Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Babiš: Vedení ČEZ by mělo dozorčí radě vysvětlit prodej majetku v Bulharsku. Ta jej odsouhlasila

Babiš: Vedení ČEZ by mělo dozorčí radě vysvětlit prodej majetku v Bulharsku. Ta jej odsouhlasila

27.02.2018 8:34, aktualizováno: 27.2. 14:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vedení energetické společnosti ČEZ by mělo dozorčí radě vysvětlit prodej svého bulharského majetku firmě Inercom. Lidovým novinám (LN) to řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Dodal, že od počátku manažery ČEZ za jejich počínání na Balkáně kritizoval, jejich transakce považuje za nevýhodné, netransparentní a podivné. ČEZ přitom 22. února informoval, že dozorčí rada vyslovila souhlas s prodejem bulharských aktiv do rukou společnosti Inercom.

Mluvčí energetiky ČEZ Kříž uvedl, že představenstvo i dozorčí rada firmy měly k dispozici všechny informace, včetně shrnutí prověření kupujícího i způsobu financování transakce z jeho strany. "K tomuto se vyjadřoval i dodatečný externí audit zadaný dozorčí radou. Externí posudky rovněž potvrdily vítěznou nabídku jako jasně nejvýhodnější. Nebyly shledány takové pochybnosti, které by mohly vést vedení ČEZ k odmítnutí finančně nejlepší nabídky a eventuálně prodat aktiva za nižší cenu, a tím snížit hodnotu transakce pro naše akcionáře," uvedl Kříž.

Ekonom a poradce skupiny J&T Michal Šnobr, který je kritikem současného vedení ČEZ, dnes na twitteru uvedl, že Babiš proto může svolat mimořádnou valnou hromadu firmy, vyměnit členy dozorčí rady a ta následně členy představenstva.

Kvůli transakci rezignovala bulharská ministryně energetiky Temenužka Petkovová, která čelí podezření, že je na vlastníky malé a prakticky neznámé firmy Inercom napojená. Vláda v Sofii oficiálně odmítla, že by do transakce zasahovala. Bulharský premiér Bojko Borisov nařídil o víkendu úřadům, aby prodej zevrubně prověřily.

"Jsem v šoku z toho, co se děje v Bulharsku. Premiér Bojko Borisov navíc uvedl, že celou věc vyšetřují různé orgány. Vůbec té současné situaci nerozumím. Pan generální ředitel ČEZ (Daniel Beneš) by měl vysvětlit dozorčí radě, co se děje," řekl LN Babiš. Beneš ho prý od začátku ubezpečoval, že jde o transparentní proces s jasnou a známou protistranou. Vývoj situace ale podle Babiše vrhá na transakci negativní světlo.

Babiš zdůraznil, že ČEZ není stoprocentně vlastněný státem a on tak prý nemůže situaci příliš řešit. "Dobře víte, že v minulosti jsme se snažili zabránit prodeji bytů ČEZ v Písnici a problémům jejich nájemníků. ČEZ nás ale nerespektoval, víceméně si tato společnost dělá, co chce. ČEZ je stát ve státě," podotkl. Stát prostřednictvím ministerstva financí drží v ČEZ zhruba 70 procent akcií.

Skupina ČEZ podepsala smlouvu o prodeji svých bulharských aktiv se společností Inercom v pátek. Transakce podléhá schválení bulharského antimonopolního úřadu. Bulharský ekonomický týdeník Kapital napsal, že cena je zhruba 320 milionů eur (8,1 miliardy Kč). Z toho 180 milionů eur si má Inercom podle Kapitalu půjčit od dvou nejmenovaných společností.

"Skupina ČEZ obdržela začátkem loňského roku několik nezávazných nabídek na bulharská aktiva ze strany nejrůznějších investorů. Proto se rozhodla zahájit proces vyjednávání o prodeji. Nejvyšší nabídku podala společnost Inercom Bulgaria, s níž následně probíhalo exkluzivní vyjednávání. Prodej bulharských aktiv schválila dnes dozorčí rada Skupiny ČEZ. Vypořádání transakce ještě podléhá souhlasu bulharského antimonopolního úřadu. Nabídka společnosti Inercom je výrazně nad tržní hodnotou prodávaných aktiv stanovenou nezávislým oceněním a výsledná cena překračuje hodnotu vstupní investice," uvedl ČEZ ve zprávě z 22. února letošního roku.

Jedinou majitelkou Inercomu je podle bulharské tiskové agentury BTA Ginka Vurbakovová, s níž se ministryně Petkovová zná 20 let. Šéf bulharské parlamentní komise pro energetiku Deljan Dobrev vyjádřil obavy, zda málo známý podnik bude schopen spravovat strategický majetek v energetickém sektoru s ročními příjmy zhruba 1,8 miliardy leva (23,3 miliardy Kč).

Vurbakovová v rozhovoru s BTA odmítla, že by její firma měla podporu vlády. Zdůraznila také, že Inercom získal peníze na transakci standardní cestou, i když neupřesnila, které instituce jí potřebné finance půjčily.

Podle Lidových novin Bulharská rozvojová banka popřela, že by firmě Inercom dala garanci nebo projevila zájem refinancovat úvěr od Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Společnost Inercom to prý přitom uvedla v podkladech pro dozorčí radu ČEZ. "Pokud by někdo podal dozorčí radě ČEZ lživé informace, byl by to velký problém. Jsem velice nepříjemně překvapený. Působení ČEZ v Bulharsku nebylo výhodné, prodej tamních firem měl špatnou situaci vyžehlit," dodal Babiš.

ČEZ vstoupil na bulharský trh ke konci roku 2004. Jeho distribuční i prodejní společnost tam obsluhuje asi tři miliony zákazníků, zejména v západní části země. Balík prodávaných společností zahrnuje sedm firem: CEZ Bulgaria, CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Orešec a Bara Group. Společnost ČEZ se rozhodla z Bulharska odejít kvůli dlouhotrvajícím sporům s místními úřady.

 
 
 
 

Čtěte více:

Rada ČEZ schválila prodej zbylých aktiv v Bulharsku. V zemi je prý v zisku
22.02.2018 14:05
Dozorčí rada ČEZ dnes schválila prodej zbývajících bulharských aktiv. ...
Odchod ČEZu z Bulharska akciemi nepohnul. Pražská burza jinak opět ve ztrátě
22.02.2018 17:03
Prakticky bez povšimnutí nechaly dnes akcie energetiky ČEZ informaci, ...
Bulharská ministryně energetiky končí kvůli obchodu s bulharskými aktivy ČEZ
23.02.2018 12:53
Premiér bulharské vlády přijme rezignaci bulharské ministryně energeti...
ČEZ, a. s.: Skupina ČEZ podepsala smlouvu na prodej bulharských aktiv se společností Inercom
23.02.2018 16:48
ČEZ, a.s. (IČ 45274649) Vnitřní informace Skupina ČEZ dnes podepsala ...
Bulharský premiér nařídil prověřit prodej majetku firmy ČEZ
26.02.2018 8:29
Bulharský premiér Bojko Borisov nařídil o víkendu úřadům, aby zevrubně...

Váš názor
  • Co to?
    27.02.2018 12:18

    Tak premiér si troufne říct, že by mělo představenstvo státní firmy vysvětlit dozorčí radě, proč se její transakce v Bulharsku vyšetřuje a proč tam kvůli ní padají ministři, taková troufalost, a tady je v diskuzi jen jedno nadávání na Babiše? To zdejší antibabišovská falanga spí?
    MrBurnes
    • Re: Co to?
      28.02.2018 6:50

      No a proč ne? Babiš asi pochopii že hlášení o prodeji ČEZu v Bulharsku předal Beneš rovnou na Hrad.
      Naivka
  • Qui bono
    27.02.2018 9:22

    Jako vždy u nás na Východě se musíme ptát, komu slouží útok na ČEZ. Nechci ČEZ hájit a jako mikroskopický akcionář mám vůči němu také své výhrady. Snaha o expanzi, jakkoli byla na Balkáně neúspěšná, byla ale v zájmu akcionářů. V zájmu akcionářů jistě není výstavba dalších jadenrých bloků, ani zpocjybňování prodjee bytů v Písnici. Zmínka o Písnici je jasný babišův populismus. Jinak mu jde v ČEZU pouze o moc a o dividendy. Ohledně nových jaderných bloků se zachová tak, jak to bude pro něj výhodé. Bez ohledu na akcionáře i na české občany.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data