Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BBC: BRICS má oznámit na summitu v Brazílii vznik rozvojové banky

BBC: BRICS má oznámit na summitu v Brazílii vznik rozvojové banky

14.07.2014 14:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Brazílie se po úspěšném mistrovství světa ve fotbale chystá hostit v pořadí již šesté zasedání skupiny BRICS v městě Fortaleza v severovýchodní části země. Očekává se, že na konferenci, na kterou mají dorazit představitelé Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky, budou zveřejněny plány na zřízení rozvojové banky BRICS, tedy de facto rivala Světové banky. Napsal to server BBC.

Setkání představitelů těchto ekonomicky silných regionálních mocností se konají každoročně a vždy vyvolávají otázku, zda je skupina BRICS něčím větším než pouze přitažlivým akronymem.

"Nejedná se o skupinu států založenou na obchodu, jedná se o skupinu písmen, kterou vytvořili ekonomové," říká José Augusto, předseda brazilské asociace zaměřující se na zahraniční obchod. "Brazílie z exportu do Číny, Indie nebo Ruska nijak neprofituje."

Brazílie patří k nejuzavřenějším ekonomikám světa. Podle informací Světové banky představuje brazilský export pouze 13 procent HDP, zatímco u ostatních členů BRICS je toto číslo dvojnásobné. Čína je největším obchodním partnerem země, přičemž tento vztah je založen na čínském zájmu o brazilské zboží. Ve většině průmyslových odvětví nicméně Brazílie vnímá Čínu jako hrozbu.

"Neustále soupeříme, protože nikdo není schopen přiblížit se výrobním cenám obuvi v Číně," uvádí Micheline Gringsová Twiggerová, majitelka brazilské obuvnické firmy. Zároveň ale dodává, že "by bylo bláznivé nepohlížet na příležitosti, jaké tak velký trh, jako je Čína, nabízí." Firma exportuje přibližně do 90 zemí světa, avšak pouhých 10 procent jejího vývozu směřuje mimo země Jižní Ameriky.

Zatímco obchod nejspíš nelze považovat za silnou stránku BRICS, nespokojenost s nastavením současného světového řádu tyto země spojuje. Státy sdílejí přesvědčení, že s tak početnou populací a dostatečnou ekonomickou silou si zasluhují větší měrou participovat na politických záležitostech světa.

"BRICS představuje více než pouhý soubor ekonomických vztahů. Je to cesta, jak diverzifikovat (své zájmy) a vytvořit si ochranu vůči vlivu západních zemí," tvrdí Harold Trinkunas, latinskoamerický odborník působící v Brookingském institutu ve Washingtonu. "Brazílie je kritická vůči současnému mezinárodnímu systému, jenž je uspořádán způsobem, který neodráží aktuální rozdělení moci a vlivu ve světě."

Tento postoj dokládají také diplomatické snahy Brazílie z posledních deseti let, v jejichž průběhu začal bývalý brazilský prezident Lula da Silva prosazovat tzv. jiho-jižní spolupráci. Ta spočívala především ve výměně znalostí, technologií a budování zahraničněpolitických vztahů mezi rozvíjejícími se zeměmi globálního jihu. Z pohledu politického byla tato strategie významná, jelikož se země pokusily o odklon od tradičních trhů - USA a Evropy. O jejích ekonomických výhodách ale nejsou mnozí odborníci přesvědčeni.
Například Peter Hakim, emeritní prezident analytického centra Inter-American Dialogue v této souvislosti uvádí, že "USA, EU a Latinská Amerika zůstávají spolu s Čínou i nadále klíčovými obchodními partnery Brazílie".

Letošní summit by ale mohl přinést mnoho nového. Očekává se totiž, že představitelé členských zemí zveřejní plány na zřízení rozvojové banky BRICS, tedy de facto rivala Světové banky.

"Až doteď bylo BRICS pouze neformální uspořádání států, teď ale, vůbec poprvé, vytvoří skutečnou instituci," říká profesor mezinárodních vztahů v Sao Paulu, Oliver Stuenkel. "Největší otázkou zůstává, zda tato instituce může představovat výzvu pro Světovou banku - zda se jí podaří vyvolat atmosféru soupeření," dodává Stuenkel.

Síla BRICS nicméně závisí také na ekonomické výkonnosti, která ovšem v členských zemích soustavně klesá. Růst brazilské ekonomiky například dosahoval v prvních třech měsících letošního roku pouhých 0,2 procenta.

Zahraniční obchod Brazílie s Argentinou, která vždy patřila k největším brazilským obchodním partnerům, se kvůli ekonomickým potížím Argentiny v posledních několika letech příliš nevyplácí. Vytvoření rozvojové banky, která by toto uskupení sjednotila a navýšila jeho vliv by se však mohlo vyplatit jak po politické, tak i po ekonomické stránce.

Zdroje: ČTK, BBC


Čtěte více:

Země BRICS už mají nejlepší roky za sebou, rychlý obrat nečekejte
02.06.2014 18:15
Země BRICS (tedy Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) dnes př...
Příčina rostoucí příjmové nerovnosti: Technologický pokrok, BRICS, nebo přehnaná liberalizace trhu práce?
24.06.2014 8:26
V posledních letech dochází k velkým změnám v rozdělení příjmů. Platí ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university