Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
A je to tu zase: USA v říjnu narazí do dluhového stropu. Úřady by mohly zavřít už dřív

A je to tu zase: USA v říjnu narazí do dluhového stropu. Úřady by mohly zavřít už dřív

27.08.2013 12:58
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Americká sezona handrkování se o veřejné výdaje se opět pomalu rozjíždí. Po loňském podzimu plném strašení pádem z fiskálního útesu a ekonomickými následky plošných škrtů v rozpočtu čeká Washington další kolo hašteření se dluhový strop. Ministerstvo financí uvedlo, že možnost půjčit si prostředky na vyplácení penzí, sociálních dávek, mezd státních zaměstnanců či splacení dluhopisů vyčerpá do poloviny října. Kongresu a Bílému domu tak na dosažení dalšího kompromisu zbývá zhruba sedm týdnů, což je méně, než se původně očekávalo.

Jednání o dalším směřování amerických veřejných financí, která v posledních měsících nikam nevedla, by teď mohla dostat potřebnou hybnost. Ekonomové, podnikatelé, kongresmani i administrativa prezidenta Baracka Obamy varují, že dosažení stropu maximálního zadlužení, který je momentálně nastaven na 16,7 bilionu USD, by mohlo spustit další finanční krizi. Zpochybnění platební schopnosti americké vlády, i když jen byrokratické povahy, by poslalo úrokové sazby raketovým tempem vzhůru a otřáslo dluhopisovými i akciovými trhy.

Původně se odhadovalo, že strop bude prolomen až v listopadu. Kvůli zpřesněným odhadům to ale vypadá, že Kongres a Bílý dům budou mít v září plné ruce práce. Krom dohody o celkové výši povoleného zadlužení budou muset najít společnou řeč i ohledně jednotlivých kapitol státního rozpočtu. Federální fiskální rok v USA totiž končí 30. září a neschopnost dosáhnout kompromisu by znamenala částečné zastavení provozu státního aparátu.

Zákopy washingtonské politické scény, které se v posledních letech rozevřely právě kvůli diametrálně odlišným názorům republikánů a demokratů na daně a státní výdaje, se v uplynulých měsících nijak nezúžily. Pozice obou táborů zůstávají stejně zatvrzelé jako v loňském roce.

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner včera prohlásil, že zvýšení stropu podpoří jedině tehdy, když jej doprovodí větší výdajové škrty nebo změny ve struktuře rozpočtu. Bílý dům opáčil, že o stropu vyjednávat nehodlá. Kongres prý nemůže provokovat finanční trhy tím, že znemožní vládě půjčovat si na zákonem stanovené platby. Udržovat dobré jméno americké vlády je jeho povinností.

Podle ministra financí Jacoba Lewa zbude ve státní kase po půlce října zhruba 50 mld. USD, které pravděpodobně příliš dlouho nevydrží.

Republikáni v Kongresu se zatím soustředí na možné uzavření úřadů a ochromení státní mašinerie. Rozhovory se zatím točí kolem návrhu na provizorní financování vlády na současné úrovni po dobu dvou až tří dalších měsíců. Demokraté naznačili, že by takové řešení mohli přijmout, i když s výhradami. Hlasitá menšina konzervativních kongresmanů však výměnou za odklad přijetí nového rozpočtu požaduje odstřižení Obamovy zdravotní reformy od zdrojů peněz, což demokraté odmítají.

Americká vláda by v končícím fiskálním roce měla hospodařit s výrazně nižším schodkem než v předchozích letech. I tak by ale měl dosáhnout 600 mld. USD, což odpovídá 4 % HDP.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg)


Váš názor
  • Konec světa
    27.08.2013 15:22

    Ja myslím, že se celá amerika a s ní i celý svět začne připravovat na ten absolutně nejkritičtější scénář = prakticky konec světa. Všichni budou sledovat jak se blíží okamžik dosažení absolutně nepřekročitelného stropu zadlužení... A v posledních hodinách to celé americký kongres zachrání. Těsnou většinou odhlasuje zvýšení stropu. Ostatně jako to už bývá každý rok... V Americe by neměli tolik koukat na akční filmy...
    pmx
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.