Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Venezuelská ekonomika nad propastí; Postrčí ji levná ropa ke krachu?

Venezuelská ekonomika nad propastí; Postrčí ji levná ropa ke krachu?

22.01.2016 15:02
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Chladné počasí v Evropě a USA pomohlo na konci týdne poptávce po ropě a silnější finanční trhy poskytly traderům důvod k vybírání zisků z rekordního objemu krátkých pozic. V pátek tak ropa vystřelila vzhůru a jak WTI tak Brent se vrátily zpět nad 30 dolarů za barel. Ani tento záblesk naděje ve vývoji cen černého zlata, které ne a ne nalézt své dno, však nezachrání venezuelskou ekonomiku doslova balancující nad propastí.

Nekončící propad cen ropy dlouhodobě zvyšuje sázky investorů na to, že Venezuela jednoduše nebude schopna splácet své zahraniční závazky v celkové výši 120 miliard dolarů. V takovém případě by se ovšem spustila velice nepříjemná bitva o ropné dodávky největšího latinskoamerického producenta černého zlata a v konečném důsledku by se jen zhoršila politická a ekonomická krize, která v zemi panuje. Doposud navzdory suverénně největšímu hospodářskému propadu Venezuely od vyhlášení její nezávislosti na Španělsku, socialistická vláda držitelům dluhopisů platila včas. Prezident Nicolas Maduro i tento týden zopakoval záměr latinskoamerické ekonomiky dostát svým závazkům.

Maduro minulý pátek vyhlásil ve Venezuele, která se vloni v záři meziročně potýkala s 141,5procentní inflací, šedesátidenní stav ekonomické nouze. Ten mu umožňuje přístup nejen k rozpočtovým prostředkům, zásahy ve firmách za účelem zvýšení produkce nebo omezení přístupu k tamní měně, která se nyní na černém trhu obchoduje za více než 130násobek oficiálního kurzu k americkému dolaru. Nikdo sice nezpochybňuje ochotu Venezuely platit své dluhy, nicméně rostou obavy o to, že toho jednoduše nebude schopna. V posledních letech totiž Venezuela držitelům dluhopisů platila částečně díky drastickým opatřením jako je snižovaní objemu dolarů, které používala k platbám za dovoz zboží. To ovšem jen přispělo k rozsáhlému nedostatku importovaných produktů, který potvrzují hodinové fronty před tamními supermarkety, kde lidé čekají na vzácné dodávky nezbytností jako jsou mléko nebo dětské pleny.

Pravdou je, že Venezuela již delší dobu balancuje na pokraji ekonomického kolapsu a padající ceny ropy jen celou situaci zhoršují. Vývoz černého zlata přitom představuje celých 96 procent zisku z exportu. Cena ropy se sice včera vzpamatovala ze série poklesů, nicméně od počátku roku stejně zaznamenala strmý propad a ropné futures signalizují, že v dohledné době by se ceny mohly udržet někde kolem 32 dolarů za barel. A to je citelně méně než úrovně nad 100 dolary za barel, kterých si socialistická venezuelská vláda užívala roky.

Vývoj odhadovaného čistého zisku z venezuelského exportu ropy od roku 2012
Vývoz ropy Vzla.png
Zdroj: WSJ

Těžší venezuelská ropa se navíc na mezinárodních trzích prodává ještě laciněji a její cena klesla na zhruba 23 dolarů za barel a čím dál tím více se tak blíží výrobnímu bodu zlomu, který se nachází v případě této latinskoamerické ekonomiky na úrovni zhruba 17 až 18 dolarů za barel. Pokud se ceny ropy na globálním trhu udrží na současných úrovních nebo ještě spadnou níže, mohla by Venezuela být nucena použít i kolem 90 procent letošních ropných příjmů na pokrytí svých závazků včetně státního dluhu nebo peněz, které dluží Číně. I proto se bankrot v tomto roce jeví jako čím dál pravděpodobnější varianta. Investoři podle nákladů na pojištění státního dluhu Venezuely počítají v příštím roce se zhruba 80procentní šancí na bankrot.

Prezident Maduro tento týden potvrdil, že nízké ceny ropy venezuelskou ekonomiku tvrdě zasáhly a venezuelský ministr pro ropu včera opět vyzval členské i nečlenské státy Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC k mimořádnému únorovému zasedání. Na něm by Venezuela ráda probrala padající ceny černého zlata, které válcují nejen její ekonomiku. Venezuela navrhuje omezení produkce černého zlata, které umožní stabilizaci cen. Hlavní producent OPECu Saudská Arábie se ovšem dnes vyjádřil v tom smyslu, že ceny na úrovni 30 dolarů za barel jsou naprosto iracionální. Podle ředitele tamní státem vlastněné společnosti Aramco by tak letos mělo dojít k jejich oživení a obratu trendu, který je dle jeho slov nevyhnutelný. Zdá se, že Saudská Arábie tak hodlá i nadále spoléhat na samovolné vyčištění trhu a omezení produkce v současné době k venezuelské smůle neplánuje.

Zdroj: WSJ, RTRS, FT, BI


Čtěte více:

Může ropa spadnout ještě níže? To si pište, že ano!
19.01.2016 12:29
Že se globální ropný trh nachází již nějakou dobu v přebytku nabídky n...
Investiční výhled Patria na rok 2016: Měny a ropa
22.01.2016 12:30
Na začátku nového roku přináší Patria aktuální investiční výhled pro j...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m