Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investice do biopaliv na sedmiletém minimu. Ropa bude kralovat ještě dlouho

Investice do biopaliv na sedmiletém minimu. Ropa bude kralovat ještě dlouho

08.07.2013 10:58
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Největší ropné společnosti omezují investice do nové generace biopaliv, která by nepokřivovala zemědělství a netlačila cenu potravin vzhůru. Hlavním viníkem je finanční náročnost výzkumu a vývoje nových typů pohonných hmot, a hlavně jejich vysoká výrobní cena. Pozice ropy se navzdory cenám nad 100 USD za barel jeví stále neotřesitelná.

Koncerny BP (4,61 GBP, 1,51%) a Royal Dutch Shell (24,69 EUR, 0,92%) zastavily přísun prostředků čtyřem separátním projektům, jelikož technologie výroby paliva z dřevin či odpadu prý nebude před rokem 2020 rentabilní. „Je to velmi kapitálově náročné,“ tvrdí šéf divize biopaliv britského ropného gigantu BP Phil New. Produkce ve větších objemech si prý vyžádá čas.

Trend je patrný po celém světě. Investice do biopaliv se podle údajů agentury Bloomberg v letošním prvním kvartále propadly na 57 mil. USD, což je nejnižší úroveň od roku 2006. Ve 4Q07 dosáhly 7,6 mld. USD. S poklesem zájmu mizí i šance na uskutečnění ambiciózních snů Evropy a Spojených států, které se dlouhodobě snaží zredukovat znečištění ovzduší, emise oxidu uhličitého a také závislost na fosilních palivech, jež musí být draze dováženy.

„Pokrok ve vývoji těchto technologií je pomalejší, než mnozí čekali, a nebude stačit na naplnění vytyčených cílů,“ komentovala situaci v sektoru výkonná ředitelka Mezinárodní energetické agentury (IEA) Maria van der Hoeven. I ona vidí hlavní příčinu v kapitálové náročnosti produkce.

IEA odhaduje, že ke snížení emisí, na jejichž vrub je připisováno globální oteplování, na úroveň odpovídající dosažení klimatických cílů bude třeba do roku 2020 pokrýt poptávku po pohonných hmotách v silniční dopravě biopalivy z 27 %. Loni tento segment tvořil pouhá 3 % trhu. Téměř všechno biopalivo přitom bylo vyrobeno z cukrové třtiny či řepky či kukuřice. Produkce etanolu z těchto surovin oproti roku 2011 vzrostla o 10 %, a pomohla tak vyhnat nahoru ceny kukuřice a dalších zemědělských plodin. OSN varovala, že produkce biopaliv a jejich dotování v rozvinutých ekonomikách neúměrně poškozuje chudší obyvatele planety, jelikož zdražuje potraviny a omezuje jejich nabídku.

Vývoj zelených paliv nové generace bude vyžadovat takové rafinační postupy, které by rozložily tvrdou celulózu v buněčných stěnách rostlin. Tím by se trh otevřel surovinám, jež primárně nevyužívá potravinářský průmysl: nejrůznějším travinám, kukuřičným stonkům, keřům jatropha curcas, pilinám či odpadu z výroby papíru. Vědci také experimentují s mikroskopickými organismy a řasami, které mají schopnost fermentovat a vyrábět oleje i jiné látky vhodné ke spalování.

Na komercializaci paliv z řas pracuje například kalifornská společnost Sapphire Energy, do níž investoval mimo jiné i Bill Gates. Zatím tak činí pouze v malém měřítku, s podporou z vládních grantů však nyní v Novém Mexiku buduje farmu o rozloze 120 hektarů. Možným využitím řas v energetice pro výrobu bionafty nebo jako doplňkového paliva v bioplynových elektrárnách se zabývají i vědci v Česku. Ohledně brzkého průlomu v oboru jsou však skeptičtí. "Cesta ke komerčně využitelným biopalivům vyráběným z řas bude ještě dlouhá," uvedl nedávno v rozhovoru pro Hospodářské noviny docent Jiří Masojídek z Mikrobiologického ústavu AV. Dosažení potřebné konkurenceschopnosti podle něj může trvat i 20 let.

Z velkých ropných společností se nejotevřeněji k bionaftě nové generace stavěly BP a Shell. „Mohly by pomoci k zintenzivnění výzkumu zpracování celulózy, ale to se v současné době neděje,“ tvrdí výkonný ředitel společnosti Novozymes Peder Holk. Novozymes je největším výrobcem enzymů využívaných k zefektivnění produkce biopaliv.

Jak BP, tak Shell mají problémy s převedením technologie odzkoušené v laboratořích do výroby průmyslového rozsahu, která by svými náklady mohla konkurovat těžbě fosilních paliv. BP loni v říjnu zrušila čtyři roky starý projekt, v jehož rámci měla být za 300 mil. USD na Floridě postavena rafinerie na celulózový etanol. Shell v dubnu stornoval plány na továrnu v kanadské Manitobě, kde by se palivo vyrábělo ze slámy. Loni v srpnu zastavil financování produkce enzymů ve společnosti Codexis. O rok dříve vystoupil ze společného podniku s HR BioPetroleum, který měl zkoumat využití řas.

Americký Exxon (91,57 USD, 0,97%) plánoval do projektu bionafty z řas investovat 600 mil. USD, po prvních 100 proinvestovaných milionech z něj ale částečně couvá. Šéf Exxonu Rex Tillerson v březnu uvedl, že komerční využití takových paliv je zřejmě otázkou budoucnosti vzdálené více než 25 let. Konkurenční Chevron (120,51 USD, 1,20%) většinu aktivit v segmentu zastavil už v roce 2010.

Nejslibněji se zatím situace jeví pro zatracovaná biopaliva první generace. Shell i BP rozšiřují přítomnost v Brazílii, kde se etanol vyrábí z cukrové třtiny. Shell spolu s místní firmou Cosan provozuje 23 rafinerií. V BP v prosinci ohlásili zdvojnásobení kapacity projektu Tropical etanol v hodnotě 350 mil. USD.

Vývoj paliv daleké budoucnosti je teď v rukou malých specialistů, mezi něž patří na příklad Kior Inc, Poet LLC, Abengoa SA či Gruppo Mossi & Ghisolfi. Tyto firmy zprovozňují první rafinerie a letos by měly ve Spojených státech vyrobit kolem 40 mil. litrů celulózového etanolu, dvacetinásobek loňské produkce.

(Zdroje: Bloomberg, HN, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.