Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Rozpad společného státu pomohl více Slovensku než Česku

Klaus: Rozpad společného státu pomohl více Slovensku než Česku

10.12.2012 15:16
Autor: mediafax

Rozdělení Československa bylo podle prezidenta Václava Klause prospěšné pro oba národy, více z něj však dokázalo těžit Slovensko. Klaus to řekl po dnešním setkání se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem na Pražském hradě.

Klaus nejprve popřel, že by se Slovensko nacházelo stejně jako Česká republika a velká část Evropy v ekonomické krizi. "Jestli slovenská ekonomika roste o 2,6 procenta v tomto roce, tak to s krizí nemá nic společného," uvedl Klaus. Ten také následně vysvětlil základní důvody toho, proč se domnívá, že Slovensko dokázalo z rozdělení státu těžit více.

Jako jeden z evidentních důkazů Klaus uvedl, že za posledních dvacet let se HDP na hlavu v České republice zvýšilo o 50 procent, zatímco na Slovensku o celých 100 procent. Důležité podle něj bylo také to, že v sousedním státu nedošlo k takovému rozkladu politiky.

"Na Slovensku nikdy nebyla tak rozbita politika jako u nás," uvedl Klaus s tím, že útoky takzvané nepolitické politiky poškodily Českou republiku neskonale více než všechny politické problémy, které na Slovensku existovali. "Takové zbourání jakékoliv autority a respektu k autoritám podle mého názoru na Slovensku jako v České republice nenastalo," dodal prezident.

Gašparovič vidí mezi hlavními důvody úspěšného rozvoje slovenské ekonomiky především to, že země dokázala přilákat zahraniční investory a také úspěšné oživení těžkého strojírenství a chemického průmyslu.

Řeč přišla i na přímou volbu prezidenta. Klaus zopakoval, že novinka rozhodně nebude zemi ku prospěchu, jelikož namísto občanů vyberou nového prezidenta novináři. "Prezidenta vyberou média a to je svět, který já považuji za nešťastný a zhoubný," dodal prezident.

Gašparovič, který byl sám v přímé volbě zvolen, naopak tento způsob voleb bránil. Sice s Klausem souhlasil, že média mají na rozhodování občanů vliv, při kandidatuře do dalšího volebního období však už podle něj lidé prezidenta více hodnotí podle jeho chování a úspěchů v předešlém období.

Prezident Klaus byl také při tiskové konferenci, která následovala setkání obou státníků, dotázán, co říká na neúčast vrcholných představitelů České republiky na udílení Nobelovy ceny za mír, kterou letos získala Evropská unie. "Nemyslím, že by si toho vůbec někdo všiml, kdyby to nerozehrála zase ta naše média. Nepovažuji to za významnou věc, která vůbec stojí za diskuzi," reagoval Klaus.

Oba prezidenti také konstatovali, že mezi oběma národy panují nadstandardní vztahy a nejsou mezi nimi žádné bolavé, neřešené a nevyřešené vzájemné problémy. Klaus také slíbil, že ještě před koncem svého období přijede na Slovensko na rozlučkovou návštěvu.

Slovenský prezident Gašparovič se v pondělí ještě kromě Klause setká také s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) a předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS). Společně s jeho chotí Silvií ho také přijme na Staroměstské radnici pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

V úterý pak slovenský prezident zavítá k Národnímu památníku na Vítkově, kde uctí památku Československých legionářů, navštíví Národní muzeum, kde položí kytici k pamětní desce věnované Alexandru Dubčekovi a setká se s předsedou české vlády Petrem Nečasem (ODS). Na závěr své oficiální dvoudenní návštěvy Česka ještě zavítá do Kutné Hory.


Váš názor
  •  
    10.12.2012 15:29

    Po rozpadu zůstala bohužel většina zlodějů a korupčníků v Česku.
    Juniper
    •  
      11.12.2012 9:48

      Hlavně si hned ze začátku hodně utáhli opasky narozdíl od nás.Když jsou na tom tak asi o 50% lépe , tak proč jich tu máme na každém rohu deset páni prezidenti.
      duben
  • A nebo ze by EURO?
    10.12.2012 15:27

    A kdyby ten hlavni duvod byl prijeti EURO a tim zlepsena konkurenceschopnost vuci Nemecku, investice z Nemecka atd.
    PaPe3814
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data