Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: SAP, Verizon, United Technologies, Baker Hughies, IBM, Novartis

Summary: SAP, Verizon, United Technologies, Baker Hughies, IBM, Novartis

21.07.2015 17:06
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Výsledky výrobce podnikových systémů SAP (DIP) za 2Q naleznete ZDE.

Farmaceutik Novartis ve druhém čtvrtletí přihlížel meziročnímu poklesu svých zisků na akcii o 7 % na 1,27 USD. Výsledek tak o pět centů zaostal za konsensuálním odhadem. Hlavní příčinou zhoršení je silný dolar, který snižuje hodnotu v zahraničních měnách denominovaných zisků. Bez započtení kurzového vlivu by zisk na akcii vzrostl o 7 %. Jádrový provozní zisk na hladině 3,59 mld. USD (+6 % ex FX) naplnil očekávání. Novartis potvrdil výhled na letošní rok, který počítá s růstem o kurzové vlivy očištěného jádrového provozního zisku o vyšší jednotky procent. Akcie ztrácí 2 %.

USA:

IBM ve druhém čtvrtletí letošního roku vygeneroval v tržbách 20,81 mld. USD, čímž zaostal za odhadem na hladině 20,95 mld. USD. Tržby tak klesly y/y o 13 % a pokračují tak v negativním trendu započatém před třemi lety. Společnost pokles hlásí ve všech geografických segmentech, navíc se musí vypořádat s nepříznivým faktorem silného dolaru, který relativně snižuje příjmy z mimoamerických oblastí. Ve výsledcích se nepříznivě promítají především čísla hardwarová divize, jejíž tržby klesly o 32 % na 2,1 mld. USD. Nedaří se však ani softwarovému segmentu (y/y -10 % na 5,8 mld. USD). Hrubá marže dosáhla 50,9 %, provozní pak 21,1 %. Zisk na akcii ve výši 3,84 USD předčil konsensus (3,78 USD), postaraly se o to nicméně ostatní provozní položky, tedy nejádrové složky podnikání. První půlrok letošního roku pak potvrzuje posun IBM směrem ke cloudovým službám, jejichž tržby proti stejnému období loňského roku narostly o 50 % (+70 % ex FX náklady plynoucí z divestice). Nadále však platí, že dynamika růstu výrazně zaostává například za konkurenčním SAPem. Akcie ztrácí 5 %.

Dodavatel zařízení pro ropný průmysl Baker Hughes za druhé čtvrtletí vykázal tržby ve výši 3,97 mld. USD a předčil tak odhady položené na hladině 3,78 mld. USD. Ztráta na akcii v souladu s očekáváním dosáhla 0,14 USD. Baker Hughes v dnešním oznámení zároveň uvedl, že nepříznivý vývoj na trhu by měl přetrvávat i ve druhé polovině letošního roku. Neočekává tak zvýšenou aktivitu těžařů, která by předznamenala vyšší poptávku po těžebních zařízeních. Akcie rostou o 3 %.

Operátor Verizon (DIP) předčil ve 2Q upraveným ziskem na akcii ve výši 1,04 USD konsensuální odhad 1,01 USD. Tržby vyšplhaly na 32,2 mld. USD při odhadech nastavených na 32,4 mld. USD. Společnost během čtvrtletí registrovala přírůstek 1,1 mil. paušálních zákazníků (+565 tis. v 1Q15, kons. 1,05 mil.).

