Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Po 700 letech přichází změna. Podrobí si nás vládci robotů

Po 700 letech přichází změna. Podrobí si nás vládci robotů

17.03.2014 17:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Lidstvo je na prahu hlubokých změn, které možná povedou až k pádu současných systémů institucí. Ale nikdo tomu zatím nevěnuje pozornost. Hovořím o faktu, že vojáci tak, jak je známe, se stávají minulostí. V roce 1400 byla bitevní pole ovládána bojovníky, jenž celý svůj život zasvětili válce. Používali luky a jezdili na koních. Představme si, jaké by bylo jejich překvapení, pokud by je z koně najednou sestřelil nějaký rolník a to za pomoci neznámé kovové trubky. Běžný člověk se střelnou zbraní. A stačily by mu jen dva týdny výcviku. V době, kdy k tomuto začalo skutečně docházet, nastal konec středověku. Bitevním polím pak vládly tyto zbraně. Úspěch ve válce závisel stále více na počtu mobilizovaných lidí než na počtu vládci oddaných válečníků. Již brzy může dojít k podobné změně. Lidé totiž budou nahrazeni ozbrojenými drony.

Nyní stále žijeme v době střelných zbraní. Jejich používání se většina lidí dokáže naučit ve svém volném čase. To je pravděpodobně důvod, proč je jejich vlastnictví v USA považováno za záruku osobní svobody. Jsou tu pro případ, že by bylo třeba svrhnout tyrana. Vždy a všude to tak nefunguje, ozbrojené masy často nehájí svobodu, ale naopak kráčí k tyranii. Takové případy jsme zaznamenali například v Sovětském svazu, či v Číně. Ale i Stalin musel ony velké počty ozbrojenců přesvědčit, aby ho podporovaly. V současnosti probíhá rychlý pokrok v oblasti automatizace a v blízké budoucnosti budou náklady spojené s lidskou armádou vyšší než náklady armády dronů.

Objekty, které nyní nazýváme drony, jsou v podstatě dálkově ovládané zbraně. To se ovšem může změnit. Armáda Spojených států uvažuje o nahrazení vojáků autonomními roboty. Ti by měli nejdříve fungovat jen v logistice, ale tak to rozhodně nemusí zůstat. Není těžké si představit, že nakonec bude robotí armáda levnější než armáda lidská. A pak přijde doba, kdy malá hrstka lidí bude mít moc ve svých rukou. A na rozdíl od tyranie Stalina bude armáda robotů odolná vůči změnám nálad a názorů. Dav ať si myslí co chce, zbraně budou vlastnit vládci robotů.

Nastíněný scénář začne budit velké obavy v případě, že ho spojíme s příjmovou nerovností. K tomu, aby chudí dostávali peníze a podporu, musí být zdaněni bohatí. Což se vládcům robotů líbit nebude. Ptáme se, co se stane ve chvíli, kdy horní 1 % už nebude potřebovat dolních 99 %. Co se ale bude dít, pokud se ono 1 % nebude zbytku společnosti už ani bát? Podívejme se na země, které mají přírodní bohatství. V Saudské Arábii, Rusku, či Íránu vlády vydávají velké prostředky proti propuknutí rebelie. Co když náklady podobné represe prudce klesnou? Bude situace rozdílná v Evropě a USA? Neměli bychom se obávat Skynetu, ale vládců robotů. Nyní to zní pouze jako science fiction. Ale proč by k tomu nemohlo dojít? Lidská civilizace se v podobných problémech potácela většinu své historie. A ukončily je možná právě střelné zbraně. Pokud by to byla pravda, tak konec jejich éry přinese konec naší svobody a důstojnosti. 

Noah Smith, finance, Stony Brook University. Blog Noahpinion. 

(Zdroj: Quartz)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data