Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
04:00 SEČ. Ukrajinské jednotky na Krymu se musejí vzdát, nebo přijde vojenský úder

04:00 SEČ. Ukrajinské jednotky na Krymu se musejí vzdát, nebo přijde vojenský úder

03.03.2014 16:31, aktualizováno: 3.3. 17:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ruská Černomořská flotila dala ukrajinským silám na Krymu čas do úterních 5:00 (4:00 SEČ), aby se vzdaly, jinak budou čelit vojenskému úderu, citovala tisková agentura Interfax zdroj z ukrajinského ministerstva obrany. Toto ultimátum, dodal Interfax, vydal velitel flotily Alexander Vitko. Ministerstvo zprávu zatím nepotvrdilo a ani Černomořská flotila, která má základnu na Krymu, ji bezprostředně nekomentovala.

"Pokud se nevzdají do zítřejších 5 hodin ráno, bude zahájen skutečný útok proti jednotkám a divizím ozbrojených sil na celém Krymu," citovala agentura zdroj ministerstva. Černomořská flotila se základnou v krymském přístavu Sevastopol už kontroluje většinu ukrajinského Krymského poloostrova.

Rusko masivně posiluje své vojenské jednotky na východní straně Kerčského průlivu, úžiny mezi Černým a Azovským mořem oddělující východ Krymu od ruského Krasnodarského kraje. Oznámila to dnes ukrajinská pohraniční služba. Ruské námořnictvo zároveň mění postavení svých bojových plavidel rozmístěných u sevastopolského přístavu. Podle ukrajinských médií hrozí nebezpečí, že ruská armáda využije k přepravě svých jednotek trajektové přepravy přes Kerčský průliv. V nejužším místě odděluje Krym od ruské pevniny asi 4,5 kilometru. "Na druhé straně průlivu jsou obrněné transportéry, nelze říci, zda se chystají je naložit na trajekty," prohlásil mluvčí ukrajinských pohraničníků.

V Kerči, na ukrajinské straně průlivu, podle nepotvrzených zpráv obsadili trajektový terminál ruští vojáci. V přístavu hlídkují ozbrojenci hovořící rusky, jejich vozidla mají ruské registrační značky. Moskva tak podle ukrajinských médií kontroluje obě strany strategické úžiny, což jen zvyšuje obavy z masového přísunu ruských jednotek na Krym.

Krymská agentura Centr dnes napsala, že ruská armáda v několika okresech poloostrova zablokovala mobilní telefonický provoz. Ruští vojáci rovněž zahájili blokádu skladů ukrajinského vojenského námořnictva.

V Simferopolu, správním středisku poloostrova, je dnes po čtyřech dnech bouřlivých demonstrací klid. Policie odstranila barikády a zátarasy, které v centru města postavili účastníci soupeřících proruských a proevropských mítinků. Doprava ve městě funguje normálně, obnoveno bylo zásobování.

Napjatá situace ale vznikla ve městě Bachčisaraj, které leží na klíčové komunikaci spojující Simferopol s přístavem Sevastopol. Podle krymské agentury Centr místní vojenskou posádku ohrožuje šest neoznačených obrněných transportérů a početná skupina ozbrojenců. Velitelé bachčisarajské posádky útočníky odmítají vpustit dovnitř. Vyjednávání dosud k žádným závěrům nevedlo. 

 
Nová kyjevská vláda podle vicepremiéra Vitalije Jaremy zvažuje možnost uzavření ukrajinsko-ruských hranic či výrazného zpřísnění hraničního režimu. Důvodem je masový příliv ruských občanů, kteří se na východě Ukrajiny zapojují do demonstrací proruských organizací. Ruští pohraničníci podle Jaremy prakticky otevřeli hranice pro kolony autobusů, které na Ukrajinu přivážejí demonstranty.