Verizon nadále pokračuje v rozšiřování pokrytí paušálních zákazníků zařízeními s technologií 4G (73 % proti 70 % v 1Q15). Celkové pokrytí dat vysokorychlostním připojením technologie LTE pak dosahuje 87 % (q/q +100 bps). S vyšším pokrytím kvalitnějším připojením pak přirozeně narůstá průměrná měsíční útrata (ARPA) s tím, jak se klienti přesouvají k dražším balíčkům. Poněkud překvapivě tak může vyznívat pohled na ARPA za 2Q, která klesla meziročně o 3,8 % (v 1Q -2,2 %). Důvodem jsou však Verizonem promované slevové plány, které umožňují zájemcům nákup kvalitnějších zařízení (s technologií 4G/LTE) na splátky při výhodnějších cenách mobilních služeb. Dokazuje to ostatně pohled na aktivace nových mobilních zařízení s paušálními plány, jejichž podíl dosáhl 49 % proti 18 % ve 2Q14. Výsledkem je poté tlak na průměrnou měsíční útratu, zároveň však výrazně narůstají tržby z prodeje zařízení (tablety, chytré telefony), u nichž došlo k meziročnímu navýšení o 61,8 % (v 1Q +80,4 %). Pro budoucí úspěch Verizonu nicméně zůstává klíčovou otázkou především navýšení ARPA. Model postavený na prodejích zařízení totiž s rostoucí penetrací může vykázat zranitelnost s tím, jak ochladne poptávka po nových produktech. Ačkoliv mobily/tablety představují rychloobrátkové zboží, závislost na jejich prodejích není pro operátora obvyklou strategií. Poptávka totiž může vykázat známky značného kolísání a ohrozit tak volný peněžní tok. Ten je posléze klíčový pro dividendovou politiku, jež u telekomunikačních společností hraje zcela zásadní roli.

Verizon za první pololetí v provozním cash flow vygeneroval 18,9 mld. USD, proti 14,8 mld. USD za stejné období loňského roku. Pod výsledek je nicméně podepsána mimořádná položka ve výši 2,4 mld. USD spojená s prodejem vybraných aktiv. Po odečtení této položky a také kapitálových výdajů volný peněžní tok vyšplhal na 8,4 mld. USD. Operátor tak bude muset ve druhé půli roku přidat, aby naplnil celoroční plán v pásmu 17,5 – 18 mld. USD. Pokrytí dividendy by ani v případě neúspěchu nemělo představovat problém (za první pololetí na dividendách Verizon zaplatil 4,3 mld. USD), přesto s ohledem na malý hotovostní polštář (smrsknul se po sérii akvizic) Verizon určitě stojí o vylepšení svého hotovostního profilu. Volný peněžní tok je pak prvním krokem.

Verizon dnes zároveň snížil výhled. Tržby mají letos růst o minimálně 3 % proti původním 4 %. Akcie ztrácí 2,5 %.

United Technologies ve druhém čtvrtletí hospodařil se ziskem na akcii ve výši 1,73 USD při tržbách 16,3 mld. USD. Společnost zároveň revidovala výhled na letošní rok. EPS se má pohybovat v pásmu 6,15 – 6,3 USD proti původně avizovaným 6,35 – 6,55 USD. Pásmu pro tržby bylo na obou koncích posunuto o miliardu dolarů níže na 57 – 58 mld. USD. Průmyslový konglomerát zároveň oznámil, že hodlá 9 mld. USD, které získá od Lockheed za společnost Sikorsky, použít na zpětný odkup akcií. Akcie ztrácí 8 %.

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) představují ucelený produkt sestavovaný analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci je po důkladném zvážení vyhlídek sektoru, stávající valuace a růstového potenciálu sestavován seznam nejzajímavějších titulů z amerických a evropských trhů, u nichž existuje potenciál atraktivního zhodnocení. Více informaci i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.   


Čtěte více:

Summary: Audi, Swatch (DIP), Wirecard, Netflix, Citigroup, Intel, eBay (DIP)
16.07.2015 16:49
Evropa:Audi dnes oznámilo opuštění vytyčeného plánu prodeje 600 tis. v...
Summary: GE, Schlumberger, Honeywell
17.07.2015 17:16
USA:GE ve druhém čtvrtletí hospodařila se ziskem na akcii ve výši 28c ...
Summary: Alstom, Hasbro, Morgan Stanley, PayPal, eBay, Halliburton
20.07.2015 16:55
Evropa:Alstom ve druhém čtvrtletí zvýšil o 8 % na 1,6 mld. EUR své t...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.