Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ideální svět, v němž by bitcoin skutečně prosperoval

Ideální svět, v němž by bitcoin skutečně prosperoval

20.05.2019 18:12

Cena, respektive kurz bitcoinu má opět tendenci znatelně posilovat, což zřejmě vyvolává nadšení u jeho zastánců. Současný pohyb a zájem investorů/spekulantů lze totiž vnímat jako známku toho, že toto kryptoaktivum se vrací do hry. Já vidím celou věc spíše opačně.

Nejsem žádným technologickým odborníkem a technické stránce bitcoinu a spol. rozumím jen v naprosto základní formě. Jelikož se tu ale bavíme o aktivu, které by mělo plnit významnou ekonomickou roli, musíme při šancích na jeho úspěch zvažovat (možná hlavně) ekonomické faktory. A zde je podle mne naprosto dominantní následující: Pokud má být něco úspěšnou měnou, musí to mít relativně stabilní hodnotu, kurz, cenu.

Tato logika je velmi prostá: Mzdy chceme dostávat v měně, která nemění svou hodnotu prudce ze dne na den. Obchody také nechtějí nastavovat ceny v měně s vysokou volatilitou, to samé platí o obchodních kontraktech, atd. Teoreticky bychom mohli tvrdit, že pokud se hodnota mění v průměru stejným směrem (jednou vyděláme, jednou proděláme), v delším období bychom vysokou volatilitu mohli skousnout. I to je ale dost vratký argument a úplně padá ve chvíli, kdy si připomeneme, že averze ke ztrátám u většiny z nás působí větší „bolest“, než je „radost“ z vidiny možných zisků. Mohli bychom také tvrdit, že bitcoin a spol. se uklidní ve chvíli, kdy začnou být „středněproudými“ aktivy. Obávám se ale, že kauzalita tu funguje a bude fungovat obráceně, jak jsem naznačil už výše.

Z této logiky plyne jednoduchý závěr: Pokud fandíme bitcoinu, či mu alespoň přejeme šanci, aby ukázal, co dokáže, nemůžeme se radovat z toho, když trhem s ním zmítají spekulace. A je jedno, zda jeho kurz zrovna táhnou nahoru, či dolů. Všechny tyto svoje úvahy tu dnes osvěžuji proto, že světlo světa před několika dny spatřila nová studie „Speculation and the price of virtual currency“. Jejími autoři jsou Wilko Bolt a Maarten R C van Oordt a ti v ní ukazují i následující graf:

0

Modrá křivka ukazuje skutečný kurz bitcoinu k dolaru. Pak je tu ale ještě křivka oranžová, která by měla ukazovat vývoj tohoto kurzu bez vlivu spekulace (a černá křivka jí vyhlazuje do jednoduchého trendu). Autoři studie bohužel nevysvětlují, jak onu očistu od vlivu spekulantů provedli. Nicméně pokud je jejich metoda alespoň trochu spolehlivá, pak je vliv spekulace obrovský (čemuž tu asi lehce uvěříme). A v logice výše uvedeného bitcoinu jednoznačně škodí. Jinak řečeno, kdyby se cena pohybovala po křivce oranžové, či dokonce černé, bitcoin by byl dnes možná mnohem dál, co se týče jeho penetrace do skutečného ekonomického života.

Celá věc je samozřejmě prodchnuta paradoxem, kdy spekulanti s ústy plnými toho, jak je bitcoin měnou budoucnosti, zvyšují jeho volatilitu a tím brání tomu, aby se jejich teze naplnila. Skuteční fandové bitcoinu by si měli přát, aby to bylo jedno z nejnudnějších aktiv na světě. Podotýkám, že tu ale vůbec neřeším další, z ekonomického hlediska dost podstatnou věc:

Bitcoin je měnou, jejíž objem nelze měnit podle toho, jak uznáme za vhodné. Jeho zastánci to samozřejmě vidí jako jednu z jeho obrovských předností. Jejich vize současného světa totiž stojí na „zimbabwském“ předpokladu, že měny jsou běžně manipulovány mocnými tohoto světa k jejich prospěchu. Přechod k bitcoinu, či jiné „měně“ tohoto typu by jim pak vzal vítr z plachet. Podle mne by nám ale mnohem větší starosti než toto riziko mělo dělat to, že zodpovědné (!) změny peněžní nabídky mohou výrazně tlumit ekonomický cyklus a tím i míru ekonomického utrpení (přílišnou inflaci či deflaci a hlavně růst nezaměstnanosti). A této možnosti bychom se v bitcoinovém světě vzdali (a v podstatě se odsoudili k neustálým deflačním tlakům). Dovolím si ale tvrdit, že k takovému extrému nikdy nedospějeme.