Většina Krymu je pod kontrolou ruských vojáků, kteří v noci na dnešek obsadili několik dalších vojenských objektů a správních budov na poloostrově. Vojáci se na ukrajinském území pohybují v maskovacích uniformách bez hodnostního označení, jejich výzbroj, chování a vybavení podle místních novinářů jasně ukazuje na armádní profesionály.

Podle ukrajinské agentury RBK dokončily ruské jednotky v noci obsazení ukrajinské vojenské posádky v zálivu Balaklava u Sevastopolu. Ruští vojáci, které doprovázel tým neozbrojených civilistů, Ukrajince odzbrojili. Pod kontrolou ruských jednotek jsou i objekty sevastopolského mezinárodního letiště Belbek, které Rusové obsadili s použitím hlukových granátů. Místní ukrajinská vojenská jednotka útočníkům odevzdala zbraně.

Dopad na české firmy na Ukrajině

Konflikt na Krymu již pociťují i české podniky, které podnikají na Ukrajině. Automobilka Škoda Auto snižuje objem výroby vozů v zemi, negativní dopad do vývoje obratu na tamním trhu registruje i společnost Hamé. Vyplývá to z ankety ČTK mezi exportéry.

Z Mladé Boleslavi se do závodu v ukrajinském Solomonovu dovážejí sady dílů, ze kterých se tam montují auta značky Škoda pro ukrajinský trh. "Situace na Ukrajině má negativní dopady na celou místní ekonomiku včetně automobilového průmyslu. Z toho důvodu upravuje náš partner Eurocar výrobu vozů Škoda v závodě Solomonovo, aby odpovídala aktuálním okolnostem a reálné poptávce," uvedl mluvčí automobilky Tomáš Kubík, podle kterého je ale k vyhodnocení konkrétních dopadů ještě příliš brzy. Díly a příslušenství automobilů Škoda tvořily v roce 2012 asi 11 procent českého vývozu na Ukrajinu.

"Samozřejmě vidíme významný negativní dopad do vývoje obratu na tamním trhu. Na Ukrajinu stále vyvážíme, ovšem vzhledem k napjaté bezpečnostní situaci již došlo k výraznému ztížení podmínek pojištění vývozu do této země," uvedl generální ředitel Hamé Martin Štrupl. Firma má na Ukrajině dceřinou společnost. Všichni její zaměstnanci jsou v pořádku. 
 
Společnost Grund, která dodává na Ukrajinu koupelnové doplňky, již konflikt také pocítila. Výrobu zboží určeného pro Ukrajinu firma zastavila. "Měna jde dolů, žádné záruky nejsou," dodal majitel firmy Jiří Grund.

Stavební firma PSJ má v Kyjevě dceřinou firmu, která oslovuje potenciální investory. "V současné době takto usilujeme o dvě zakázky na výstavbu nákupních a obchodně administrativních center. Vedle Kyjeva sledujeme jako zajímavé teritorium i Krymský poloostrov. Současné dění na Ukrajině samozřejmě může mnoho investičních záměrů pozdržet, či zcela zastavit," uvedl ředitel divize export PSJ Jaroslav Jirkovský.

Podle mluvčího strojírenské skupiny Alta Antonína Murgaše nestabilita na Ukrajině pro byznys není dobrá. "Budeme věřit, že se všichni zúčastnění dohodnou. Situace je ale vážnější, než byla před týdnem," uvedl Murgaš. Alta se zabývá dodávkami obráběcích strojů a technologických zařízení pro strojírenství, hutnictví či energetiku. 
  
Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) v minulém týdnu oznámila, že nebude až do vyřešení situace na Ukrajině pojišťovat nové projekty v této zemi. Také Česká exportní banka (ČEB) nebude kvůli současné krizi na Ukrajině financovat nové projekty v této zemi.

Český vývoz na Ukrajinu dosáhl v roce 2012 hodnoty 33,5 mld. Kč. Ukrajina se tak zařadila z pohledu vývozu na 17. místo. Saldo obchodní bilance dosáhlo kladné výše 11,3 mld. Kč.

