu nevylučuje. Tvrdí to v aktuálním vydání nedělník Welt am Sonntag, podle něhož se minulé pondělí v Paříži uskutečnila tajná schůzka zástupců věřitelů Řecka a Schäuble na ní podle zdroje listu naznačil otevřenost k případným škrtům v roce 2015, o nichž se na setkání hovořilo. Oficiálně to ale berlínská vláda popřela. 

Soukromí věřitelé už dříve přistoupili na odpis více než poloviny svých pohledávek vůči Řecku, a to jako součást druhého záchranného balíku pro Atény.

Spolustraník německé kancléřky Angely Merkelové Norbert Barthle přitom již minulý týden varoval před názorem, že by země eurozóny měly přistoupit na odpis části řeckého dluhu. Podle Barthleho, který má v konzervativní straně křesťanských demokratů (CDU) na starosti rozpočet, by takový postup vyslal fatální signál směrem k dalším zemím, které čerpají mezinárodní finanční pomoc. Navíc by se tím neřešila podstata problémů, které jsou za současný stav řeckých financí zodpovědné.

Dnes Barthle možnost odpisu řeckého dluhu Německem odmítl i ze své funkce rozpočtového odborníka. „Rozpočtová pravidla by odpis řeckého dluhu v držení německého veřejného sektoru zcela znemožnila,“ řekl dnes Norbert Barthle s tím, že tato pravidla vyžadují, aby Německo schválilo půjčku pouze tehdy, jeli si jisté úvěrovými schopnostmi svých partnerů v eurozóně. Navíc zopakoval, že by se takto oslabil tlak na Řecko, aby plnilo podmínky dohodnutého úvěru.

(Zdroj: ČTK, Der Spiegel, Bloomberg, Reuters)


Čtěte více:

Řecko dostane 44 mld. eur tří tranší úvěru najednou, cituje tisk zdroj z německé vlády
13.11.2012 13:43
Německo má v plánu zkombinovat tři tranše záchranného úvěru pro Řecko ...
Ministři financí eurozóny po 11hodinovém jednání odložili rozhodnutí o řeckém dluhu. Samaras se děsí
21.11.2012 8:29
Ministři financí eurozóny včera k rozhodnutí o další pomoci Řecku nedo...
Schäuble odtajnil rámec řešení pro Řecko: Zpětný odkup dluhu, ECB a úroky
21.11.2012 17:07
Mezinárodní věřitelé Řecka se dohodnou na snížení jeho dluhu tím, že m...
ECB s MMF tlačí na Německo: Další haircut řeckého dluhu je jedinou cestou. Do vedení ECB nastoupí Mersch
23.11.2012 9:40
Zástupce Německa v Evropské centrální bance (ECB) Jörg Asmussen tlačí ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data