Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Alstom, Hasbro, Morgan Stanley, PayPal, eBay, Halliburton

Summary: Alstom, Hasbro, Morgan Stanley, PayPal, eBay, Halliburton

20.07.2015 16:55
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Alstom ve druhém čtvrtletí zvýšil o 8 % na 1,6 mld. EUR své tržby a předčil tak odhady nastavené na úrovni 1,53 mld. EUR. Společnost zároveň oznámila, že hodlá po závěru trhu diskutovat s akcionáři podobu kapitálové politiky. Akcie na zprávy prakticky nereagují.

USA:

Americká banka Morgan Stanley dnes představila hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí letošního roku. Tržby očištěné o přeceňovací položky (Debt Value Adjustments) meziročně stouply o 13 % na 9,6 mld. USD. Hlavní měrou se o to přičinil trading, jehož příjmy vzrostly oproti loňsku o 19 % na 5 mld. USD. Příjmy tradičního investičního bankovnictví meziročně nedoznaly prakticky žádné změny, když tržby ve všech segmentech divize (úpis kapitálu – akcie/dluhopisy, poradenské služby) stagnovaly. Výrazně lépe si vedly tradingové desky. Příjmy z obchodování s akciemi stouply meziročně o 28 % a z FICC segmentu o 30 %! V obou případech jde o nelepší výsledek ze všech amerických bank a především druhé číslo s ohledem na výkonnost konkurentů potěšilo. Strůjcem úspěchu divize jsou především dluhopisové a měnové produkty, naopak se nedařilo komoditním a kreditním deskům. Divize správy aktiv pak tržby zvýšila o 5,5 % na 3,9 mld. USD, když se projevil přírůstek aktiv. Největší nákladová položka v podobě zaměstnaneckých kompenzací stoupla meziročně o 4,8 % na 4,4 mld. USD, což odráží vyšší příjmy za poskytnuté služby. Ve výsledku zisk na akcii (ex DVA) vyšplhal na 79c a předčil očekávání na hladině 74c. Návratnost vlastního kapitálu dosáhla 9,1 %. Akcie po prvotním růstu nahromaděné zisky odevzdávají.

Dodavatel vybavení pro těžařský průmysl Halliburton ve druhém čtvrtletí hospodařil s upraveným ziskem na akcii ve výši 44c. Překonal tak očekávání nastavené na hladině 29c. Hlavní měrou se o to přičinily nákladové úspory. Halliburton tak obdobně jako konkurenční Schlumberger poměrně úspěšně hledá opatření snižující výdajovou stránku svého podnikání. Tržby zůstávají v prostředí stlačených cen ropy pochopitelně pod tlakem (y/y -17 %) a dosáhly 5,92 mld. USD. Přesto se jedná o lepší výsledek, než který vyhlížely konsensuální odhady (5,78 mld. USD). Společnost zároveň v dnešním prohlášení uvedla, že eviduje první nabídky na aktiva, která hodlá v rámci regulatorního schválení akvizice Baker Hughes odprodat. Akcie připisují 2 %.

Lockheed Martin schválil nákup společnosti Sikorsky (spadala pod United Technologies), která se specializuje na výrobu helikoptér (především pak vojenských jako jsou Black Hawk). Cena by se měla pohybovat okolo 9 mld. USD. Transakci může ještě zabránit americké ministerstvo obrany s případnou námitkou u příslušných antitrustových orgánů. Lockheed zároveň hodlá zvážit prodej či oddělení jiných svých operací. Akcie rostou o procento.

Vhled do hospodářských čísel za druhý kvartál dnes poskytl také výrobce hraček Hasbro. Tržby očištěné o kurzové vlivy vyšplhaly na 797,7 mil. USD, což představuje meziroční pokles o 4 %. Po očištění o kurzové vlivy (související především s trhem v Evropě – slabší euro) nicméně tržby stouply o 5 %. Zisk na akcii dosáhl 33c proti očekávaným 29c. Akcie Hasbro připisují 6 %. Více na téma budoucích příležitostí společnosti v komentáři k výsledkům za 1Q ZDE.

Akcie SolarCity (DIP) dnes rostou o 7 %. Reagují tak pravděpodobně na akviziční záměr konkurenční SunEdison. Ta hodlá za 2,2 mld. USD (zahrnuje i dluh) získat Vivint Solar, kupní prémie by tak dosáhla takřka 52 %. Vivint Solar pak co do počtu instalací střešních solárních panelů zaujímá druhé místo právě za SolarCity.

Ke dnešnímu datu (20/07/2015) bude dokončen spin-off dceřiného platebního systému PayPal z mateřské společnosti eBay (DIP). Investoři, kteří byli k rozhodnému datu 08/07/2015 akcionáři mateřské společnosti eBay, dostanou ke každé kmenové akcii eBay jednu novou kmenovou akcii společnosti PayPal. Akcie obou společností budou od dnešního dne samostatně veřejně obchodovatelné, eBay si ponechá ticker EBAY, PayPal bude mít ticker PYPL.

V návaznosti na tyto učiněné kroky vyřazujeme titul eBay ze seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP), neboť hlavní motivací pro doporučení byly rostoucí tržby/zisky/vypořádané transakce systému PayPal. Pokud mají klienti zájem o setrvaní v expozici na globálně rostoucí podíl bezhotovostního platebního styku, doporučujeme prodat akcie eBay a ponechat si pouze akcie PayPal. Pokud mají klienti zájem primárně o expozici na rostoucí trh e-komerce, v seznamu DIP pro tuto chvíli stále ponecháváme akcie Amazonu a Alibaby. Preferovanými alternativami k PayPal jsou akcie Visy nebo MasterCard. Akcie eBay přinesly od data zařazení (04/10/2013) do pátečního (17/07/2015) closu investorům kladný kapitálový výnos ve výši +19,3 %.

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) představují ucelený produkt sestavovaný analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci je po důkladném zvážení vyhlídek sektoru, stávající valuace a růstového potenciálu sestavován seznam nejzajímavějších titulů z amerických a evropských trhů, u nichž existuje potenciál atraktivního zhodnocení. Více informaci i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.   


Čtěte více:

Summary: Audi, Swatch (DIP), Wirecard, Netflix, Citigroup, Intel, eBay (DIP)
16.07.2015 16:49
Evropa:Audi dnes oznámilo opuštění vytyčeného plánu prodeje 600 tis. v...
Summary: GE, Schlumberger, Honeywell
17.07.2015 17:16
USA:GE ve druhém čtvrtletí hospodařila se ziskem na akcii ve výši 28c ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení