Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odbory OKD: Kolektivní smlouva v nedohlednu, bojujeme o příplatky

Odbory OKD: Kolektivní smlouva v nedohlednu, bojujeme o příplatky

29.05.2013 9:49
Autor: ČTK

Odboráři a vedení těžební společnosti OKD se ani na posledním jednání nedohodli na nové kolektivní smlouvě. Firma, která kvůli složité ekonomické situaci chystá úsporná opatření, chce zaměstnancům zrušit příplatky na dovolenou a Vánoce. To odboráři odmítají. Příplatky na dovolenou ve výši čtrnáctinásobku denní mzdy přitom mají zaměstnanci podle staré kolektivní smlouvy dostat už ve výplatě za měsíc květen. ČTK o tom informovali předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík a mluvčí OKD Vladislav Sobol. 

"Zaměstnavatel nám předložil nový návrh na výplatu příplatků na dovolenou a Vánoce v závislosti na zisku. To jsme odmítli, protože by to bylo nižší než teď," řekl Pytlík. Odboráři podle něj udělali ústupek, podmíněný podepsáním nové kolektivní smlouvy, se kterým ale zase nesouhlasili vyjednavači z firmy. "Dali jsme kompromisní návrh, že by se záloha na příplatek na dovolenou ve výši osminásobku denní mzdy, ale maximálně 10.000 korun, vyplácela ke mzdě za květen a zbytek do čtrnáctinásobku by se doplácel v říjnu. To zaměstnavatel neakceptoval," řekl Pytlík. 

Sobol řekl, že průběh a dílčí výsledky kolektivního vyjednávání firma nebude komentovat. "Nemáme v úmyslu snížit lidem pravidelný příjem, který dostávají každý měsíc na účet. V současné době jednáme o zrušení příplatku na dovolenou, tedy v podstatě třináctého platu," uvedl. 

Vedení společnosti podle něj musí reagovat na aktuální složitou situaci na světových trzích i na problémy evropské ekonomiky, kvůli kterým se těžební průmysl ocitl v nejobtížnější situaci za posledních 30 let. "Chystáme proto soubor aktuálních úsporných opatření i dlouhodobějších kroků, které zajistí stabilitu firmy do budoucna. Snížení mzdových nákladů je důležitou součástí plánovaných úspor, mnohem více však budeme krátit výdaje například v oblasti administrativy, investic nebo provozu, výrazně se sníží také například výdaje na sponzoring a podporu charitativních akcí," uvedl Sobol. 

Pokud se odboráři s firmou nedohodnou, platí podle Pytlíka závazky z kolektivní smlouvy pro rok 2012. Společnost by tedy musela příplatky na dovolenou vyplatit už v příští výplatě. "Zaměstnavatel má dvě možnosti: buď to vyplatit, nebo porušit kolektivní smlouvu," řekl odborový předák.
V současné situaci podle něj nemohou o dalších krocích rozhodnout jen vyjednávači. Odboráři proto na pátek svolali schůzi přibližně 150 zástupců ze všech šachet společnosti. 

Loni byli odboráři v OKD kvůli neshodě na nárůstu mezd měsíc ve stávkové pohotovosti. Stávku ale nevyhlásili, protože k referendu o ní přišlo málo lidí. Pak přijali návrh zprostředkovatele. 

Těžební společnost New World Resources (33,65 CZK, -7,04%) (NWR), která je majitelem OKD, tento měsíc oznámila, že se letos v prvním čtvrtletí propadla do čisté ztráty 80 milionů eur (asi dvě miliardy korun). Ve stejném období loňského roku měla čistý zisk šest milionů eur. Společnost kvůli slabším hospodářským výsledkům mimo jiné snižuje o deset procent mzdy zaměstnancům, kteří mají smluvní mzdy, a hodlá prodat ostravskou společnost OKK Koksovny. 

OKD má zhruba 13.000 vlastních zaměstnanců. Předloni tam výše průměrné mzdy činila 36.498 korun. Pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35.123 korun měsíčně. Údaje o průměrné mzdě za loňský rok firma zatím nezveřejnila.


Váš názor
  •  
    29.05.2013 11:24

    odbory by mely zrusit,ty nadelaji nejvic skody.Vsak az se Bakic nasere a zavre jim to,tak pak muzou jit na pracak,dostanou maximalku 8000Kc a za 5 mesicu muzou jit na socialku,za rok az se zvedne cena uhli,tak budou radi,ze je vezme zpatky,ale uz ne za o 10% mensi plat,ale o 20% min.
    Vata
    • knedlíku rendlíku
      29.05.2013 17:43

      ty víš leda prt vlez si někdy do šachty :-) i za 35 000 je to o ničem :-) nemvluvě že OKD potažmo NWR je jen prázdná díra bez uhlí kterou bakič prodal naivním investorům , nemohuse smát , že tato akcie stála 600 kč /ks je to něco jako ORCO a ECM akde je jim konec :-) Nemluvě o tom že nejcennějši majetek OKd se jmenuje RPG byty :-) majetek za cca 20 miliard dostal za hubičku :-)
      martík
    • knedlajz
      29.05.2013 11:32

      ..asi jo, ale aby se nenasrali ty černý kluci. no kdyžtak si bajaja vybuduje hyperluxusní kryt kilometr v podzemí a privátní metro..;)
      db
    •  
      29.05.2013 11:26

      To by bylo supéééér, ne? Akcie by spadly na 2 kačky :-)))
      Jesse
  •  
    29.05.2013 11:07

    tak, to je ono, hoši, jen se nedejte. nejlepší bude poradit se se zavadilem a vyhlásit stávku - ono ale uhlí na haldě je dost, poptávka není, tak vlastně nové těžit nemusíme. tak jen si stávkujte, přece platí "JÁ JSEM HAVÍŘ A KDO JE VÍC".
    keris
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university