Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hermes: Rusku chybí to, co mají USA i Čína

Hermes: Rusku chybí to, co mají USA i Čína

20.02.2015 15:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Když se Vladimír Putin dostal v roce 2012 zpět k moci, měl kolem sebe auru šachisty, který dovede naplánovat každý svůj tah. Západ se proti němu zdál takticky pozadu a zranitelný. Když byly ceny ropy na 100 dolarech za barel, ruská vládní pokladna přetékala penězi a její podpora se neustále zvyšovala. Jak rychle se ale věci mění. Nyní leží kurz rublu nízko, sankce si vybírají svou daň, spojenců mnoho není a recese je krutější než ruská zima. Zdá se, že Vladimír Putin přecenil své schopnosti. Je možné, že Rusko se z rozvíjejícího se trhu mění na trh zaostávající.

Jednání v Minsku přinesla trhům určitou úlevu, my ale zůstáváme opatrní. Situaci můžeme srovnávat s dohodou a mírovým plánem ze září 2014. Problémy s prosazením dohody může mít i ukrajinská strana. K tomu se přidávají složité logistické otázky včetně způsobu stahování ruských zbraní z oblastí konfliktu. Samotné Rusko čelí řadě problémů. Rozvíjející se či nový trh je takový trh, který se snaží o dosažení západních standardů. Pro řadu lidí byl pokrok zemí, jako jsou Čína a Rusko, považován za nevyhnutelný. Ale ne všechny rozvíjející se země postupují stejně a některé z nich si mohou vybrat i jiný směr. Zdá se, že se to týká právě Ruska.

Podle nás je namístě se ptát, zda je Rusko vůbec trhem. Vypadá to, že vláda vnímá obchodované společnosti a jejich management jako něco, s čím si může volně pohrávat. Je tak problematické hovořit o nějaké konvergenci k západním standardům. Nedochází také k žádné modernizaci, zvyšování efektivity, přílivu zahraničního kapitálu a posilování institucí vládou práva. Občas se posun pozitivním směrem objeví, ale dlouhodobý výhled je zastíněn kulturou kleptokracie, návratem k militarismu a zastaralou strukturou průmyslu.

Budou období, kdy si Rusko povede dobře. Může se tak stát i letos díky nízké valuaci a sentimentu. My držíme Norilsk a Mail.ru, ale celkově jsou naše ruské pozice podvážené a je těžké si představit, že tato země půjde cestou, jakou se ubíral třeba Tchaj-wan či Korea. V následujících letech je pravděpodobná stagnace. Nemá to nic společného s tím, že by Spojené státy chtěly dosáhnout hegemonie. Je to pouze o neschopnosti ruské vlády diverzifikovat domácí ekonomiku. Martin Luther King jednou řekl, že pokrok není samozřejmostí, ale stojí na lidské snaze. Rusko by tak muselo mít optimistickou vizi a rozhodnost. Za současné vlády neexistuje politická vůle k modernizaci ekonomiky a dosažení globální konkurenceschopnosti. Nenalezneme ani optimismus a přesvědčení o úspěchu, které jsou tak patrné třeba v USA nebo v Číně.

Autorem je Gary Greenberg z Hermes Investment Management.

Zdroj: FT, BeyondBrics

 


Čtěte více:

Společnosti Danone loni klesl zisk o pětinu
20.02.2015 9:41
Francouzskému potravinářskému gigantu Danone v uplynulém roce klesl či...
Eurozóna v únoru - službám se daří, průmysl však zůstává pomalý
20.02.2015 9:47
Předběžné únorové indexy nákupních manažerů ukazují, že průmysl v euro...
Damodaran: Jak rychle a bezpečně zničit 200 miliard dolarů hodnoty
20.02.2015 11:00
Před několika měsíci jsem investorům doporučoval, aby se zajímali o ta...

Váš názor
  •  
    05.03.2015 16:48

    "Vypadá to, že vláda vnímá obchodované společnosti a jejich management jako něco, s čím si může volně pohrávat. Je tak problematické hovořit o nějaké konvergenci k západním standardům." -> Neviem, či sa historicky máte o čo oprieť, ak nebudeme počítať odvetné sankcie z minulého roka. Pokiaľ ide o minuloročné správanie, tak je to prirodzené. Ak bude Rusko hnané do úzkych, tak v krajnom prípade hrozí aj znárodnenie. Tu už mantinely nie sú žiadne. Keby sa však západ správal k Rusku ako ako k suverénnemu štátu, všetko by bolo inak. Rusko nie je ochotné akceptovať, že sa k nemu bude svet správať ako k Iránu, Lýbii alebo Severnej Kórei. Vyhralo v dvoch svetových vojnách. Možno nemôže ekonomicky súperiť s Európu a USA ale nenechajú sa ponižovať. Použijem expresívnejšie vyjadrenie: " to radšej budú žrať pŕhľavu" .
    dreki
  •  
    05.03.2015 16:17

    "Zdá se, že Vladimír Putin přecenil své schopnosti." - V čom? Putin neurobil ANI JEDEN krok, ktorý by nebol vynútený. Snáď až na Krym ale tento krok je legitímny ani USA už nepodmieňujú zrušenie sankcií vrátením Krymu. Putin od začiatku len v nevyhnutnej miere reaguje na situáciu
    dreki
  • putinovi dochází ruble-už je zoufalý
    24.02.2015 16:45

    Jářku jsem zvědavá jak okecáš tohle co říkají sami Rusové. Opsáno z ruského Tassu "...Chemezov said, according to Tass. “I don’t conceal it, and everyone understands this, the more conflicts there are, the more they buy off weapon from us. Volumes are continuing to grow despite sanctions. Mainly, it’s Latin America and the Middle East.” A kdopak začíná a vzdělává na válkách, vy rudokopytníci. S Putlerem jdou už jen Iran, Syrie Venezuela a KLDR. Už jen to s kým se kamarádi ukazuje co je zač. Už I Kubánci začínají obchodovat zase s USA. Jen náš Zemák se souká dál do ruského tlustého střeva. Co říkáš o jeho řečech o nefungujícich sankcích. Zemák je další Jakeš a Bilák a je schopen zase k nám pozvat ty jeho na věčné časy. Ted' už je zase co znárodnövat.
    Klára
  • příkladem nezasahování státo do podnikání
    23.02.2015 8:53

    "Podle nás je namístě se ptát, zda je Rusko vůbec trhem. Vypadá to, že vláda vnímá obchodované společnosti a jejich management jako něco, s čím si může volně pohrávat. Je tak problematické hovořit o nějaké konvergenci k západním standardům. Nedochází také k žádné modernizaci, zvyšování efektivity, přílivu zahraničního kapitálu a posilování institucí vládou práva." Často američané takhle mluví o sobě. Príkladem " nezasahování " vládov USA je EXXON MOBILE. Akcionáři jsou jistě šťastní, stačí se podívat na vývoj ceny akcí po zásahu vlády SS. Vůbec všechny sankce vůči Rusku jsou příkladem nezasahování. PODLE NÁS JE NA MÍSTĚ SE PTÁT ZDA USA NENÍ POLICEJNÍ STÁT POTLAČUJÍCÍ PŘIROZENÝ VÝVOJ TRHU. A tím poškozující i své svobodné občany...
    jářku
    • Re: příkladem nezasahování státo do podnikání
      24.02.2015 16:25

      Rusko není trhem, ale velký obchod se zbraněmi a střelivem, který se chová a předstírá že je stát jako ostatní. Jejich president ale není žádný státník hodný respektu, ale velkohubý lhář a podvodník, který by prodal vlastní mámu a vede celou zem do záhuby jako kdysi Hitler Německo a taky tak dopadne. Jen se podívejte kde bylo Rusko před rokem a kde je dneska. Nejlépe je to vidět na jejich rublu, který v jednom roce ztratil přes 50% své hodnoty a normální občané to pocit'ují nejvice. I naše CK už brečí jak jim ubývá ruských turistů. Z východu od doby Cyrila a Metoděje nikdy nic dobrého nepřišlo. To jen náš nejlepší virozident se může upoklonkovat za stagana vodky. Pánbů s name a všechno zlý pryč.
      Sekera
  • všechny vaše příspěvky odpovídají pravde o Vás
    22.02.2015 17:50

    http://www.czechfreepress.cz/podoteky/proc-cechy-vzdy-provazela-spatna-povest.html
    jářju
    • Re: se tě někdo ptal?
      22.02.2015 18:17

      http://neviditelnypes.lidovky.cz/kniha-historie-pro-budoucnost-2-d3p-/p_spolecnost.aspx?c=A150214_223230_p_spolecnost_wag
      mša
  • Rusko má suroviny a zdroje
    21.02.2015 18:55

