Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Goldman Sachs: Zapomeňte na zlato, novým bezpečným přístavem může být zemní plyn

Goldman Sachs: Zapomeňte na zlato, novým bezpečným přístavem může být zemní plyn

17.04.2013 8:26
Autor: ČTK

Investoři by po pádu cen zlata měli přemýšlet o americkém zemním plynu jako o novém "bezpečném přístavu" pro své peníze. Doporučila to dnes přední americká investiční banka Goldman Sachs . Ceny plynu v USA by měly jít po mnohaletém propadu vzhůru, protože jeho zvýšená nabídka podpořila růst ekonomiky a výrazně rozšířila možnosti jeho využití. Banka to podle agentury Reuters uvedla v dnešní zprávě pro klienty. 

Ceny zlata v pátek a pondělí ztratily asi 14 procent a utrpěly nejhlubší pokles za více než 30 let. Zlato už je asi třetinu pod rekordním maximem 1920 dolarů ze září 2011 a jeho náhlý propad vyvolal mezi investory obavy z toho, že žlutý kov ztratí svou pozici bezpečné investice v nepříznivých dobách. 

Cena zlata minulých 12 let téměř bez přerušení rostla, nejprve kvůli obavám z růstu inflace, a pak kvůli globálním krizím a odklonu investorů od rizikových aktiv. Nyní ale americká i globální ekonomika mají nakročeno k oživení z útlumu a ke dlouhodobému růstu, zatímco inflace ve světě vesměs klesá. 

Pokles hodnoty zlata "je odrazem sebevědomějšího ekonomického prostředí, kdy je na konci tunelu období levných peněz jiskřička světla", uvedli analytici Goldman Sachs. Podle nich se nyní obrací směr dosud populárních obchodů, kdy se kupuje zlato jako ochrana před inflací, a prodává se plyn, jehož nabídka dosud překračovala poptávku a jeho ceny klesaly. 

Mezitím v posledních měsících termínové ceny plynu na americkém trhu výrazně rostly a nyní jsou na dvojnásobku desetiletého minima 1,90 dolaru na milion britských tepelných jednotek (Btu) z loňského dubna. Cena plynu se zvyšuje v důsledku jeho rostoucí spotřeby, kterou podnítil prudký růst nabídky díky "revoluci břidlicového plynu" minulých let. 

Americké elektrárny díky propadu ceny masově přecházejí z uhlí na plyn a průmyslové podniky zvyšují spotřebu plynu jako suroviny pro další produkci. Rozšiřuje se také využívání plynu v dopravě. 

Spotřeba plynu bude v USA dál růst, což podle Goldman Sachs "podtrhuje, jak břidlicová revoluce přispěla ke zlepšení ekonomické situace v USA - americký zemní plyn a americká ekonomika jsou novým bezpečnými přístavy". 

Goldman Sachs tento měsíc předpověděla, že ve druhém pololetí cena plynu v USA vzroste v průměru na 4,50 dolaru na milion Btu a dnes analytici banky tuto předpověď potvrdili. Dnes se plyn na newyorské burze NYMEX obchodoval kolem 4,10 USD za milion Btu. 

Goldman Sachs je zřejmě nejvlivnější světovou bankou, která působí na komoditním trhu. Její prognózy růstu cen ropy v minulém desetiletí periodicky a občas výrazně ovlivňovaly vývoj na tomto trhu.


Váš názor
  • plynu bude vždycky dost
    17.04.2013 11:09

    Zeměkoule je napumpovaná plynem. Metanový led, někdy též hovorově zvaný “hořící led”, může o mnoho desítek let odvrátit hrozící energetickou krizi lidstva. Nachází se, mimo jiné, ve velkých zásobách pod mořem a jeho podmořská těžba byla doposud nemožná. Nyní však z něj japonští vrtaři dokázali poprvé uvolnit plynný metan a dopravit ho nad hladinu moře.
    Jesse
  • ještě možnááááááááááá
    17.04.2013 10:56

    dostal Goldman za úkol nakoupit chybějící zlato do sejfů,Němci tlačí na vracení svého svěřeného pokladu a USA nemá nic jen pozlacené falza,vzhledem k velmi ledabilé a nekvalitní,neurčité zpravě o zásobách zlata v sejfech USA se to dá docela dobře odvodit
    prorok
    • Re: ještě možnááááááááááá
      17.04.2013 10:58

      To jasně vysvětluje ten pád ceny zlata. Teda někomu - snad vám konspirátorům. Jenom nevím jak. :))
      Logik
  • jinými slovy chtějí zdražit levný plyn
    17.04.2013 10:48

    a nepovšiml jsem si ani odlužení domácností,nastartování spotřeby a plné zaměstnanosti
    prorok
    • Re: jinými slovy chtějí zdražit levný plyn
      17.04.2013 10:57

      Hele a proč by se měla GS starat o oddlužení, zaměstnanost nebo nastartování spotřeby socek? Není náhodou placená svými zákazníky za něco úplně jiného? Proč by třeba oddlužením, plnou zaměstnaností nebo nastartováním spotřeby neměl být pověřený třeba Gazprom? :)
      • Prorok, Logik, Pe
        17.04.2013 11:32

        Pe, prork nikde nepíše, že by GS měla odstrańovat uvedené jevy, píše, ekonom ická situace včetně zadluženosti se nezměnila, GS chce pouze zdražit plyn....Logik. Gs naprosto běžně hýbe sentimentem na trhu svými opačnými prohlášeními, za účelem nakoupit či dobře prodat sobě a svým nejvěrnějším klientům. Byli zveřejněny konkrétní případy, kdy spřáteleným klientům interně vydali zcela jiná doporučení než Ty obecně zveřejněná.
        Velkamedvědice
        • Re: Prorok, Logik, Pe
          17.04.2013 11:53

          Známe přece mnoho případů, kdy jsou poďobaní bankéři permanentně pod vlivem koksu... a pak investuj, když se tyto rychlokvašky v práci vsázejí, kolik kde utrhne, aniž by na vteřinu respektovali pravidla kapitálového trhu :-)))
          Jesse
          •  
            18.04.2013 9:57

            Jak přesně může doporučení GS ovlivnit cenu plynu? To jako že na pokyn GS všichni vyskočí a začnou kupovat plyn ve velkém a skladovat si ho doma po šuplících, nebo budou topit plynem i v rovníkové Africe? S vzpamatujte, ty konspirační teorie šířené vašimi milci vám lezou na mozek...
            • ale ale noták
              18.04.2013 10:36

              nerozčiluj se. Vezmi si do ruky nějakou studii o psychologii davu, třeba od Le Bona a přečti si, jak snadno je manipulovatelné stádo lidí, resp akcionářů... stačí jen, když někdo "velký" s renomovaným jménem vysloví cíl a všichni se na něj vrhnou jak vosy na pivo. GS patří mezi ty VELKÉ, což bohužel 90% spekulantů a investorů včetně kdejaké politické havěti bere vždy útokem. To nedokážeš nikdy zpochybnit. Prostě to tak na světě chodí... Vždy někdo určí trend a trh jej potvrdí.
              Jesse
          • Jesse
            17.04.2013 11:56

            http://www.youtube.com/watch?v=ke2T_gPjrHA
            Velkamedvědice
  • :D
    17.04.2013 10:39

    Poslední odstavec :D, proč takové neutrální slůvko vždyť všichni ví, že manipulovala a manipuluje svýni výroky s trhem
    Deny:-)
  • VAROVÁNÍ
    17.04.2013 9:14

    Zemní plyn bude příští katastrofou. Je dosti pravděpodobné, že vrcholový management GS toto již chápe/ví. Jenom předminulý týden cca 170 významných firem z mnoha oborů vedlo utajená jednání s majiteli IP jedné z převratných technologií. Ano, jedná se o ty samé majitele IP, kvůli kterým musela policie zablokovat všechny ulice v širokém okolí jejich HQ, protože director NSA se rozhodl, že je osobně navštíví, aby jim "domluvil". Z toho plyne, že stovky vrcholových manažerů již chápe, která bije. Nenechte se opět přečůrat chytrolíny z GS. Průměrná mzda v GS opět překročila 400.000 USD (do průměru počítají i uklízečky a bufetářky) - tak z něčeho to musí zacálovat.
    Detective
    • Re: VAROVÁNÍ
      17.04.2013 11:37

      Kdybys to nepsal deset let, včetně trapných poznámek stylu, že přihloupým čecháčským investorům se fakta úmyslně tají a Ty si jediný čecháček, který je chytřejší než zbytek republiky, třeby by Tě bral nikdo vážně.
      Velkamedvědice
    • Re: VAROVÁNÍ
      17.04.2013 10:22

      A navíc další jobovka ohledně slavné shale bonanzy : http://www.leap2020.eu/notes/Ohio-s-500-Billion-Oil-Dream-Fades-as-Utica-Turns-Gassy_b5425426.html
      mart
      • Problémy s elementární logikou?
        17.04.2013 10:36

        Když vypadne zdroj komodity, tak tosnad znamená, že komodita půjde nahoru nebo aspoň nebude klesat, ne? Musíte si vybrat, jestli vaše nitro bojuje proti emerickému alternativnímu plynárenství, nebo proti plynu, cenově je bude tak nějak v kontradikci, víme? :)
        mte
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení