Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BofA: Koruna možná příliš neposílí, ČNB ukončí intervence na přelomu dubna a května

BofA: Koruna možná příliš neposílí, ČNB ukončí intervence na přelomu dubna a května

18.01.2017 10:15, aktualizováno: 18.1. 11:57
Autor: Petr Zelenka, Patria Online

Aktualizováno

Ekonomka Mai Doanová z Bank of America (BofA) ve svém včerejším reportu uvedla, že koruna nemusí nutně posílit poté, co Česká národní banka ukončí svůj kurzový závazek vůči euru, nejspíše v dubnu nebo začátkem května. Dnes uvedl svou prognózu i bývalý poradce ČNB David Vávra. Na reporty poukázala agentura Bloomberg.

Doanová se domnívá, že spekulativní příliv peněz může donutit ČNB kurzový závazek na koruně vůči euru opustit dříve, než původně plánovala. BofA původně odhadovala, že k tomu dojde ve třetím čtvrtletí tohoto roku: Nyní ale říká, že to může být už v dubnu či na začátku května. Doanová také nabyla dojmu, že čeští centrální bankéři jsou nyní méně naklonění k použití záporných úrokových sazeb, než před rokem. Uvedla to po návštěvě Prahy.

Doanová také jako motiv dřívějšího ukončení závazku ČNB na koruně vnímá očekávaná silná data z ekonomiky. Upozorňuje však, že stále panuje spousta nejistoty ohledně měnové politiky ČNB, hlavně kvůli rotaci členů bankovní rady. Noví členové by podle ní mohli „znervóznět“ kvůli přílivům peněz investorů sázejících na posílení koruny.

V dalším reportu z dnešního rána BofA doporučuje sázet na konec kurzového závazku skrze jednoletý korunový IRS kontakt, cílící na pohyb k 50 bps od 15 bps. BofA tak se tak přidává k varování ING z minulého týdne, že koruna nemusí kvůli „overcrowdingu“ posílit tak, jak si spekulanti slibují, a že sázky na její sílu už nevypadají tak slibně.

Exporadce ČNB David Vávra: ČNB bude řídit korunu i po konci závazku

Dnes se ke koruně vyjádřil i David Vávra z pražské OGResearch, bývalý poradce guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy v období finanční krize. Vávra očekává, že konec závazku je blíže, než jsme se doposud domnívali. Je názoru, že do konce roku může koruna posílit na 26 až 26,50 za euro. Varuje ale, že ČNB může intervenovat dál i po ukončení závazku, který může přijít jako „taktické překvapení“.

"To, po čem (ČNB) volají, je vyvléknutí se ze závazku, ne ale nutně exit k výrazně řízené koruny alespoň na krátkodobém horizontu," uvedl Vávra. Závazek skončí spíše dříve než později," poznamenal Vávra. Rapidně narůstající devizové rezervy ČNB jsou dle něj důvodem, proč se kurzový závazek stal nechtěným dítětem. S tím příliš nesouhlasí Doanová, podle které by až nákup v řádu desítek miliard euro ve velmi krátké době donutil ČNB k rozmýšlení.

UBS: Šestiměsíční forward je stále dobrou sázkou

Dopoledne svou analýzu přihodila i švýcarská UBS. Také se přiklání k tomu, že závazek bude ukončen ve druhém kvartále tohoto roku díky zrychlující se jádrové inflaci a slibnému vývoji na trhu práce.

Podle UBS poté může koruna letos posílit až k 25,80 až 25,90 Kč za euro a sázku skrze šestiměsíční forward na její posílení stále považuje za dobrou investici. Možnost zavedení negativní úrokových sazeb vidí jako už "adekvátně promítnutou v kurzu".

Lízal: Závazek skončí v polovině roku

Nakonec se ke koruně vyjádřil na vídeňské konferenci i představitel ČNB Lubomír Lízal, člen bankovní rady. Podle něj se dá ukončení kurzového závazku očekávat zhruba v polovině tohoto roku. Koruna je podle něj v současné době překoupená. Trhy se podle Lízala také pletou, pokud se domnívají, že v České republice dojde na švýcarský scénář – koruna podle něj tedy skokově neposílí tak, jak učinil po ukončení kurzového závazku centrální banky v Bernu a Curychu švýcarský frank na začátku roku 2015.


