Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Audi, Swatch (DIP), Wirecard, Netflix, Citigroup, Intel, eBay (DIP)

Summary: Audi, Swatch (DIP), Wirecard, Netflix, Citigroup, Intel, eBay (DIP)

16.07.2015 16:49
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Audi dnes oznámilo opuštění vytyčeného plánu prodeje 600 tis. vozidel v Číně pro letošní rok (loni 579 tis.). Důvodem má být nižší poptávka po luxusních vozidlech. Aktualizovaný plán by měl být představen 30. července. Čínský trh představuje pro Audi největší trh, v prvním pololetí na něm automobilka prodala 274 tisíc vozidel (y/y +1,9 %).

Swatch (DIP) v prvním pololetí hospodařil s čistými tržbami ve výši 4,19 mld. CHF a předčil tak očekávání na hladině 4,15 mld. CHF. Provozní zisk dosáhl 761 mil. CHF proti odhadovaným 741,7 mil. CHF. Podle očekávání pak výkonnost příznivě ovlivnila akcelerace prodejů v květnu a červnu. Úvod roku totiž poznamenalo překvapivé rozhodnutí Švýcarské národní banky, která opustila svůj kurzový závazek vůči euru, na což frank reagoval prudkým posílením. Krok pochopitelně negativně dolehl na vývozní artikly, mezi které patří právě hodinky. Exportní aktivita švýcarských hodinářů (Swatch generuje zhruba polovinu tržeb v Asii, třetinu pak v EU) tak byla zasažena především meziročně nižší poptávkou z Hongkongu (představuje klíčovou vývozní destinaci – necelých 15 % celkového exportu). Kromě utlumené příjmové stránky spojené s nižším vývozem se negativně projevil taktéž efekt vyšších nákladů, které jsou zhruba ze 2/3 denominovány ve franku. S postupným oslabováním franku, který očekáváme i do dalších měsíců, se však nepříznivé vlivy rozplývají. Solidní budoucí výkonnosti Swatch nahrává také uvedení nových produktů (Omega) a rozšíření kapacit úspěšných kolekcí (Tissot). Akcie rostou o 5 %.

Wirecard představil své předběžné výsledky za druhé čtvrtletí letošního roku. Tržby ve výši 181 mil. EUR i EBITDA na úrovni 52,5 mil. USD mírně předčily konsensuální očekávání. Společnost zároveň posunula svůj výhled pro EBITDA do pásma 220 – 232 mil. USD z původních 210 – 230 mil. USD. Akcie rostou o 3 %.

USA:

Netflix ve 2Q15 získal 3,28 mil. nových předplatitelů (0,9 mil. pochází z USA, 2,37 mil. ze zahraničí, konsensy vyhlížely 0,636 mil. a 1,94 mil.) a celkově tak jejich počet zvýšil již na 65,55 mil. (42,3 mil. z USA, 23,25 ze zahraničí). Hlavní měrou se o to postaraly úspěšné programy v čele s první sezónou Daredevil či Sense8. Pro další čtvrtletí pak Netflix předpokládá přírůstek dalších 3,55 mil. předplatitelů, což je příznivější indikace, než jakou vyhlížel trh (3,34 mil.). Zisk na akcii dosáhl 6c a předčil tak očekávání na hladině 4c, tržby ve výši 1,64 mld. USD jen mírně zaostaly za odhady. Samotná hospodářská čísla však nejsou přece jen až tak klíčová. Trh daleko citlivěji v případě Netflix reaguje na růstový potenciál, který hodlá společnost v průběhu příštího roku podpořit expanzí na další světové trhy. Hlavní pozornost tak směřuje k velikosti klientské báze a její pokračující rychlý růst mezi investory vyvolal doslova nadšení (akcie dnes rostou o 13 %).

Výsledková sezóna je v plném proudu a dalším na řadě dnes byla také bankovní skupina Citigroup. Ta ve 2Q zvýšila zisk meziročně o 18 % na 4,85 mld. USD, neboli 1,45 USD na akcii, a pohodlně tak předčila tržní odhad na hladině 1,34 USD. Tržby ve výši 19,5 mld. USD v meziročním srovnání přidaly necelé procento a překonaly očekávání na hladině 19,11 mld. USD. Příjmy z obchodování na trzích meziročně stouply o 4 %, což je prozatím nejlepší výsledek mezi bankami. Paradoxně za to může pouze nepatrné zhoršení v FICC segmentu (dařilo se měnám a dluhopisům), kde si ostatní banky vedly prachbídně. Naopak příjmy z obchodování s akciemi na první pohled výrazně proti konkurentům zaostaly, když meziročně klesly o procento. To však má na svědomí jednorázová přeceňovací položka, bez jejíhož započtení by růst dosáhl 26 %, tedy vůbec nejlepší hodnoty ze všech amerických bank. Tržby investičního bankovnictví klesly o 4 %, což odráží především nižší úpis kapitálu. Co se týče úvěrů – ty se meziročně smrskly o 5 % na 632 mld. USD (-1 % ex FX). Mírně se vylepšila čistá úroková marže (q/q +3 bps na 2,95 %). Rezervy dosahují 2,25 % z hodnoty portfolia (proti 2,38 % v 1Q), což podobně jako u konkurentů souvisí s dalším rozpouštěním rezerv. Provozní náklady meziročně klesly o 30 % na 10,9 mld. USD. V 2Q15 Citigroup již pátý kvartál v řadě zvýšila kapitálovou přiměřenost (Tier 1), tentokráte o 34 bps na 11,4 %. Akcie přidávají přes 2 %.

Dominantní světový výrobce logických čipů Intel včera po trhu představil sadu hospodářských čísel za druhé čtvrtletí. Potvrdil v něm pokračující (a nutno dodat čím dál úspěšnější) přerod od výroby procesorů pro PC směrem k serverovému byznysu. V něm společnost využívá robustní poptávky po datových centrech nezbytných pro fungování aplikací v mobilních zařízeních. I proto ve výsledcích tolik nežehrá (navzdory faktu, že Intel dodává 80 % procesorů pro globální trh PC) na nepříznivý trend spojený s celosvětovým trhem osobních počítačů, jejichž dodávky ve druhém čtvrtletí klesly meziročně o 9,5 %. Tržby z počítačové divize meziročně klesly o 13,5 % na 7,54 mld. USD (prodeje čipů pro PC klesly o 22 % a průměrná prodejní cena o 6 %, u notebooků -11 % a -2 %), navíc provozní zisk klesá rychleji, díky čemuž se zhoršuje taktéž marže. Negativní trend započatý již v předchozích kvartálech však akcie již reflektují a není pro ně nikterak překvapivým. Naopak pozitivně tudíž mohou vnímat postupující transformační proces. Provozní marže v serverové divizi (na provozním zisku se podílí již ze 70 %, přestože tržby nedosahují ani třetiny) dosahuje 48 % proti 21 % v segmentu PC. Jinými slovy tak přesun v podnikatelském zacílení Intelu otevírá prostor pro vylepšení profitability/peněžního toku skrze výnosnější čipy v serverové divizi. Trh pak bezesporu příznivě hodnotí také dosaženou hrubou marži, která ve čtvrtletí vyšplhala na 62,5 % a předčila očekávání na úrovni 61,8 %. Tržby společnosti ve výši 13,2 mld. USD taktéž překonaly odhad na hladině 13,03 mld. USD, stejně jako zisk na akcii ve výši 55c (kons. 50c). Příjemnou zprávou je i poskytnutý výhled na další čtvrtletí, v němž Intel počítá s tržbami na úrovni 14,3 mld. USD a také vylepšení celoročního odhadu pro hrubou marži ((+/-) 61,5 % proti odhadu 61,2 %). Na závěr ještě doplňme, že pro dodavatele polovodičových zařízení není úplně příznivou zprávou další snížení plánovaných kapitálových výdajů na letošní rok (z 8,7 mld. USD na 7,7 mld. USD). Akcie částečně korigují prvotní růst a aktuálně přidávají přes procento.

Ohlédnutí za výsledky dnes uzavřeme pohledem na eBay (DIP). Ten ve druhém čtvrtletí hospodařil s tržbami ve výši 4,4 mld. USD. Dalších 300 mil. USD vyprodukovala divize eBay Enterprise, o kterou je však topline výsledek očištěn, neboť již nadále nebude součástí skupiny. Provozovatel obchodních a aukčních portálů totiž rozhodl o jejím prodeji společnosti Permira za 925 mil. USD. Upravený zisk na akcii dosáhl 76c a o 4c předčil očekávání. Celková hodnota směněného zboží v rámci tržiště eBay stejně jako v předchozím čtvrtletí klesla o 2 %, což má však na svědomí silnější dolar. Platební systém PayPal registroval meziroční růst objemu zpracovaných transakcí o 20 % na 66 mld. USD (+18 % v 1Q), z toho 14,5 mld. USD plateb prošlo skrze obchodní portál eBay. Počet nových aktivních klientů PayPal narostl ve čtvrtletí o 11 % (+11 % v 1Q) na celkových 169 mil., dobrou zprávou je pak i rostoucí monetizace aktivních účtů (50 USD ročně). K vyšší monetizaci přispívá zvýšený počet zpracovaných transakcí (24 ročně proti 21 loni), který pouze dokládá narůstající popularitu portálu. Akcie rostou o 4 %.

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) představují ucelený produkt sestavovaný analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci je po důkladném zvážení vyhlídek sektoru, stávající valuace a růstového potenciálu sestavován seznam nejzajímavějších titulů z amerických a evropských trhů, u nichž existuje potenciál atraktivního zhodnocení. Více informaci i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.   


Čtěte více:

Summary: Wells Fargo, Johnson & Johnson
14.07.2015 17:15
USA:Výsledky za první kvartál letošního roku dnes představila americká...
Summary: Bank of America, ASML Holding, Delta Air Lines, Celgene
15.07.2015 17:26
Evropa:Výsledky za druhé čtvrtletí dnes oznámil holandský dodavatel ko...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.