Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nekráčejme do pasti referend, nástroje diktátorů a demagogů

Nekráčejme do pasti referend, nástroje diktátorů a demagogů

22.01.2019 18:11
Autor: Redakce, Patria.cz

The Economist tvrdí, že snad s výjimkou témat, jako jsou sex, rasismus a taneční kreace Theresy Mayové, nebudí ve Velké Británii nic větší hysterii než diskuse o referendech. Například Clement Attlee o nich v roce 1945 prohlásil, že jsou cizí britské tradici a že jde o nástroj nacismu. Podobně hovořil premiér Harold Wilson, který nakonec v roce 1975 nechal uspořádat první referendum v zemi. Jeho politická oponentka Margaret Thatcherová referenda nazvala nástrojem diktátorů a demagogů, který je nebezpečný pro minority a destruktivní pro parlament. A Theresa Mayová zase míní, že referenda jsou „hrubou zradou demokracie“. Nicméně The Economist dodává, že tento nástroj je již pevnou součástí britské ústavy, od roku 1973 byl použit ve dvanácti případech a proto dnes nelze hovořit o tom, že by byl britské tradici cizí.

A.V. Dicey, který byl na konci devatenáctého století považován za předního odborníka na ústavní problematiku, tvrdil, že referendum je jen částečným řešením problémů. Na jednu stranu by umožnilo zbavit se při politických rozhodnutích osobních preferencí důležitých politiků. Nicméně podle Diceyho mělo být referendum používáno pro schvalování či odmítnutí návrhů, které vzešly z parlamentu. Mělo fungovat jako „veto lidu“, neboli jako pojistka, ne jako nástroj, který by parlament nutil do konkrétního kroku.

Proti možným pozitivním přínosům referend ale stojí i kritika. V první řadě panují obavy, že by se složité problémy redukovaly do příliš zjednodušených rámců typu ano - ne. A nebyla by věnována potřebná pozornost detailům a nákladům spojeným s příslušným výsledkem. K tomu se přidává hrozba nezodpovědných vlád, které by pořádaly referenda a pak by se vzdávaly odpovědnosti za to, k čemu vedou. V neposlední řadě by pak referenda mohla vést k autoritářským režimům, kdy by nespokojení voliči, opozice a menšiny nestáli proti nějaké straně či politikovi, ale proti „vůli lidu“.

The Economist tvrdí, že rok 2016 některé z těchto obav potvrdil. Při hlasování o odchodu země z EU byl totiž komplexní problém redukován do „abstraktních představ, do kterých si voliči promítli své navzájem neslučitelné verze brexitu“. Referendum také dalo obrovskou moc lidem, kteří v konečném důsledku nenesli žádnou zodpovědnost za to, že se naplní jejich sliby. „Během několika dní po hlasování tak vítězná strana smazala obsah většiny svých webových stránek podobně, jako drogový kartel maže důkazy předtím, než dorazí policie,“ píše The Economist.

Hlasování o brexitu pak živí i mylnou představu, že „vůle lidu představuje jednotnou myšlenku a inteligenci, která vydává jasné instrukce a před kterými je nutno se sklonit“. Tato „fantazie“ ale může přežívat jen v případě, že jsou umlčeny všechny protestující hlasy, kritici jsou označeni za zrádce, sabotéry a nepřátele lidu“. The Economist pak dodává, že pokud by se britská vláda nyní pokoušela vyřešit vzniklé problémy tím, že by se uspořádalo další stejné referendum o brexitu, bylo by to „jako když se z opice chceme dostat dalším flámem“. Model „veta lidu“, který byl zmíněn výše, ale „nabízí větší naději“. Například v případě, že by byl aplikován na konkrétní návrhy vlády o dohodě s EU, protože pak by byl podporován princip „zodpovědné vlády“.

Zdroj: The Economist

 
 

Čtěte více:

Masakr na náměstí Nebeského klidu, stanné právo ve Lhase... Čínu letos čeká řada výbušných výročí
03.01.2019 14:48
Před třiceti lety se nad Čínou „začala kupit politická mračna“. Jak př...
Guardian: Českou demokracii ohrožují exekuce obyvatel
07.01.2019 11:05
Českou demokracii ohrožuje dluhová spirála obyvatel, kteří nemají šanc...
Víkendář: Jak bránit liberální demokracii před skutečnými populisty?
20.01.2019 8:43
„Populismus není ničím novým, jeho vlny se šířily po Rusku i Spojených...

Váš názor
  • vono to není
    23.01.2019 13:39

    jednoduché, bo skutečně polovina možná ještě víc obyvatel moc nepřemýšlí, jasným důkazem je boom všemožných půjček s nesmyslným úrokem a to, že je 10% obyvatel v exekuci a od takových chcete někdo přemýšlení a rozhodnutí a ještě ke všemu zadarmo, koneckonců ted tu máme hezký příklad, inflační Andrej naslibuje hory doly, pak uplatí státní zaměstnance a důchodce a oni mu tleskají no a následně když se posune cenová hladina o 30ˇ% nahoru tak ti samí kvičí, že jsou byty drahé, benzín je drahý a hledají nějakého jednoduchého viníka a to ještě nedošlo na zvýšení daní co přijde až se začne projevovat že ekonomika zpomaluje :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    23.01.2019 12:50

    je to jednoduché. Vše začíná tím, že někdo si zaplatí průzkum, že např. Zemana volili staří a hloupí lidé (oni to napíšou lépe). z toho samozřejmě vyplývá, že Zeman by neměl být prezident, protože ti lidé nemají rozum rozhodovat správně ( jsou zřejmě nesvéprávní) atd. A jelikož je v zemi vždy více hlupáků ( k tomu navíc staří a zkrachovalci), tak vždy vyhraje lůza. Pryč s referendem, pryč s demokracií. Dejme moc třeba kalouskovi a jeho pohůnkům a on zvolí co je dobré, vždy´t je stejně věčně v primetimu i se svými promilemi (myslím preference, i když samozřejmě i v krvi)
    achilles
  • Pozoruhodné
    23.01.2019 12:24

    Kdo by byl ještě před deseti lety řekl, že institut referenda bude v médiích denně ostrakizován, jakožto "nedemokratický", ba dokonce "nacistický" princip. Stačilo jen pár referend, kde se "hloupí" občané postavili proti EU a rázem je z lidového hlasování největší zlo na zemi, které se musí zakázat. Strany, které by snad náhodou referenda chtěly, jsou šmahem označeny za extrémistické, jejich voliči za nevzdělané hlupáky. Za deset let se budou zakazovat i parlamentní volby, s úplně stejnou argumentací. Pokud voliči nepochopí, jak mají správně hlasovat, bude nutné zrušit i ostatní demokratické prvky.
    MrBurnes
    • Re: Pozoruhodné
      23.01.2019 13:51

      Tak už některé politici konečně pochopili, že vzdát se odpovědnosti a hodit rozhodování o zásadních otázkách na občany, kteří o dané problematice většinou vůbec nic neví je velice nebezpečné.
      ..
  • Božínku!
    23.01.2019 11:02

    Má pravdu. Naše referndum o vstupu do EU má následky, že trpíme pod diktátorským režimem Bruselu a československého kmotra. Teta Roithová nás ujišťovala že schválením lisabonu nám sem nebudou stěhovat migranty. A už je to smázáno. Co je začali stěhovat.
    HenryFord
  •  
    23.01.2019 9:09

    Jako vždy se nenajde nikdo z redakce, kdo by se pod tenhle bulvár podepsal. Mimochodem šikovný politik dokáže i referendum otočit směrem, který potřebuje. Viz to jediné české, medvědem zmíněné.
    Berounskej
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.