Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řešení pro energetiku je pouze začátek

Řešení pro energetiku je pouze začátek

24.04.2014 18:30, aktualizováno: 25.4. 11:17
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Aktualizováno

Ukrajinská krize odhalila dlouho známé problémy energetické politiky zemí EU. V reakci řada politiků hovoří o nutnosti menší závislosti na Rusku hlavně v dodávkách plynu. Polský premiér tento týden navrhl vytvoření energetické unie, která by znamenala jednotnou politiku. Ačkoli o podobě unie mohou být spory, v zásadě jsou principy jednotného postupu a menší závislosti na jednom dodavateli správnou cestou. Je to ale pouze základ.

Spouštěčem ukrajinské krize byly protesty veřejnosti, která chtěla zemi směřovat na západ a upevnit vztahy s EU. Stalo se tak ale proti vůli souseda, který ji právem silnějšího zahrnuje do své sféry vlivu, a Unie na možné důsledky nebyla připravena. Záležitosti kolem Ukrajiny jsou brány hodně ekonomicky a to je základem velmi obtížného hledání společného postupu vůči Rusku, neboť obchodní zájmy jednotlivých zemí se liší a ochota akceptovat ztráty je zvláště v době křehkého oživení malá.

Otázkou je, zda by EU měla aspirovat na víc než jen hospodářskou unii. Jenže ekonomické a strategické zájmy lze těžko úplně oddělit a právě energetická politika to dobře ukazuje. Zabezpečit spolehlivé dodávky energetických surovin pro zemi, která je sama nemá, není jen otázkou nákupu, ale i mezinárodní politiky. A jeden silný hráč s jasnou strategií zde má vždy výhodu proti nejednotné skupině plýtvající silami při vzájemných sporech.

Podobné je to s exportními trhy, na kterých lze vyjednat lepší podmínky společně než jednotlivě, ochranou investic apod. Právě ochrana investic a obchodu či bezpečnost případných dotací je velmi aktuální i při plánované pomoci Ukrajině.

Společná vnější politika včetně nezbytného nástroje v podobě ozbrojených sil by tedy pozici EU vylepšily. Integrace navenek přitom těžko půjde bez integrace uvnitř. Větší společný rozpočet vyžaduje změny v rozhodování, omezení pravomocí národních vlád atd. V ekonomické rovině pak čeká také problém vyvažování nerovnováh. Sledování zájmů celku bude vždy někomu přinášet výhody a druhému naopak. Je tedy nutné mít buď homogenní ekonomický celek nebo (přechodně) nějaký systém kompenzací. Od toho se odvíjí řada dalších potřebných změn.

Recese s dluhovou krizí v posledních letech byla šokem, na který Unie, zvláště tedy ta užší - měnová, reagovala snahou o větší integraci v některých oblastech. Tento proces začal skřípat hned na začátku, je pomalý, problémy se kupí, přesto byla vybrána tato cesta a ne ta opačná. Současné dění kolem Ukrajiny je dalším impulsem, na který je logickou odpovědí jednota. Pokud se EU bude chtít integrovat navenek, bude se muset hodně změnit i uvnitř. Nyní se přitom rozhodně necítí ohrožena tak, aby výrazné změny ve svém fungování rychle provedla.

Nabízí se ale možnost odrazit se od energií. Západ Unie sice bezprostředně více pálí případná ztráta ruských zakázek, nemůže ale ignorovat energetické i bezpečnostní hrozby pro východní členy. Pokud v této věci Unie opravdu dokáže sledovat jednotnou strategii a potlačit dílčí zájmy, bude to pro začátek slušný úspěch.


