Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
8000 % za rok? Bitcoin překonal hranici 1000 USD

8000 % za rok? Bitcoin překonal hranici 1000 USD

27.11.2013 20:50, aktualizováno: 27.11. 21:34
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Hodnota virtuální měny bitcoin dnes poprvé v historii překonala hranici jednoho tisíce amerických dolarů. Nastartovaly ji spekulace, širší akceptace, móda i jednání o virtuální měně v americkém Senátu.

Bitcoin dnes na burze Mt. Gox vyšplhal (zatím) na 1073 dolarů. Burza je největší a nejstarší burzou pro obchody s kybernetickou měnou. Včerejšek přitom bitcoin končil pod 900 dolary a ještě na počátku listopadu se prodával pouze kolem úrovně 215 dolarů. V polovině července roku 2010, kdy byla virtuální měna na Mt. Gox vpuštěna, se jeden bitcoin obchodoval za pět centů amerického dolaru. Za poslední rok hodnota vzrostla více než osmdesátinásobně.

Bitcoin na Mt. Gox (USD): 
bitcoin

Bitcoin se stává módou, spíše přímo mánií, a jen budoucnost ukáže, jak palčivý případně pád z výšin bude. V tuto chvíli je opak pravdou. Prudce roste zájem o virtuální měnu investory z Číny i Spojených států, k rozmachu přispívá pozvolná akceptace obchodníky pro nákupy od sladkostí po třeba placení školného.

Zastánci virtuální měny říkají, že jednání v americkém Senátu minulý týden poskytlo měně vyšší legitimitu. Je stále více uznávána širokou veřejností a investiční komunitou. Zatím ji však nepřijímají jako platidlo přední internetoví obchodníci jako je třeba Amazon. Komentátoři ale na posud k mainstreemu sázejí – třeba i po říjnové uzavření internetového obchodu Silk Road, kde bylo možno za bitcoiny nakupovat drogy, zbraně a další nelegální zboží. Razie s sebou přinesla zabavení virutální měny v objemu 3,6 milionu amerických dolarů, což je pro jiné komentátory jedním z projevů a průvodních vlastností měny – vratkost, nestabilita.

„Prosazuje-li se něco nového, při svém růstu to potřebuje verifikaci klíčovými milníky. Hodnota jednoho tisíce dolarů je okamžikem, který zaslouží pozornost a může být takovými milníkem,“ poznamenal Nicholas Colas, hlavní stratég ConvergEx Group.

Další prudký růst hodnoty by bitcoinu mohla dodat nadcházející americká předvánoční sezóna. Ta startuje nákupy na černý pátek, tedy 29. Listopadu, a bitcoiny je připraveno přijímat přes dvě stovky obchodníků. Nakoupit se za ně dají letenky, vánoční stromky, potraviny, alkoholické nápoje.

Bitcoin byl stvořen v letech 2008 až 2009 vývojářem, který používá pseudonym Satoši Nakamoto. Je navržen tak, aby jej nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy zejména směrem vyvolávání inflace chováním vlád či centrálních bank. Bitcoin je v podstatě softwarem, který má přesně nastavené a neměnné postupy pro generování nabídky měny. Nové „mince“ uvolňuje stabilním, avšak stále pomalejším tempem. Počet jednotek v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů a poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140. Mezi myšlenky vytvoření bitcoinu patří nesledovatelnost jeho použití, hypotetická redukce transakčních nákladů, atraktivita virtuální měny pro internetové nákupy.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, Reuters, AP, čtk)

 


Čtěte více:

Umožnili obchodovat Facebook. Teď otevírají cestu k bitcoinu
26.09.2013 20:39
SecondMarket otevírá pro investice Bitcoin Investment Trust, přístupný...
Virtuální měna bitcoin láme rekordy, včera na novém maximu
19.11.2013 8:35
Virtuální měna bitcoin v rámci pondělí posílila o více než čtvrtinu n...
Nová investiční horečka, tentokrát na kyberměnách?
26.11.2013 13:54
Gary Thomas chce zbohatnout na virtuálních měnách. Využít k tomu ale n...

Váš názor
  •  
    30.11.2013 10:03

    Bitcoin nemá žádnou hodnotu. Hodnotu Bitcoin určují jen spekulace na trhu lidí, kteří chtějí vzít peníze naivním lidem, kteří nechtějí myslet. A teď vám řeknu proč bitcoin nemá hodnotu. Bitcoin je open source to znamená, že každý si může udělat kopii, tu vylepši a bude mít stejně jako bitcoin omezený počet jednotek, decentralizovanou a nezávislou měnu. To je internet! Těchto cryptocurrency může být nekonečný počet, důkazem jsou napříkad Litecoin, Namevoin,PPcoin,PrimeCoin,NovaCoin, FeatherCoin,Terracoin,Devcio,Megacoin,DigitalCoin a mnoho dalších. Každý stát každý jednotlivec si může založit vlastní měnu stejnou jako Bitcoin. Proto lidé než začnete investovat své těžce vydělané peníze do těchto cryptocurrency začnětě používat svůj mozek.
    Petr Šebesta
  • BTC
    29.11.2013 20:05

    Mrkni na bitcoinstreet.cz , zajímavé
    Nowak
  • LTC - litecoin
    28.11.2013 3:02

    Kdo si myslí, že mu ujel vlak, tak v případě LTC je jistých ještě dalšých 300% zhodnocení. Litecoin má zhruba 10x větší počet jednotek než Bitcoin, logicky by měl být 10x levnější, ale současně je levnější 30x. To znamená, že ho podle mě čeká jízda až na 100-120USD. Kryptoměny podle mě představuji i určité riziko pro akcie, protože se tam teď začnou přelévat peníze z akcií. Asi to nakonec nedopadne moc dobře, a jsem přesvědčen, že potom bude i 50% korekce, ale ta by se měla dostavit nejblíž až tak za čtvrt roku a neměla by moc pocuchat nervy těm, kteří ještě nakupují za současné ceny....
    delcop
    • Re: LTC - litecoin
      28.11.2013 8:20

      A proc ne treba NVC a NMC a dalsi desitky podobnych? maji srovnatelne vlastnosti jako LTC, navic ted vznikaji desitky mozna stovky dalsich takovych men, se stejnymi vlastnostmi. Kazdy se bude chtit pridat a rozsirit komunitu novych men alespon malou castkou a nejakym tezebnim vykonem s vidinou "co kdyby zrovna tahle mena byla v budoucnu taky cenna...". Dokonce staci malickost - par internetovych portalu se domluvi ze bude prijimat platby v nejake nove mene, kterou vytvori jejich vyvojari a tim raketove vzroste zajem o ni i jeji cena a vydelaji na tom vic nez na prodeji zbozi. Zdrojaky bitcoinu i Litecoinu jsou volne k dispozici, ja se C a C++ zivim uz asi 15 let a ted s kolegama premyslime ze vytvorime dalsiho klona a s nim zaroven par eshopu ktery je budou prijimat, kamarad je bude prijimat v restauraci apodobne... Modifikovat zdrojaky a vytvorit klona je prace tak na mesic pro par programatoru, pak to jen odladime a pak muzem rovnou zacit pracovat na smenarne... No tento napad podle mne ma ted dalsi tisice programatoru,. Kazda nova mena bude mit stejne vlastnosti - svobodu, transakce s min. poplatkem, distribuovanost, neproniknutelnost... Proste to, cim se kazdy ohani kdyz vyzdvihuje vyhody cryptomen. Zanedlouho jich tu budeme mit tisice, jakou pak bude mit pak ta ktera mena cenu? Tohle je podle meho nazoru nejjasnejsi mozny priklad bubliny, ktera az splaskne, tak bude hodne smutno po svete. Penize se prelejou anonymne po svete a budeme se z toho vsichni sbirat jeste dlouho, mozna vznikne obrovska recese... Zlato narozdil od nejake sifry existuje jen v omezenem mnozstvi a ma neobycejne vlastnosti. Hrouda zlata vznika miliardy let diky pusobenim podzemnich a povrchovych vod kdy se sbiraji mikrocastice zlata a zhlukuji se k sobe. Jedinecnost zlata je mi jasna. To ze zrovna BTC nebo LTC ma jen omezeny pocet sifer neni nic jedinecneho, protoze muze snadno vzniknout milion obdobnych men, tudiz cryptomena ma NEKONECNE MNOHO minci se stejnymi vlastnostmi, zalezi jenom na mode a popularite te ktere meny, coz je velmi pomijiva zalezitost. Vseji vsem mnoho uspechu, jiste jeste treba Litecoin zvysi svoji hodnotu vuci dolaru o stovky mozna tisice procent ale doporucuji vcas realizovat zisk a vratit se pevne na zem do ekonomicke reality. cryptomeny se totiz nechovaji jako platidlo, to ze se s tim da platit je ted jenom zaminka aby se dostala ta ci jina mena do povedomi lidi a zacli ji horlive nakupovat a vyhanet jeji cenu raketove do nebes. 99,9% lidi ty mince kupuje a drzi s vidinou milionovych zisku za par dolaru,.. Kazdy ale nemuze z hovna vyvarit miliony, velmi brzi se to mozna potvrdi...
      Jelec Tloušť
      •  
        28.11.2013 8:46

        proc te trapi bublina a recese, kdyz k ni sam chces prispet? to mi nejde do hlavy.
        Azb
        •  
          28.11.2013 8:57

          Jsem trochu spekulant a otazka cryptomen me hodne zaujala. Tu bublinu pouze predpokladam a rozhodl jsem se neuvaznout v ni. Jestli se mylim nebo ne, to ukaze cas. Ted mne hodne zajima jestli je skutecne mozne udelat do par mesicu dalsiho klona, ani neocekavam ze bych na tom vydelal, prosta zvedavost mne ted pohani:-)
          Jelec Tloušť
          • A neni lepsi
            28.11.2013 9:15

            nez misto nekolika mesicu psani v c/c++ se pripojit do nejake jine bubliny ? litecoin, quarcoin, namekoin me napadaj jako prvni viz http://coinmarketcap.com. Jinak mislim ze par minut hledani v googlu (nezkusil jsem) ukaze ten spravnej projekt na githubu kde clovej ken upravi par konstant (pocet jednotek nove meny, jmeno rychlost uvolnovani bloku etc), uploadne to na nakej virtual (amazon, digital ocean apod) a behem vikendu ma novou menu.. Hlavni problem vidim v PR pac hejlu je omezeny mnozstvi (vypravejte prodavacce o cryptomenach, hashovacich algoritmech, asymetricky cryptografii apod :-). Toz tak
            chytrak
            • Re: A neni lepsi
              28.11.2013 9:49

              ano, taky moznost... Nejvic mne na te uzasne investici budoucnosti prave zarazi presne takove relativne snadno proveditelne moznosti jak mit tisice dalsich "bitcoin-systemu". Ale v soucasne dobe to je uplny raj pro spekulanty milujici riziko. Ja jsem to cele zaspal a nezajimal se o to pred rokem, dvouma, tam to bylo jeste bez rizika s vidinou obrovskeho zisku a temer bez prace a skoro zadarmo. Ted uz nehodlam delat hejla. Masaz analytiku a PR ted bude zrejme masivni:-)
              Jelec Tloušť
              • :-)
                28.11.2013 10:51

                netrapil bych se tim ze pred rokem sem nenaskocil..ve zpetnym zrcatku vsechno vypada snadny.. me na bitcoinu fascinuje spise to ze proponenti veri ze to muze nahradi soucasny system, pritom kdyz clovek o tom premysli tak kazdou minutu ho napadne ze by to byl konec sveta...dnes rano pri piti caje me napadlo napr jak vyresit prevedeni bitcoinu v ramci dedictvi (plati ze transakci dela jen ten kdo zna klic/heslo), v pripade umrti a za predpokladu ze ho znal jen ten co umrel a nikomu to nerek sou bitcoiny nenavratne ztraceny. u normalnich penez/zlata/diamantu/atd da notar osvedceni a banka prevede na nabyvsiho dedice ale u bitcoinu to nejde. libustky jako znehodnoceni nepenezniho kolateralu pujcky to bych od pocitacovych nadsencu necekal ze by je napadlo, ale sokuje me ze si nikdo v duchu nepokusil prehrat uplne bezny zcenare ze zivota a pak tvrdi ze je to budoucnost placneni (zajimavy je ze vzdy pridaj dousku o nenazranosti bank a zvuli centralnich bank) :-)
                chytrak
                • Dedictvi
                  28.11.2013 18:38

                  A co dat klic i heslo do schranky v bance, kde si je muze dedic vybrat... Jinak si myslim, ze to senat shodi a pokusi se prohlasit za nelegalni platidlo. Neda se kontrolovat a beznym zpusobem regulovat. Projde to ledaze by byl senat v pozici :D
                  Tuvok
                • Re: :-)
                  28.11.2013 12:00

                  Dobry prostreh, to pak muze vyustit v to ze v roce 2140 nebude v obehu nejakych 21milionu bitcoinu ale jen par kousku, zbytek "vymre" v zatlucenych penezenkach:-)
                  Jelec Tloušť
                  •  
                    28.11.2013 12:24

                    Zajimava diskuse na BTCe(mimochodem BTCe ma ucty ve sporce na praze 4 a DeutscheBank na Praze1). LTC uz je temer na 50$ a typek v diskuzi pise: LTC still ony 5% of BTC, Should be 25%... Proste jednoduchy pravidlo, Bitcoin stoji 1000$ a Litecoinu je 4x tolik, takze Litecoin musi vyrust na 250$. Verim ze to tam cinsti spekulanti tak do tydne dotlaci, zalezi ale co potom? Bitcoin prez 1000$ nechce, bodejt by taky chtel, kdyz se zacina ukazovat ze lidi s duverou nakupuji dalsich deset podobnych men bez bazne a hany:-)))
                    Jelec Tloušť
                    •  
                      28.11.2013 12:36

                      Oprava - BTC prekonal 1000 na nekterych burzach.
                      Jelec Tloušť
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m