Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf ČS Kysilka: Domácnosti řeší stáří a bydlení, poptávka se drží zpět, HDP oživí ke konci roku. Fitch českým bankám věří

Šéf ČS Kysilka: Domácnosti řeší stáří a bydlení, poptávka se drží zpět, HDP oživí ke konci roku. Fitch českým bankám věří

20.12.2012 12:32
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Především zajištění na stáří a bydlení jsou dvěma hlavními trendy, které řeší tuzemské domácnosti, a budou pokračovat i v příštím roce. Proti nim jde nechuť vrátit se k nakupování spotřebních věcí a útratám takovým, které byly obvyklé před krizí. Úspory rostou, přestože nerostou reálné mzdy, uvedl mimo jiné šéf České spořitelny Pavel Kysilka v rozhovoru pro HN.

„Za celé čtyři kvartály příštího roku neočekávám, že by ožila spotřebitelská poptávka,“ uvedl Kysilka v rozhovoru. „Ani kdyby v příštím roce přišel nějaký zajímavý růstový impuls zevnitř nebo zvenku, i kdyby se významně oživil firemní sektor, tak si nemyslím, že bychom viděli něco na straně vyšších útrat domácností a spotřebitelského financování. Trvá zhruba tři čtvrtě roku až rok, než se domácnosti – retailová klientela – nadechnou poté, co se lépe začne dýchat firemní ekonomice,“ uvedl šéf České spořitelny.

Po letošním poklesu tuzemského HDP očekává šéf ČS v příštím roce něco mezi stagnací a mírným růstem. „Oživení hospodářství se bude posouvat až do posledních dvou čtvrtletí, ne-li do posledního čtvrtletí,“ míní Kysilka. A upozorňuje, že v případě, že se růstové impulsy oddálí za horizont příštího roku, pak lze i ve firemním sektoru čekat pokles , nižší ochotu investovat a vytvářet nová místa.

V rámci skupiny Erste je ČS nyní její nejstabilnější a nejvýkonnější složkou, i když ekonom Kysilka dodává, že bance se daří na domácím trhu v Rakousku či na Slovensku. „A já pevně věřím, že jakmile oživí rumunská ekonomika, tak během relativně krátké doby budeme mít vedle sebe někoho, kdo přispěje stejnými výsledky, jako my,“ uvedl Kysilka s tím, že rumunská BCR k tomu měla již před krizí dobře nakročeno, ale krize na zemi silně dopadla. Rumunsko se tak s Maďarskem stalo dvěma pověstnými horkými brambory v rámci banky. „Jako makroekonom se na Rumunsko dívám jako historický optimista, ale také vím, že to nebude hned,“ dodal Kysilka.

Za stabilní označila do roku 2013 výhled ratingu pro středoevropské banky ratingová agentury Fitch Ratings. U českých, polských a slovenských bank vyzdvihuje silnou kvalitu aktiv, financování i provozní výkonnost.

Ve světle srovnání se slovy šéfa ČS Kysilky očekává Fitch spíše slabý růst úvěrování, vyvolaný zpět se držící poptávkou zejména ve výše zmíněném spotřebitelském financování. Krize eurozóny dle Fitch bankám v CEE ukrajuje příležitosti. Slabý růst a výrazná tvorba rezerv mají dopadnout zejména na banky ve Slovinsku a Maďarsku.

„Za nepravděpodobné považujeme výraznější zhoršení kvality bankovních aktiv v Polsku, České republice a na Slovensku. Pokračující zhoršování kvalita aktiv naopak může promluvit do ratingového hodnocení Slovinska, Maďarska, Chorvatska, Bulharska a Rumunska,“ uvedla ratingová agentura k rámcovému výhledu pro CEE bankovní sektor v roce 2013.

(Zdroj: HN, Bloomberg, Fitch Ratings)


Váš názor
  • kysilka potřebuje kyslík a přestat chlastat
    20.12.2012 14:49

    jinak si ty jeho bludy nedají vysvětlit , jestli se domnívá že průměrná uložka cca 450 kč na hlavu jaká je na penzijkách je dobré zabezpečení ke staří pak je blázen ..... a o zajištění na staří jen v Praze je víc než 5000 bytů které nikdo nechce. Husakovi děti bydlí a co bude dál ? A co děti mají si kde hrát. Asi vítr Máchale (Kysilko). Pan Kysilka by měl udělat pořádek v jedné z nejhorších bank v Česku a to České spořitelně. Bud lže pan Kysilka nebo mu lžou jeho kolegové a podřízení. Nevím co je horší Spořka je už roky v rozkladu a jeji situace směřující ke katastrofě se urychluje. Mít účet ve Spořce znamená být skvělým profesionálem v oboru finance nebot v bance není nikdo, kdo by poradil i v triviálních zaležitostech. A to nemluvě ani o třídě Private banking nebo Premier ....... Banky v Česku hrůza vespolek
    martík
  • neuvěřitelné
    20.12.2012 12:57

    Jak todlencto všechno mohou vědět? To jako lezou lidem do kuchyně?:-))
    Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.