Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ze zemědělského fondu šlo Agrofertu od roku 2012 asi 6,5 miliard Kč

Ze zemědělského fondu šlo Agrofertu od roku 2012 asi 6,5 miliard Kč

03.06.2019 15:33
Autor: ČTK

Ze Státního zemědělského intervenční fondu (SZIF) bylo holdingu Agrofert od roku 2012 do letošního dubna vyplaceno zhruba 6,52 miliardy korun. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí fondu Vladimíra Nováková. Zprávu od auditorů EU, kteří ve fondu byli mezi 14. a 18. lednem letošní roku, podle ní úřad ještě nemá. Podle zdrojů ČTK by měla dorazit do konce června. Mohla by se týkat nejen střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), ale podle opozice a některých médií i ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD).

Babiš vložil své firmy včetně Agrofertu kvůli zákonu o střetu zájmů v únoru 2017 do svěřenských fondů. Podle návrhu auditní zprávy EK, který v pátek zveřejnila média, má Babiš na Agrofert dál vliv a současně jako předseda vlády ovlivňuje i použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo podle návrhu zprávy vracet do rozpočtu Evropské unie kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

"Zprávu z auditu SZIF dosud ještě neobdržel. Přestože současný návrh auditní zprávy, kterou zveřejnila některá média, není určen SZIF a netýká se evropských zemědělských fondů, vyhodnocujeme uvedené závěry z hlediska dopadu do našeho dalšího postupu," sdělila dnes mluvčí.

Doplnila, že až SZIF zprávu z auditu obdrží, bude o dalším postupu jednat s kompetentními orgány. Těmi jsou Národní fond ministerstva financí a řídící orgán Program rozvoje venkova (PRV), čímž je ministerstvo zemědělství. "SZIF nemá v současné době k proplacení žádný projekt PRV některé ze společností z holdingu Agrofert," tvrdí Nováková.

Server iRozhlas.cz ale minulý pátek upozornil na to, že zemědělský fond s firmami z holdingu Agrofert stále podepisoval smlouvy, přestože od loňského srpna platí nová unijní pravidla o střetu zájmů. Podle serveru od té doby fond uzavřel smlouvy na šest nových projektů za téměř 40 milionů korun. Téměř šest milionů dostal například producent kuřat, firma Xaverov, která spadá pod firmu Agrotrade, již ovládají otec i bratr ministra zemědělství Tomana.

Dotace, které šly holdingu Agrofert od loňského 2. srpna, se podle Registru smluv a iRozhlas.cz týkaly firem: velkochov prasat SPV Pelhřimov, ovocnářské firmy SADY CZ, farmy s kuřaty Výkrm Tagrea, výrobce násadových vajec pro chov brojlerových kuřat SCHROM FARMS a firmy AGRO Rozsochy, která se zabývá rostlinnou výrobou a chovem skotu.

Pokud by i auditní zpráva o zemědělských dotacích navrhovala peníze vrátit, mohlo by to mít na Agrofert jako největšího producenta v českém zemědělství a potravinářství hospodářský dopad. Předseda opoziční ODS Petr Fiala dnes premiéra vyzval, aby požádal Sněmovnu o potvrzení důvěry vládě. Babiš s tím nepočítá, v reakci zaslané ČTK napsal, že ODS může vyvolat hlasování o nedůvěře.


Čtěte více:

Čínský konkurent Mastercard a Visa vstupuje na trh v Evropě
03.06.2019 10:44
Čínský vydavatel platebních karet China UnionPay začne nabízet své deb...
Týdenní výhled: Hlavní zátěží pro trhy zůstávají obchodní války, novou frontou je Mexiko
03.06.2019 13:15
Téma americké celní války s Čínou a Mexikem se trhů nepouští ani na za...
Průzkum: Češi věří, že peníze nejlépe zhodnotí nemovitosti
03.06.2019 12:16
Ve způsobech zhodnocení peněz mezi Čechy převládají investice do nemov...
Německý Infineon kupuje za devět miliard eur americkou firmu Cypress
03.06.2019 12:54
Německý výrobce počítačových čipů Infineon Technologies se dohodl na p...
Schodek rozpočtu ke konci května stoupl na 50,9 miliardy Kč
03.06.2019 14:29
Schodek státního rozpočtu ke konci května stoupl na 50,9 miliardy kor...