Čtěte více:

Tanečky koruny před vypnutím intervencí
10.01.2017 10:54
Česká národní banka se před ukončením intervenčního režimu pravděpodo...
Noví v bankovní radě ČNB. Kdo jsou Oldřich Dědek a Marek Mora?
10.01.2017 13:22
Prezident Miloš Zeman jmenuje 31. ledna novými členy bankovní rady Čes...
Big Mac index: Dolar by měl stát 15 korun
16.01.2017 15:57
Týdeník The Economist minulý týden aktualizoval svůj známý Big Mac ind...
Rusnok o koruně: Po exitu čekejme výkyvy. Možná i oslabení
16.01.2017 15:04
Až Česká národní banka ukončí své intervence proti koruně, bude česká ...

Váš názor
  • lahudková hruško vitej v realnem světě :-)
    20.01.2017 17:15

    Prej banku v Uzbekistanu mnohem mnohem mnohem bliže. Jelikož mám spoustu volneho času ponořil jsem se do dokumentu některých bank a čteni je to velmi pozoruhodne hlavně vyročni zpravy třeba když GR. Spořky děkuje Kyselkovi za skvělou praci kterou bylo že spořku opustilo 500 tisic klientu za posledni 3 roky :-) a to neberu 2016 . Proš šmankote protoč :-) muheheheh Je to jednoduche a proste :-) protože se změni podminky na trhu tj napřiklad dojde k turbulencim hezky to rok 98 a šikej mi Klaus baliček kdy na spořaku bylo i 1 procento a měsíčně !!!!! ano měsičně tedy 12 procent ročně :-) a nejsem si jistý jestli to nebylo ještě vic. Tak tedy pokud dojde k nějaké turbulenci banka pošle dopis že mate 2 měsice na to přistoupit na nové podminky uveru, hypošky, kreditky, kontokorentu tj třeba urok ze 3 na 15 procent :-) a pokud ne dojde k ukončeni vztahu tedy zesplatněni a vy mužete jit jinam muheheehhehehehehee ------ vitejte ve světě kapitalistických bank - uroky, zisky naše- dluhy, krize, ztraty, bankroty Vaše :-) muhehe přiklad Lehman brothers zisky naše , krize která malem zničla cely svět vaše :-) a tehda prý chybělo jen par hodin před zrhoucenim celeho finančniho systemu světa... dá se dohledat zachranil nás oblibeny užasný a nikym nekontrolovatelný FED :-) pro mlade neznale to bylo ještě před Jelenovou a před Benem
    martík
  • Realne versus virtualni
    20.01.2017 16:38

    Zisk ČNB je tedy realny a muze se odvest do rozpoctu, kdezto ztrata je pouze virtualni, a tak tedy o nic nejde? :-)
    isisin
  •  
    20.01.2017 14:21

    ... eventuální ztráty ČNB jsou jen čísla bez jakéhokoli reálného dopadu. Tato premisa pochopitelně platí jen do určité výše. Nicméně, protože investoři do aktiv s fixním výnosem jsou značně otrlí až cyničtí, je tato výše opravdu obrovská až, za našich životů, nedosažitelná.
    Donald rulezzz
    •  
      20.01.2017 14:40

      aha takže když bude mit cnb rezervy 10 bilionu kc (v eurech) a vytvori na nich ztrazu je to ok ? tak proc byvaly poradce Vavra pana Singerky piše že to ok neni tak do má teda pravdu nidko ???:-) muhehehee. začinam mít pozic že si tu spousta lidi děla z važne věci legraci protože tolik ekonomických diletantu na jednom mistě se hned tak nevidi maximalně na zkouškách na Fakultě socialnich věd UK :-)
      martík
      •  
        20.01.2017 14:46

        ... jistě, pokud půjde o desítky biliónů, to bude na pováženou. Ovšem k tomu nedojde, tak proč plašíš. A pokud by k tomu došlo nějak postupně během hromady let, je otázka, zda by i toto trh nějak reflektoval.
        Donald rulezzz
        •  
          20.01.2017 15:09

          ... napsal jsem jasně, že premisa, že eventuální ztráty ČNB jsou jen čísla bez jakéhokoli reálného dopadu, platí pochopitelně jen do určité výše. Proč se tedy hádáš? Neplatí za všech okolností, a spíše myslím, že desítky biliónů jsou na pováženou. Co nelogicého jsem tedy napsal? Centrální banky mají nafouklé rozvahy a kupci dluhopisů jsou na to zvyklý.
          Donald rulezzz
        •  
          20.01.2017 14:57

          donalde napiš kolik maji aktuálně v cnb virtualnich korun alias eur :-) víš to vubec?:-) když tvrdiš že je to fuk proč pišeš že desitky bilionu by byly na považenou a milaird ne ?::-). to si nějak odporuješ a kde máš jistotu kd ty intervence skonči akolik toho ještě koupi máš věšteckou kouli ?:-). sem s ni :-) omu neni rady tomu neni pomoci křičič často pomoooooooooc fid :-)
          martík
          •  
            20.01.2017 15:10

            ... jsi jak paní Kalka, podsouváš mi něco, co jsem nenapsal. A podsouvání horší lži, brouku.
            Donald rulezzz
            •  
              20.01.2017 15:29

              ... že tys marmeládo napsal D-slovo?
              Donald rulezzz
  • 13:34
    20.01.2017 14:13

    :) bravo, dvojitá tečko, to byla paráda :).
    Donald rulezzz
  •  
    20.01.2017 14:01

    Podle VM Rusnok jako předseda vlády schválil "zavedení kurzového závazku". Guvernér ČNB prý podléhá vládě. Ovšem Singerovi by se to do očí říct neodvážil ;-))
    Kalka.
    •  
      20.01.2017 14:04

      trapně lžeš chudáku
      Velkamedvědice
      • VM
        20.01.2017 14:10

        Tý brďo, to je 'argument" pro tvé tvrzení, že Rusnok "byl pro zavedení kurzového závazku" ? :-)) viz zde v 12:50
        Kalka.
        • Re: VM
          20.01.2017 14:12

          A neměl tento závazek původně trvat jen do poloviny následujícího roku? Tedy do léta 2014? Nebo to taky podle tebe lžu? ;-)
          Kalka.
          •  
            20.01.2017 14:23

            ... jasně, Ty lžeš, i kdyź nemusíš. Kam se na Tebe hrabe paní Hillary, budiž jí vězeňská cela lehká.
            Donald rulezzz
  •  
    19.01.2017 11:59

    Fascinují mne na závazku, jeho blížícím se opuštění a diskusích v médiích i zde dvě věci: 1) úzkoprsý pohled na to, že když ČNB vydělala, tak už nemůže prodělat, a že může tisknout do alelujá, 2) čecháčkovské přesvědčení, že ti naši spíše politici, než ekonomové v ČNB a my spolu s nimi přečůráme profesionály s hedgových fondů, kteří dokázali porazit bank fo England i Banca Naziunala Svizra (BNS; Švýcarskou národní banku), jedny z nejstarších a nejzkušenějších finančních institucí světa. To, co probíhá, nelze hodnotit z pohledu jednoho kroku, ale celého procesu, který započal 7. listopadu 2013 spuštěním devizových intervencí (resp. dříve slovními intervencemi) ČNB a bude probíhat ještě několik kvartálů, možná let po opuštění kurzového závazku. Až pak bude možné hodnotit výsledné přínosy a ztráty. Rozhodně však jde o externalitu monstrózního rozsahu, kterou naše malá ekonomika bude těžko vyrovnávat. Dalo by se o tom hovořit dlouho, ale to, co si nikdo neuvědomuje (krom možná analytiků hedgeových fondů) démona skrytého ve vlastním účelu intervence (cílení inflace na 2 %), tedy že i když po prvotním posílení koruny, dojde k realizaci zisků sázkaři na posílení a vrhnou na trh korunu, kterou ČNB masivně tiskla, dojde k extrémnímu přestřelení 2% inflačního cíle centrální banky. Pokud ta bude chtít zabránit inflaci stoupající k dvouciferné hodnotě, bude muset zasáhnout a likviditu stahovat. Možností už moc mít nebude: zvyšování mezibankovních úrokových sazeb, prodej eur... To vše, ale bude působit směrem ke zvyšování atraktivity koruny, tedy jejímu posilování a další realizaci zisků spekulantů, inflačnímu tlaku, zásahu ČNB proti inflaci a opět k posilování koruny. Budou se dít velké věci. A rozhodně z nich nevyjdou profesionální sázkaři jako poražení...
    Niemetz
    •  
      20.01.2017 8:52

      Analogie s Bank of England je zcela špatně. Bank of England chtěla udržet měnu silnou (sportovní terminologií chtěla vyhrát) kdežto ČNB chce měnu slabou (sportovní terminologií chce prohrát). Zůstanu u té sportovní terminologie ČNB si opravdu může nasázet tolik vlastních gólů kolik bude chtít, jediné na co musí dát pozor, aby moc nenaštvala vlastní fanoušky. Analogie s BNS taky trochu kulhá. BNS zcela překvapila spekulanty, když zrušila závazek z minuty na minutu. Pár spekulantů na tom vydělala, ale drtivá většina ne, protože masa světových spekulantů věřila BNS, že intervence budou pokračovat ještě dlouho. Stádo světových spekulantů není obdařeno nějakou nadpozemskou inteligencí je obdařeno nesmírnou silou a tupostí stáda. A tady se síla spekulantů obrátí proti nim samým.
      ..
      • dvojtečko proč pořad braniš nedouky z cnb ?
        20.01.2017 10:37

        Dvojtečko ty se pořád mylíš tady nejde jestli CNB prohraje nebo vyhraje protože CNB už DÁVNO PROHRALA jen to ještě nevyšlo najevo nema cenu se bavit o giganticke ztrátě v řádu stovek miliard -dluhy se neplati nikdo nenese odpovědnost to se vi Kocourkov :-))) nicméně tento experiment vejde do dějin (podobně jako Kuponovka narcise a jeho souputnika bodlinky) a v dobrem to nebude, protože melodie boys nenesou žadnou zodpověnost za sve činy - trestem aspom moralnim bude že v knihach bankovnictvi a ekonomie bude vyslovně a jmenovitě napsano kdo se pod tuto katastrofu podepsal a katastrofa to bude o tom žadná a zaplačou všichni obyvatele CR až na nějaké drobne vyjimky .... - cestovky, prumysl, studenti, obyčejni lide dle meho nazoru bude výstup z intervenci počatkem krachu super bubliny na nemovitostnim trhu v CR a ten tuhle zemi semele neskutečným způsobem, určitě lehne nějaká banka o tom žadná a jelikož jsme mala silně zaostala rozvojová zemička bude to znamenat i pad vlady - nejsme ostruvkem stability nejsme pupkem světa a nemame nejlepši bankeře ve vesmiru jen si to tak nějak všichni myslime (chceme myslet) že je Bananistan Kocourkov nejdůležitejší stát této planety. Dvojtečko spekulanti a investoři ze světa jsou opravdu dobři a několikrat to v minulosti dokazali ..... naši melodie boys nedokazali nikdo nic 27 let nazpět i dopředu jsou to všechno 0 od ferariho. po exurednika
        martík
        • Re: dvojtečko proč pořad braniš nedouky z cnb ?
          20.01.2017 14:25

          ... ČNB je v naprosté pohodě až nirváně. Neboť, jak pravil Einstein, a ten měl za ušima, vše je relativní.
          Donald rulezzz
        • Re: dvojtečko proč pořad braniš nedouky z cnb ?
          20.01.2017 11:41

          Nemovitostní bublina v ČR zas tak nějak extra nafouknutá není, tipuju tak 20-30% maximálně a ne úplně plošně. K jejímu vyfouknutí stačí, aby příštích 6 let při 2,5% inflaci nerostla cena nemovitostí. Nic neřešitelného v tom nevidím. Akorát se zbytečně plašíš.
          ..
          •  
            20.01.2017 11:59

            aha takže to když stoji barak 6 mega splatka je 22 000 tak když 6 let neporostou ceny sniži se mi splatka a a počty si měl?:-) nebo šefuješ kralikarně s 98 kraliky ?
            martík
            •  
              20.01.2017 14:28

              ... nemovitostní bublina je fikce, obchody padají směr nula, neboť došly baráci. V Praze bylo loni povoleno stavět cirka 600 bytů, nebo tak nějak, holt úřední šiml řehtá.
              Donald rulezzz
              •  
                20.01.2017 14:43

                mno na pracaku je 500 tis nezaměstnaných a firmy nemaji lidi všude je plno volných bytů a došly byty svět je plný šilených paradoxů a experimentu jen realita je trochu jina :-)
                martík
                •  
                  20.01.2017 14:52

                  ... já vedu řeč o zbrusu nových bytech. Byty použité, v různém stupni rekonstrukce, na trh jsou. Kupříkladu 3+1 v Ústí za 600 tisíc, je dostupný snad i pro Tebe.
                  Donald rulezzz
                  •  
                    20.01.2017 15:03

                    já mluvim o tom že prodavačka co má 14 tyček v Brně v nadnarodni firmě si chce koupit taky bejvak má na to pravo někde spát , jist a mejt se musi ne ? nebo bys chtěl aby ti hadry prodvaal smrdici prodavačka mno a ta prodavačka si prostě musi koupit byteček za 4-5 miču rpotže jinej prostě neni tak to prostě je :-) comprende ? prece nebude prodvačka co hakuje v Brně kupovat byt v Usti za neskutečně předražených 600 tyček ? k čemu by ji byl ona se meje v Brně ne v Usti :-) comprende ? slezte z toho lustru donalde vidim Vás :-) a pokud nedovoliš prodavačce koupit byt za 4 miče je to diskriminace dokonce i rasismus a to socialni :-) rumunskej vyvojař muže a česka prodavačka nesmi co to jako je ? kde to žijem ja chcu aby i prodavačky se měli kde mejt a kde bejt :-) bojuji za prava obyčejných českých prodavaček které chceš diskriminovat a upirat jim jejich prava a to práva vonět a mejt se
                    martík
                    •  
                      20.01.2017 15:14

                      ... prodavaćka žije spokojeně v podnajmu. A nějaký nákup bytu jde mimo ni, mimoni. Vlastnické bydlení je umanutost Čechů. Normální Němec žije v nájemním bytě a za ušetřené marky jezdi na dovolenou do Aruby. Tak se má žít.
                      Donald rulezzz
                      •  
                        20.01.2017 15:18

                        co to meleš jedina cesta je že prodavačka kupuje byt za 4-5 miče protože pronajem stoji vic než vyděla :-) pronajem za 15000 vyděla 14 bruto tak kde máš pronajem ale když koupi byt za 4-5 miču má šanci ulovit a pronajmout svuj byt rumunskemu vyvojaři. včetně postele ležice i zývajice :-) přitom tiše kychajice , mroukajice a pškoujice :-) slez už z toho lustru donalde nebo tě sundam jednim bezpilotnim letounem :-)
                        martík
                        •  
                          20.01.2017 15:23

                          ... v Brně stojí podnájem pro prodavačky 1+0 s tekoucí studenou vodou 15000? Co to je za zpovykané město? To bude asi na Moravě, tam je možný všechno. Já pronajímám na Kladně 40 metrů za 9 tyček, a všichni jsou spokojený.
                          Donald rulezzz
                          •  
                            20.01.2017 16:11

                            To bude v Martikove.... na Kladne za 9k leda vcetne energii. I tak je to dost, se mi zda. Takze bravo.
                            Hruškovec přelahodný
            •  
              20.01.2017 12:20

              Když máš na splátky dnes není důvod abys na ně neměl za rok. Výše úvěru se nemění, mění se jen hodnota ručení. Ty jsi teda případ...
              ..
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení