Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko-saudské ropné hrátky: Ovlivní případná dohoda skutečně ceny?

Rusko-saudské ropné hrátky: Ovlivní případná dohoda skutečně ceny?

18.02.2016 11:49
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Ropný svět se tento týden doslova otřásal v základech. Náznak dohody některých z největších světových producentů ropy o zmrazení produkce na lednových úrovních s cílem dostat pod kontrolu přebytek na globálním trhu však v investorech vzbudil pochybnosti. Reakce ropy na úterní dohodu Saudské Arábie, Ruska, Kataru a Venezuely jasně ukázala nedůvěru trhu v tuto taktiku. Pochyby to zdaleka nebyly neoprávněné. Dohoda byla, jak již to tak u ropných producentů bývá, podmíněna souhlasem i ostatních těžařských zemí. Na mysl tak hned vytanulo téma Íránu. Logicky se jen těžko dalo očekávat, že Teherán poté, co roky čekal na zrušení sankcí, kterého se v lednu konečně dočkal, místo zvyšování produkce přistoupí na její zmrazení…

Středeční schůzka v íránském Teheránu přinesla pro trh líbivá vyjádření íránského ministra pro ropu a černé zlato raketově vystřelilo vzhůru. Nicméně ačkoliv se ministr Zanganeh vyjádřil v tom smyslu, že jeho země vítá rozhodnutí států nejen z řad OPEC držet jakýsi produkční strop a spolupráci mezi nimi podporuje, výslovně nepadlo ani slovo o tom, že Írán zachová čerpání ropy na úrovních prvního měsíce letošního roku. Včerejší hra se slovy ovšem na ropu zapůsobila, jak měly představitelé jednajících zemí dost možná v úmyslu a ropa Brent oproti úternímu závěru posílila o 5 procent. Prémie s ohledem na rozdíl mezi cenou ropy k okamžitému dodání a dodání za jeden rok v úterý krátce vzrostla až na 9 dolarů za barel. Přičemž čím vyšší je tato prémie, tím větší je očekávání investorů na pokles nabídky černého zlata na trhu. V současnosti je tento rozdíl však zdaleka nejmenší od loňského října.

Ropa Brent od počátku tohoto týdne

Brent week.png

Írán se po letech sankcí vrací na trhy, chce získat zpět před sankční tržní podíl a bude odolávat jakémukoliv omezování produkce. Teherán nijak neskrývá plány na zvýšení produkce o milion barelů denně v horizontu 6 až 12 následujících měsíců. Chtít po Íránu, aby zrovna nyní zmrazil svou produkci je tak podle tamního ministra pro ropu zcela nelogické.

Politický přesah do Sýrie


Společná snaha Ruska a Saudské Arábie zastavit kolaps ropných cen by však mohla skončit dalším podněcováním války v Sýrii. S ohledem na konflikt, který si již vyžádal více než čtvrt milionu lidských životů, podporují tyto země každý jinou z konkurenčních frakcí. Pokud by skutečně dohoda o zmrazení produkce byla úspěšná a oba státy si přišly díky růstu cen ropy na více finančních prostředků, měly by potenciálně také více peněz na financování zástupné války v Sýrii, kde Saudská Arábie hrozí vlastní intervencí. Rusko-saudská ropná dohoda pouze odráží společné zájmy dvou zemí, jejichž rozpočty krvácejí vinou propadu cen černého zlata. Podle ruského prezidenta Putina jsou ale válka v Sýrii a ropný produkční strop dvěma oddělenými záležitostmi. Není to ai poprvé, co Rusko odděluje zahraniční zájmy od těch ekonomických.

Má dohoda šanci na úspěch?

Spojené arabské emiráty, Irák a Kuvajt hodlají zafixování produkce respektovat v případe, že se tak zachová dostatek dalších velkých ropných vývozců. Je však do značné míry diskutabilní, jaký dopad by podobná dohoda o produkčním stropu na lednových úrovních skutečně měla na přezásobený ropný trh, kde asi milion barelů denně nenachází potřebnou poptávku. Právě v tomto měsíci jak OPEC, tak Rusko čerpaly ropu na rekordních úrovních nebo minimálně v jejich blízkosti.

Ve hře je navíc jeden další velice podstatný faktor a tím je produkce ropy v USA. Zmrazení produkce dohodou OPECu a Ruska a případný růst cen by mohly do značné míry přispět k navýšení americké produkce černého zlata a výpadek na trhu tak nahradit. Skutečně jasný býčí signál minimálně v krátkodobém horizontu by trhům pravděpodobně vyslalo razantní a dlouhodobější snížení produkce. Nicméně dohoda s omezováním čerpání ropy ani nepočítá – všichni si chtějí uchránit své stávající tržní podíly. Rychlost s jakou jsou američtí producenti schopni obnovit těžbu by stejně z dlouhodobějšího hlediska stoupání cen omezila.

Zdroj: RTRS, BBG


Čtěte více:

Nová realita ropného trhu: Proč jsou Rusko a OPEC vlastně irelevantní...
28.01.2016 16:27
Cena referenční ropy Brent dnes díky spekulacím o možnosti spoluprác...
Dohoda o zmrazení produkce je (skoro) na světě! Ropa ale neskrývá zklamání
16.02.2016 11:12
Katar, Rusko, Saudská Arábie a Venezuela se podle katarského ministra ...
Íránu se do omezení produkce nechce, ale jeho mlžení katapultovalo ropu vzhůru
18.02.2016 9:10
Dílčí dohoda OPECu na zmrazení produkce ropy, konečně slyšitelné holub...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m