Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fidelity: Erdogan prodloužil své tažení. Co to znamená pro trhy?

Fidelity: Erdogan prodloužil své tažení. Co to znamená pro trhy?

25.06.2018 16:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Po nedělních předčasných volbách v Turecku se nic nezmění. V prezidentském hlasování zvítězil hned v prvním kole prezident Recep Tayyip Erdogan, který získal něco málo přes polovinu hlasů. To znamená, že se podařilo vyloučit druhé kolo voleb 8. července. V parlamentních volbách si koaliční aliance AKP/MHP (Strany spravedlnosti a rozvoje/Strany národního hnutí) zachovala většinu svých zástupců v šesti set členném shromáždění, komentuje situaci na turecké politické scéně Paul Greer, portfolio manager společnosti Fidelity International.

Po svém vítězství v referendu o ústavní reformě v dubnu roku 2017 nyní prezident Erdogan úspěšně upevnil svou politickou moc a konsolidoval ji s rolí předsedy vlády. Prezident se tak posunul ze své vyloženě ceremoniální role do role, kde již má výkonnou moc, konstatuje Greer.

Mnoho tureckých opozičních stoupenců bylo v posledních letech frustrováno kvůli Erdoganovu proislamistickému postoji. Bylo to vnímáno jako odklon od dlouhotrvajícího náboženského sekularismu Turecka. Erdoganova rázná akce proti takzvaným gulenistům, která následovala po pokusu o státní převrat v červnu 2016, rovněž přinesla smíšené reakce. Rostoucí životní náklady v posledních měsících spolu se zvýšenou inflací a prudkým oslabením liry ale přidaly na váhy Erdoganovi. Nejoblíbenější politik v zemi za posledních 15 let tak opět prodloužil své tažení úspěšným volbami. Politika zaměřená na růst a tvorbu pracovních míst Erdoganovi zase přinesla výhody při sbírání hlasů.

Vítězství Erdogana a Strany spravedlnosti a rozvoje vlastně pomohly Turecku vyhnout se tomu nejhoršímu možnému scénáři, kdy by hlasy pro prezidenta a pro parlament mířily dvěma různými směry. To by mohlo znamenat období hluboké politické nestability, která by paralyzovala politiku. Neschopnost prezidenta a parlamentu společně provádět rozhodnutí by mohla vést i k dalším předčasným parlamentním volbám. Všichni budou nyní pozorně sledovat, koho Erdogan vybere jako budoucí ministry, a trhy se zaměří nato, jestli jsou jmenováni pragmatičtí reformisté.

„Politická nejistota je současným výsledkem odstraněna, což by mělo turecké trhy uklidnit,“ říká také Greer. „Střednědobý až dlouhodobý výhled je ale pro Turecko i nadále velkou výzvou a tolik potřebné hluboké strukturální reformy jsou v dohledné době nepravděpodobné. Turecko stále bojuje s přetrvávající dvoucifernou inflací, zpomalujícím se růstovým momentem širokým deficitem běžného účtu, nízkou hladinou úspor nebo uvolňující se fiskální politikou a globálním obchodním protekcionismem.

Když bereme v úvahu všechny tyto faktory, zůstáváme vůči místním tureckým trhům neutrální, ale trochu víc se přikláníme k tureckým zahraničním dluhům, které, jak věříme, mohou být relativně atraktivně oceněny v porovnání s tureckými vládními dluhopisy,“ říká analytik Fidelity v návaznosti na dění v Turecku.

 

Čtěte více:

Nezamýšlené důsledky solárního boomu
25.06.2018 12:41
Solární energie je nejrychleji rostoucím novým zdrojem energie na svět...
Podnikatelská nálada v Německu je nejslabší za více než rok
25.06.2018 11:46
Hospodářský rozmach Německa je u konce, největší evropská ekonomika je...
Evropské akcie oslabují, důvodem jsou obchodní spory s USA
25.06.2018 13:00
Evropské akcie kvůli obchodním sporům mezi Spojenými státy a ostatními...
Firmy by se měly rychle připravovat na velmi tvrdý brexit
25.06.2018 14:50
„Až se na konci měsíce setkají špičky EU, pravděpodobně zazní varování...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data