    Ale nedokáže a neumí je využít a samo zpracovat. Proto je jen prodává a ted' je tolik závislé na jejich ceně. At' si říká kdo chce co chce, je to zaostalá země řízená lidmi se zaostalou a starou ideologi. Když se v Americe stále ještě proháněli jen indiani a bizoni, tak Rusko už existovalo mnoho let. Ovšem za těch 5 století se Rusko a jeho myšleni příliš nezměnilo. Naopak za těch samých 5 století se stala z Ameriky světová a nejvyspělejší velmoc, zatímco Rusko, které se vždy jen spoléhalo na svoji velikost a heslo nás mnogo, zakrnělo a ted' to chtějí dohánět svojí agresivitou. Ta ale nestačí. Musí zanechat té své nabubřelosti a naučit se spolupracovat se zbytkem světa. Kdo zažil ruskou rodinku v restauraci nebo na lyžích ví o čem mluvím.
    Sekera
  • putin je chujlo a agresor
    20.02.2015 23:16

    SLÁVA UKRAJINĚ...SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM
    bandera
  • putin je chujlo a agresor
    20.02.2015 23:15

    SLÁVA UKRAJINĚ...SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM
    bandera
  •  
    20.02.2015 16:03

    "Jednání v Minsku přinesla trhům určitou úlevu, my ale zůstáváme opatrní. Situaci můžeme srovnávat s dohodou a mírovým plánem ze září 2014."... situaci můžeme srovnávat i s dohodou z února 2014... "Problémy s prosazením dohody může mít i ukrajinská strana."
    mša
    • Určitá úleva ?
      21.02.2015 19:31

      O čem tady žvatláš. Jaká minská dohoda. Ruský žoldáci s ruskou výzbrojí střílet napřestali a nepřestanou, jak prohlásil jejich velitel. Jak může někdo brát Rusáka vážně. Jsou to hajzlové prolhaný, který nikdy žádnou dohodu nedodrželi. Nakonec na to ale doplatí sami. Jako Hitler který se taky vysmíval celému světu a dohodám až na to pošel. To samé čeká Puthilera. Celý svět si nenechá líbit a poroučet od mužíka jako pár zdejších rudochů. Ty už zase mensruuješ že jsi tak rudá.
      xxx
      • Re: Určitá úleva ?
        21.02.2015 20:06

        já neberu vážně nikoho, ruďochu. http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Vasicek-Pirati-Propaganda-misto-zprav-evropsky-standard-362981
        mša
        • Putin se musí brát vážně jako Hitler
          21.02.2015 21:07

          Ale nesmí se věřit ničemu co říká nebo slibuje, jako Hitlerovi. To že Hitlera nebrali vážně dohnalo celý svět nejen do světové války ale ke všem těm prasárnám co s ní byly spojené. Jenže blbci zůstávají blbci a historie se stále opakuje. Lidi jsou nepoučitelný uvěří kecům agresivních parchantů. Škoda jen že těch co do toho vidíme je tak málo a pak trpí všeci.
          Šotek
          • Re: Putin se musí brát vážně jako Hitler
            21.02.2015 21:55

            nechci vam narusovat vase dusevni kontinuum, ale prvni, kdo ohlasil, ze situace na ukrajine se muze zmenit na full scale war byla nemecka strana. vase histerie je ale zcela neopodstatnena, protoze putin nema nato, aby ovladal narody v evrope a evropa nema na to, aby vyvazla z vlaky s ruskem bez brutalnich srmu. to ale politiky nezastavi od choutek zkusit vyvolat alespon lokalizovany valecny konflikt, aby se upotrebil vojensky material a overily nove postupy vedeni boje. proc asi svet zbroji, aby ta vyzbroj desetileti ci staleti hnila a rezivela? zijete ve svete, ve kterem je politicka vule valcit. a rovnou vam muzu rict, ze vase zajmy jednotlivce, at jsou jakekoliv, nebude zadny politik hajit z toho prosteho duvodu, protoze nemate na to, abyste ho vypudil z jeho postu narozdil od organizovane zajmove skupiny, ktera ho v pripade potreby muze atakovat z ruznych stran, ato dokonce aniz by se to dalo zjistit kdo aproc to ucinil. politik je bezpaterni obchodnik s duverou jeho volicu, ktery se ridi pouze strachem a peje pisen toho, kdo pro nej znamena vetsi nebezpeci sesazeni. na toho, kdo ho sesadit nemuze, muze kaslat, na takovy ma casu dost..
            Azb
            •  
              21.02.2015 22:24

              pěkné
              mša
              • oprava chyb
                21.02.2015 23:05

                histerie = hysterie vlaky = války srmu = šramů atd.. no proste internet a klavesnice predbiha myslenky :)
                Azb
    •  
      21.02.2015 8:28

      http://youbo.iprima.cz/video/sokujici-odpoved-putina-na-otazku-reportera-bbc-vas-dostane-a-mnohym-otevre-oci-16180
      el mrcoch
      • El Mrcoch
        21.02.2015 13:01