Energetickou skupinu RWE, která je v ČR ve vedoucím postavení na trhu s plynem, by krize na Ukrajině neměla ohrozit. Podzemní zásobníky RWE jsou totiž stále naplněny ze 38 procent a tyto zásoby včetně denních dodávek zemního plynu bez problémů pokryjí spotřebu až do konce topné sezóny. ČTK to dnes řekl mluvčí RWE Martin Chalupský s tím, že vzhledem k aktuálním mírným teplotám předpovědi počasí nelze očekávat žádné problémy.

"Nakupujeme plyn nejen z Ruska ale i z Norska a dalších zemí. Nejsme tak závislí pouze na dodávkách z Východu, ale prostřednictvím plynovodu Gazela proudí plyn na naše území i severní cestou z Německa," dodal mluvčí. RWE kapacitu zásobníků v posledních letech navýšila o 375 milionů metrů krychlových na celkových 2,7 miliardy metrů krychlových.

Státní správa hmotných rezerv (SSHR) má nyní zásoby ropy a ropných produktů na 94 dnů. Ze zákona to má být 90 dnů. ČTK to dnes v reakci na aktuální situaci na Ukrajině sdělila mluvčí SSHR Karin Mikolajková. Kvůli situaci na Krymu v neděli jednalo vedení Bezpečnostní rady státu a SSHR vytvořila meziresortní pracovní skupinu. Zvyšující se napětí mezi Ruskem a Ukrajinou se od rána promítá do rostoucích cen ropy.

Ruské firmy a Temelín

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) si dovede "dost těžko představit", že by ruské firmy dostavěly jadernou elektrárnu Temelín. Reagoval tak na vojenskou intervenci ruských vojsk na ukrajinském poloostrově Krym. Rusko se podle něj flagrantně porušilo mezinárodní právo a přesunulo se ze skupiny předvídatelných demokratických států. To, co dělá, je nepřípustně a nepřijatelné, uvedl dnes ministr na tiskové konferenci k rušení vojenského újezdu Brdy.

Premiér Sobotka ale tato slova zmírnil. Podobně jako Stropnický se vyjádřil také ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Diensbier. Česká republika navzdory dění na Ukrajině nemůže podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zastavit své obchodní vztahy s Ruskem. Diensbier a Stropnický si nedovedou představit, že by se vítězem tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín stala firma s ruskou účastí. Sobotka připomněl, že zásah vlády do tendru by byl komplikovaný, protože firma ČEZ, vlastník temelínské elektrárny, není plně ovládána státem.

Dienstbier doplnil, že se jedná o jeho osobní názor. "Stanovisko vlády je, že Rusko by se mělo vrátit k diplomacii a upustit od vojenské agrese vůči sousední zemi," uvedl.

(Zdroj: čtk, ČT, Interfax, Reuters)


Čtěte více:

Západ
03.03.2014 8:34
Většina Krymu je pod kontrolou ruských vojáků, kteří v noci na dnešek ...

Váš názor
  • Jáj, Briti do riti, čo toto má znamenať?
    04.03.2014 0:03

    Británie nezavede proti Rusku hospodářské sankce V londýnské vládní čtvrti Whitehallu vyfotografoval novinář tajný dokument britské vlády o Ukrajině, který nesl na vládní zasedání vysoký britský státní úředník. Bylo to memorandum o tom, co Británie hodlá dělat k situaci na Ukrajině. Výslovně se v něm pravilo, že Británie nezavede proti Rusku hospodářské sankce a nezabrání ruským financím, aby fungovaly na londýnské burze, informovaly v pondělí večer Channel Four News.
    Šaňo
    • ty takovému bulváru věříš?
      04.03.2014 6:39

      Ruské finance, jako každé jiné, budou fungovat na londýnské burze i kdyby vypukla světová. To je věcí svobodného trhu a nikolv vlád. Nějaký kokůtek paparazi si cosi vyfotil bez konsenzu a ty hned jančíš:-) Kromě toho téma sankcí nebývá nikdy tištěno na papíry, ale jedná se o nich v utajeném režimu... no tys jim skočil na špek, že to vytiskli hned na nějaký papír, který ukazovali na ulici :-)) šaňko šaňko, dobre ja hovorím, veru hej :-)
      Jesse
      • Re: ty takovému bulváru věříš?
        04.03.2014 7:55

        Jáj, vidím že si Klauskov pilný žiačik. Špinavé peniaze Rusákov podľa teba nejestvujú, však. http://www.theguardian.com/world/2014/mar/03/uk-seeks-russia-harm-city-london-document#
        Šaňo
        • ale jasně že
          04.03.2014 8:11

          špinavé peniaze Rusákov jestvujú, ale čo to má robiť s burzou v Londýně? To chceš zakázat všem investorům držbu ruských aktiv? A jak to uděláš? Klausa mi nepřišiješ, je to rusista a stejnej sociopat jako Putin.
          Jesse
          • Re: ale jasně že
            04.03.2014 8:25

            Zmraziť v britských bankách kontá ruských oligarchov, toto opatrenie prijať v celej EU, CH a USA a daňových rajov, ktoré riadia britské a americké a švajčiarské bánky.
            Šaňo
            •  
              04.03.2014 10:01

              Tak na to Putin čeká,to by se smíchy potrhal,zablokovat peníze vyvedené pokoutně z Ruska je určitě jeho největším přáním,to by dostali oligarchové znovu za vyučenou.
              mintaka
              •  
                04.03.2014 15:08

                Jáj, no ty budeš tiež riadny rozumbradko. Tuna dávno neide o olygarchov Jelcinovej éry. Naštuduj si zopár Putinkových olygarchov, najväčších boháčov sveta, ktorí ovládajú pološtátne podniky ako Gazprom.
                Šaňo
  • jen nechápu
    03.03.2014 19:15

    proč se do toho jejich sporu plete EU, USA a padá burza?Nikdo jim nemůže rozumět nakonec se tam obejmou, popijí vodku a my tady budem za Trollíky
    ZUZKA
    • Re: jen nechápu že budem za Trollíky
      03.03.2014 19:30

      Ale Zuzko. Jen si přečti rozumy některých zdejších diskutujících a uvidíš že už ty trollíci jsme hodně dlouho. A lepší už to bylo.
      JůHele
      •  
        04.03.2014 6:44

        To máš pravdu. Většina českých ovcí jsou za trotlíky, pražáci nejvíc. Dobové dokumenty jasně ukazují (posloupně) fanatické vzývání pražského lidu - 1/ Franz Josefa, 2/ Masarika, 3/ Hitlera, 4/ Gottwalda, 5/ Dubčeka, 6/ sovětské tanky, 7/ Havla, 8/ Klause... Kdo přijde na řadu teď?:-))
        Jesse
        •  
          04.03.2014 9:27

          správně, fanatický dav řve a skanduje hesla, kterými se nechá oblbnout a slouží jako podpora - a to velmi významná - těm, kteří davové šílenství vyvolají. už z římských dob existuje výrok - nevím už koho a nepamatuji si jej latinsky - zní v překladu : "nenávidím hloupý dav a bojím se ho". putin dle mého názoru udělal fatální chybu v tom, že jako podporu své anexe nenechal zorganizovat předem referendum"krymanů" - jak by asi dopadlo, je jasné, ani by nemusel jeho výsledky falšovat. dále nevím, jasné, proč vojáci nemají označení - to je myslím hrubé porušení mezinárodního práva. ale: co se týče krymu, historicky patříl tatarům, vládl tam chán /už slavný román henryka s. začíná tím, jak se hlavní hrdina pan skrzetuski vrací z krymu coby posel knížete jeremiáše v. ke krymskému chánovi. v poselství si kníže stěžoval na neustálé nájezdy tatarských hord na tzv, divoká pole, která byla jeho územím. chán stížnost uznal a jako důkaz přátelství poslal knížeti vzácného koně a sobolí čepici.....atd./. kolem roku 1750 se krymu zmocnila ruská carevna kateřina veliká - a přičlenila jej k RUSKÉ říši. .........a tuším v roce 1954 chruščov krym postoupil ukrajině jako kompenzaci něčeho . v rámci sssr to bylo v podstatě jedno, ale na problém bylo zaděláno. .....ta situace, jakož situace celé ukrajiny je složitá a já bych se velmi přimlouval za to, aby do toho naši současní mocipáni, jejichž chytrost, vliv a význam dosahuje hvězd typu l. zaorálka NESTRKALI RYPÁK.
          keris
        •  
          04.03.2014 8:04

          Babiško. No my Cigoči budeme voliť Úsvit Priamej Demokracie Tomia Okamuru lebo do európskeho parlamentu zaň kandiduje naša Klárka Samková z Brna, veru hej.
          Šaňo
          •  
            04.03.2014 8:13

            šak Tomio dobe urobil, keď chce tu onů kravku vyhnať ze zeme až do Bruselu:-)) Dobre ja ti vravím, že Tomia buděm voliť zas :-))
            Jesse
            •  
              04.03.2014 9:42

              Nech žije Bruselko a Klárka Samková z cigošského mesta Brna.
              Šaňo
  • Jen jednu otázku
    03.03.2014 19:01

    Jak je to doopravdy s tou DPH - kdo jí vlastně platí. Spotřebitel - poplatník nebo plátce :o)) Chybí tady už jen ta všehoznalá Kalka. No alespon' jde to moje zlato a stříbro nahoru - paráda. Diky Vladimíre.
    Multi
  • já se
    03.03.2014 17:16

    strašně bojím, nechci Válku!!!!!
    ZUZKA
    • Re: já se
      03.03.2014 17:51

      A ceho? po Cechystanu nestekne ani ruskej pes :D To snad jen Sobotka a Zaoralek si porad mysli ze ho nekdo posloucha... :p
      oguma
      •  
        03.03.2014 17:58

        Že jich tu jsou plný Karlovy Vary a Stodůlky v Praze... Divný štěkání ruského psa.
        sgt.Mike
        •  
          03.03.2014 18:08

          a ty myslis ze by jim stalo za to s nama valcit? lol
          oguma barack
          • S Rusáky se válčit nevyplácí
            03.03.2014 19:22

            I když jsme po jejich boku zvítězili tak to byl průser. Když válčit tak jedině proti Amíkům a prohrát. Jako Německo, Japonsko nebo jižní Korea. I když válku prohráli tak jsou na tom daleko líp než my nebo Rusové co zvítězili.
            Serenity
          •  
            03.03.2014 18:16

            S námi válčit? To jste asi trochu mimo mísu? Stačí, když sem přijedou s tanky. Naposledy jsme válčili tak za Žižky..
            sgt.Mike
    • Re: já se
      03.03.2014 17:17

      Můžeme taky zatelefonovat Putinovi. Nemáte někdo číslo?
      sgt.Mike
      • ještě mi chybí pindy Klause:-)
        03.03.2014 17:19

        Ten by Putinovi vyjádřil podporu... hnus
        Jesse
  • jako sarančata
    03.03.2014 17:09

    švábi a rusi. Nikdo jiný se v Evropě takhle neroztahoval.
    Jesse
    • Re: jako sarančata
      03.03.2014 17:16

      Už chápu proč si v pobaltských republikách zavedli euro i za cenu 30% snížení platů...
      sgt.Mike
  •  
    03.03.2014 17:02

    Ano, přesně takhle vypadá hájení práv utlačované etnické menšiny :-D
    sgt.Mike
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data