Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bernanke o QE: Pro stále převažují nad proti

Bernanke o QE: Pro stále převažují nad proti

26.02.2013 16:27, aktualizováno: 26.2. 18:23

Aktualizováno

Kvantitativní uvolňování měnové politiky bude pokračovat, jelikož podporu oživení růst americké ekonomiky pouze s mírným rizikem vzniku bublin na trzích, zkoušel dnes uklidnit zákonodárce i trhy šéf americké centrální banky Ben Bernanke při vstoupení před Bankovním výborem Senátu. Fed podle něho bude v QE s pořadovým číslem tři pokračovat dokud neuvidí zlepšení na trhu práce a zákonodárci naopak nemají podceňovat riziko opět se přibližujícího fiskálního útesu.

„Potenciální náklady politiky podporující oživení ekonomiky nepřevažují nad pozitivy,“ uvedl dnes Bernanke v projevu před Bankovním výborem amerického Senátu. Za „potenciální náklady“ přitom označil možné nadměrné riskování investorů na některých trzích, které bývá označováno za nafukování bublin na trzích. Silnějšími pozitivy jsou naopak podle Bernankeho „podpora silnějšího ekonomického oživení a rychlejší tvorba nových pracovních povinností“.

Prostor pro další kvantitativní uvolňování měnové politiky Fed podle dnešních slov svého prezidenta stále má. „Inflace je v současnosti tlumená a inflační očekávání jsou dobře ukotvena,“ uvedl Ben Bernanke. Bernankeho slova zaznívají pouze den poté, co Wall Street za jediný obchodní den propadla (měřeno S&P 500) o 1,8 procenta. Dnes Wall Street navzdory lepším makrodatům i snaze Bernankeho o uklidnění trhů nekorigovala ztráty dlouho - po hodině a půl růstu indexů do půl procenta přišlo umazání zisků a oscilace kolem včerejších hodnot. Dolar v první reakci posílil vůči dolaru na 1,304 USD/EUR k dennímu dnu 1,3017 ale nepokračuje a své zisky nyní naopak mírně koriguje.



Bernanke dále uvedl, že představitelé Fedu jsou si dobře vědomi potenciálních rizik plynoucích z mimořádné podpory pro ekonomiku včetně možnosti ztráty důvěry veřejnosti ve schopnost centrální banky od těchto stimulů pozvolna ustupovat či potenciálně destabilizujícího vlivu nízkých sazeb na klíčové trhy.

Zároveň ale zopakoval svá dřívější slova o tom, že stimulace ekonomiky skrze program nákup aktiv neustane, dokud nedojde k „výraznému zlepšení“ výhledu amerického trhu práce. Fed má podle Bernankeho navíc k dispozici všechny potřebné nástroje ke včasnému ústupu od současných nástrojů měnové stimulace.

Fiskální útes a Itálie

Prezident Fedu při svém dnešním vystoupení také vyzval zákonodárce, aby napnuly všechny síly potřebné k zamezení automatických škrtů přezdívaných „fiskální útes“. Po posledním odsunu totiž americkým politikům zbývají k nalezení nové, snad již finální, dohody pouhé dva dny. Bernanke varoval, že případné provedení automatických škrtů, které by přišlo v případě nedohody republikánů a demokratů, by bylo „značnou zátěží“ pro oživení americké ekonomiky.

Už na začátku letošního roku se totiž zvýšily některé daně a pokud se tento vliv zkombinuje s nižšími výdaji, budou podle Bernankeho hospodářské oživení brzdit nižší spotřebitelské výdaje. Zároveň ale dodal, že ani automatické škrty by na ekonomiku neměly okamžitý odpad. „To by trvalo měsíce,“ dodal předseda Fedu k případnému dopadu takzvané sekvestrace.

Šéf Sněmovny reprezentantů a republikánský poslanec za Ohio John Boehner k tomu řekl, že Sněmovna je připravena „rychle jednat“, hned jak učiní potřebné kroky Senát. Míč je podle něho na jejich hřišti, ale "soustředěnému" hledání řešení problému automatických výdajových škrtů za 85 mld. USD v následujících sedmi měsících fiskálního roku a za celkových 1,2 bilionu dolar v následujících devíti letech se prý kvůli řešení vojenských záležitostí prý nevěnuje ani prezident Obama.

K napjaté situaci, kterou v Evropě přinesl patový výsledek italských voleb dnes Bernanke uvedl, že po celém světě je sice držen velký objem italského dluhu, ale expozice Spojených států je podle něho „mírná“. „Případné odpisy italského dluhu by americkým finančním institucím nepřinesly žádnou výraznou újmu,“ ujistil senátory i trhy Bernanke.

(Zdroj: Reuters, Bloomberg, CNBC)


Čtěte více:

Neomezená stimulace? Zastánců uvnitř Fedu ubývá. Geithner prý chystá brzký odchod z vlády
04.01.2013 8:39
Loni oznámená časově a objemově nelimitovaná stimulace možná bude mít ...
Fed má nového jestřába, který už varuje před bublinami
13.02.2013 14:55
Profesor z Harvardu Jeremy Stein je respektovaným ekonomem, který se v...
Fed vystrašil trhy: Kvůli rizikům může zastavit nákupy dluhopisů dříve
21.02.2013 8:11
Americká centrální banka (Fed) možná omezí nebo zastaví masivní nákupy...
USA kalkulují dopady automatických škrtů. Na kompromis mají politici týden
22.02.2013 18:38
Příští pátek to pravděpodobně začne. Automatické škrty v americkém fed...
Roach: Nevytahujme monetární a fiskální bazuky na poškozenou reálnou ekonomiku
25.02.2013 14:51
Světová ekonomika se v současné době nachází v situaci, kterou lze cha...

Váš názor
  • střelec
    27.02.2013 1:23

    mě poslal videjko z mejdanu u svyho bazenu...respekt. vod tedka uz proti nemu nereknu krivy slovo.... http://www.youtube.com/watch?v=nw4XtaxlVk0
    db
    • Re: střelec
      27.02.2013 2:03

      Bacha na to . Ta plzeń nebyla evidentně v sáčku.
      Velkamedvědice
  • co bych dal
    27.02.2013 0:20

    za takovýdle "burany" uuuuu....... http://www.youtube.com/watch?v=WjF4eOnjCLE
    db
  • Saki-už nahoru-je v tom bordel
    26.02.2013 23:57

    26.2.2013 23:50 s těma policajtama u nás máš recht.S tím trikem bych to taky ještě venku přežil,ale abych se na své zahradě nemohl slíct,že by mě někdo mohl vidět na 500m dalekohledem????Jeho problém,kdo nechce být zvědav na mé či mé dcery apod.tělo,at se nedívá.Ale prostě fakt jsem se musel kvůli tomu v US oblíct doma u bazenu a ženský taky.Je to kvůli tomu zkurvenýmu náboženství,které tam je jen pokrytecké.Říkám,šuká tam kamen cihlu,ale píčoviny jim vadí..............Jen jsem tím chtěl říct,že všude najdeš něco,co ti bude nebo nebude vadit..Navíc,ten bordel u nás,o kterém píšeš,se mě zase tolik nedotýká,protože mě politika až tak nezajímá z hlediska mého životního stylu.Jsem fakt celkem spokojenej,postavil jsem barák s celkem dostačujícím zázemím v hodně okrajové části Písku,400 metrů ode mne nikdo nebydlí,věnuju se koním a zvířatům ,s kámošema děláme grilovačky vč.ohnů a zpěvu a politiku mrskám jak si zaslouží.Nikdo mi na nic nedá a taky po nikom nic nechci.Proč by se mi tu nelíbilo??????
    střelec_
  • O Americe
    26.02.2013 23:35