        Tak šokujicí na odpovědi je tak ignorování faktu, že na ukrajině povstalci používají ruské zbraně. Zrovínka u ruských hranic. Americké jsem ani na jedné straně neviděl. O zelených mužíčcích při anexi Krymu taky ani zmínka. A represe jsou asi přijatelnější než otevřený konflikt pro nedodržování budapeštské smlouvy o celistvosti ukrajiny. O tom, že by spojenecké ponorky, lodě či letadla narušovali výsostné území ruska nevím, že je však Putin ochoten podporovast povstalce do posledního ukrajince nepochybuji. A zbraně v evropě jsou po praktikách Varšavské smlouvy docela logické. Ale zase má Putin tolik soudnosti, že na rozdíl od nemyslících týpků netvrdí, že válka na ukrajině je válka o existenci dolaru. Nicméně politici celého světa jsou kasta bastardů, o tom žádná.
        Velkamedvědice
        • Re: El Mrcoch
          22.02.2015 17:44

          Ale ty zbraně co používají ukáči jsou zraně amercký. je to tak jednoduché to zařídit aby vypadaly jako ukrajinské. Ušáci jsou známý tím že se do všeho serou a klamou. Už elý svět ví že si sami zbourali ty dvojčata. Je o tom tolik důkazů že jenom pár blbců jako ty se pořád snaží všem nakecat něco o letadlech. Stejně jako jejich přistání na měsici. Jsou to všechno divadelníci a používají filmové triky jako v tom jejich holywudu. To je jediný co jim jde a umí. Ale chovat se jako lidi nedokážou. Proč taky když se najdou blbci co jim to žerou.
          Jářku
        • Re: El Mrcoch
          21.02.2015 13:03

          https://www.youtube.com/watch?v=x2XiBjCK9kE
          Velkamedvědice
          • VM
            21.02.2015 14:20

            https://www.youtube.com/watch?v=v8z7YP8e_T8
            el mrcoch
            • Re: VM
              21.02.2015 15:13

              https://www.youtube.com/watch?v=T7JMnXTr7G4
              Velkamedvědice
  •  
    20.02.2015 15:52

    No. Neviem, ale je zaujimave, ze zapadny svet, tak rad kritizuje Rusko za svoju zaostalost. Podla mna to celkom postrada svoje opodstatnenie. Lebo povedzme, ze Rusko by malo vykonnu ekonomiku, diverzifikovanu, malo zavislu na vyvoze surovin. Tak by sankcie fungovali s omnoho mensim ucinkom ako dnes, pokles cien ropy by nenatropil az take problemy pre rubel. Navyse by sankcie v tomto pripade boleli omnoho viac tie staty, ktore ich uvalili ako je tomu dnes, pretoze Rusko ako vyznamna ekonomika urcite by urcite podla mna bola omnoho viac previazana s tymito statmi, ako je to dnes. Cize zapad by mal byt skor rad, ze vdaka nevykonnej a zaostalej Ruska ma dnes na neho paky, akoby to bolo v pripade ak by malo vyspelu ekonomiku...
    peter123x
    •  
      21.02.2015 11:19

      Kdyby pes nesral, tak by ho to roztrhalo. Že je Rusko zaostalé, to není náhoda, protože to se táhne už stovky let. Přitom má zásoby surovin srovnatelné s USA 19. století, jen je nedokáže využít.
      Hans
  •  
    20.02.2015 15:44

    Ekonomicky možno správne závery avšak prečo tomu tak je, s tým nemôžem súhlasiť. Presne ako povedal Gorbačov, Rusko bolo do tejto pozície zahnané konaním USA a EU. Rusi boli otvorení spolupráci ale nikto ich nebral vážne. V roku 2001 po páde dvojičiek Putin odtajnil všetky informácie z Afganistanu a poskytol ich USA. Ponúkol pomoc a poskytol podporu. Namiesto toho USA od roku 2001 investovalo 5miliárd dolárov do Ukrajinskej opozície ktorá stvorila, aj z týchto peňazí, majdan. Všetko robili s jediným cieľom dostať zbrane bližšie k Ruským hraniciam. Neviem ako to bolo pred 60timi rokmi, ale teraz za studenú vojnu môže jednoznačne západ. Len aby nám z nej nebolo ešte horúco.
    dreki
    • to není pravda a ty sám to víš
      20.02.2015 16:30

      za všechno může Putin, jeho touha po moci a vojenská klika kolem něj
      Bo
      • Re: to není pravda a ty sám to víš
        20.02.2015 16:33

        dr. Chocholoušek Vás pustil na vycházku?
        velkamdvědice
        • falešná medvědice
          20.02.2015 19:50

          Spokojený kretýnko? Pět minut slávy??
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů