Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sedmdesátník Trump uspěl v podnikání, nyní cílí na Bílý dům

Sedmdesátník Trump uspěl v podnikání, nyní cílí na Bílý dům

09.06.2016 11:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Vydělal jmění v realitách, moderoval televizní show, byl spjat se soutěžemi Miss. Americký miliardář Donald Trump je osobností, kterou jedni milují a druzí nenávidí. Podnikatel, jenž byl ženatý s Čechoameričankou Ivanou Trumpovou, udělal do svých 70 let, které oslaví 14. června, slušnou kariéru. Zatím však nezastával žádnou veřejnou funkci, což by jako republikánský kandidát na prezidenta rád změnil.

O křeslo v Bílém domě se Trump uchází poprvé, i když o kandidatuře přemýšlel již dříve. A věří, že uspěje. "Vydělal jsem miliardy a miliardy dolarů, mám za sebou skvělé úspěchy po celém světě," prohlásil před časem sebevědomě. Když před rokem Trump oznámil svoji kandidaturu na prezidenta, byl považován za outsidera. Jeho kampaň založená na prostých sloganech, rázných řešeních či urážlivých výrocích však nečekaně slaví úspěch.

Realitní magnát si klíčové téma udělal z tvrdého postoje k imigrantům či muslimům. Prezentuje se rozmáchlými sliby a výzvami, Trumpovi kritici však upozorňují na některé rozpory v jeho slovech, která podle nich volí dle situace, jak se mu zrovna hodí. Na voliče nevyzpytatelný showman Trump zabírá především tím, že je jiný než ostatní politici. Poněkud těžkou hlavu z něj mají ale i samotní republikáni, podle některých stranu poškozuje.

Kontroverzní vystupování má dopad i na Trumpovy obchody. Po kritice mexických přistěhovalců ho stanice NBC stáhla z reality show Celebrity Apprentice a odmítla také vysílat jeho soutěž krásy Miss USA, kterou ale v září Trump prodal. Reklamní spolupráci s ním začaly uvolňovat obchodní domy Macy's, televizní síť Univision či firma Serta. Trump čelí potížím i v developerské sféře, jeho partneři hovoří o možnosti neuvádět jeho jméno v názvech projektů.

Donald Trump se narodil 14. června 1946 v New Yorku. Jeho matka pocházela ze Skotska, prarodiče z otcovy strany z Německa. Otec Fred se etabloval jako stavitel v newyorském Queensu, takže syn se mohl učit přímo u zdroje. Vojenská přípravka měla Donaldovu energii nasměrovat "pozitivním směrem". Následovala studia ekonomie na Pensylvánské univerzitě (1968). "Koketoval jsem s myšlenkou dělat herectví, ale reality byly mnohem lepší 'kšeft'," vysvětlil Trump.

"Otec mi byl skutečným rádcem, každičký detail o oboru jsem se naučil od něho," uznal později. Trump mladší měl ale grandióznější plány než opatrný Fred. V roce 1976 se Donaldovi podařilo domluvit si osmdesátimilionový úvěr a ještě větší daňové úlevy a konečně "rozjet pořádný byznys": za čtyři roky otevřel na newyorské 42. ulici luxusní a ziskový Grand Hyatt Hotel. Trumpovy zlaté časy trvaly celá 80. léta. S nadsázkou se dá říci, že skoupil půl Manhattanu.

Časem expandoval do Atlantic City a postavil zde největší kasino na světě - Taj Mahal. Jeho financování, respektive splácení dluhů, už ale Trump neutáhl. Na pokraj krachu se dostal již v roce 1990, nakonec ovšem - podle vlastních slov - "povstal z popela jako bájný pták Fénix". Do poloviny 90. let, i díky rostoucí ekonomice za vlády prezidenta Billa Clintona, byl Trump opět zpět. Dnes jeho impérium The Trump Organization zahrnuje hotely, reality či golfová hřiště.

Trump je od roku 2005 potřetí ženatý se slovinskou modelkou Melanií Knaussovou, s níž má syna Barrona. Jeho první manželkou byla v letech 1977 až 1991 podnikatelka Ivana Zelníčková, původem ze Zlína. Narodili se jim synové Donald a Eric a dcera Ivanka, všichni jsou viceprezidenty The Trump Organization. Druhou Trumpovou manželkou byla americká herečka Marla Maplesová (dcera Tiffany). Podnikatel si užívá i role osminásobného dědečka.

Mezi byznysmany není Trump zrovna oblíbený, v očích chudších Američanů je ale tím, kdo má úspěch. Mluví otevřeně a má smysl pro humor, tedy když jej zrovna někdo nenazývá chybně milionářem a ne miliardářem; nedávno Trump uvedl, že jeho čisté jmění činí více než deset miliard dolarů (238,9 miliard korun). Posměšné poznámky na jeho slavnou vlasovou "přehazovačku" prezidentského kandidáta naopak nechávají v klidu. Účes rozhodně měnit nehodlá.

Trump je autorem či spoluautorem dvou desítek knih. Nejnovější přírůstek představil na podzim, kniha nese název Zmrzačená Amerika: Jak udělat Ameriku opět velkou, což je i ústřední téma jeho kampaně.

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

Pražská burza pokračuje v poklesu; dolů jí stahují především banky
09.06.2016 10:11
Pražská burza otevírá poklesem o 0,6 %, a tak navazuje na včerejší str...
Koruna odolává překvapivě nízké inflaci i negativní náladě na hlavních trzích
09.06.2016 10:21
Americkému dolaru se ve čtvrtek ráno daří korigovat ztráty vůči euru....

Váš názor
  • A helemese
    09.06.2016 15:17

    taky sedumdesátník - stejně jako náš pan president. No jistý rozdíl tam je.
    mn
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m