Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ukrajina: Zásah armády na východě, rétorika Ruska a USA zostřuje, EU zpřísní sankce

Ukrajina: Zásah armády na východě, rétorika Ruska a USA zostřuje, EU zpřísní sankce

15.04.2014 10:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Na východě Ukrajiny dnes ráno začala protiteroristická operace, která bude probíhat "po etapách, odpovědně a vyváženě". V Kyjevě to prohlásil předseda ukrajinského parlamentu, úřadující prezident Oleksandr Turčynov. Akce byla podle něj zahájena na severu Doněcké oblasti s cílem ochránit obyvatelstvo a zastavit teror a zločinnost. Kyjev chce skoncovat se snahami separatistů "rozervat Ukrajinu na kusy".

Ruský ministr Lavrov, který jednal v Číně, tvrdě kritizoval tyto kroky ukrajinské vlády. Prohlásil, že Moskva je kategoricky proti posilování armády a bezpečnostních složek ve východoukrajinských regionech, protože takový krok "porušuje mezinárodní normy". Rusko je i proti zapojení OSN do případných mírových operací na východě Ukrajiny, k němuž v pondělí vyzval úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

V rozhovoru s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem Turčynov navrhl, aby se síly OSN zapojily do protiteroristické operace, a potvrdily tak oprávněnost akcí ukrajinské armády a policie. Podle Lavrova ale tyto akce oprávněné nejsou. Jsou prý nezákonné, a stejně nezákonné by bylo i zapojení sil OSN.

Čína komentuje dramatický vývoj na východní Ukrajině zdrženlivě a vyzývá znepřátelené strany k řešení sporů politickým jednáním. Peking nicméně několikrát opakoval, že má zájem na zachování územní celistvosti Ukrajiny. Při debatě o rezoluci Rady bezpečnosti OSN odsuzující ruský zábor Krymu se Čína v březnu zdržela hlasování. Moskva čínskému vedení opakovaně za jeho postoj poděkovala.

Lavrov v Pekingu komentoval přípravu konference o ukrajinské krizi, která se sejde ve čtvrtek v Ženevě za účasti zástupců USA, Evropské unie, Ukrajiny a Ruska. Její program je podle ruského ministra předběžně schválen. Jednání bude zaměřeno na uvolnění napětí na Ukrajině, odzbrojení nelegálních skupin, provedení ústavní reformy a uspořádání voleb. Spojené státy bude na jednání zastupovat ministr zahraničí John Kerry, EU unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonová. Rusko a Ukrajina zatím složení své delegace neoznámily.

Evropská unie rozšíří kvůli vývoji na Ukrajině seznam osob z Ruska, kterých se dotkne zmrazení majetku a zákaz cest. Evropská unie zatím kvůli březnové ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym zmrazila majetek a zakázala vstup na své území 33 ruským a krymským představitelům, převážně politikům a vojákům.

Ministři zahraničí odsoudili nynější dění na východě Ukrajiny. "Shodli jsme se, že jsou tam jasné prvky toho, co provázelo dění na Krymu. Není pochyb, že Ruská federace se podílí na destabilizaci," podotkl český ministr Zaorálek. Obsazení některých budov státní správy se v minulých dnech na východě Ukrajiny účastnili vojensky se chovající muži vybavení ruskými zbraněmi. Před anexí Krymu Ruskou federací obsadily poloostrov ruské jednotky bez označení. Ministři v závěrech z jednání vyzvali Ruskou federaci, aby podpořila ukrajinskou suverenitu a územní celistvost, odmítla nezákonné akce na východě země a přispěla ke stabilizaci situace.

EU žádá odvolání ruských vojáků od ukrajinských hranic a také okamžité zrušení mandátu ruského parlamentu, který prezidenta Vladimira Putina oprávnil k použití síly na ukrajinském území.

Ukrajinská tajná služba SBU zveřejnila na internetu záznamy telefonických rozhovorů údajných příslušníků ruské vojenské rozvědky GRU. Odposlechy podle SBU představují důkaz, že Rusové nejenže koordinují akce separatistů na východě Ukrajiny, ale také se přímo zapojili do víkendových bojů s ukrajinskými jednotkami o Slavjansk.

"(...) materiály SBU svědčí o tom, že se na východní Ukrajině odehrává rozsáhlá vojenská agrese Ruské federace, která se uskutečňuje silami průzkumných a diverzních skupin GRU," uvedla SBU na svém webu. "Cílem těchto diverzních skupin je terorizovat místní obyvatelstvo, zrušit (plánovaná) jednání mezi Ukrajinou, USA, EU a Ruskem a zlikvidovat ukrajinské strážce pořádku." 

Na záznamech jsou slyšet rozhovory údajných příslušníků GRU o dodávkách munice a zbraní, přesunu posil i úspěšně svedeném boji s Ukrajinci, kteří se dostali do nastražené léčky na přístupech k Slavjansku. Domlouvají se i na rozhovoru pro ruskou televizi, ve kterém má o požadavcích separatistů hovořit muž s ukrajinským přízvukem.

Moskva stále popírá, že by se vměšovala do ukrajinských záležitostí, a tvrdí, že Západ nepředložil jediný důkaz pro nařčení, že za vřením ruskojazyčném východě Ukrajiny stojí ruští agenti či vojáci.

Podle dostupných informací ozbrojení separatisté okupují úřední budovy v nejméně jedenácti východoukrajinských městech.

Ukrajinská centrální banka nečekaně zvýšila své úrokové sazby. Hlavní úroková sazba vzroste na 9,5 procenta z dosavadních 6,5 procenta a jednodenní zápůjční sazba se zvýší na 14,5 procenta ze 7,5 procenta. Snaží se zabránit dalšímu tlaku na domácí měnu v situaci, kdy ta od počátku roku ztratila bezmála 40 % a vklady klesly o zhruba desetinu. Ruský akciový index MICEX dnes ztratil další procento v čele poklesu s tituly Sberbank a Gazprom.

(Zdroj: čtk, Reuters, Interfax, Bloomberg)


Vývoj situace na Ukrajině sledujte průběžně na odkaze níže:
Ukrajina

Váš názor
  • konference USA, EU, Ukrajina, Rusko
    15.04.2014 15:00

    ..."konference o ukrajinské krizi, která se sejde ve čtvrtek v Ženevě za účasti zástupců USA, Evropské unie, Ukrajiny a Ruska. Její program je podle ruského ministra předběžně schválen. Jednání bude zaměřeno na uvolnění napětí na Ukrajině, odzbrojení nelegálních skupin, provedení ústavní reformy a uspořádání voleb."
    mša
    • Re: konference USA, EU, Ukrajina, Rusko
      15.04.2014 15:39

      No potěšpámbůch až začne z tribuny kvičet Barroso tím svým vykleštěným hláskem, to se budou v Kremlu smíchy popadat za břicho. Vůbec z té tupé bruselské squadry radost nemám. Ti ouřadové v podstatě ani nevědí, za KOHO by měli mluvit a ČÍ zájmy hájit. To je prostě negativní dopad administrativního spojení států Evropy v jeden nesourodý celek. Každý jiný demokraticky volený zástupce sebemenšího státu by byl v argumentaci proti bolševikům mnohem jistější. No a marxistická, maoistická a teroristická minulost portugalce Barrosa, nebo nácek a socan řvoun Martin Schulz, Rompuy, Ashtonová, soudruh kariérní eurokomisař Štefan Füle... nesourodý slepenec... čekám bídu a projevy tlachalů.
      Jesse
      •  
        15.04.2014 15:44

        paní baronka bude zastupovat - asi je nejhezčí, či co
        mša
    • Re: konference USA, EU, Ukrajina, Rusko
      15.04.2014 15:14

      USA je to docela jedno - svoje zájmy přesunuli do Asie. EU bude planě vyhrožovat. Rusko bude lhát. Ukrajina neudělá vůbec nic.
      Kapi
      •  
        15.04.2014 15:46

        "Jednání bude zaměřeno na uvolnění napětí na Ukrajině, odzbrojení nelegálních skupin, provedení ústavní reformy a uspořádání voleb."
        mša
  •  
    15.04.2014 11:44

    Jediná "výhoda" tohohle je, že si Evropa a USA konečně uvědomí, jak to s tím Ruskem je. Evropu to snad nakopne k tomu, aby se přeměnila v něco fungujícího namísto bandu tlachalů.
    Kapi
    •  
      15.04.2014 14:45

      Myslíte, že by si USA nechali líbít kdyby jim Rusové začali dělat pořádek v severní americe.
      Jim
      •  
        15.04.2014 15:12

        Fakta jsou taková to. Janukovič nasliboval při volbách posun Ukrajiny do EU. Pak si to hošan rozmyslel a chtěl se otočit na východ. Dle mého skromného názoru je to velmi podstatná změna názoru a dovedu si představit odlišný výsledek voleb, kdyby předtím řekl, že chce Ukrajinu přimknout k Rusku. Vedení Ukrajiny zvolil Parlament, který byl zvolen lidem. Přes hranice z Ruska do Ukrajiny jsou posíláni vojáci v neoznačených uniformách a různí provokatéři, kteří byli identifikováni i v Pobaltí. Rusko lže jako když tiskne a je mu to jedno. Ukazuje naprostou bezohlednost a porušování všech principů. Nedovedu pochopit lidi, kteří toto obhajují a ukazují na USA a srovnávají. Dneska to bude Ukrajina, zítra Pobaltí a kde to skončí? Rusko jasně ukazuje expanzivní tvář a bohužel EU a demokrati v USA s tím nic nedělají. Je to smutné
        Kapi
      •  
        15.04.2014 14:52

        američani dělají pořádky v rusku ?
        sid_cz
        •  
          15.04.2014 15:14

          No, ruku na srdce, mohli by. Je už na čase :-))
          Jesse
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m