Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dohoda o nové kolektivní smlouvě v OKD stále chybí. Řešení má přinést mediace

Dohoda o nové kolektivní smlouvě v OKD stále chybí. Řešení má přinést mediace

08.07.2013 18:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Odbory a vedení těžební firmy OKD se stále nedohodly na nové kolektivní smlouvě, jejíž plošné snížení mezd je jednou důležitých součástí úsporných opatření mateřské skupiny NWR (21,7 CZK, -0,91%). Obě strany už navrhly své zprostředkovatele, kteří by situaci měli vyřešit. ČTK to dnes řekli zástupci odborů a OKD. O kolektivní smlouvě, která by měla platit pět let od roku 2013 do roku 2017, začali odboráři s vedením firmy jednat už loni v srpnu, vyjednávání se tedy táhnou téměř rok. 

"V souladu se zákonem o kolektivním vyjednávání jsme požádali o zprostředkovatele a také jsme ho navrhli," řekl předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík. 

Mluvčí OKD Marek Síbrt řekl, že jednání jsou s ohledem na delší období, po které by smlouva měla platit, a komplikovanou ekonomickou situaci náročná a do jejich ukončení je firma nebude detailněji komentovat. "Předložili jsme odborům vlastní návrh možných mediátorů, ale i nadále preferujeme variantu jednat s odbory přímo," uvedl pouze Síbrt. 

Ještě v dubnu to podle odborářů vypadalo, že kolektivní smlouva na roky 2013 až 2017 je téměř připravena k podepsání. Pak však NWR, které OKD patří, oznámila, že kvůli špatným hospodářským výsledkům firmy a situaci na trhu s uhlím musí dělat úsporná opatření. Odboráři tak nakonec s vedením OKD podepsali jen úmluvu ohledně mzdových přídavků na letošní rok a o "velké" kolektivní smlouvě jednají dál.

„Vypadá to, že kolektivní smlouvu, kterou jsme měli téměř před podpisem, jsme prakticky zahodili, pro letošek uděláme jenom nějakou úpravu a začneme pracovat na kolektivní smlouvě na roky 2014 až 2018,“ řekl předseda Sdružení hornických odborů již před necelým měsícem.

Společnost OKD je se zhruba 13 tisíci vlastních zaměstnanců největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji a předloni vyplácela průměrnou hrubou mzdou ve výši 36 498 . Na konci června ale generální ředitel Ján Fabián oznámila, že firma nemá jinou možnost, než propustit 250 techniků a administrativních pracovníků a rozvázat pracovní poměr také se zhruba 1300 pracovníků dodavatelských firem. „Jde o bolestný, ale nezbytný krok. Vzhledem k cenám uhlí a dramatické situaci na světových trzích proděláváme na každé tuně, kterou vytěžíme. To je dlouhodobě neudržitelný stav, vysvětlil tehdy Fabián.

Těžební společnost NWR v rámci dlouhodobé strategie hodlá prodat ostravskou společnost OKK Koksovny a sbírá nabídky i na prodej dolu Paskov a údajně také na rozvojový projekt polského dolu Debiensko. Počítá také s omezením investic, sloučením managementu všech dolů a přestěhováním centrály firmy z Ostravy na důl Darkov.

Podle šéfa OKD je nyní třeba detailně analyzovat celou strukturu podnikání společnosti. „Přijmeme adekvátní opatření, která dále zefektivní důlní provozy, přizpůsobí jejich výkonnost současné nejisté situaci na trhu a zajistí stabilitu NWR do dalšího období,“ uvedl Ján Fabián v pátečním prohlášení. Důležité je podle něho mít v současnosti na paměti především to, kam se musí společnost vydat, aby odolala tržním silám a následně mohla plánovat další rozvoj. Šéf OKD ale připomněl cykličnost těžebního byznysu a věří, že se ceny uhlí určitě časem „navrátí do příznivějších poloh“.

(Zdroj: ČTK, NWR, OKD)


Čtěte více:

Odbory OKD: Kolektivní smlouva v nedohlednu, bojujeme o příplatky
29.05.2013 9:49
Odboráři a vedení těžební společnosti OKD se ani na posledním jednání ...
Šéf OKD: Úspory nákladů a růst efektivity jsou jedinou šancí na přežití (+komentář Patrie)
28.06.2013 16:01
Těžební společnost OKD, jejímž vlastníkem je skupina New World Resourc...
Šéf OKD: Byznys je o vytrvalosti a cykličnosti, tak vytrvejme
04.07.2013 13:14
Skupina NWR stojí před velkou výzvou, k jejímuž překonání již nebude s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data