Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Plán MPO: Konec podpory u nových obnovitelných zdrojů, u starých po dosažení návratnosti

Plán MPO: Konec podpory u nových obnovitelných zdrojů, u starých po dosažení návratnosti

21.03.2013 15:34, aktualizováno: 21.3. 16:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce novým zákonem o obnovitelných zdrojích energie (OZE) zastavit podporu nových zdrojů. U těch současných chce prosadit, aby se po dosažení návratnosti investice přestala podpora vyplácet. Vyplývá to z materiálů MPO, které dnes zveřejnila Komora obnovitelných zdrojů energie. Komora návrhy kritizuje, podle ní nový zákon poškodí provozovatele malých obnovitelných zdrojů a naopak zajistí další podporu zdrojů využívajících fosilní paliva, jaderných elektráren a velkých solárních elektráren.

Podle zveřejněného materiálu by se od 1. ledna 2014 zastavila podpora pro nová zařízení kromě vysokoúčinné kombinované výroby tepla a elektřiny, výroby elektřiny a tepla z důlního plynu a energetického využívání odpadu. Podle komory však takový přístup bude znamenat, že se přestanou rozvíjet levné obnovitelné zdroje, například větrné a malé vodní elektrárny. Zopakoval, že o případné změně výhledu hospodaření pro letošní rok firma rozhodne v květnu. 

Finanční ředitel skupiny ČEZ Martin Novák dnes na tiskové konferenci v Praze uvedl, že ČEZ již kvůli nejistému regulatornímu prostředí nechystá žádné investice do nových solárních projektů či jiných obnovitelných zdrojů. Výjimkou má být jen další investice do větrného parku v Polsku.

Materiál dále požaduje, aby provozovatelé už existujících dotovaných zařízení po 10 letech od jejich uvedení do provozu provedli vyhodnocení návratnosti investice. Na podporu v dalších pěti letech by měli nárok pouze v případě, že reálné návratnosti ještě nebylo dosaženo. "Opatření odčerpá nadměrné zisky u všech OZE, které mohly v minulosti vzniknout nesprávným nastavením výkupních cen," uvádí materiál.

Komora obnovitelných zdrojů energie opatření MPO cílící na zastavení státní podpory po dosažení návratnosti kritizuje. "Prokazování návratnosti trestá efektivní a schopné investory, kteří připravili kvalitní projekty a mají rychlou návratnost," uvedl předseda komory Martin Bursík. Podle něj navíc hrozí, že takové opatření vyvolá vlnu žalob ze strany investorů, kteří o podporu po deseti letech přijdou, přestože zákon původně stanovil vyplácení podpory na 15 let. 

Naproti tomu Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO) vnímá návrh ministerstva jako snahu narovnat návratnost investic do obnovitelných zdrojů a stabilizovat podmínky v sektoru OZE na příštích nejméně deset let. K návrhu sice má výhrady, za zásadní ale považuje prohlášení MPO, že bude dodržena garance, že se podnikatelům vrátí vložené prostředky za 15 let s přiměřeným ziskem.

Vlastnická struktura a solární daň

Komora dále kritizuje navržené opatření, podle kterého budou muset příjemci dotací zveřejnit svou majetkovou strukturu. Podle Bursíka je návrh bezzubý, protože nepostihne původní majitele dotovaných zdrojů, kteří svá zařízení později prodali. To je podle něj případ i největších solárních parků v ČR, které koupila od firem s utajenými vlastníky společnost ČEZ (575,5 CZK, 1,95%).

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) přišel s požadavkem na odhalení všech příjemců státní podpory na fotovoltaickou elektřinu již před více než měsícem. Podle Kuby se řada vlastníků skrývá za akciemi na majitele, ačkoliv by podniky, které dostávají jakoukoli formu podpory od státu, měly mít transparentní vlastnickou strukturu. 

„Já myslím, že čeští občané mají právo vědět, kam tyto desítky miliard korun, které prostě platíme za zbytečně drahou elektrickou energii, tečou,“ řekl ministr průmyslu a obchodu již na začátku února o dotacích na podporu obnovitelných zdrojů, které se citelně promítají do ceny elektřiny pro koncové uživatele.

Podporu obnovitelných zdrojů dlouhodobě kritizují zástupci průmyslu. Nyní platí všichni spotřebitelé v ceně elektřiny 583 korun za megawatthodinu na podporu OZE. Podle průmyslníků to ohrožuje konkurenceschopnost českých firem.

Komora dále kritizovala MPO za to, že v návrhu není prodloužení platnosti solární daně. Bursík uvedl, že by se měl stanovit povinný odvod, který by provozovatelé solárních elektráren platili po celou dobu provozu svých zařízení. Bursík ale přiznal, že v této věci komora nemá jednotný názor, proti jsou podle něj zástupci solárního sektoru.

„Solární daň bychom chtěli zachovat, ale je myslím zřejmé, že po roce 2013 ji již nebude možné aplikovat paušálně jako nyní,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu v měsíc starém rozhovoru pro Hospodářské noviny. Důvodem podle něho je nemožnost narušit dříve garantovanou 15letou návratnost solárních projektů. Dnešní majitelé solárních elektráren podle Kuby nejsou podnikatelé, jen čerpají peníze z veřejných zdrojů. Masivní dotace podle něho navíc vždy navádějí k růstu korupčního prostředí.

V současnosti jsou solární projekty zatíženy 26% srážkovou daní z výkupní ceny elektřiny, která byla zavedena v roce 2011 s platností do konce letošního roku. Zdanění napadli u Ústavního soudu provozovatelé fotovoltaických elektráren, soud ale jejich výhrady odmítl a ponechal daň v platnosti. Zdůraznil, že nové 26% zdanění jen navrací situaci k původnímu záměru návratnosti investic 15 let. Cílem zvýšení zdanění podle soudu bylo zastavit neúčelné zvyšování nákladů na výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů, k němuž nestačily nástroje prostřednictvím ERÚ (maximální snížení o 5 %) a bylo třeba přistoupit k aktivitě zákonodárce.

(Zdroj: ČTK, HN)


Čtěte více:

Solárníci podporují odhalení majitelů fotovoltaických elektráren, včetně transakcí ČEZ
12.02.2013 15:18
Zástupci solárního průmyslu podporují návrh na rozkrytí vlastníků foto...
ERÚ: Větší podporu získalo v roce 2011 přes 3100 slunečních elektráren, menší přes 10 tisíc zdrojů
18.02.2013 8:28
Finanční podporu větší než zhruba 280.000 korun v roce 2011 získalo v...
Solárníci podali trestní oznámení na Energetický regulační úřad kvůli
21.02.2013 11:27
Česká fotovoltaická průmyslová asociace a Aliance pro energetickou sob...
Audit ERÚ: Konkrétní viníky nastavení výkupních cen dohledat nelze (+přehled projektů)
21.02.2013 13:13
Podle auditu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) nelze dohledat konk...
Kuba (MPO): Vláda chce zachovat solární daň i po roce 2013 a odkrýt majitele
25.02.2013 9:47
Dnešní majitelé solárních elektráren nejsou podnikatelé, jen čerpají p...

Váš názor
  • Ježišmarjá
    21.03.2013 19:38

    at už někdo konečně prošetří, kdo jaké levárny v solárním boomu udělal, zabaví jim peníze a vrátí je do kasy českého státu.Co je na tom tak složitýho??Já to snad vyšetřím..
    ZUZKA
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university