Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cameron dává políček Moskvě: V otázce Sýrie lze ustoupit  jen

Cameron dává políček Moskvě: V otázce Sýrie lze ustoupit jen "rozsáhlé" opozici v RB OSN

29.08.2013 16:43, aktualizováno: 29.8. 17:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Británie by neprosazovala vojenský útok proti Sýrii, pokud by proti němu byla "rozsáhlá" opozice v Radě bezpečnosti OSN. Britská vláda dnes také zveřejnila materiál britských zpravodajských služeb, podle kterého není pochyb, že v Damašku došlo k chemickému útoku. Podle britských služeb za ním "s velkou pravděpodobností" stojí syrská vláda, což potvrzují "určité" tajné informace. Podle zprávy neexistuje "žádný hodnověrný alternativní scénář", než že jde o dílo syrského režimu.

Britský premiér David Cameron dnes na úvod parlamentní debaty o Sýrii v Londýně řekl, že by bylo "nemyslitelné" prosazovat intervenci v Radě bezpečnosti OSN (RB OSN), pokud by tam proti ní byla "rozsáhlá" opozice.

Političtí komentátoři tvrdí, že Moskva - tradiční spojenec syrského prezidenta Bašára Asada - bude v RB OSN téměř jistě vetovat jakoukoli rezoluci opravňující k vojenské intervenci. Cameron dnes v narážce na odpor Ruska ale řekl, že by případný útok nemělo blokovat jediné veto.

Cameron také zopakoval, že jeho vládě nejde o změnu režimu v Sýrii. Nejde o to stavět se na něčí stranu nebo podpořit syrskou opozici, nejde o změnu režimu, ale o reakci na válečný zločin, řekl Cameron v souvislosti s chemickým útokem v Damašku již minulý týden.

 
Před parlamentní debatou britská vláda zveřejnila vlastní interní analýzu, podle níž by byl vojenský úder proti Sýrii oprávněný i v případě, že by jej blokovala Rada bezpečnosti OSN. Podle dobrozdání by byl útok oprávněný, protože by šlo o "humanitární intervenci". "Pokud by akci zablokovala RB OSN, Británie by stále mohla podle mezinárodního práva podniknout mimořádné kroky, aby zmírnila ohromnou humanitární katastrofu v Sýrii," uvádí právní posudek britské vlády. 

100% jistota neexistuje

Cameron ale ve svém vystoupení řekl, že si nemůže být stoprocentně jistý, že chemický útok má na svědomí režim Bašára Asada. "Neexistuje stoprocentní jistota o tom, kdo je za útok odpovědný," řekl Cameron. Ale musíte si udělat úsudek, řekl Cameron. Zdůraznil, že on je na základě existujících důkazů přesvědčen o vině Asadova režimu.

Na závěr debaty po 23:00 SEČ budou poslanci hlasovat o návrhu vládní rezoluce. Cameron chtěl dnes prosadit text podporující útok na Sýrii. Nicméně ve středu večer se šéf labouristické opozice Ed Miliband postavil proti s tím, že požaduje druhé hlasování, které by přímo schválilo vojenský útok a které by nastalo po zveřejnění zprávy zbrojních inspektorů OSN. Camerona také ve středu kritizovala i řada poslanců jeho Konzervativní strany.

Cameron ustoupil a připravil mírnější text navrhující druhé hlasování po vyjádření inspektorů OSN a RB OSN. Podle Milibanda budou ale labourističtí poslanci hlasovat pro vlastní rezoluci, která se do značné míry kryje s vládním textem, včetně požadavku na druhé hlasování, ale nepřičítá vinu za chemický útok syrskému režimu.

Bez hlasů labouristických poslanců by parlament vojenský útok zřejmě nepodpořil. Podle britských médií je proti intervenci totiž i řada poslanců menší vládní strany, liberálních demokratů vicepremiéra Nicka Clegga.

Německo, Rusko a Francie

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes telefonovala kvůli situaci v Sýrii s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Vyzvala ho přitom, aby Rusko využilo Radu bezpečnosti OSN k dojednání rychlé mezinárodní reakce na konflikt v Sýrii.

"Kancléřka vyzvala ruského prezidenta, aby využil vyjednávání v Radě bezpečnosti k dosažení rychlé, jednomyslné mezinárodní reakce," cituje Reuters prohlášení mluvčí Merkelové s tím, že na konflikt je nutno reagovat jedině cestou mezinárodní politiky.

Francouzský prezident François Hollande, který prosazuje posílení syrské opozice, dnes uvedl, že v Sýrii je potřeba zastavit zabíjení a umožnit tím politické řešení tamního konfliktu. "Musíme učinit vše pro to, aby krize mohla být řešena politicky. To se ale nepodaří, pokud opoziční koalice nebude přijatelnou alternativou a jestliže svět neskoncuje s násilím, k němuž patří i chemický útok," řekl Hollande po setkání s předsedou syrské opoziční koalice Ahmadem Džarbou.

Prezident ho ujistil, že Francie je připravena poskytnout opozici "politickou podporu a také humanitární a materiální pomoc". Ačkoli včera Hollande naznačil, že Francie chce syrské opozici pomoci i vojensky, dnes to nezopakoval.

(Zdroj: ČTK, Reuters, AP)


Čtěte více:

O Asadově vině má Západ jasno, vojenský úder v Sýrii se ale oddaluje
29.08.2013 9:49
Syrská armáda bere nohy na ramena. Velká pravděpodobnost brzkého zaháj...

Váš názor
  • bič na bolševika
    30.08.2013 9:30

    Na rusáky vřdycky platil bič, stejně jako na arabáče, nebo na cikány. Prohraje ten, kdo této lidské lůze ustoupí, nikoliv ten, kdo na ně dupne. Tak to bylo vždy a doufám, že to bude platit i nadále. Jinak sbohem naše civilizace.
    Jesse
  •  
    30.08.2013 8:52

    Teď dostal Cameron sám políček od vlastného parlamentu, který mu zarazil jeho cowboyské choutky.
    Juniper
    • no, zas nejásej:-)
      30.08.2013 9:27

      Tohle byla prostě ukázka vyspělé demokracie západního světa. To my tady dlouho nepochopíme, natož aby to hlavně naše východní média správně pochopila...
      Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university