Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Oceli se v Evropě dařit nezačne ještě aspoň rok, varuje Moody’s. Významní odběratelé uhlí nevěří v návrat předkrizového boomu

Oceli se v Evropě dařit nezačne ještě aspoň rok, varuje Moody’s. Významní odběratelé uhlí nevěří v návrat předkrizového boomu

10.06.2013 16:55

Evropští oceláři, kteří platí za největší odběratele koksovatelného uhlí, mají před sebou špatný výhled na dalších 12 až 18 měsíců, potvrdila dnes agentury Moody’s dříve naznačené trendy v tomto odvětví. Sdružení výrobců oceli v Evropské unii (Eurofer) potom zachází ještě dál a upozorňuje, že čekání na návrat produkce po oceli na úrovně z předkrizového roku 2007 nemusí mít konce.

„Očekáváme, že slabá poptávka, využití (hutních) kapacit pod úrovní 75 procent a klesající ceny komodit budou nadále vytvářet tlak na pokles cen oceli,“ vysvětlil Steven Oman, senior viceprezident Moody’s, dnešní prodloužení negativního výhledu pro evropské oceláře na další rok až rok a půl.

Pokračující slabost ekonomiky již podle Moody‘s dolehla na všechny koncové trhy ocelářů v Evropě a doléhá i na ostatní regiony. „Agentura Moody’s věří, že poptávka po oceli ve 27 zemích Evropské unie po loňském poklesu o 9,6 procenta letos klesne o další 2 až 4 procenta.

Světové sdružení pro ocel (WSA) již před měsícem vydalo nový výhled globální poptávky po oceli počítajícím pro letošní rok s poklesem poptávka po oceli v zemích Evropské unie o 0,5 procenta na 139 milionů tun. Pro příští rok však již počítá v EU s růstem poptávky po oceli o 3,3 procenta 144 milionů tun.

Tento optimismus ale nesdílí Eurofer sdružující evropské oceláře. Aktuální výhled starý dva týdny počítá pro letošní rok s poklesem poptávky po evropské oceli o 3 procenta. Gordon Moffat, generální ředitel sdružení Eurofer, navíc v rozhovoru pro Wall Street Journal upozornil na pokračující významný převis nabídky. „Celková nadprodukce (oceli) ve světě může být 300 milionů tun, z čehož 200-250 milionů tun je v Číně; to bude mít za následek přezásobení trhu a tlak na pokles cen oceli,“ řekl Moffat na konci května.

Zatímco v roce 2007 byla podle Euroferu celková produkce evropských ocelářů rekordních 230 milionů tun a následně došlo uzavíráním provozů od roku 2009 k jejímu snížení o 20 milionů tun ročně, ve vzduchu se podle Moffata vznáší nutnost zavřít v Evropě produkční kapacity o celkovém objemu produkce dalších 20 milionů tun oceli ročně. Budoucí návrat produkce na předkrizovou úroveň šéf sdružení evropských ocelářů označil za nepravděpodobný.

Agentura Moody’s v dnešní zprávě varuje, že stlačené ceny oceli budou mít negativní dopad na velkou většinu evropských hutních závodů a jmenuje například německý koncern ThyssenKrupp (15,43 EUR, -0,77%), švýcarský Schmolz + Bickenbach nebo lucemburský Aperam. Výjimkou může být prý ArcelorMittal (9,5 EUR, -1,46%), kterému kromě pozice světové jedničky na trhu oceli s širokým geografickým záběrem pomáhá i expanze v odvětví těžby želené rudy. Stranou negativního dopadu ale podle Moody‘s nemají zůstat ani ruské společnosti Novolipetsk Iron & Steel, Severstal (6,96 USD, -4,48%) nebo Evraz.

Největší ruská ocelárna Evraz před více než měsícem uvedla, že se po loňském propadu do ztráty 335 mil. USD nevyhýbá myšlence na prodej české divize Evraz Vítkovice Steel (EVS). Možný prodej, či úplné uzavření ocelárny EVS by přitom nebyl dobrou zprávou pro New World Resources. EVS je totiž významným zákazníkem společnosti ArcelorMittal Ostrava, která kupuje zhruba třetinu prodejů koksovatelného uhlí NWR (31,5 CZK, 0,64%).

 

(Zdroj: Moody’s, Eurofer, Evraz, WSA)


Čtěte více:

Evraz tváří v tváří propadu poptávky zvažuje odchod z ČR (+komentáře)
11.04.2013 13:24
Největší ruská ocelárna Evraz se po loňském propadu do ztráty 335 mil....
Ostravské hutě o zavírání provozů skupiny ArcelorMittal v regionu nic nevědí. O zakázky odběratel NWR nouzi nemá
13.05.2013 16:11
Společnost ArcelorMittal Ostrava nemá zprávy, že by se jí mělo týkat m...
Finanční ředitel NWR na Patria.cz: V těžkém období je důležité neztratit vizi. Snížíme produkci, emisi nových akcií nechystáme
17.05.2013 18:44
„Věříme tomu, že situace na trhu s koksovatelným uhlím se nakonec obrá...
Indové otevřou obří uhelné doly v Austrálii. Asie je pořád hladová
24.05.2013 12:28
Ani největší propad cen uhlí za posledních sedm let neodrazuje indické...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data