Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Íránu se do omezení produkce nechce, ale jeho mlžení katapultovalo ropu vzhůru

Íránu se do omezení produkce nechce, ale jeho mlžení katapultovalo ropu vzhůru

18.02.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Dílčí dohoda OPECu na zmrazení produkce ropy, konečně slyšitelné holubičí tóny z Fedu a výborná data z amerického průmyslu - toť včerejších energy drink pro letos vystresované býky na trzích s rizikovými aktivy.

Dříve než přejdeme k tomu hlavnímu, a tím bylo jednání okleštěného ropného kartelu OPEC s Ruskem, krátce se zastavme u americké ekonomiky. Zde zaujala dvě čísla, která naznačují, že strach ze stagnace a deflace americké ekonomiky je možná předčasný. Jádrová složka výrobních cen v lednu prudce vzrostla, což platí o průmyslové výrobě samotné. Náš běžící odhad amerického HDP pro 1. čtvrtletí 2016, stojící zatím jen na několika méně důležitých číslech, tudíž rovněž nesignalizuje další propad amerického růstu. V kontextu dobrých dat z průmyslu, ale nakonec i silných lednových maloobchodních tržeb je paradoxní slyšet zřetelně holubičí hlasy z Fedu. Kromě zápisu z posledního jednání FOMC zde stojí za zmínku včerejší přednáška jestřába Bullarda (šéf Fedu v St. Loius), který byl s ohledem na klesající inflační očekávání velmi opatrný.

Pojďme ale k OPECu, který nám hezky ukázal, jak levnou a účinnou akcí může být pro producenty ropy koordinovaná verbální intervence. Plán na zmrazení produkce ropy na úrovních z ledna 2016 má ovšem stále několik ALE, přičemž to nejdůležitější je vědět, že v krátkodobém horizontu se tak na fyzickém trhu s ropou asi nic nezmění. I po zmrazení produkce OPECu a Ruska na úrovni z ledna 2016 by měl trh alespoň v první polovině roku zůstat v přebytku. Kromě toho jakákoliv dohoda na zmrazení či dokonce omezení těžby, která chce brát současný stav jako výchozí, nebude ze strany Íránu akceptována, neboť teprve v lednu došlo ke zrušení dlouhodobých západních sankcí, které omezovaly íránskou produkci ropy asi o 1 milión barelů denně (mb/d).

Ropa tedy ani po včerejšku nemá definitivně vyhráno, ale její klesající cena zjevně zvyšuje ochotu k reálnému koordinovanému zásahu. Připomeňme přitom, že v minulosti nízké ceny v řadě případů již nečekanou dohodu přinesly - například v 80. letech, kdy spolu Írán a Irák dokonce mezi sebou válčily. Prozatím je však pro kartel levnější mluvit, neboť trhu zatím takové mlžení stačí. Viz včerejší nárůst ceny ropy o 7 %…

Region - forex
Polský zlotý včera posílil a pár EUR/PLN se vrátil pod hranici 4,40. Polská měna těžila jednak z růstu ropy a dalších rizikových aktiv a jednak z komentářů vládních činitelů, jež naznačovaly, že zákon na konverzi hypoték ve švýcarských francích nebude tak přísný vůči polským bankám. Jinak ale polská data za leden - průmyslová výroba i maloobchodní tržby - byla slabší, než se čekalo.

Pro korunu bylo důležité vyjádření viceguvernéra ČNB Mojmíra Hampla, který uvedl, že by nezvedl ruku pro zavedení záporných úrokových sazeb ČNB. To naznačuje, že březnové zasedání ČNB bude pěkně napínavé, neboť snížení sazeb ČNB do záporu není hotovou věcí a to i když si vsadíme, že ECB zavede ještě zápornější sazby. Pro korunu jsou však Hamplova slova jednoznačné plus.

Dluhopisy
Delší výnosy v Německu i v USA míří vzhůru s tím, jak se dál daří akciovým trhům a ropě (+6 %). Dluhopisům také nehrály do karet dobrá čísla z USA - především překvapivý nárůst jádrové výrobní inflace, který potvrzuje, že inflační tlaky v největší světové ekonomice nelze jednoduše odepisovat. Na obou březích Atlantiku šly desetileté výnosy vzhůru o 4-6 bps.

Komodity
Včerejší ostře sledované jednání v Teheránu se nakonec neobešlo bez překvapení. Írán se sice s vysokou pravděpodobností nepřipojil k dohodě na zafixování produkce na lednové úrovni, nicméně své rozhodnutí neoznámil “natvrdo” a vytvořil kolem něho mlhu (zřejmě v obavách z dopadu na cenu ropy). Íránský ministr Zanganeh namísto toho uvedl, že vítá jakoukoliv snahu producentů o stabilizaci trhu.

Domníváme se, že v krátkodobém horizontu se na fyzickém trhu s ropou nic nemění a Írán bude i nadále usilovat o zpětné získání tržního podílu a bude zvyšovat vývoz ropy. Jednání z tohoto týdne nicméně naznačují, že ochota k dohodě na koordinovaném postupu v rámci OPECu i přes rozpaky klíčových členů (Íránu a Saúdské Arábie) zřejmě roste.

 
 

Čtěte více:

Americký průmysl konečně překvapil solidním růstem
17.02.2016 15:29
Průmyslová výroba v USA se po negativním čtvrtletí vrací k růstu, kter...
Summary: Priceline, T-Mobile US (DIP)
17.02.2016 17:16
USA: Solidní hospodářské údaje za čtvrtý kvartál loňského roku dnes p...
Pozitivní sentiment dolaru nepomáhá, zatímco rubl využívá odrazu ropy
17.02.2016 17:29
Obchodování na finančních trzích dnes ovlivnily zprávy z Číny a Íránu ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data