Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Luxus nejen z Pařížské: potěšení i investice

Luxus nejen z Pařížské: potěšení i investice

16.03.2015 17:45
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Více než 300 miliónů spotřebitelů na světě si dopřává větší nebo menší porci luxusu. Tito lidé touží po pocitu pohodlí, exkluzivity, chtějí vlastnit něco kvalitního, něco výjimečného, co nikdo jiný nemá a mohou si to dovolit. Fakt, že poptávka po luxusu tu nejen je, ale i neustále stoupá, koresponduje s výsledky studie celosvětového trendu vývoje rozdělení světového bohatství Oxfam International. Pouhé 1 % nejbohatších lidí na světě, by podle Oxfamu mělo do roku 2016 vlastnit více než 50 % světového bohatství. Nelze se tak divit, že globálním trhem luxusu ročně projdou stovky miliard dolarů. Navíc za posledních 20 let trh s luxusem zaznamenal více než trojnásobný nárůst. Přestože tento růst v posledních dvou letech lehce zpomalil, překonával index S&P Global Luxury dlouhodobě na finančních trzích index S&P 500.

Mezi největší milovníky luxusu patří tradičně Rusové a Číňané. I přesto, že v Číně došlo v loňském roce poprvé k mírnému poklesu útrat za luxus kvůli větší kontrole výdajů za luxusní zboží a změně spotřebitelských návyků, drží se Číňané stále na špici. Roste význam i dalších rozvíjejících se zemí nejen v Asii. Z hlediska segmentů poprvé od roku 2007 překonal prodej bot ostatní kožené zboží. Na druhou stranu prodej hodinek byl ovlivněn poklesem trhů v Asii a mnoho hodinářů muselo omezit výrobu, aby předešli přemíře nabídky na trhu.

Není luxus jako luxus; specifika trhu

Na trhu luxusu se celosvětově v minulém roce utržilo více než 850 miliard eur a celkově tak vykázal meziroční růst přibližně 7 %, poháněný primárně prodejem luxusních aut (10 %) a ubytovacích služeb (9 %). Jádro trhu s luxusem ovšem tvoří luxusní zboží, tedy vše od luxusního oblečení, doplňků, šperků, hodinek, kosmetiky, vín a alkoholických nápojů až po cestovatelské a psací potřeby nebo elektronické vymoženosti. A protože ikonické produkty populárních značek by si chtěl pořídit leckdo, ale ne každý na ně má, stává se zvláště některé luxusní zboží oblíbeným terčem padělatelů.

Trh s luxusním zbožím je úzce spjat s mezinárodním cestovním ruchem, který je do značné míry i motorem tohoto trhu. A to nejen v případě personalizované luxusní dopravy, superaut, jachet, hotelů nebo plaveb. Obrovský význam má cestovní ruch a jeho vývoj právě i pro trh s luxusním zbožím. Spotřebitelé totiž ne vždy utrácejí za luxus doma, právě naopak. Zásadní proto není to, kde se zboží kupuje, jako spíše kdo ho kupuje. Prodeje luxusního zboží jsou tedy potažmo závislé na vývoji geopolitické situace ve světě a relativně citlivé na výkyvy v pohybech měnových kurzů. Právě silný dolar nebo naopak slabé euro či jen budou také jednou z hlavních výzev pro luxusní průmysl v roce 2015.

Index S&P Global Luxury versus S&P 500

Vzhledem k tomu, že mnoho ze společností, které vyrábějí nebo distribuují luxusní zboží či poskytují luxusní služby je veřejně obchodováno na kapitálových trzích, lze si pořídit nejen luxusní hodinky, kabelky či šaty, ale i akcie oblíbené značky. Výkonnost odvětví luxusu na burze je možné sledovat například pomocí indexu S&P Global Luxury. Mezi ty hlavní z jeho 80 konstituentů se řadí například velké luxusní holdingy jako je Richemont, který zaštituje převážně šperkařské a hodinářské značky jako Cartier, Montblanc, IWC nebo Jaeger-Le Coultre. Dále nesmí chybět holding LVMH, do jehož portfolia značek patří mimo Louis Vuitton, šampaňského Moët & Chandon a koňaků Henessy, jak je patrné už z jeho názvu, i mnoho dalších brandů jako Loewe, Fendi, Bulgari nebo Guerlain. Mezi dalšími důležitými komponenty indexu S&P Global Luxury lze dále najít kosmetickou společnost Estée Lauder, poskytovatele luxusních ubytovacích služeb Las Vegas Sands, výrobce automobilů BMW a Daimler nebo nápojového producenta Pernod Ricard.

