Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: 3Q ČEZu a tabáku, rating Telefóniky, dohoda v OKD a ledové HDP

Týden na pražské burze: 3Q ČEZu a tabáku, rating Telefóniky, dohoda v OKD a ledové HDP

15.11.2013 18:35
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Pražská burza vstoupila do nového týdne růstem navzdory tomu, že v týdnu předchozím zaznamenala již sedmý týdenní nárůst v řadě. Na trzích převládly spekulace, že Fed na svém prosincovém zasedání nepřistoupí ke snížení QE. PX připsal 0,4 %. V úterý PX od rána ztrácel, za celý den nakonec 0,7 %. Evropské trhy také mírně klesaly. Ve středu pražská burza klesala druhý den v řadě, když index PX odepsal 1,76 %. Ostatní trhy ve středoevropském regionu si vedly podobně.

Ve čtvrtek pražská burza přerušila dvoudenní pokles a umazala část z týdenních ztrát o 0,28 %. Evropské trhy po dopoledním váhání nakonec otočily do zelených čísel, navzdory slabšímu růstu HDP v eurozóně a mírnému nárůstu počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA. Investoři v Evropě reagovali naopak kladně na prohlášení budoucí šéfky Fedu Janet Yellenové o tom, že americká ekonomika je zatím příliš slabá na utahování rekordně uvolněné měnové politiky. Z domácí ekonomiky naopak přišla studená sprcha v podobě 0,5% mezikvartálního poklesu tuzemské ekonomiky ve třetím čtvrtletí. Očekáván přitom byl růst o 0,5 %. Zpočátku pátečního obchodování byli investoři spíše opatrní, závěrečná aukce ale přinesla PX 0,8% zisk při zelené nule evropských trhů. Index PX díky tomu končí týden nad úrovní 1000 bodů.

V celotýdenní bilanci index PX ztratil procento. Tichým vítězem týdne jsou akcie TMR se 7% ziskem, což jim ale vrací jen zlomek z dříve obchodovaných úrovní před rozhodnutím o zatížení dluhem. O více jak 4 % výš končí akcie Fortuny, podpořeny analytiky KB a UniCredit. Silnější o 3 % jsou akcie CETV, výsledky pomohly do zisku tabákovému titulu Philip Morris ČR. Opatrný pohled analytiků a výsledky přes fakt obhájení bulharské licence, kde ale na hospodaření dopadá dřívější snížení cen elektřiny, stojí za 3% poklesem akcií ČEZu, který v právě uplynulém týdnu vévodí sestupné straně titulů. Ztratily také Orco či VIG.

Vítězové a poražení pražské burzy v uplynulém týdnu:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
TMR 6,92 572,00 ČEZ -2,96 550,40
Fortuna 4,16 121,50 Orco -2,50 56,65
CETV 3,19 45,30 VIG -1,86 1001,00
NWR 0,92 27,45 Erste -0,39 684,90
PM ČR 0,72 10777,00 Telefónica CR -0,33 299,00
Unipetrol 0,68 171,15
KB 0,44 4580,00
Pegas 0,17 592,00

 

ČEZ – V úvodu týdne titul předvedl volatilitu před výsledky. Ty byly v úterý sice na první pohled horší, do čistého zisku se ale negativně podepsala mimořádná položka. ČEZ odepsal aktiva především v Bulharsku a Rumunsku ve výši 4,8 mld. CZK. Bez tohoto odpisu by výsledek byl lepší, samotný odpis by se neměl negativně projevit v cash flow. ČEZ kvůli odpisům aktiv v hodnotě až 8 mld. za celé druhé pololetí ale rozhodl, že musí snížit celoroční výhled čistého zisku z 37,5 mld. na 35 mld. . Ve středu analytici Natixis snížili cílovou cenu na 700 z 750 a ponechali doporučení „koupit“, analytici Citi v současnosti nevidí prostor pro růst a potvrdili cílovou cenu 540 s doporučením „neutral“. Citi sice ČEZ považuje za relativního vítěze sektorového srovnání, ale nenachází důvody cenové vzedmutí titulu. CFO Novák na Patria.cz uvedl, že dividenda za letošní rok by navzdory miliardovým odpisům klesat nemusela.

Bulharský energetický regulační úřad (DKEVR) ve čtvrtek vydal rozhodnutí o zastavení řízení o odebrání licence tamní prodejní i distribuční společnosti CEZ. Po zevrubné kontrole nenašel pochybení, které by ho k odebrání licence opravňovalo. ČEZ se nyní dle svých slov bude soustředit na zapracování připomínek regulátora a také na zefektivnění chodu v zemi rozsáhlejší revizí nákladů. ERÚ pak po revizi solárních elektráren takřka u každé nalezl chyby a prohlásil, že některá z podaných trestních oznámení míří i na elektrárny, které patří do skupiny ČEZ. V pátek HSBC zvýšila cílovou cenu na 500 ze 480 , doporučení zůstalo "underweight“.

VIG – Pojišťovací skupina vydala v pondělí po závěru trhu v Praze i Vídni profit warning. Skupina varovala před volatilitou finančních výsledků za rok 2013 na základě čísel, ze kterých připravuje výsledky za 3Q13, které budou zveřejněny 28. listopadu. Odkázala zejména na obtížný vývoj na rumunském trhu a situaci pojišťovny Donau v oblasti autopojištění na italském trhu. Vůči oběma záležitostem VIG již po 2Q vytvořila rezervy. V úterý pak VIG oznámila, že se dohodla na převzetí polské pojišťovny Skandia Žycie za nezveřejněnou cenu.

NWR – Zaměstnanosti OKD rozhodli v úterý 19. listopadu kvůli neshodám na kolektivní smlouvě čtyři hodiny stávkovat. Následovat měla celodenní stávka 29. listopadu a od 4. do 6. prosince potom třídenní stávka. Středa ale přinesla dohodu. Nová kolektivní smlouva, o níž se v OKD jednalo několik měsíců, znamená konec rizik spojených s ohlášenými stávkami zaměstnanců, jelikož se žádné konat nebudou. OKD v jejím důsledku sníží své personální náklady v příštím roce o 8 procent, z čehož polovina bude díky snižování stavů. ÚOHS pak povolil změnu vlastníka ostravských OKK Koksoven. Ty NWR prodává do rukou Metalimexu za 95 milionů eur. ÚOHS transakci schválil bez podmínek.

Fortuna – V pondělí analytici Komerční banky snížili doporučení na "držet" z "koupit" při zvýšení cílové ceny na 115 ze 110 . V úterý analytici UniCredit oznámili zvýšení cílové ceny na 141 z původních 111 , ponechali doporučení „koupit“.

Telefónica CR – V pondělí začalo pět zájemců přihazovat v opakované aukci ČTÚ kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Draží se celkem 40 bloků frekvencí v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz. Souhrnná vyvolávací cena je 8,7 mld. . Aukční fáze by mohla skončit do konce letošního roku, uvádí ČTÚ. Konsorcium bank začalo pro skupinu PPF syndikovat úvěr na podporu převzetí až 95% podílu v největším tuzemském mobilním operátorovi Telefónica CR po oznámení odkupu 65,9% podílu Telefóniky SA do rukou PPF, tedy i na odkupy menšinových podílů bez necelých 5 %, která si zatím nechává Telefónica SA. Celková půjčka ve prospěch entity PPF Arena 2 B.V. má dosáhnout 2,288 miliardy eur při splatnosti do pěti let.

CETV - Snížení cílové ceny od analytiků Goldman Sachs na 1,7 USD (cca 34 Kč) z 2,8 USD (56 Kč), při ponechání doporučení „prodat“ drželo titul pod tlakem ve středu.

Erste - Česká spořitelna bude požadovat zhruba 204 mil. náhradou za zrušení projekt sKarty, vyplynulo ve čtvrtek z jednání CEO Kysilky.
Komerční banka – Analytici JPMorgan ve čtvrtek zvýšili cílovou cenu na 5126 z 4662 .

Philip Morris ČR – Titul v pátek reportoval 3Q13 výsledky. Celkové tržby sice klesly o 1,3 %, citelně klesl vývoz ve skupině PMI a pokračovat pokles tržního podílu v ČR, stabilizovaly se ale domácí tržby a zlepšil se cigaretový trh. Investoři vyslali akcie o 2,2 % výš.

Stock Spirits - Vedoucí producent alkoholu ve střední a východní Evropě, nově obchodovaný na londýnské a pražské burze, vydal ve středu první mezitímní zprávu od uvedení na trhy. V ní hovoří o silném 3Q (při růstu objemů meziročně o 6 %) a celoročním výsledku nejméně na úrovni, kterou očekává management. Pro ČR dosáhl Stock Spirits s platností k 19. lednu 2014 výhradního zastoupení značek Diageo (mimo jiné Johnnie Walker whisky, Smirnoff vodky, Captain Morgan či Baileys Irish Cream). Akcie Stocku v Praze obchodují na trhu START.

V příštím týdnu tuzemská výsledková sezóna za 3Q pokračuje čtvrtečními čísly Pegas Nonwovens – 21. listopadu. O týden později bude završena čísly VIG a realitní skupiny Orcopřehled výsledkové sezóny sledujte zde.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data