Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministři financí eurozóny po 11hodinovém jednání odložili rozhodnutí o řeckém dluhu. Samaras se děsí

Ministři financí eurozóny po 11hodinovém jednání odložili rozhodnutí o řeckém dluhu. Samaras se děsí

21.11.2012 8:29, aktualizováno: 21.11. 12:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministři financí eurozóny včera k rozhodnutí o další pomoci Řecku nedošli a odložili jednání o řeckém dluhu na pondělí 26. listopadu. Dnes časně ráno to po maratonu nočních řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker uvedl, že dosavadní jednání přinesla pokrok, konkrétní výsledky ale nesdělil.

"Euroskupina ... pokročila při vytváření konzistentního balíčku důvěryhodných iniciativ určených k dalšímu podstatnému posunu k zajištění udržitelnosti řeckého dluhu," řekl Juncker. Ministři financí nyní podle něj přerušili svá jednání, aby umožnili vyladit technické detaily některých částí balíčku. 

Ministři jednají o uvolnění pomoci ve formě půjček, která by mohla dosáhnout až 44 miliard eur, z nichž více než 31 miliard je blokováno už od června. To by pak mělo umožnit Aténám vyhnout se bankrotu. 

Výměnou za poskytnutí pomoci se Atény zavázaly přistoupit k řadě reforem, přičemž cílem je to, aby se Řecku podařilo dostat dluh pod hranici 120 procent jeho ročního hrubého domácího produktu. Stát by se tak mělo do roku 2020, jenže v poslední době není moc jisté, jestli je to opravdu reálné. 

Euro nedohoda ministrů eurozóny sice příliš z míry nevyvedla, když kurz zůstal poblíž včerejší hladiny 1,28 USD/EUR, ale akciové trhy nepotěšila. Futures na index Euro Stoxx 50, německý DAX a francouzský CAC 40 před dnešním otevřením ukazovaly na pokles trhu o 0,4 až 0,6 procenta.

Možnosti existují, ale jednota schází

Agentura Reuters dnes citovala materiál určený pro schůzku ministrů financí eurozóny, podle kterého se dluh Řecka může snížit na požadovanou úroveň v daném termínu jen v případě, že země eurozóny budou ochotny přijmout ztrátu svých půjček Aténám, poskytnou Řecku další financování nebo přinutí soukromé věřitele, aby prodali řecké dluhopisy za nižší cenu. 

Dokument konstatuje, že bez přijetí dalších opatření se do roku 2020 podaří řecký dluh snížit jen na 144 procent HDP ze současných 170 procent. V roce 2022 by dluh mohl klesnout na 133 procent HDP, v roce 2030 pak na 111 procent. 

Materiál proto doporučuje, aby se termín pro snížení řeckého dluhu na úroveň 120 procent HDP odsunul o dva roky na rok 2022. Zároveň je ale podle dokumentu nutné, aby země eurozóny také přijaly podpůrná opatření. 

Proti odsunutí původně stanoveného termínu se ale staví Mezinárodní měnový fond (MMF). Pokud by Řecku nepodařilo do roku 2020 snížit zadlužení na 120 procent HDP, což fond označuje za "udržitelný dluh", mohl by podle Reuters MMF odmítnout další účast na záchranných programech pro Atény.

"Mame na stole sérii možností, jak zaplnit díru ve financování (Řecka). Jelikož je ale celá otázka natolik komplikovaná, ke konečné dohodě jsme nedospěli," řekl dnes v noci po jednání Euroskupiny německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Řecko se děsí

Řecko je zděšeno výsledkem jednání ministrů financí eurozóny, kteří se opět nedokázali shodnout, zda je možné Řecku poskytnout další část záchranného úvěru. Řecký premiér Antonis Samaras řekl, že v sázce není jen budoucnost Řecka, a vyzval eurozónu, aby další část úvěru uvolnila. 

Řecko stále čeká na 31,5 miliardy eur, které mělo dostat už v červnu. Kvůli skluzu v plnění dohodnutých podmínek ale eurozóna uvolnění této tranše neustále odkládá. Řecko už mezitím schválilo další úspory a doufalo, že tentokrát peníze dostane. Do jednání Euroskupiny se vkládaly velké naděje. Ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová kvůli úterní schůzce zkrátila cestu po Asii, aby se mohla schůzky v Bruselu zúčastnit. 

"Naši partneři, včetně MMF, rovněž musejí dělat to, k čemu se zavázali," upozornil Samaras, jehož citovala agentura Reuters. Premiér tak připomněl, že když Řecko svým věřitelům vyhovělo a schválilo další úspory, měli by se ke svým slibům přihlásit i věřitelé. Mluvčí řecké vlády poznamenal, že Samaras se ve čtvrtek v Bruselu setká s šéfem Euroskupiny Jeanem-Claudem Junckerem. 

Spolustraník německé kancléřky Angely Merkelové Norbert Barthle přitom varoval před názorem, že by země eurozóny měly přistoupit na odpis části řeckého dluhu. Podle Barthleho, který má v konzervativní straně křesťanských demokratů (CDU) na starosti rozpočet, by takový postup vyslal fatální signál směrem k dalším zemím, které čerpají mezinárodní finanční pomoc. Navíc by se tím neřešila podstata problémů, které jsou za současný stav řeckých financí zodpovědné. 

Barthle rozhlasové stanici Deutschlandfunk řekl, že jej nepřekvapuje, že se ministři financí na schůzce v Bruselu na ničem nedohodli. Podstata je podle něj právě v odlišných názorech na to, jak dostat zadlužení Řecka na udržitelnou úroveň. Šéfka MMF tlačí evropské vlády k tomu, aby akceptovaly ztrátu z půjček, které Řecku poskytly. Merkelová ale takovému požadavku neochvějně oponuje. 

"Mělo by to tři důsledky, které jsou podle nás špatné," řekl Barthle. "Stálo by to peníze a také by to byl fatální signál pro Irsko, Portugalsko a možná pro Španělsko. Hned by se začaly ptát, proč mají akceptovat těžké podmínky a prosazovat obtížná opatření. Pak by zde byly i dopady v rámci rozpočtového zákona," dodal Barthle. 

Merkelová podle zdroje agentury Reuters dnes německým zákonodárcům za zavřenými dveřmi řekla, že deficit řeckých veřejných financí by šlo snížit za pomoci nižších úrokových sazeb a posílením úvěrové kapacity Evropského fondu finanční stability (EFSF). Garance EFSF by prý šlo zvýšit až o deset miliard eur a Německo by se tohoto zvýšení zúčastnilo. Pomoci prý mohou i jednotlivé země eurozóny, a to každá jinak, řekla Merkelová.

Samaras řekl, že v sázce je teď stabilita celé eurozóny. Řecko si minulý týden muselo zajistit peníze na splátku dluhu mimořádnou emisí pokladničních poukázek a není jisté, zda by se mu podařilo zajistit si tak peníze i příště.

Vůdce řecké Koalice radikální levice (Syriza) Alexis Tsipras dnes na tiskové konferenci uvedl, že Evropa se svým jednáním sama zahání do slepé uličky. Cesta k řešení problému řeckého dluhu podle něho nevede skrze úsporná opatření

(Zdroj: ČTK, Reuters)


Váš názor
  • po marxistech tráva nikde neroste
    21.11.2012 9:47

    To už bude 58 dohoda o oddlužení. Tolik jsem jich za poslední 4 roky napočítal. Nezafungovala ani jedna :-))
    Jesse
    • Re: po marxistech tráva nikde neroste
      21.11.2012 10:54

      Jesse, nepřeháněj ;-) Teprve při své inauguraci PM - 6.10. 2009 prohlásil Papandereu, že země je v daleko horším stavu (roční deficit z HDP 12,7% ). A až 23.4. požádal na jeho podnět řecký min. financí požádal EU o pomoc ;-)
      Kalka.
    • Re: po marxistech tráva nikde neroste
      21.11.2012 10:37

      navrhuju investici do Řecka: celej poloostrov oplotit pětimetrovou zdí a nasázet cedule "Vstup na vlastní nebezpečí". Za třicet let zkontrolovat, jak se jim přemnožily kozy, jak rostou olivy a kolik jich tam zbylo. Ó velký Die hromovládný, ty to vidíš a nekonáš!!!.
      marrtt
  • Nebojte se
    21.11.2012 9:32

    V pátek se dohodnou, aby se v pondělí ukázalo, že dohoda opět nic neřeší.
    Hans
Aktuální komentáře
23.04.2024
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů