Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas chce tlumit vliv fotovoltaiky na celkové ceny elektřiny

Nečas chce tlumit vliv fotovoltaiky na celkové ceny elektřiny

05.02.2013 15:21, aktualizováno: 5.2. 17:09
Autor: ČTK

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) chce s ministry financí a průmyslu a šéfkou Energetického regulačního úřadu (ERÚ) hledat způsoby, jak utlumit vliv deformovaných cen elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové ceny elektrické energie. Nečas to dnes řekl novinářům v reakci na podezření ERÚ, že jeho bývalí pracovníci zřejmě postupovali nezákonně při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny s možnými škodami, sahajícími až do desítek miliard korun

Věc pokládá Nečas za velmi důležitou a závažnou. Připomněl také, že jeho vláda byla první, která proti trendu dotované elektrovoltaiky v roce 2010 zasáhla. "Je trestuhodné, že se nezasáhlo do té doby," řekl předseda vlády. 


 Vnitřní audit ERÚ, jehož výsledky zveřejnila v pondělí předsedkyně úřadu Alena Vitásková, zjistil, že ceny byly stanovovány nad rámec zákona v letech 2005 až 2011. Vitásková nechtěla spekulovat o tom, zda je odpovědný jednotlivec či skupina lidí. Úřad podal státnímu zastupitelství podnět k vyšetřování neznámého pachatele. 

Bývalý předseda ERÚ Josef Fiřt se v médiích hájil tím, že on i bývalé vedení úřadu vydávali cenové rozhodnutí na "základě perfektních rozborů a na základě platné legislativy". 

"Myslím si, že teď začíná docházet významné části i novinářské veřejnosti to, proč podle mého hlubokého přesvědčení byly správné některé personální změny, které na ERÚ proběhly před rokem a půl," poznamenal dnes předseda vlády. 

Zdůraznil, že celá situace je v tuto chvíli především věcí orgánů činných v trestním řízení. "Za druhé chci zdůraznit, že ERÚ je na vládě nezávislý, nicméně my tuto věc budeme řešit s panem ministrem průmyslu a obchodu, s paní předsedkyní ERÚ a panem ministrem financí," prohlásil Nečas.
Podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky je velmi důležité se ze situace do budoucna poučit, a to "jak z hlediska financování obnovitelných zdrojů, tak i z hlediska tvorby cen v regulačních úřadech." 

Aliance pro energetickou soběstačnost dnes kritizovala ERÚ za to, že nezveřejnil detailní výsledky auditu. "Energetický regulační úřad musí zveřejnit své výpočty, aby se ukázalo, jakým způsobem pracuje se všemi parametry i v následujících letech provozu solárních elektráren. Není možné, aby předsedkyně nezávislého regulátora vydala prohlášení a pak úřad držel bobříka mlčení," sdělil ČTK mluvčí aliance Martin Sedlák. 

Boom solárních elektráren nastal v Česku v roce 2010. Od ledna 2011, kdy stát výrazně snížil garantované výkupní ceny pro nově připojené velké zdroje nad 100 kilowattů z 12.150 korun na 5500 korun za megawatthodinu, zájem velkých investorů o výstavbu nových zdrojů opadl.


Čtěte více:

ERÚ má podezření na nezákonný postup bývalých zaměstnanců se škodami až desítek miliard korun
04.02.2013 13:39
Energetický regulační úřad (ERÚ) má podezření, že jeho bývalí pracovní...

Váš názor
  • Hlavně že zdůraznil:-)
    06.02.2013 9:22

    O čem to proboha Nečas žvatlá??? Jeho projev by se dal směle srovnat s projevem svazáka na 16. sjezdu KSČ. Bezobsažné plácání do vody. Nechť zvěřejní jména majitelů FVE a pak může pokračovat se svými žvásty.
    Jesse
  • Co s nimi?
    06.02.2013 8:56

    Myslím s těmi, co řídí naše životy. Málo kdo je zná, všichni však musí (a ještě budou muset) snášet dopady jejich zkrachovalých velkoprojektů. A o jaké velkoprojekty jde? 1. euro-projekt, který funguje a do budoucna bude moci fungovat pouze díky astronomickým nákladům. 2. Emisní povolenky - bezprecedentní hloupost, která v dnešní době působí zcela opačně, než byl bohulibý záměr. 3. Obnovitelné zdroje - vidíte to všichni, tedy kromě Vás, co si na nich mastíte kapsy, že páni poslanci a regulátoři. Otázka v úvodu zněla: co s nimi, s těmi kdo právě teď kutí další velkoprojekty jako fiskální unie, evropská federace, evropská armáda ap. Věříte jim ještě? Tak co s nimi, jak je odvolit, když vlastně nikdy nebyli zvoleni? BB
    big brother
    • Re: Co s nimi?
      06.02.2013 9:25

      Poplatek OZE je de facto splátka konečných spotřebitelů na úvěry, které si banky dohodly s majiteli FVE. Spotřebitel je svým druhem nechtěným ručitelem úvěrů. S takovým "podnikatelským rizikem" by uměla podnikat i necvičená opice.
      Jesse
  •  
    05.02.2013 16:15

    volte pravici odborniku...ludry zlodejske
    OPTIMISTA
  •  
    05.02.2013 15:54

    ježíši a kdo se ptá občana, zda chce zvýšit daň ať už z příjmu, z převodu nemovitostí nebo dph, prostě ji zvednu a je to, no tak zavedu novou daň na elektřinu ze solárních elektráren a je to. Navíc nikdo podle zákona nesmí být nucen kupovat věc nebo službu o kterou nestojí, fajn já chci elektřinu z Temelína a tu solární ať si solárníci uskladní uvidíme jak dlouho to vydrží :o) a nebo stačí vyhlásit časově omezený výkup sol.panelů v druhotných surovinách a budeme čubrnět jak ty mršky z polí rychle zmizí :o)))
    Mike -Green D. is killing Europe
  • hmm
    05.02.2013 15:47

    pozdě bycha honit, 20 let bude cálovat za něco co nechceme
    sid_cz
    • Re: hmm
      05.02.2013 15:55

      Stejných způsobem se stanovovala cena silové elektřiny - na základě perfektních rozborů vždy však ve prospěch někoho, u silové elektřiny v/p ČEZu, v roce 2004 jsem platil za NT elektřiny 1,09 Kč, dnes tuším něco kolem 3 Kč, což je těžko zdůvodnitelné...
      paopao
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data