Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co bude dál s Applem?

Co bude dál s Applem?

07.12.2012 11:46
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Nízká dividenda, pokles marží, problémy s odbytem v Číně, nejistý výsledek soudních sporů s levnějšími rivaly, obavy ze schopnosti dál inovovat produkční paletu po smrti otce-zakladatele a také snaha investorů realizovat zisky z nárůstu hodnoty akcií ještě před zvýšením daní v příštím roce – to jsou některé faktory zmiňované v souvislosti s medvědím trendem, v němž se nachází akcie společnosti Apple.

Po největším výprodeji za posledních několik let, který titul postihl ve středu, se včera akcie technologického gigantu stabilizovaly u hranice 547 USD za kus. Od začátku roku stále připisují 33 %, nicméně od dosažení vrcholu nad 700 USD v polovině září se svezly o 22 % níž. Nyní nad nimi navíc visí tzv. smrtící kříž, tedy událost, při níž 50denní průměr ceny klesne pod 200denní. Momentálně jsou od sebe tyto průměry vzdálené jen zhruba o 1 %. Smrtící kříž je všeobecně považován za signál k prodeji.

Názory na to, kam se ostře sledovaný titul, tvořící 20 % indexu Nasdaq , vydá v budoucnu, se různí. V zásadě platí, že zastánci technické analýzy se kloní spíš k pesimistickým předpovědím, zatímco obchodníci spoléhající hlavně na fundamentální analýzu patří do tábora býků.

Podle Douglase Kassa ze Seabreeze Partners přetrvávají důvody k medvědímu trhu. „Konkurenčnější prostředí poškodí marže. Produkty Apple jsou pro svět zpomalujícího hospodářského růstu drahé a titul je v porovnání s dalšími výrobci hardwaru vysoko,“ myslí si Kass. V poslední době nakupoval u 520 USD a prodával na 575 USD. Titul doporučuje shortovat na 590 USD.

Pesimistický názor sdílí Rich Ilczyszyn, trader z chicagské burzy, podle něhož Apple na 700 USD možná dosáhl vrcholu. „Pokud v příštím roce nebo dalším nepřijdou s nějakým novým produktem, mohli by skončit jako Sony,“ uvedl Ilczyszyn s odkazem na japonského výrobce spotřební elektroniky, který zaznamenal obrovský úspěch v 80. a 90. letech se svými Walkmany, přenosnými přehrávači audiokazet. Poté ale o místo na technologické špici přišel.

Podle Anothonyho Grisantiho z GRZ Energy čeká firmu s nakousnutým jablkem v logu zostřený konkurenční boj na trhu s tablety i chytrými telefony. „Je to drahý titul s drahými produkty,“ vynesl Grisanti břitký soud nad nedávným králem akciových hitparád.

Jiní tradeři ztráty Applu přičítají všeobecné nejistotě v souvislosti s možným pádem Spojených států z fiskálního útesu a s rozhořčením investorů, kteří si frustraci ventilují na titulu považovaném za nejdůležitějšího reprezentanta trhu. Joe Terranova z Virtus Investment Partners nedávno Apple nazval „generační koupí“, ve stejný den ale svoji pozici zredukoval o 25 %. Prodej prý nesouvisel s fundamentem titulu. Terranova hodlá pozici držet, dokud společnost neohlásí čtvrtletní výsledky.

Technický analytik John Mendelson se domnívá, že Apple má ještě prostor k poklesu, a to k velkému. Poukazuje na smrtící kříž, který spíš potvrzuje nastoupený trend, než že by fungoval jako předstihový indikátor, a hlavně na zvýšené zobchodované objemy při posledních výprodejích. To prý nevěstí nic dobrého. Jelikož titul v létě posiloval příliš rychle, další solidnější hranice podpory by měla ležet kolem 420 USD.

Jednoznačným býkem zůstává moderátor populárního pořadu Mad Money Jim Cramer. Podle něj se investoři chovají stádně. Když šly akcie nahoru, každý kupoval. Teď je to stejné, jen se záporným znaménkem. Cramer vidí důvod k optimismu ve fundamentech. Prodeje iPadů by nakonec vůbec nemusely zklamat, jelikož produkt stále víc vytlačuje klasické počítače. Stejně tak prý není vyloučeno, že společnost přijde s novým revolučním produktem.

„S poklesem hodnoty akcií začíná být množství hotovosti na účtech Apple stále atraktivnější. Mluvíme tu o víc než 100 mld. USD - a další přitékají. Ta společnost je v zásadě automat na peníze! Nakonec bude tak levná, že pro informovaného investora to bude příliš lákavá nabídka,“ uvedl Cramer ve své show. Úrovně u 500 USD za kus považuje za příležitost nastoupit do pozice, nebo přikupovat. 


 
(Zdroje: CNBC, YahooFinance, Reuters)


Čtěte více:

Nesnažte se napodobit Apple
25.10.2012 14:03
Na tom, že se firmy snaží napodobovat své nejúspěšnější protějšky, nen...
Wall Street brzdil ve větším rozjezdu Apple, který propadl nejvíce v tomto roce; Citigroup (+6 %) rozpoutala rally u bank
06.12.2012 8:23
Americké trhy vzrostly při volatilním obchodování, když dokázaly zvrát...
Apple po skandálu s Foxconnem vrátí část produkce z Asie do USA
06.12.2012 16:29
Ještě na konci devadesátých let technologická ikona Apple sestavovala ...

Váš názor
  • Patria
    07.12.2012 12:02

    No kdyby měl Apple v indexu 20 %, tak by ten pohyb vypadal v úterý asi trochu jinak. :) Ale k článku...je sranda, že dokud to každý měsíc rostlo o 5 %, tak si nikdo nedovolil o firmě uvažovat negativně a bublina byla díky silnému fundamentu vyloučená, a teď když to spadne o 20 %, tak je najednou všechno špatně a Apple se řítí do (_,_). :)
    Nyk Lísn
    • Re: Patria
      07.12.2012 12:39

      No teda Apple je stale super firma, ale walmarkt to neni. Musi furt ukazat produkt, co lidi koupi (verim ale ted WP8 ;) ). Jinak ale co je na Applu super je ten cash. Ale jak ukazuje HP koupit se musi dobre i kdyz je cash.
      sazkar
    • Re: Patria
      07.12.2012 12:10

      Souhlas ještě nedávno tady bylo plno roztleskávaču na 1000 dolcu a plno anket kam se až dostane přitom bylo jasné že kolem 620 -650dolcu se to plácalo a dle mého názoru to bylo zajimavým způsobem vytaženo na 700.
      pb
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.