SP kux

V grafu je žlutou barvou znázorněn vývoj indexu S&P Global Luxury, modrou pak S&P 500. Na vývoji indexu luxusu S&P Global Luxury v posledních 5 letech je jasně vidět, jak překonával S&P 500. Zatímco v letech 2009 až 2014 si S&P Global Luxury připsal roční zisk v průměru kolem 30 %, U S&P 500 to bylo okolo o něco skromnějších 20 %.

Luxus v roce 2014

Loňský rok nebyl pro trh s luxusním zbožím úplně snadný. Volatilitu v tomto odvětví způsobila mimo jiné situace na Ukrajině a v Rusku, protesty v Hongkongu, stagnace a deflace v Evropě a samozřejmě i menší hospodářský růst v Číně. I přes zpomalení růstového trendu se v roce 2014 růst trhu s luxusním zbožím ustálil na úrovni kolem 4 % a tento trend by měl dále pokračovat i v roce 2015. Právě propojenost trhu luxusních produktů s cestovním ruchem, který rostl pomalejším tempem, uškodila evropskému trhu, pro který mají nákupy turistů značný význam. Právě západní Evropa a USA jsou tradičně největšími trhy luxusních produktů. Evropané ani Američané však netvoří hybnou sílu trhu. Tou jsou spíše spotřebitelé z Asie, kde nejsou trhy luxusním sortimentem doposud přesycené, ale zdejší zákazníci zároveň disponují kupní silou i znalostí luxusního zboží.

Zdroj: Bloomberg, BI, Bain & Company, BFMTV


Čtěte více:

ČR - Běžný účet ve výrazném přebytku
16.03.2015 10:21
Začátek nového roku byl nejen ve znamení velmi dobrých zpráv z ekonomi...
IPO Watch - Goldman Sachs uvádí na burzu jednotku specialty finance
16.03.2015 15:00
Ve dvanáctém týdnu roku 2015 by na trhy do služby měla nastoupit troji...
Letošní rok v klidu?
16.03.2015 17:02
Asi nejdůležitější událostí naplánovanou na tento týden je středeční z...

Váš názor
  • Jen to "Ovem" ale budu shovívavý
    22.03.2015 14:26

    ".....Není tomu tak. Ovem internet snese všechno. I bláhové tvrzení, že plátci dph jsou výběrčími dph ;-) Kalka...:
    ...
  • Hádanka
    22.03.2015 13:55

    Proč má Kalka, v pátek k večeři hrách nebo fazole ? Protože si v sobotu ráno ráda dopřeje bublinovou koupel.
    Sekera
  • Tak schválně-ukaž tady všem jak kecáš
    22.03.2015 5:00

    "......já ho mám blbečku scaglietti 612.... můžu ti pro prdel naskenovat i techničák s mým jménem...ferda........"...... No moc blafovat neumíš. Ale blafání ti de. Jako všem rudochům. Proč se snažíš ze sebe dělat ještě většího vola než jsi.
    ...
  • Sankce fungují Rusové nenakupují
    20.03.2015 20:26

    Firma Tifani s opravdu luxusním zbožím oznámila výsledky za poslední kvartál hodně v minusu a akcie o 3% níže. Za chvíli si Rusáci nebudou moc ani dovolit ty raketomety a na východní frontě bude klid.
    ..
    • Re: Sankce fungují Rusové nenakupují
      22.03.2015 21:28

      ani nevíš jak se správně píše Tiffani ale rozumu máš plnej kýbl. Ovšem v tom kýblu je ti na nic. Rozum funguje někde jinde. Navíc Tiffani je luxus tak pro nové zbohatlíky. Já na to nemám, ale přesto vím, že je takový Cartier nebo holandský De Beers strčí do kapsy
      Trockyj
  • Luxus z Pařížský :o)
    20.03.2015 17:15

    Pařížská je takový luxus, pro opravdové fajnšmekry, jako náš bleší trh pro ruské turisty u nás.
    ...
  •  
    19.03.2015 11:59

    Tak této investorce bych se chtěl podívat do očí. Musí to být úžasné, pracovat ve finančním průmyslu a analyzovat luxusní značky, splněný dívčí sen. Nebo noční můra, že si to nemůže koupit všechno. Děkuj za tipy, promyslím si to. :-)
    Aleš Müller
  •  
    17.03.2015 16:47

    Když někoho baví utrácet za luxus, tak je to jeho věc. Ale lepší je peníze investovat a kupovat jen užitečné věci. :) I když faktem je, že někomu přináší užitek mít tu luxusní věc, je to subjektivní pojem, ten užitek. :) Ale to má pak problém, protože to pak bude mít pravděpodobně problém vyjít s penězi.
    Vasek218
  • že vás to všechny vzrušuje:-)
    17.03.2015 16:38

    Luxus o kterém je řeč, si kupují jen vymatlaní maloměšťáci a společenská spodina, jako např. právníci, poslanci, senátoři, Klausovi věrní a tak... že se tímto odpadem vůbec někdo namáhá zabývat :-))
    Jesse
  •  
    17.03.2015 9:32

    promin ale Česká obchodní inspecke říká, že pařížská je plná padělku.... Víš jakej je rozdíl mezi falešnou kabelkou Louis Vuitton a tou kterou si kupuje advokátka v bytě 3+1..., co si myslí , že je high society.....?? blbečku
    ferda
  • Kyselé hrozny.
    17.03.2015 5:48

    Ty musíš být fajnšmeker. Ložnice z Ruska dvě otýpky slámy a luxus ložnice z Ruska dvě otýpky slámy s obrazem Putina co? Ale nesud' ostatní podle sebe. Jsou i normální lidé, který všechno neprochlastaj a ušetří si na hezké věci ze kterých mají radost. Na tobě se komunisti hezky vyřádili. Ještě že jsou takoví jako ty už v menšině. To bysme zase všichni chodili i do divadla v montérkách jako za totáče.
    Sekera
    • Re: Kyselé hrozny.
      17.03.2015 9:54

      Sekero ty můžeš bejt dobrej kretén.... asi původem z chudé rodiny, když věcem přikládáš takovou váhu
      picus
      • Děkuju za poklonu....
        17.03.2015 15:49

        Právě ty bys si měl pamatovat slova svého byvalého prezidenta "chudoba cti netratí" Nakonec dík i za tvůj mimo mísu názor. Bat'a, Masaryk a neposlední době i Bill Gates a spousta ostatních začínali chudí. Pro tebe musí peníze znamenat všechno. Takové mistry potkáváme na českých dálnicích denodenně - Uhni s tou Škodovkou tady jede Merda. No jaký president takový lid.
        Sekera
        • Re: Děkuju za poklonu....
          17.03.2015 15:58

          ty budeš asi korporátní plankton... Tipuju tvůj plat někde kolem 100 k měsíčně... asi si se špatně učil.... až budeš parkovat v garáži červenýho koně, tak se můžeš kvalifikovaně zapojit do diskuse ferda
          ferda
    • Re: Kyselé hrozny.
      17.03.2015 9:47

      Ty myslíš ty hezké věci co po nocích vyrábějí miliony asijských otroků v desolátním továrnách, které na ně příležitostně padají
      ferda
      •  
        17.03.2015 10:03

        Ale uznej, že je to majstrštyk přesvědčit miliony tupců, že masová konfekce z těchto továren je luxus.
        ..
        •  
          17.03.2015 10:11

          sice je ale nebude to dlouho trvat....
          ferda
          • Ferdo Ferdo........
            17.03.2015 15:38

            lidská blbost je na věčné časy, jestli víš o čem je tady řeč. Ty sám jsi toho příkladem. Pamatuj - učitse učitse učitse Žádný moudrý s nebe nespad.
            ..
            • Re: Ferdo Ferdo........
              17.03.2015 15:43

              ty budeš asi korporátní plankton... Tipuju tvůj plat někde kolem 100 k měsíčně... asi si se špatně učil.... až budeš parkovat v garáži červenýho koně, tak se můžeš kvalifikovaně zapojit do diskuse
              ferda
              • Ferdo Ferdo
                17.03.2015 15:58

                nebud' takovej českej.... kdybyses dokázal zamyslet a troche zapracoval můžeš to mít taky. To není tak moc, ale umět se zamyslet a mít pod čepicí víc než jen nasráno, jako ty, je vic než ten tvůj kůn'. Na toho koně se dá našetřit, ale inteligenci nekoupíš ani za milion. S tím se musíš holt smířit.
                Sekera
                • Re: Ferdo Ferdo
                  17.03.2015 16:30

                  ale já ho mám blbečku scaglietti 612.... můžu ti pro prdel naskenovat i techničák s mým jménem...
                  ferda
    • Re: Kyselé hrozny.
      17.03.2015 8:26

      proc do divadla chodit, kdyz v nem jsme..
      Azb
  • 16.03.2015 19:07

    Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
    ferda
    • jedno vim urcite
      16.03.2015 19:22

      nevlastnis na Parizske zadnej butik :-)))) Co lepsiho nez stado dementu si prat?
      Mezernik
      • Re: jedno vim urcite
        17.03.2015 16:05

        Jestli to je všechno co víš, tak tím bych se zase tak moc nechlubil. To tak moc není, takových blbečků tady píše spousta. Zdalipak víš take ještě něco navíc ?
        ..
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení