Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Rublu se dýchá lépe, v centru pozornosti jsou nyní ruské banky

Rozbřesk - Rublu se dýchá lépe, v centru pozornosti jsou nyní ruské banky

18.12.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Ruský rubl včera zastavil strmý pád. Na jedné straně ocenil snahu vlády a centrální banky koordinovaně reagovat na paniku posledních dní, především ale těžil z korekce na trhu s ropu - ta se vrátila nad psychologickou hranici 60 USD/barel.

Ruská centrální banka oznámila sérii doporučení zaměřených na posílení bankovního sektoru - od injekcí hotovosti, přes volnější kapitálové požadavky až po eventuální kapitálovou výpomoc. Opatření umožní ruským bankám do velké míry ignorovat poslední výrazné pohyby na trzích tak, aby nemusely přeceňovat svá aktiva. Nezabrání ale tlaku na devizové rezervy v nadcházejících měsících. Ty jsou tažené splátkou zahraničního dluhu, zhoršováním vnější bilance (dané padající cenou ropy), kapitálovým odlivem a v neposlední řadě rostoucí nedůvěrou v rubl.

Včerejší stabilizace rublu tak může být pouze dočasná a především na začátku roku 2015, kdy je splatná větší část ruského zahraničního dluhu, může rubl zůstat pod tlakem. Ve hře tak nadále zůstává možnost zavedení kapitálových kontrol a omezení směnitelnosti rublu.

Tomu se centrální banka i vláda vcelku logicky brání. Kapitálové kontroly by ruské ekonomice zasadily v delším období výraznější ránu - pravděpodobně by zasadily tvrdou ránu ruským bankám, na delší dobu by odradily ruské investory a obnovily by černý trh s dolary známý z devadesátých let. Proto i včera všichni ruští představitelé kapitálové kontroly jednoznačně odmítali. V historii finančních krizí ale nikdo neoznamoval kapitálové kontroly s předstihem.

Region

Středoevropské měny včera na počátku seance oslabily v obavách z ruské nákazy. Zlotému neprospěly ani horší než očekávané výsledky průmyslové výroby, která v listopadu meziročně vzrostla pouze o 0,3 % oproti očekávaným 1,1 %. Česká národní banka naopak příliš nepřekvapila, když ponechala sazby na stávající úrovni a zopakovala svůj závazek udržovat kurz koruny poblíž hladiny 27 EUR/CZK minimálně do roku 2016. Zároveň centrální bankéři podmínili možnost dalšího nuceného oslabení koruny posílením deflačních tlaků schopných způsobit propad domácí poptávky. V takovéto situaci se podle našeho názoru ekonomika nenachází. Druhá polovina včerejší seance přinesla mírné posílení, způsobené částečným uklidněním situace v Rusku (viz úvodník).

Dnes je regionální kalendář prázdný, pozornost se tak soustředí opět především na Rusko. Určitou zájem by také mohlo přitáhnout zveřejnění německého indexu podnikatelské nálady Ifo.

Eurodolar

Euro si včera nakonec neudrželo zisky po relativně dobrých výsledcích podnikatelských nálad v Německu a Evropě a později večer oslabilo. Večerní zasedání Fedu se sice neslo v méně razantním módu, než by se čekalo, avšak výsledkem byl stejně nakonec růst dolarových sazeb, přičemž úroky se včera tlačily spíše dolů. To měla na svědomí jak rétorika ECB, tak nepříliš povzbudivé zprávy z Ruska a Řecka.

Dnes bude sice ve hře důležitý index podnikatelské nálady Ifo v Německu, avšak eurodolarový trh musí sledovat to, co se děje v Rusku. Pokud se měnová krize v Rusku přemění v krizi finanční (bankovní), tak se euro může dostat pod výraznější tlak.


Čtěte více:

Rétorická hra Fedu -
17.12.2014 20:40
Americká centrální banka dnes zveřejnila závěry ze svého dvoudenního z...

Váš názor
  • Co je cilem krize?
    18.12.2014 15:03

    http://textuploader.com/o8wx
    Mezernik
  • Dnes nám to vladimír vysvětlil....
    18.12.2014 14:13

    Za ten hrozný propad rublu mohly vnější okolnosti a ropa. Ale o dnešni růst se postaralo úsilí, tvrdá práce a houževnatost ruského lidu. Jako bych to už někdy slyšel
    Zbojník
  • .
    18.12.2014 13:53

    US chteji sevastopolskou zakladnu pro sebe http://www.hlavnespravy.sk/namornictvo-usa-planovalo-v-sevastopole-zakladnu-svojich-vojsk/256025
    krupicová kaše
    • Re: .
      18.12.2014 14:02

      A proč ti to tak vadí. Ty jsi tam něco plánoval. U nás zase nějakej Řiha chce postavit zimní stadion - no a ? Když si to sám zaplatí tak co ? Nebud' závistivej. Amici alespon' za všechno zaplati - Rusové zaberou a okupují. Kde jsi byl v 68. ?
      Trejbal
  • Kdo je to ten Ignác......
    18.12.2014 13:42

    Jen magor může oslavovat "růst" čehokoliv o 1% po propadu o 250%. Ten nikdy neslyšel o tom co se v odborných kruzích nazývá - dead cat bounce. Hlavně po dnešním projevu Vládi, který stále hraje na stejnou strunu. Za všechno můžou ty zlí Amíci a na Ukrajině, jak ted' už sám přiznává, jsou ruský vojáci(protože ted' to popírat by bylo každému jasné jak lže), ale jsou to dobrovolníci. Nakonec i přiznává, že sankce poškozují jeho ekonomii 30%. Ještě nedavno spolu s naším panem z hradu se sankcím posmívali a nazývali je "bezzubé" Ted' i slepý vidi jak tyto bezzubé sankce koušou. A to vše v době kdy se celý svět radje z oživení jejich ekonomik. en se podívejte na roční grafy a pak vykřikujte. Putin začíná nové pětiletky slibů slibů slibů. Radujte se.
    Trejbal
    • Re: Kdo je to ten Ignác......
      18.12.2014 18:01

      No vidíš to trošku mlhavě, ale je to tvůj názor... A asi jsi poslouchal něco jinýho...tak tam nevsunuj co tam nebylo.. Působíš jako Rádio Jerevan...
      Rosenberg
    • Re: Kdo je to ten Ignác......
      18.12.2014 13:53

      Dvouletky.
      trejbal
  • Klasika
    18.12.2014 11:20

    Kdy jindy nakupovat, nez po velkem padu? Alespon se bestie odhalila snuskou lzi a pokusy o paniku. Ted vime, kdo za koho kope.
    Mezernik
    • Re: Klasika
      18.12.2014 13:56

      At' už je Putin jakýkoliv tak ho nenazývej prolhanou bestijí on se jen občas přeřekne.
      ...
    • Re: Klasika
      18.12.2014 11:37

      ... v čem se lhalo? Kdo se nyní odhalil?
      ☺lolek☺
    • Re: Klasika
      18.12.2014 11:33

      Co to meleš? Jistě kupovat po výklesech. Jaká bestie co odhalila. Možná vidíš poprve v životě extrémní volatilitu burzy a psychologii obchodníků v praxi a retracement. El mrcoch ho včera zobchodoval a vydělal. Co to značí. Je rus? Ale pěkně se tu scházíte? Bestii zařídila korekci na ropě, nejspíše dočasnou? Ty si klaun.
      Velkamedvědice
  •  
    18.12.2014 10:23

    Opravdovou hádankou dne je. Zda bakalisti na Patrii jsou víc blbý nebo víc navedený. Okecávat včerejší růst v Rusku, kdy Sberbank vylítla o 30% a Gazprom o 18% ve chvíli, kdy ropa ještě klesala o 2%, je opravdu do nebe volající buď idiocie autorů, nebo idiocie těch, co je ještě berou za irelevantní zdroj informací. Takhle maskovat trapnej pokus č. 2 v poslední době o paniku v Rusku je opravdu směšný. Je to stejně směšný, jako se vám Medvěděv vysmál už jednou, když vám vzákazal, kolik Rusko vydělalo na zpětným odkupu akcií, který jste za hubičku vyprodali. Teď se musel za břicho popadat.
    ignác
    •  
      18.12.2014 10:31

      bakalista to je to co velkamedvedice nechce slyset!!!
      velkaamdvedice
      • Právě poslouchám BBC rádio
        18.12.2014 12:48

        a když porovnám ten hnůj v českých mediích včetně zdejší produkce, tak je mi smutno...kam jsme to dotáhli od r.89.
        Lloyd
      • Cetv
        18.12.2014 10:35

        A na to si přišel čím??
        Velkamedvědice
        • Re: Cetv
          18.12.2014 10:37

          jsi rychlej!! jak to mam chapat cim??? treba hlavou???
          velkaamdvedice
          • Cetv
            18.12.2014 11:28

            Radostně poplácáváš brečícího Ignáce, ovšem netuším, o čem točí. Co jako kritizuje konkrétně? A ty mu plácáš, i když to nemá hlavu patu. Co kritizujete??? Ropa včera udělal kolem 4% do plusu. Američtí těžaři přidávali dvojciferně, proč by nemělo reagovat rusko?? Co to to je za blábol? Co pak američtí těžaři nepadali a nekorigovali stejně? Třeba sdrl, co šlo ze 40 dolarů na 10, včera přidalo dvojciferně. Za druhé . Rubl zklidnil tu obrovskou intraday volatilitu, bylo více naž logické, že ten obrovský pád ruské burzy musí někdy korigovat, naprosto normální vývoj. Burza přestřeluje dle psychologie do obou stran a logicky se tak pohybuje. Blábol jak na tom rusi vydělali.... Kolik denních obchodníku trefilo ten obrovský výkles rublu na dně i ruské burzy a hned na druhý den realizovalo? Tomu věří obchodník teoretik. Za třetí, kritizoval jsem tě, že si tvrdil, že USA ovládá Patrii přes Bakalu kvůli tomu, že Bakala studoval v Usa. Nic takového tady nečtu. A termín bakalisti pro patri užije ten kdo nechápe, že Bakala nemá s patrií už nic společného a pokud bude potřebovat USA ovládat patrii, Bakalu, který ji prodal k tomu dávno nepotřebuje. Jinak se Ti dnes věnovat nemohu, lítám kvůli uzení. To je pro mě důležitější, chápeš. o)
            Velkamedvědice
            • Re: Cetv
              18.12.2014 12:25

              Já to trefil. Stačí ?
              ignác
              • Ignác
                18.12.2014 13:27

                Gratulace.Trefil to í přítel Mrcoch A co to dokazuje? Třeba je to i dno komodit, tys to věděl, že přijde včera a že se skutečně jedná o dlouhodobé dno? Vyšla Ti spekulace, buď rád. S investorstvím tři dny nesouvisí. Kdo nekoupil zrovna před pár dny, je stejně v mínusu.
                Velkamedvědice
              • Ignác
                18.12.2014 12:59

                Burza není kalkulačka, aby reagovala přesně jak si ty myslíš. Realita. Rostla ropa o 4% a proarazila i psychologickou hranici. Rostli nejen rusi. ale i američtí těžaři. To je realita. A za druhý ten rychlký otoč málokdo a vidělal na měm. Co si napdadl svým podivným tvrzením, že patria cosi nelogicky obahajuje netuším. Uveď konkrétně, s čím nesouhlasíš v článku, jinak jsou to výkřily o ničem. Dlohodobý vliv sankcí a podobně ti nikdo nebere a nikde tady neřeší. Burza po obrovském denním propadu korigovala, byl krátkodobě přepálen. Nic konkrétního nepíšeš. Stačí?
                Velkamedvědice
              •  
                18.12.2014 12:41

                Ty sis nevšim, že Rubl a Rusko rostlo mohutně už ve chvíli, kdy ještě ropa klesala? Růst ropy přišel následně ne naopak. To je docela zásadní rozdíl. A všichni, kteří projeli na radách Patrie a na primitivitě našich médiích, to od srdce přeju. Díky vám za váš prodej a veselý nákup jiných. Nakonec v přírodě chytří zvítězí nad pitomci.
                ignác
                • Ignác komu děkuješ?
                  18.12.2014 13:25

                  Kdo předevčírem prodával ruské akcie? Akcionáři patrie srazili dvouciferně ruskou burzu? Kafráš se a na kom z nás si vydělal?
                  Velkamedvědice
                • Ignác
                  18.12.2014 13:23

                  Mluvíš o dvoudením pohybu. prudkém pádu a korekci. To je celkem zoufalé, co předvádíš. Který ruský podklad či ruskou burzu doporučovala patria při předvčerejším prudkém pádu K prodeji? Žádnou vymyslel sis to. Kdo tady vyzývá k prodeji ruských akcií? Dolož výzvou patrie. Patria může za to, že šílený noční pohyb ruských sazeb vyplašil akcionáře a majitele rublů? Patria nařizuje rusům, co dělat ze sazbami a trhům, jak na ten bezprecedentní pohyb reagovat? Opravdu? Dolož.
                  Velkamedvědice
                • Ignác
                  18.12.2014 13:17

                  Ty sis nevšíml, že po prudkých pádech přichází korekce? Zlato včera nerostlo a SAND nejdříve 5% padal a ve finále skončil 8% v pluse. A co? Burza.
                  Velkamedvědice
              •  
                18.12.2014 12:30

                A co se týče ceny ropy. Vše bylo jen koordinované k histerickému a zoufalému pokusu na vytvoření paniky v Rusku a Číně. Tehle trapnej pokus opět skončil fiaskem a Rusko se tak dál může v klidu soustředit na své zářivé zítřky. Nakonec jste na tom prodělali hlavně vy a na východě možná i v Indii se vám teď smějou od ucha k uchu.
                ignác
              •  
                18.12.2014 12:26

                Hele z Kabyly pardon Bakaly udělali boháče stejně jen kvůli jeho jménu. To je jako s těmi šašky na dvoře Karla IV, co se jmenovali Václav a Havel.
                ignác
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.