    Chceme stárnout s Amerikou, Můžeš bejt úžasnej. Chceme stárnout s Amerikou, Každej člověk po tom touží Voni nedostižný jsou Pro ně slunce vychází Problémy jsou pro ně hrou vyhranou A tak světem procházej Ani jeden není zlej Vtip a úsměv je provází Světovej Každýmu hned pomůžou Aby všechno bylo fér Aby život mohli mít libovej Budou pokračovat dál Dokud budou lidi zlí Chcem se s nima taky smát Bude líp Chceme stárnout s Amerikou Každou vteřinou Můžeš bejt úžasnej Chceme stárnout s Amerikou Ameriko Každej člověk po tom touží http://www.youtube.com/watch?v=8hcXFHCOjyk
    Velkamedvědice
  • B.je pblb
    26.02.2013 16:54

    co neuvidí inlfaci ani kdyby byla 30%. Se jednou bude divit až mu to číňan spočte.
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: B.je pblb
      26.02.2013 17:05

      Divit se bude Číňan až bude mít v trezoru z ceny zlata cenu železa.
      Blb
    • Re: B.je pblb
      26.02.2013 17:03

      A co delas ty ze ses tak chytrej? Nejchytrejsi ze vsech jsou Cesi. Proto maji nejlepsiho prezidenta - poslance - soudce - policajty. Tak proc tam mate ve vsem takovy bordel ? Bez mu poradit ty pachytraku.
      optimista
      •  
        26.02.2013 18:22

        a jeje zase jeden co ma holou prd..l a inflace by mu neměla co sebrat a ještě se asi neumí ani zaregistrovat a bude rejt do Čechů, tak si běž blejkat na Marketwatch forum pitomce.
        Mike -Green D. is killing Europe
        • ach joo mikie...
          26.02.2013 18:56

          ja jen co tam zerete ze jste vsichni tak chytry. Ja mit za hlavniho ucetniho Kalouska tak bych nekam zalez a tam si dal par facek a ne se posmivat nekomu, kdo ridi nejvyspelejsi ekonomii sveta. Ale vy to mate v krvi. To vam zustalo po vasich vzorech z minulosti. Ve vsem nejlepsi a nikdo na vas nema. Jste jen trapni - uz jen tim ze si znovu zvolite za prezidenta lhare a verite, ze se pada na hubu na sire rovine kvuli "zanicenemu palci". Taky porad verite ze je zeme placata lol.
          optimista
          • saki
            26.02.2013 22:06

            ... musím říct že ten vožrala a zmrd zeman volenej statisticky dementnější částí populace opravdu padal kvůli vožralosti a to s tím palcem je směšná výmluva, který se všichni normální lidi smějou. vidiš, že když máš v něčem pravdu, tak i u čechů dostaneš zastání ! ))
            db
            • Re: saki
              26.02.2013 22:08

              btw snad maximálně 5% lidí co znám osobně volilo Zemana a pocházím ze čtvrti, kde ho nevolilo 70% aktivních voličů. Tak si stěžuj na lampárně ty.
              db
          • Re: ach joo mikie...
            26.02.2013 18:59

            ten nick ti prodam mas li zajem...
            OPTIMISTA
            •  
              26.02.2013 21:20

              A kolik jsi za nej zaplatil ty chytraku ? Dam ti zrovna tolik.
              optimista
              • :-)
                26.02.2013 21:22

                ... ty mi taky hodně bavíš ... kategorie "martík" ale je v tom daleko víc strikce a nenávisti...))..respectazz )))
                db
          • Re: ach joo mikie...
            26.02.2013 18:59

            Saki ,aspoń nekraď nicky, když máš krámec v palici!!!
            Velkamedvědice
            • velka medvedice
              26.02.2013 21:16

              byt tebou tak radeji pomlcim o kradeni cehokoliv. To je v Cesku 10 000 000 rozdilnych jmen? Kolik je tu Novaku - Kolaru - Kalousku .........? Ze ti nevadi ten vas bordel - deravy silnice - posrany parky - potraviny ktere by jinde nesmeli ani prodavat o pacokovanym alkoholu ani nemluve. Zeme plna demokradu - technokradu a za hlavniho kapu tam mate perokrada. Tak proc ti tolik zalezi na jednom optimistovi ? Bez si poplakat a postezovat na lamparnu na Wilsonaku. Jsi k smichu i s celym svym ensablem. Ten tvuj optimista taky zadnym optimistou neni tak se bez vycpat. To te zase pustili ze retezu ?
              optimista
              • Saki klídek.
                26.02.2013 21:45

                Dej si u svýho domu na lavičce pivo schovaný v pytlíku,ne aby ses svlíknul v létě do půl těla až ti poteče pot po čele,protože ti okamžitě nasadí poldové náramky a ne aby ses vychcal venku až půjdeš z pubu,protože tě okamžitě seberou....Jo.A jestli máš tříletou holčičku,dej jí na koupališti podprsenku,protože jinak jsi v hajzlu...Hele-všude něco najdeš.Já tam byl za synem měsíc a vracel jsem se domů rád.
                střelec_
                • Re: Saki klídek.
                  26.02.2013 22:10

                  Ty chcijes u vas na ulici? Ja chodim na zachod. Ja se svlikat nemusim - vsude je tady klimatizace. Pivo chlastaji na ulicich u vas bezdomovci - ja si na nej zajdu do restaurace nebo do baru. A to ze jsi se vracel rad ti verim - venku se musis vsude chovat slusne, nesmis krast a rvat v noci, nebo rozbijet okna. Ona se domu do chliva vraci rada kazdy vecer i ta bozi hovadka. Jsou na ten chliv zvykla a je tam podestlano. Smradek, ale teploucko. Tak si to uzivej, doma je doma ze joo.
                  optimista
                  • Saki,nechci se hádat
                    26.02.2013 22:27

                    Já vyšel z koupáku(a venku fakt klimačku nemáte),teklo ze mě jak z vola,a na kraji města kde nebyl ode mne nikdo blíž než 200m( jsem šel v džínách a svlečený triko),mě málem sebrali policajti.Měl jsem štěstí,že znali kluka....Pak jsme byli u kámošů emigrantů(asi 4 rodiny a fakt v klidu grilovačka)a ve 20 hod jsme museli zaplout do sklepa,protože se na zahradě nesmí ani mluvit,protože by opět přijeli poldové a velkej problém.Druhej den na soukromé zahradě u bazénu ženský nahoře bez ani náhodou,protože by tam někdo mohl dohlídnout dalekohledem a okamžitě by to prej prásknul.Šuká tam kámen cihlu,ale navenek hrozní moralisti.To fakt tedy nemusím.
                    střelec_
                    • Re: Saki,nechci se hádat
                      26.02.2013 23:29

                      no vidis jak jsou u nas policajti aktivni. 200m, na kraji mesta - nikde nikdo a tebe si vsimli, podle tvych vlastnich slov, ze namas tricko. To u vas se policajta nedovolas ani kdyz te mlati banda cikanu primo na na namesti. Tak kde se citis bezpecneji. Ale tohle muzes vypravet tak svym kamosum. Proc tedy maji tady v restauracich napisy "no shirt - no service" tedy cesky "nebudes-li mit kosili nebudes obslouzen" Ale zadna zminka ze zavolaji policii. To je pro tebe takovy problem chovat se podle pravidel zeme kde jses? Ty jsi takovy rejpal, ze by sis v Anglii stezoval ze ti nedovolili jezdit vpravo co ?
                      optimista
                      • Šaňo
                        27.02.2013 0:06

                        Máš tady reklamačku.
                        Velkamedvědice
                      • Saki-
                        26.02.2013 23:50

                        s těma policajtama u nás máš recht.S tím trikem bych to taky ještě venku přežil,ale abych se na své zahradě nemohl slíct,že by mě někdo mohl vidět na 500m dalekohledem????Jeho problém,kdo nechce být zvědav na mé či mé dcery apod.tělo,at se nedívá.Ale prostě fakt jsem se musel kvůli tomu v US oblíct doma u bazenu a ženský taky.Je to kvůli tomu zkurvenýmu náboženství,které tam je jen pokrytecké.Říkám,šuká tam kamen cihlu,ale píčoviny jim vadí..............Jen jsem tím chtěl říct,že všude najdeš něco,co ti bude nebo nebude vadit..Navíc,ten bordel u nás,o kterém píšeš,se mě zase tolik nedotýká,protože mě politika až tak nezajímá z hlediska mého životního stylu.Jsem fakt celkem spokojenej,postavil jsem barák s celkem dostačujícím zázemím v hodně okrajové části Písku,400 metrů ode mne nikdo nebydlí,věnuju se koním a zvířatům ,s kámošema děláme grilovačky vč.ohnů a zpěvu a politiku mrskám jak si zaslouží.Nikdo mi na nic nedá a taky po nikom nic nechci.Proč by se mi tu nelíbilo??????
                        střelec_
                    • Re: Saki,nechci se hádat
                      26.02.2013 22:35

                      hele zpocený páchnoucí tělo (nedejbože rozkydlý, ale dejme tomu, že nemluvim o tobě) fakt nemusim, ani negři to nedělaj a cikáni v praze už tak ne,. stačí tílko, to je oběť nebo teror ?..rovněž bych nebyl nadšený z toho, že postarší a vulgární mazny vystavujou svoje rozkydlý těla dejme tomu před dětma 6-13 ...co se nebudou cudně koukat někam jinam....
                      db
                      • a nedejbože
                        26.02.2013 22:55

                        povislý či silikonový kozy, tučný břicha a přitom chlastaj starobrno a vijou jako postřelený vydry...okamžitě bych volal SWAT !! ))
                        db
                  • na moravě
                    26.02.2013 22:12

                    ...to maj jinak...)))
                    db
                    • Re: na moravě
                      26.02.2013 22:17

                      ...jinak souhlas ---potkat někde na ulicu třeba v uherskym hradišti týpka s vyvalenou vanou a lahváčem v pazouře, co u dalšího vchodu začne hledat péro aby se vychcal... pravda to b jeden blil...)))
                      db
                      • Bufe,to souhlas.
                        26.02.2013 22:33

                        Ale v uplně klidové části města pouze s rodinnými baráčky,kde sluníčko k večeru svítilo z přední strany do ulice,před domem koš na basket a lavička(k ulici vzdáleno 20 metrů) a na své lavičce jsme museli pít pivo schovaný v pytlíku-no to je děs.Já vím svý.
                        střelec_
                        • Re: Bufe,to souhlas.
                          26.02.2013 22:38

                          v pytlíku aspoň tak rychle nezteplá...a netvrď, že pokud by to nebylo vokatý....jako, že po ulici choděj lidi, co nemůžou koukat jinam....tak že tě někdo bude práskat anebo šikanovat.....
                          db
                          • Buffe
                            26.02.2013 22:59

                            Aby ses neposral z amerikou a moravou. Ano na své zahardě budu bez trička na rozdíl od tam, ano musíš z pytlíku a neobhajuj kraviny pomatence. Kinder vajíčko nekoupíš jako nebezpečný předmět, uvnitř předem nedefinovatelný předmět. Dostaneš 4OO let a 150 Tě odpustí za dobré chování. vysoudíš majlant, žese nevěděl, že nesmí kočka do mikrovlnky. Všude chleba o dvou kůrkách.
                            Velkamedvědice
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data