Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Finanční ředitel NWR na Patria.cz: V těžkém období je důležité neztratit vizi. Snížíme produkci, emisi nových akcií nechystáme

Finanční ředitel NWR na Patria.cz: V těžkém období je důležité neztratit vizi. Snížíme produkci, emisi nových akcií nechystáme

17.05.2013 18:44

„Věříme tomu, že situace na trhu s koksovatelným uhlím se nakonec obrátí, a my musíme učinit vše, aby až k tomu dojde, NWR z tohoto obratu co nejvíce profitovalo,“ uvedl dnes Marek Jelínek finanční ředitel NWR v online rozhovoru na Patria.cz . Vizí NWR, které je majitelem černouhelné firmy OKD, je stát se do čtyř let jedničkou na trhu koksovatelného uhlí, kterého je podle Jelínka vždy nedostatek. Firma proto nadále zvažuje akvizice dolů. V současnosti se ale management plně soustředí na optimalizaci stávajících provozů, která by v první fázi měla vést mimo jiné k dalšímu poklesu produkce uhlí. Jelínek v rozhovoru také vyvrátil obavy investorů ohledně možných příprav nové emise akcií.

„I když se v současnosti nacházíme v těžkém období a špatné části cyklu, budeme pokračovat v naplňování naší strategie stát se evropským lídrem v těžbě a prodeji koksovatelného uhlí do roku 2017. Myslíme, že je v současných nelehkých podmínkách důležité neztratit dlouhodobou vizi,“ uvedl Marek Jelínek na Patria.cz.

Cenu akcií nekontrolujeme, naše přežití ano

Společnost NWR včera oznámila, že za první tři měsíce letošního roku utrpěla provozní ztrátu EBITDA ve výši 22 milionů eur a čistou ztrátu ve výši 80 milionů eur. Výsledky byly sice zhruba v souladu s odhady, ale přesto se jednalo o nejslabší čísla od uvedení akcií na burzu. Akcie NWR, které za tento týden ztratily přes 25 procent své hodnoty, dnes na pražské burze klesly až na nové historické dno 33,4 .

„Určitě víte že, cena akcie odráží celou řadu faktorů, z nichž jen část je pod naší kontrolou. Neovlivníme například to, že světové ceny koksovatelného uhlí klesly za poslední dva roky na méně než polovinu. To zda v takovém cenovém prostředí přežijeme a zda připravíme společnost na lepší časy, to na druhou stranu v našich rukách je,“ řekl v rozhovoru finanční ředitel Marek Jelínek.

Právě proto NWR musí podle Jelínka provést řadu „razantních úspor a opatření, které mají za úkol zvrátit negativní trend z posledních měsíců“ a učinit společnost ziskovou i při současných cenách uhlí. Včera představené strategické kroky zahrnují okamžité úspory na straně provozních a investičních nákladů (např. okamžité 10% snížení platů v celé společnosti).

„To ale nestačí,“ řekl šéf financí NWR s tím, že firma potřebuje také další oznámené kroky, které „jdou hlouběji a změní strukturu a velikost společnosti do budoucna“. Sem podle Jelínka spadá například zamýšlený prodej koksoven, centralizace managementu OKD a jednotlivých dolů a v neposlední řadě i důsledná revize všech důlních provozů, s cílem uzavření neprofitabilních částí. „Věříme, že těmito opatřeními zvrátím negativní trend v našem hospodaření během následujících měsíců,“ zakončil svou odpověď.

Diskutovanou možnost, že by NWR kromě včera oznámeného prodeje koksovny OKK odprodalo i některý ze svých dolů dnes Marek Jelínek nepřímo připustil výhledem počítajícím s dalším snížením produkce uhlí. Společnost včera snížila celoroční prognózu produkce uhlí v letošním roce z 10-11 mil. tun na 9-10 mil. tun poté, co loni vytěžila 11,21 mil. tun uhlí. „Abychom maximalizovali akcionářskou hodnotu NWR, ve vztahu k současným provozům plánujeme pro nadcházející roky následující parametry: těžba uhlí v objemu 8 - 9 mil. t., více než 60 procent externích prodejů v koksovatelném uhlí, hotovostní jednotkové náklady ve výši 60 EUR/t., a roční investice do údržby nepřesahující 100 milionů EUR,“ řekl v rozhovoru finanční ředitel NWR.

Akvizice dolů zůstávají ve hře, vydání nových akcií nechystáme

Současným hlavním úsilím NWR je sice návrat do zisku skrze stabilizaci a optimalizaci stávajících provozů. Generální ředitel NWR Gareth Penny včera po číslech za první kvartál uvedl, že společnost plánuje dosáhnout již ve třetím kvartále pozitivního výsledku na úrovni EBITDA a věří v kladný EBITDA za celý rok 2013.

Marek Jelínek se dnes nicméně nechal slyšet, že dříve v letošním roce avizovaná možnost nákupu dalších uhelných dolů v Evropě či USA pro firmů zůstává aktuální. „Koksovatelné uhlí je v Evropě strukturálně nedostatková komodita, která se dováží v obrovském množství bez ohledu na to, v jaké části cyklu se svět nachází,“ vysvětlil.

Akcionáři na dubnové valné hromadě managementu NWR opět schválili možnost navýšení kapitálu NWR pomocí emise nových akcií, a to až do nominální hodnoty 34,9 mil. EUR odpovídající asi třetině dosud vydaných akcií. Právě tato možnost, kterou společnost měla a nevyužila i v minulých letech, nyní straší některé stávající investory, neboť by zředila jejich podíly. „Emisi nových akcií nechystáme,“ odmítl dnes tyto spekulace Marek Jelínek na Patria.cz.

 

Celý dnešní online rozhovor s finančním ředitelem NWR Markem Jelínkem si můžete přečíst zde


Čtěte více:

NWR chce nakupovat další doly, možná i v USA
25.02.2013 11:02
Navzdory historicky největší kvartální ztrátě zaznamenané na konci loň...
NWR může vydat až 33 % nových akcií nebo spustit zpětný odkup, dostala zelenou od akcionářů
26.04.2013 16:55
Možnost emise nových akcií odpovídajících až 33% podílu dosud vydaných...
NWR (z +7 % na -4 %) po kvartální vyšší ztrátě zhoršuje celoroční cíle, představuje úspory a prodává koksovnu (+komentář)
16.05.2013 8:29
Těžební společnost NWR hospodařila v prvním čtvrtletí letošního roku s...
T. Sýkora - Nová opatření NWR pro akcie krátkodobou podporou, riziko emise nových akcií však narůstá (video)
16.05.2013 12:46
Společnost NWR dnes před otevřením trhu představila podle očekávání ne...

Váš názor
  • hlavně ty vize, soudruzi, vize
    17.05.2013 19:33

    My vize máme - nahrabat tolik miliard, dokud to jen půjde. Prd nám záleží na daňových poplatnících, nebo akcionářích. Když bude třeba, můžeme zvýšit daně, vyvlastnit akcie... i na jejich majetky může dojít. My tu vizi máme !!
    Jesse
  • tuhle
    17.05.2013 19:23

    v TV bylo, že je divné, že privatizace MUS se řeší a OKD privatizace je v pohodě.Já i VM víme, že hlavní soud není na Zemi
    ZUZKA
  • může mi to někdo
    17.05.2013 18:53

    přeložit?Proč tedy vlastně akcie spadla na součastné ceny..napadlo mě, že akcie firmy NWR je shodná s cenou chleba
    ZUZKA
    • Překlad
      17.05.2013 19:13

      Firma je za ta léta působení p. Bakaly již ohlodaná na kost, co mělo cenu a přímo nesouviselo s prvovýrobou je vyvedeno, ještě zbývá rozprodat to co souvisí přímo s činností firmy, vydat nové akcie a přistoupit ke konečné akci...
      Pibik
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m