Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF zatím Řecku pomoci nemůže, to může být problém pro německé zákonodárce

MMF zatím Řecku pomoci nemůže, to může být problém pro německé zákonodárce

31.07.2015 8:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Řecko teď není způsobilé k tomu, aby získalo finanční pomoc od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Důvodem je příliš vysoké zadlužení a neuspokojivé výsledky při zavádění reforem. Podle listu Financial Times to vyplývá ze zprávy odborníků fondu prezentované na středeční schůzce vedení. Nejmenovaný činitel MMF podle agentury Reuters uvedl, že fond může schválit nové úvěry pro Řecko teprve poté, co Atény uzavřou s evropskými vládami dohodu o pomoci, která zajistí, že země bude schopna splácet své dluhy.

Rozhodnutí ohledně účasti MMF v záchranném programu, který organizuje Evropská unie, by podle FT mohlo padnout až za několik měsíců, možná až v příštím roce. Takové zpoždění by prý mohlo mít vážné dopady, zejména pak v Německu. Někteří němečtí představitelé totiž tvrdí, že bez účasti měnového fondu nebude možné nový záchranný program pro Řecko schválit v německém parlamentu.

Ve čtyřstránkovém zápisu ze zasedání MMF, který je označen jako přísně důvěrný a k němuž se dostal Financial Times, se například píše, že vyjednávači fondu se sice budou účastnit jednání o novém záchrannému programu, v této fázi však nebudou moci dospět k žádné dohodě. Fond prý o své účasti v programu rozhodne až ve druhé fázi, tedy poté, co se Atény zavážou ke komplexním reformám a co se věřitelé dohodnou na zmírnění dluhové zátěže Řecka.

Splnění druhé podmínky by mohlo být velmi obtížné, protože Německo a některé další členské země eurozóny rozhodně odmítají, aby byly Řecku jeho dluhy odpuštěny.

Představitel měnového fondu, který si nepřál být jmenován, podle Reuters řekl, že "zabere určitý čas", než Řecko a jeho evropští věřitelé dokážou vytvořit základy nutné pro nový úvěrový program MMF.

Atény tento týden zahájily s Bruselem nové kolo jednání o pomoci v objemu až 86 miliard eur, na které se předběžně dohodly v polovině července. Představitel fondu potvrdil, že MMF se bude jednání aktivně účastnit. Prý ale nelze očekávat, že by se rozhovory v příštích týdnech dostaly do bodu, který by fond opravňoval ke schválení úvěrového programu.

Dnes začínají další rozhovory mezi řeckou stranou reprezentovanou hlavně ministrem financí Euclidem Tsakalotosem a EU, MMF a ECB. Premiér Tsipras se jich zatím účastnit nebude, protože stále musí řešit akutní rebelií ve své vlastní straně Syriza. Čelí tak stejným potížím jakým trpěl jeho největší rival a odpůrce Antonis Samaras, když stál před léty u moci.

Opozice proti novému programu záchrany ze strany Evropy je nejsilněji slyšet ze strany tzv. „levé platformy“, kterou vede bývalý ministr energetiky Panagiotis Lafazanis. Ten ho obvinil z porušení mandát, který mu byl dán voliči v lednu a opakovaně v referendu v červenci, aby zabránil dalším výdajových škrtům. Lafazanis pocítil potlačení rebelie jako jeden z prvních, když byl nahrazen ve vládě po vedení revolty proti Tsiprasovi.

Dnes se čeká po neúspěšných voláních po jednotě na to, jestli se strana reálně rozdrobí nebo ne. Podle analytika Mujtaba Rahmada z Eurasia Group je formální rozdělení strany jenom otázkou času, kdy se tak stane.

Názory na to jestli přijetí podmínek věřitelů bylo dobré se značně vyhraňují, tvrdá levice tvrdí, že to byl zločin proti lidskosti a sociální genocida. Premiér Tsipras rychle kontroval, když řekl, že druhá varianta byla totální kolaps řeckého finančního systému s jasnými konsekvencemi.

Zdroj: Reuters, Bloomberg, ČTK


Čtěte více:

Wall Street zakončila beze změny, Western Digital +10 %
30.07.2015 22:03
Po nepříznivém počátku obchodování se americkým akciovým indexům podař...

Váš názor
  •  
    31.07.2015 8:47

    tohle uý je šaškárna . Ekonomicky mělo Řecko dávno projít bolestivou ale napravující cestu bankrotu . Ale politici si melou pořád to své ... ano daňový poplatníci vše zaplatí ,hlavně že se soukromé banky nažerou ...
    Garp
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data