Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Premiér Rusnok nevyloučil prolomení limitů těžby hnědého uhlí

Premiér Rusnok nevyloučil prolomení limitů těžby hnědého uhlí

21.11.2013 15:09, aktualizováno: 21.11. 16:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rusnokova vláda v demisi se podle premiéra nejspíš bude zabývat limity těžby hnědého uhlí na Mostecku. Vládní usnesení, které chrání obce na Mostecku před rozšířením těžby, považuje předseda vláda Jiří Rusnok za vyčpělé a překonané. Řekl to při dnešní návštěvě Mostecka. Na dotaz ČTK, zda je variantou zrušení dotčeného usnesení, premiér řekl: "Žádné varianty se nevylučují." 

Obce podle Rusnoka dostatečně chrání horní zákon. "Samotné limity, usnesení vlády, jsou dneska překonané a mohou být určitým brzdícím prvkem. My se celou situací budeme zabývat včetně limitů," doplnil Rusnok. 

Usnesení o limitech těžby podle premiéra se musí situace kolem limitů vyřešit rychle, jinak hrozí úbytek pracovních míst. "Tady díky hornictví má práci několik tisíc lidí přímo a další násobek lidí má práci nepřímo. Pokud tyto činnosti přestanou fungovat, ta práce tady nebude a nevznikne jinde tak rychle a v takovém rozsahu," řekl Rusnok. 

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, který prolomení limitů dlouhodobě podporuje, vyjádření premiéra Ruskoka přivítal. "Jsem také rád, že vláda pochopila, že se nejedná jen o zaměstnance lomu ČSA, ale že se jedná o tisíce dalších lidí, kteří jsou na těžbě závislí a při té sociální situaci, kterou tady v celém Podkrušnohoří máme, si málokdo umí představit, co by tady mohlo vzniknout," řekl ČTK Bubeníček. 

Vlnu nevole vyvolalo premiérovo vyjádření u zástupců obcí, kterých by se v případě prolomení limitů těžba bezprostředně dotkla. Starosta Litvínova Milan Štovíček označil Rusnokova slova za podraz na obyvatele Ústeckého kraje. "Já osobně to chápu jako vůbec největší podraz na zdejší lidi po roce 1989. Tohle si dovolily jen totalitní vlády v minulosti, že obětovaly tento kraj a zdejší lidi na úkor nějakých výdělků," řekl ČTK Šťovíček. 

Podle místostarosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta (SZ) by o tak závažném kroku neměla rozodovat vláda v demisi. "Vláda, která se vůbec nikomu nezodpovídá kromě Miloše Zemana a různých energetických a jiných lobby, taková vláda by neměla přijímat žádná taková rozhodnutí," řekl Buřt ČTK. Podle Buřta limity obce nejen chrání, ale umožňují také jejich rozvoj. "Obce, které leží v chráněných ložiskových územích nebo dobývacích prostorech, můžou díky limitům vůbec něco dělat. Můžou územně plánovat, můžou něco stavět, obnovovat. Ve chvíli, kdy by limity padly, neexistoval by žádný nástroj, který by umožnil jejich rozvoj," vysvětlil Buřt. 

Zástupci dotčených chtějí v následujících týdnech s premiérem jednat. "Pokud se limity těžby prolomí, tak to bude velmi výrazné zhoršení životních podmínek v Ústeckém kraji a konec rozvoje Litvínova. Bude to odliv mladých vzdělaných lidí, zhoršení životního prostředí, bude to pokles ceny nemovitostí," doplnil Šťovíček. 

Premiérovy výroky odsoudili také ekologové. "Limity chrání domovy tisíců obyčejných lidí před zbouráním a garantují rozvoj Ústeckého kraje bez devastace krajiny i zdraví místních lidí, kterou způsobují povrchové velkolomy" řekl vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Pro prolomení limitů těžby hnědého uhlí se nedávno při návštěvě Ústeckého kraje vyslovil jednoznačně prezident Miloš Zeman. "Důvody, proč zastávám potřebnost prolomení těžebních limitů, jsou tyto: Za prvé, bez jejich prolomení by došlo k postupné ztrátě až 8500 pracovních míst," řekl Zeman před necelým měsícem s tím, že by to zejména na Mostecku byla "téměř tragédie".

Dále se Zeman domnívá s ohledem na kvalitu uhlí, které se dnes nachází například pod obcemi Horní Jiřetín, by vytěžení tohoto surovinového bohatství vedlo k tomu, že by Česká republika v budoucnosti byla podstatně méně závislá na vnějších energetických zdrojích. Za třetí důvod označil změnu horního zákona, po níž není možné nikoho nedobrovolně vyvlastnit. Těžební společnosti se proto musejí domluvit s vlastníky nemovitostí v daných místech, a musejí jim tak nabídnout "podmínky, které by pro tyto vlastníky byly výhodné." 

O prolomení limitů usilují především těžební společnosti. Předseda dozorčí rady Severní energetické Jan Dienstl letos v dubnu řekl, že prolomení limitů pro hnědouhelný lom ČSA na Mostecku by umožnilo prodloužit jeho životnost o 150 let. Na lomu by bylo podle něj možné zaměstnávat na 3000 lidí, dalších 5000 pracovních míst by bylo v návazných provozech. Bez prolomení limitů se těžba zastaví v roce 2022.

(Zdroj: ČTK)


Čtěte více:

Zeman: Jsem pro prolomení těžebních limitů uhlí na Ústecku
24.10.2013 15:38
Prezident Miloš Zeman je pro prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Bez ...

Váš názor
  • zdá se
    21.11.2013 18:39

    že Rusnok kope za Tykače. Proč asi? že by nějaký deal s majitelem rozbitého kolene?
    petr pan
  • ANO či NE !?
    21.11.2013 16:56

    toto je typické naprosto nepopulistické a svéprávné téma pro referendum vyhlášené pro oblasti několika regionů - bohužel na takové téma ani media, ani společnost ani usedlíci nejsou nepopulisticky připraveni .
    AMN
    • Re: ANO či NE !?
      21.11.2013 17:31

      na to by mel prijit pan prezident sam jako zastance prime volby, ktera je taky svym zpusobem referendum. Jenze to se v tykvi neurodi:-)
      hm
  •  
    21.11.2013 16:39

    Kam Zeman stoupne, tam 100 let trava neroste.
    hm
    • Kam Zeman stoupne ?
      21.11.2013 17:02

      Asi máš na mysli kam se dobelhá nebo ho přitáhnou na vozejčku. Ale zajímavé jak se Rusnokovy názory shodují se Zemanovy :o)).
      Jůhele
    •  
      21.11.2013 16:50

      Ve velkých městech byly vystěhovány tisíce lidí z bytů. ve kterých někdy bydleli už jejich rodiče či prarodiče za první republiky. Takových se ekologové a 'karlovci' nikdy nezastali... ;-)
      Kalka.
      •  
        21.11.2013 17:33

        Tohle taky píšeš často. Jak s tím souvisí Karlovci?
        Velkamedvědice
    •  
      21.11.2013 16:44

      Hm - a proč jsi nekandidoval na prezidenta?
      Kalka.
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university