Váš názor
  •  
    04.06.2019 10:54

    Nic se vracet nebude. :) Musel by někdo Babišovi něco prokázat a to se nestane. Vidím, že někteří diskutující zde jsou velcí komedianti. V článku uvedené firmy z holdingu Agrofert splnily nebo nesplnily parametry pro nárok na dotaci ? Pokud nepodváděly a ani nijak jinak neporušily žádný zákon, který se týká dotačních programů, tak příslušné státní orgány dotaci v pořádku správně přidělily. Tak jako dalším firmám ... Tím, jak je Agrofert velký, tak prostě těch dotací dostává výrazně více, než jiné firmy. Ať se zruší dotace všeobecně a bude pokoj, ne ? To se ale nestane, protože by slavná bolševická EU skončila. Ta na dotacích stojí !
    Peté13
    •  
      04.06.2019 11:19

      Máš tam jedno důležité slovo. JESTLI. Jestli nepodváděl nic vracet nebude. Ale na základě zatím zveřejněných informací usuzuji, že Agrofert tak trochu podváděl, když o ty dotace žádal. O porušení evropských pravidel rozhodne příslušná evropská instituce, o porušení českých zákonů bude rozhodovat soud. Koblihářský jekot na tom nic nezmění.
      ..
      •  
        04.06.2019 18:50

        1. Slovo JESTLI jsem nepoužil. Buďme přesní. 2. Co Ty usuzuješ, je všem u zádnice. Přečíst si na echo24.cz a podobných plátcích pár ideologicky podjatých žvástů, a pak být chytrý jak rádio, to umí každej pomatenec. 3. Nevěřím, že Babiš ten soud (pokud bude) prohraje. Zatím nic opravdu konkrétního nikdo nezveřejnil, jen samý balast a spoustu "demokratických" keců.
        Peté13
        • Pete
          04.06.2019 20:59

          Klasicky se stavíš jako nejchytřejší. Co ty usuzuješ, je všem u zadnice. Statní zástupce čerpá s jiných zdrojů. příklad podvodu?? Čerpal dotace na údajné novinky, ale ty už dávno běželi opakovaně..
          Velkamedvědice
          • Re: Pete
            04.06.2019 21:06

            Penam, Lovochemie..vymyslel už vymyšlené
            Velkamedvědice
  • Nastavené zrcadlo
    03.06.2019 18:03

    složení slabší české půlky obyvatel a katastrofální úrovně školství, druhý nejbohatší jim bere prachy a mediálně je oblbne jak pro ně dře a oni mu to věří a to z velké části z důvodu že majorita obyvatel nemá minim. znalosti matematiky, pak je to možné stejně jako to, že Ti nejchudší si berou půjčky s lichvářskými úroky, a to nezmění ani kdyby učitelé brali bambilion :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Nastavené zrcadlo
      04.06.2019 21:49

      Mike.Myslím že se mýlíš když naznačuješ(min.znalost matematiky)že Babišovi voliči jsou nějací prosťáčci.To je ostatně dost rozšířený omyl.Já jsem tvrdý odpůrce toho co tady Babiš provádí a v životě bych jej nevolil stejně jako nikdo z mojí rodiny.Je to bezcharakterní prospěchář a většina jeho voličů si to podle mě dobře uvědomuje.Jenže si dobře uvědomují jaká je alternativa.Totálně zprofanovaná ODS a nejméně tak profláknutá ČSSD a doslova mezi lidmi nenáviděná Topka .Piráty lidé středního věku a starší nikdy volit nebudou o skanzenu KSČ ani nemluvě.Takže to odporné individuum Babiše prostě berou jako menší zlo.Tak to vidím já.Snad tady vznikne něco nového .Uvidíme.
      Mira
      • Miro
        05.06.2019 12:25

        netvrdím, že jsou prosťáčci, ale že mají slabé znalosti v matematice :o) a jinak největší omyl voličů ano je, že volí menší zlo, naopak do Ano přelezl ten největší karieristický šmejd z ostatních stran jen co ucítili, že je tam potenciál, proto se i směji, jak Andy s despektem mluví o ostatních demokratických stranách a přitom má jejich bývalé členy i v nejužším vedení ( kdyby Andy udělal opatření jako má ted ODS ve stanovách proti komunistům a vyhnal by ty bývalé členy tak by tam nikdo nezbyl, jen on bo byl sice členem strany ale té nedemokratické :o) ), a v tom jsou voliči Ano "prosťáčci" jak si je nazval, protože věří všemu co šéf řekne
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: Miro
          05.06.2019 13:00

          Jak jsem psal.Já jsem je nikdy nevolil a ani volit nebudu, tudíž nemám žádnou potřebu je obhajovat.Ostatní jsem popsal výše.
          Mira
      • Mira
        04.06.2019 22:08

        50 pryč, ale raději sem volil piráty a to sem byl celý život zarytý pravičák...ODS je sice zprofanovana, ale po tolika letech by příležitost dostat mohla...Ostatně za doby klasických stran si gauner Bureš nakradl nejvíce. Opatruj se
        Velkamedvědice
        • Re: Mira
          04.06.2019 23:10

          Medvěde,tak to jsi ještě švarný junák.
          Mira
          •  
            04.06.2019 23:50

            Je fajn, že jsi mu to připomněl, páč mi přijde, že je nějakej smutěnkavej a mrzutej. :o)
            Lišák
            • Liška
              05.06.2019 0:00

              Pokud tím myslíš, že opakované řeči o majetku a úspěších vedou k povrchnosti a ne k hlubším prožitkům, pak ano. Jednou možná pochopíš , jaká je to ztráta času a skutečné problémy prachy nijak neřeší. A že kromě píle. měl každý "úspěšný" prostě štěstí na rozdíl od armády bezvýznamných, co nebyli v pravou chvíli na pravém místě. https://www.youtube.com/watch?v=RF4l9E4Vvko
              Velkamedvědice
        • Re: Mira
          04.06.2019 23:00

          Ahoj krajane.Piráti jsou určitá alternativa.Některé věci v programu mají dobré.To je nesporné.Jenže mají hodně levicovou politiku,což je bude podle mě dost limitovat.I to že se zařadili v E.U.k zeleným,kteří jsou považováni za vyslovené levičáky.Uvidíme.Tu současnou nabídku považuji doslova za bídu.ODS -ka takové lumpy jako je Babiš v minulosti doslova podporovala.Měj se snad to nějak dopadne.
          Mira
          • Krajan
            04.06.2019 23:14

            JJ. Ale aspoň do toho tepou. K těm zeleným technická. Jsou tam dvě frakce, oni šli ktěm mírnějším, protože nechtěli být s liberály, kde funguje ANO. Dobrou
            Velkamedvědice
        • Re: Mira
          04.06.2019 22:27

          Ja volim ODS. Fiala je slusny clovek.
          Lišák
          • Re.Lišák
            04.06.2019 23:08

            Fiala je nesporně slušný člověk jenže prozatím nepřišel s ničím zajímavým novým.Většinou jen neguje.A ti vedle něj.Stanjura,Němcová ,Benda atd.Tak s těmi to nevytrhne .Ti byli u všech těch tunelů v minulosti a nikdy proti nim nepozvedli ani hlas.Prostě je to na levici i na pravici bída.Měj se .
            Mira
            • Re:Míra
              04.06.2019 23:38

              jj máš recht Míro, je to bída, ale já jsem od narození pravicově orientovanej a lepší alternativu tam momentálně prostě nevidím.
              Lišák
  • dotaz.
    03.06.2019 16:03

    Ale tady nejde jen o Babiše, ale těch lidí je v tom podstatně více na švech úrovních vlady a úřadů. Proč se o tom nepíše?
    JC
    • Re: dotaz.
      03.06.2019 16:37

      Nejspíše proto, že Babi# je předseda vlády a pro fotace se neštítí povádět. Tohle je ČR, ne Burešova fy
      Velkamedvědice
    • Re: dotaz.
      03.06.2019 16:14

      Samozřejmě jde o dehonestaci. Když někdo napíše jen, že Agrofert obdržel 6,52 mld Kč dotací, tak to okamžitě budí závist, odsouzení a podezření. Bylo řečeno záměrně jen to A ? Za B, by mělo být také hned uvedeno, že Agrofert, tak jako všechny ostatní zemědělské podniky, dostávají dotace na hektar obdělávané půdy. Pro Agrofert tyto dotace tvoří drtivou část zmíněné sumy. Ale to zřejmě nebylo účelem článku. Babiše nemám rád, ale pravdivost, komplexnost a vyváženost zpráv by byla namístě.
      Drahokoupil
      •  
        03.06.2019 17:53

        Máte pravdu, je to demagogie. Ale Babiš, Okamura a komunisté používají demagogii a dehonestaci dnes a denně v měřítku větším o několik řádů. Ohlupují voliče, lžou jim! Jak máme s takovým zlem bojovat?
        Pracovitý Prosecký
      •  
        03.06.2019 16:35

        Článek se týká Agrofertu, ne veškerých dotací. Které další firmy jsou ve střetu zájmů? Předseda vlády je jen jeden a "asto získává dotace na základě lživých údajú, viz Penam. Které ty nejmenované fy lhaly taky?
        Velkamedvědice
        •  
          03.06.2019 16:50

          no Babiše nemusím, ale takový bývalý ministr zemědělství Jurečka, převedl svoji firmu (rovněž dotace v zemědělství) na manželku a tam nikdo nic neřešil....a v čem je rozdíl??
          abc1
          •  
            03.06.2019 17:17

            Uveď konkrétní dotaci, kterou dostal na základě vylhaných dat. Které dotace mu platíme?
            Velkamedvědice
            • Toastový chléb
              03.06.2019 17:55

              Toastový chléb, podpora malých a středních podniků ... Já ti ěnco řeknu: Když Bayer kupoval Monsanto, musel přesn zveřejnit, které divize prodá. Co prodá Agrofert při nákupu Delty?
              Pracovitý Prosecký
              • Pracovitý Prosecký
                03.06.2019 18:07

                Nestihl jste kontext, nemluvím o podvodníku Babišovi, ostatně Penam sem sám uváděl... Odpovídám abc, který ho srovnává s Juračkou a ptám se kde povádí Juračka, na tvrzení, že je Juračka jako Babiš.... Ten čerpá jen nárokové dotace 5 000 korun na hektar, a tak je výše eurodotace na podnikání jeho manželky zhruba 150 000 korun ročně. Ostatních ve výši milion se po dobu politiky zřekl
                Velkamedvědice
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m