Čtěte více:

Ukrajina, Rusko a energetika... Patria vydala nový přehled doporučení
14.03.2014 18:23
Ruská armáda na Krymu stále posiluje své pozice. Krymští poslanci mezi...
Komodity v 1Q14: Zemědělství a kovy potěšily, energetika zklamala. Káva + 53 %
26.03.2014 17:48
První kvartál byl pro komodity oázou úspěchu. Většina z nich totiž v ...
Ukrajina: Zásah armády na východě, rétorika Ruska a USA zostřuje, EU zpřísní sankce
15.04.2014 10:53
Na východě Ukrajiny dnes ráno začala protiteroristická operace, která ...
Reuters: Kroky USA vždy vyvolávaly přehnanou reakci Ruska
22.04.2014 16:40
V září 2001, když byly Spojené státy otřesené teroristickými útoky, ru...

Váš názor
  •  
    25.04.2014 11:44

    Tak ten Jaceňuk už nahlas straší 3 světovou. No myslel jsem si bláhově že toho už nedožijí, že je to za námi. Jak jsem sloužil pořád rachotili Ti z "Božívůle králove " Kazimírové....
    Tom55
    • dnes posielam z Prahy...
      26.04.2014 22:11

      Začiatkom apríla Gazprom uviedol, že dlh Kyjeva za spotrebovaný plyn tvoril 2,2 miliardy USD, ku koncu roka môže dosiahnuť až 9 miliárd USD. Počas minulého týždňa Putin vyhlásil, že ak dlh za ruský plyn nebude splatený do mája, Moskva prejde na systém predplatených dodávok plynu na Ukrajinu. Vzhľadom k tomu, že rokovania o reverznom toku plynu cez Slovensko ostali bezvýsledné, je situácia pochmúrna. Po incidentoch z rokov 2006 a 2009, keď Rusko pozastavovalo tok plynu na Ukrajinu a zároveň aj do Európy, sa EÚ oprávnene obáva začiatku tretej plynovej vojny medzi Ruskom a Ukrajinou. Obeťou takéhoto sporu sa stane práve Európa!......... Pre jesseho a velumedvedicu upresnujem, že aj Česko, nie USA......V Poslednej dobe sa objavuje jasná diferenciácia medzi americkými a európskymi záujmami. Európa už ďalej nemôže ignorovať problém deflácie a kríza v energetickej oblasti by pre ňu bola ďalšou ťarchou“. Osobně si myslím, že i Tomáš Vlk by mal pochpiť, že netreba hľadať nepriateľa tam kde nie je, ale tam kde je. Teraz tým nemyslím USA aj keď na 1.2. a teraz 3. plynovej vojne majú sloní podiel. Nepriateľom je teda ten istý, kto bol na vine 1. a 2. plynovej vojne UKRAJINA nás ohrožuje ....Rusko ani USA táto konfrontácia nezasiahne. No Európa, ktorá sa nachádza medzi týmito dvomi veľmocami, sa ocitne medzi porazenými.Čo sa týka Ruska, ľahko si nájde nové trhy pre export plynu. V prvom rade ide o krajiny s vysokou energetickou spotrebou ako Čína či India. Darmo sa tu budete na patrii dušovať a mať spupné keci ako jesse a medvídek. Moji obľúbenci. A Vám páni jesse a medvídku. Vy dvaja ak ste Češi, môžte byť na to hrdý, že ste Slovania. Slovanov sa báli aj Rímania a to už v časoch keď Rím bol Caput Mundi. Z Germánmi bojovali, ale Slovanov sa báli. :-) Slovania majú totiž faktor X. :-). Nepotřebujete ani betmena, ani supermena. Nechcem Vás poúčať no zatiaľ čo Anglosas naháňal po lese s kyjakom divé svine, Slovania už mali písmo..... Dobrú noc bratia Češi Slovania.
      jářku
    •  
      26.04.2014 9:28

      Ak prezijem 3. svetovu, tak prezijem uz aj tu 4. Dnes ma napadla taka zaludna myslienka (ked uz musim byt v sobotu v praci.. :)) Vsimol som si, ze diskusie su pomerne prazdne ludi varujucich pred skutocnym ozbrojenym konfliktom medzi Ruskom a USA. Taky konflikt by sa dal za 3. svetovu povazovat. Kde ti ludia su? Bud na konflikt nikto neveri, alebo ti co veria, tak nepisu sem, ale makaju jak sykorky na zahradkach a betonuju o-sto-sest..
      Eco
    •  
      25.04.2014 11:47

      Víš jak vzrušující jsou ty bílé čáry na modré obloze?:-))
      Jesse
  •  
    25.04.2014 9:30

    A asi bychom si měli připomenout, že bezprostředně po ukrajinském odmítnutí pokusu o směřování k EU, se řada unijních politiků (i z jejího západu) vyslovila ve smyslu, že toto rozhodnutí nebylo pro ně žádným překvapením, či že ho očekávali (vzhledem k podmínkám, které Ukrajině nabídli). Takže nynější osočování Putina - jehož fanouškem v žádném případě nejsem (pozn. pro místní sudiče ;-) je dost licoměrné.
    Kalka.
    • Ahoj
      25.04.2014 10:27

      s tímto pohledem tady moc nepochodíš...já se třeba dověděl že se topím ve vlastních sračkách atp. (tuším jistý veselý multinick)...zde je vidění pouze jednobarevné...
      el mrcoch
      • El mrcoch
        25.04.2014 11:24

        Otázka je , která strana tu jednostranost vytváří. Pokud jsem napsal, že Putinovi se logicky nelíbí, že by měl u hrqanic NATO a nedalo se čekat, že by neragoval, bylo to bez reakce. Jakmile ovšem napíšu, že je uznávané hranice byli jednostranně porušeny a za nimi se pohybuje 30000 neoznačených ozbrojenců, schytávám urážky, jak lezu americe do zadku. Přitom jsem o USA nic nepsal, natož pozitivního a stavím se pouze proti lidské hlouposti dokládané argumentem, když jinde bylo nějaké bezpráví, proč by nemohlo být tady a nadčení z toho, jak prý tím Putin něco někomu vrací. Lidi nelidi.
        Velkamedvědice
        • Re: El mrcoch
          25.04.2014 11:36

          To máš fuk barde. Když napíšeš něco pochvalného na adresu Putina, tak se z toho udělá okamžitě to, že autor této beletrie leze do prdele Klausovi. Což je zase pravda :-)) Otázka, jak to stráví autor, když Klause nemůže vystát:-)) Tak takovou smradlavou kaši nám ti dva samolibí KGBáci uvařili na desítky let dopředu. Hnus, co?
          Jesse
          • Džesie
            25.04.2014 11:42

            Včera mě příjemně překvapil Zaorálek!! Jasně se vyslovil, zda ty příliš úzké vazby eu nenahrávají finančním oligarchům plus zvážit možnost a postup decentralizace směrem i individualitě jednotlivých států.. Co na to portugalský komunista "Barošů" ? o)
            Velkamedvědice
            • Re: Džesie
              25.04.2014 11:49

              A rozesmál Cibulka. Vedl žhavou debatu o tom, že je zástupné vézt debaty o nuancích jako plat poslance EU, ve chvíli, kdy je celá evropa poseta agenty KGB a RGU a jejich hrátkami. A na otázku, jak pozná, keří agenti to jsou odpověděl, že naučit se pracovat ze siderickým kyvadlem je otázka 5 minut..o) Netušil jsem, že tento bijec komunistů je aktivní ezoterik o)
              Velkamedvědice
              •  
                25.04.2014 11:59

                Dost mě sere, že si média Cibulku vybírají jako odstrašující příklad. Vždycky jednou za půl roku si ho pozvou do studia a ukazují veřejnosti tu zoufalou neracionální debatu. Označí ho za pravičáka a je zaděláno na pokračující řádění socialistické internacionály. A pak i ostatní malé pravicové strany bohužel nesou tuto nálepku. Co dodat... např. ČT to dělá na zakázku StB pravidelně. bacha na ně.
                Jesse
            • Re: Džesie
              25.04.2014 11:45

              Oni se utlučou navzájem. V tomto směru se mi líbí Marie Le Pennová, ta teď válcuje ty kozomrdy těžkým kalibrem :-)))
              Jesse
      • Re: Ahoj
        25.04.2014 10:41

        Na Titanicu je již jedno v čem se, kdo utopí. Hra s písmenky a čísly /DPH,HDP,aj / jsou jen zástupným problémem pro show. Ale je fakt, že až Kalka, mě poučila, že i DPH se nemusí platit /odvádět/, přestože jí platím /i odvádím/ :-).
        AMN
      • Re: Ahoj
        25.04.2014 10:34

        Já vím, přesto ve své vrozené dobrotě a optimismu usiluji o rozšíření obzorů na první či dokonce na čtrnáctý pohled nevzdělatelných dospělých. Dokonce i na postgraduální studium speciální pedagogiky jsem se kvůli tomu dala ;-)
        Kalka.
        •  
          25.04.2014 10:52

          gratulace k ojedinělému úspěchu :), Kalko, "poučila" jsi dokonce na čtrnáctý pohled nevzdělatelnou - 10:41
          mša
          • Mša
            25.04.2014 11:28

            Vždyť si Amn dělá srandu..
            Velkamedvědice
            • Re: Mša
              25.04.2014 11:32

              no, měla jsem dojem, že rozlišuje placení a odvod. Tak nic
              mša
              • Mša
                25.04.2014 11:35

                Ano..Píše , že ji i platí, jako spotřebitel, i odvádí, tu vybranou správci jako plátce..
                Velkamedvědice
                • Re: Mša
                  25.04.2014 11:38

                  Vidím, že začínáte konečně správně formovat názory :-))
                  Jesse
                  •  
                    25.04.2014 11:41

                    tak tomu ale bylo vždy, jessíku :))
                    mša
                    •  
                      25.04.2014 11:45

                      tomu nemohu uvěřit... prostě nemohu :-)
                      Jesse
    •  
      25.04.2014 9:47

      Nejednalo se o odmítnutí pokusu o směřování k EU, nejednalo se ani (jak se v mainstreamu psalo a říkalo) o nějaké definitivní odmítnutí podpisu smlouvy s EU. Janukovyč pouze omítl podepsat smlouvu v té podobě, jaká byla předložena; chtěl jednat o její změně. To mnohým nevonělo.
      tlustý hrabě
      • vidíš
        25.04.2014 10:14

        a Klaus ji podepsal :-)) Jak humorné. Dnes Klaus nadává na všechny kolem sebe, jen svou personu vynechává. Došlo mu, že se na něj bude Putin zlobit. Jenže vstup Ukrajiny do EU je o něčem jiném. Raději být blíže západu, než Rusku. Není to žádná sláva, ale odpoutáním se od Kremlu by zvedlo sebevědomí ukrajinského národa na mnoho let dopředu a Kreml by ztrácel vliv. Ekonomicky se dá na tom vydělat, je ovšem otázka, jestli toho politici Ukrajiny nezneužijí ve svůj prospěch stejně jako naši tuneláři...
        Jesse
        • Re: vidíš
          25.04.2014 10:22

          Sláva to není, tohle by tě mohlo zajímat: http://vetvicka.blog.idnes.cz/c/406684/Vas-ten-smich-prejde-Uzeni-masa-se-zakazuje-od-192014.html :))
          tlustý hrabě
          •  
            25.04.2014 10:27

            Dobrej humor :-)) I když ty útoky proti samopěstitelství a kutilství se zvětšují. Mě ale nedostanou. Kdo neumí vyudit maso a vypálit slivovicu, ten jakoby nežil !!:-))
            Jesse
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m