 

Čtěte více:

Hodnota bitcoinu je nejvýše od září, překročila hranici 7000 USD
13.05.2019 10:46
Hodnota kybernetické měny bitcoin dnes překonala hranici 7000 dolarů ...
Co se děje na bitcoinu? Dospívá
15.05.2019 16:25
Cena nejznámější kryptoměny bitcoin se od začátku letošního roku více ...
Flash crash nasměroval bitcoin z letošních maxim až pod 6200 dolarů, rychle se zotavuje
17.05.2019 10:21
Na kybernetické měně bitcoin byl dnes zaznamenán prudký propad z čerst...

Váš názor
  • OMG
    21.05.2019 15:07

    napsat clanek proti spekulacim na zaklade spekulace " Autoři studie bohužel nevysvětlují, jak onu očistu od vlivu spekulantů provedli. " chce odvahu.
    MakeDone
    • Re: OMG
      21.05.2019 23:23

      Vaše poznámka je hezká. Podstata mé úvahy ale není ani zdaleka založena na onom grafu a předpokládám, že ani ten graf si jeho autoři nevycucali z prstu. i tak ale díky, JS
      jirka002
  • K U R Z
    21.05.2019 9:04

    Problém se stabilitou kurzu je ten, že nikdo neví, jaký by měl být. Je naivní si myslet, že je nějaký "správný" kurz bitcoinu k dolaru a pokud bitcoin chce být funkční měnou, měl by se toho "správného" kurzu držet, maximálně okolo něj mírně oscilovat. __________________________________________________________________________ Pokud bitcoin chce být globální měnou internetu, musí být jeho kurz k dolaru o několik řádů vyšší (čistě z pohledu poměru měnových zásob). Ale přeci není reálné, že by takový kurz bitcoin dosáhl den, měsíc, rok či 10 let po svém zavedení. K takovému kurzu se musí propracovat - a bohužel díky lidské psychice to nebude vývoj plynulý, ale pomocí přískoků v podobě mánií a splaskávání bublin. __________________________________________________________________________ Kdyby lidé objevili zlato před 15 lety (třeba proto, že by se nacházelo jen ve velkých hloubkách) a před 10 lety někoho napadlo, že by zlato vlastně bylo docela prima penězi (ale většina lidí by o tom zatím pochybovala), tak by také nevznikl ze dne na den stabilní kurz 1OZ = 1300 USD. __________________________________________________________________________ Já bych se o bitcoin nebál, vlády svou nezodpovědnou fiskální a monetární politikou představují silný incentiv na bitcoin přecházet. A až přijdou záporné úroky, masivní QE, nepodmíněný základní příjem na (monetizovaný) dluh, vrtulníkové peníze, zákaz výběrů hotovosti, MMT, tisk peněz na demograficky neudržitelné důchody, .... a k tomu rostoucí daně a socpoj a zdravpoj, začne výhoda EXITu docházet stále většímu počtu lidí. Během té doby bitcoin dále dospěje technologicky i co do uživatelské příjemnosti. Stejně tak se rozšíří možnosti práce a podnikání v kryptoekonomice, na bezhraničním (tedy bez-jurisdikčním) internetu (tedy v rychle rostoucím sektoru ekonomiky s nejvyšší přidanou hodnotou). Čím vyšší daně, tím větší motivace je obejít. Čím kreativnější monetární politika a čím vyšší státní dluh, tím větší motivace opustit státní měnu. A každý, kdo systém opustí, dále zvýší motivace ostatních jej opustit také. Pozitivní zpětná vazba. Každý exit od oficiální měny snižuje její kupní sílu a akceptaci - motiv pro ostatní utéct také. Po překročení určité meze se spustí lavina. __________________________________________________________________________ Uvidíme již při příští krizi, jaká opatření (motivující k odchodu od oficiální měny) vlády a centrální banky přijmou. __________________________________________________________________________
    Hayek
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení