Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roach: Nevytahujme monetární a fiskální bazuky na poškozenou reálnou ekonomiku

Roach: Nevytahujme monetární a fiskální bazuky na poškozenou reálnou ekonomiku

25.02.2013 14:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Světová ekonomika se v současné době nachází v situaci, kterou lze charakterizovat jako „japonskou“. Sama japonská ekonomika se již třetí desetiletí nalézá ve ztracené dekádě, v USA panuje stagnace a v Evropě recese. Důležité je, že nejde o přechodné zpomalení, ale o dlouhodobý jev, který představuje důsledek škod napáchaných dluhy a trhem nemovitostí. V Evropě se k tomu přidávají problémy s měnou a bublinami na jejím jihu. K řešení je třeba agresivních strukturálních kroků, které budou mít vliv na chování ekonomických subjektů. Řešením naopak není monetární bazuka a fiskální stimulace, ke kterým se jednotlivé země v reakci na krizi uchýlily. V letech 2008 a 2009 jsme zjistili, že agresivní monetární a fiskální stimulace jsou schopny zastavit krizi, ale nenastartují udržitelné oživení. Když se totiž ekonomika nachází v „pasti likvidity“, není, kdo by na takovou stimulaci reagoval.

Zda Spojené státy čeká podobně dlouhodobá stagnace jako Japonsko, nevím. Mezi vývojem v Japonsku na straně jedné a v USA a v Evropě na straně druhé ale najdeme hodně podobného. V obou totiž došlo k tomu, že bubliny i chyby ekonomické politiky poškodily reálnou stranu ekonomiky. Kdybychom řešili pouze problémy na straně finančního systému a trhů, bylo by to jednodušší. Tak tomu ale není. Spojené státy jsou velmi odolné, a to jim umožňuje provést ty správné reformy. Dnes je ovšem jejich politické vedení tak nefunkční, že je velmi těžké najít shodu ohledně dalšího postupu, který by měl dlouhodobý efekt.

Problémy Japonska v 80. a poté i v 90. letech pramenily hlavně ze situace v korporátním sektoru. Investice společností se postupně vyšplhaly z 15 % HDP na 22 % HDP, aby potom znovu klesly na 15 % HDP. Výsledkem byla vlna bankrotů, insolvence a „zombie“ firem, které při životě držela jen podpora vlády. V USA je problémem něco jiného. Jsou jím spotřebitelé s vysokým dluhem, malými úsporami a hrozbou vysoké nezaměstnanosti. Během bubliny jsme zvýšili dluh a spotřebu na bezprecedentní úrovně. Před bublinou tvořila spotřeba 66 % HDP, nyní to je 71 – 72 %. Podle mého názoru ale nakonec opět klesne k 66 %. V současnosti ale dochází zejména ke snižování dluhu a zvyšování úspor. V USA se tedy jako „zombie“ chovají spotřebitelé. To nemusí trvat 20 let, ale dalších 3 – 5 let ano.

Výhled pro americký akciový trh není tak špatný, jako tomu bylo v Japonsku. Jeho společnosti skutečně nebyly schopny generovat zisky. Americké firmy se naopak zaměřují na produktivitu a zisky tvoří. Otázkou je, jak jsou příjmy rozděleny mezi kapitál a práci. Nyní je podíl mezd na HDP na historických minimech a podíl zisků blízko maxim. Změna bude těžká a vládní politika není tím nejlepším nástrojem, jak ji dosáhnout. Důraz musí být kladen na zvyšování kvalifikace a vzdělání. Snaha o změny v daních, které povedou k tomu, že jednomu vezmeme a druhému dáme, nikam nepovede.

Poměr dluhu k HDP dosahoval v Japonsku před bublinou 40 %, nyní to je 230 %. V USA to bylo před bublinou 35 %, nyní v závislosti na způsobu měření 60 – 90 %. Neleží tedy na japonských úrovních, dluhová služba je ulehčována rekordně nízkými sazbami. Výše dluhu každopádně představuje významný faktor. V Japonsku jsou zvyklí hodně šetřit, to Američané nejsou. Mohou vydávat dluh ve své vlastní měně, což je po určitou dobu velkou výhodou. I tak se však musíme ptát, jak dlouho si ještě budou užívat důvěry zahraničních investorů.

Uvedené je výtahem z rozhovoru se Stevem Roachem.

(Zdroj: Businessinsider)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m