Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejhorší ropné léto vůbec; podle Shillinga se dočkáme i 10 až 20 USD za barel

Nejhorší ropné léto vůbec; podle Shillinga se dočkáme i 10 až 20 USD za barel

14.08.2015 16:55
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Léto by za normálních okolností mělo pro ropu být doslova vrcholnou sezónou. Místo toho jsme se dočkali na trhu černého zlata dnes propadu na více než šestiletá minima. Letošní léto skutečně pro ropu nebylo příliš příznivé. Americké ropné futures od počátku června odepsaly 30 procent a jsou na nejlepší cestě k největšímu propadu od doby, kdy se v roce 1983 kontrakt na ropu WTI začal obchodovat. Léto 2015 tak směle překonává nejen letní propad v době globální finanční krize 2008, ale i asijské ekonomické krize roku 1998 a přesycení globální nabídky v roce 1986.

Ropa léto.png
Nejhorší léto alespoň pro ropné futures, od 1. června se propadly o 30 procent.

Letošní léto se tak může pyšnit dokonce ještě větším cenovým propadem amerických ropných futures než v roce 2011, kdy ceny klesly až o 21 procent poté, co USA a další velké národy dovážející ropu musely uvolnit 60 milionů barelů z nouzových zásob, aby nahradily výpadek libyjského exportu během povstání proti Kaddáfímu. Léto je obvykle obdobím, kdy roste poptávka po černém zlatě. Spotřeba benzínu Američanů na prázdninových cestách roste a na Blízkém Východě zase jedou klimatizace na plné obrátky. Tohle léto ovšem surová ropa padá rostoucí americké poptávce po benzínu navzdory. Celkový objem benzínu dodávaného na americký trh minulý měsíc stoupl na osmileté maximum 9,7 milionů barelů denně. Poptávku podpořily nízké ceny a rostoucí ekonomika.

Americká referenční ropa WTI se dnes propadla na šestileté minimum 41,35 dolarů za barel a některé velké banky se shodují, že může klesat dokonce ještě níže. Léto je přitom obdobím v roce, kdy všechny rafinérie pracují na maximum a skutečná poptávka po ropě je tak dobrá, jak jen to jde. Největší členské státy OPEC však čerpají množství ropy blízká rekordním úrovním ve snaze ubránit svůj podíl na trhu. Ropný trh tak i nadále zůstává přezásoben.

Dnes se ropa po počátečním propadu na mnohaletá minima relativně ustálila. Již ve čtvrtek ropa odepsala více než 3 procenta, poté, co vyšlo najevo, že zásoby v americkém Cushingu v Oklahomě v posledním týdnu vzrostly o 1,3 miliony barelů. Americká surová ropa je přitom slabší než severomořský Brent z části kvůli výpadkům rafinérií, které podkopávají americkou poptávku. Americký kontrakt na ropu WTI se svým způsobem ceně ropy Brent vymyká. Aktuálně cena ropy Brent ztrácí necelé půl procento a pohybuje se na 49 dolarech za barel. Ropa WTI naopak připisuje 0,9 procenta na 42,60 dolarů za barel.

Goldman Sachs se domnívá, že devalvace čínské národní měny posílí tlak na všechny komodity, ropu nevyjímaje, což by mohlo signalizovat změnu globálních makroekonomických podmínek. Čistý efekt pro komoditní trhy je tak podle Goldman Sachs medvědího rázu.

Podle Garyho Shillinga to pro ropu sice momentálně nevypadá dobře, věří ale, že bude ještě hůře. Cenová válka států OPEC s konkurenčními producenty, kdy OPEC bude zkoušet, kdo první podlehne a omezí produkci, by mohla podle něj cenu ropy poslat až k 10 dolarům za barel. Je to hlavně politika OPECu ve smyslu „Kdo nízké ceny přežije nejdéle“, která podle Shillinga směřuje ropu právě do pásma10 až 20 dolarů za barel.

Zdroj: BBG, RTRS


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data