Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HSBC napomáhala praní špinavých peněz a daňovým únikům, zní obvinění z Argentiny

HSBC napomáhala praní špinavých peněz a daňovým únikům, zní obvinění z Argentiny

19.03.2013 9:46

Argentinská vláda obvinila největší evropskou banku HSBC z napomáhání při praní špinavých peněz a daňových únicích. Divize britské banky v Argentině údajně vytvořila nelegální program, který umožnil jejím klientům ukrýt před úřady dohromady přes 100 milionů dolarů. Akcie banky dnes v Londýně zatím ztrácejí mírných 0,2 procenta.

Daňový úřad v Buenos Aires strávil šest měsíců vyšetřováním bankovních účtů a objevil daňové úniky v objemu v přepočtu 44 milionů dolarů a aktivity označované za praní špinavých peněz v objemu 76 mil. USD, uvedl šéf úřadu Ricard Echegaray. HSBC podle něho vytvořila systém, který několika společnostem v nelegálních činnostech vycházel vstříc. Plán měl podle úřadu zahrnovat i zločinecké organizace a využíval falešné účtenky.

Echegaray jmenoval tři společnosti, kterým měla HSBC pomáhat vyhýbat se daním a v praní špinavých peněz prostřednictvím nákupu falešných příjmových účtů. Jsou to Mas Distribuidora, Recaudaciones y Servicios del Sur a Red de Multiservicios. „Je zřejmé, že došlo k tajné dohodě mezi HSBC a soukromými společnostmi. První věc, kterou musejí udělat, je vrátit státu, co mu dluží, a odstranit tyto podvodné praktiky,“ uvedl šéf daňového úřadu v Argentině. Úřad podal žalobu na banku k federálnímu soudu.

Mluvčí HSBC v Latinské Americe Lyssette Bravo ve zveřejněném prohlášení obvinění nepopřela a slíbila spolupracovat. „Obvinění ze strany argentinských regulátorů jsou velmi závažná. Jsme zavázání ke spolupráci s úřady, která zajistí podrobnou revizi a vhodné řešení záležitosti,“ uvedla mluvčí.

HSBC je objemem vkladů sedmá největší banka v Argentině. Loni banka zaplatila 1,9 miliardy USD za urovnání obvinění z praní špinavých peněz z nelegálního obchodu s drogami v Mexiku, ze kterého ji obvinily úřady v USA a Británii. Americký Senát v červenci uvedl, že HSBC umožnila svými laxními kontrolami drogovým kartelům z Mexika, Íránu, Kajmanských ostrovů, Saudské Arábie a Sýrie vyprat přes americkou část banky miliardy dolarů. Podle zprávy senátního výboru banka věděla, že její systém odhalování problémů je slabý, avšak neučinila žádné akce, aby tuto situaci změnila.

Šéf banky poté odstoupil z funkce a omluvil se při svém vystoupení v Senátu za to, že HSBC prováděla velmi laxně kontroly napojení na praní špinavých peněz a financování terorismu. Současný CEO banky Stuart Gulliver v únoru řekl, že komplexní struktura banky a její široký geografický záběr zvyšují její atraktivitu pro kriminální živly. Od svého nastoupení do úřadu na začátku roku 2011 Gulliver podniká kroky směrem k centralizaci kontroly a provozu. 

 
HSBC působí na více než 80 světových trzích, z nichž některé opouští ve snaze posílit kapitálovou pozici. CEO Gulliver již rozhodl o uzavření či prodeji 49 poboček a podobný osud by měl postihnout dalších deset. Za poslední dva roky již banka razantně snížila počet zaměstnanců, z původních 302 tisíc na 260 tisíc. Banka tento měsíc uvedla, že se jí podařilo dosáhnout „udržitelné roční úspory“ ve výši 3,6 miliardy dolarů, což je nad původním stanoveným cílem 2,5 až 3,5 mld. USD.

Kořeny banky sahají do roku 1865, kdy byl v Hongkongu založen finanční ústav The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC). Jeho cílem bylo usnadnit finanční transakce mezi tehdejší britskou kolonií Hongkongem a Čínou. V roce 1991 byla ve Velké Británii založena společnost HSBC Holdings, která začala sloužit jako mateřský podnik HSBC. Banka dodnes asi 90 procent výnosů generuje mimo Británii, většinu v Asii.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, čtk)


Čtěte více:

HSBC se přiznala k praní špinavých peněz, zaplatí 1,92 mld. USD
11.12.2012 9:12
Největší evropská banka HSBC se jako první banka na světě přiznala k p...
HSBC – loňský zisk klesl kvůli rekordní pokutě a přecenění vlastního dluhu
04.03.2013 10:42
Největší evropská banka HSBC v loňském roce vytvořila zisk před zdaněn...
HSBC dál škrtá, letos propustí nejméně 5 tisíc lidí, tvrdí zdroje
18.03.2013 11:55
Největší evropská banka HSBC by letos mohla v rámci úsporného plánu st...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data