Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investory nových jaderných zdrojů v ČR mají být dceřiné firmy ČEZ s garancí státu

Investory nových jaderných zdrojů v ČR mají být dceřiné firmy ČEZ s garancí státu

02.07.2019 10:31, aktualizováno: 2.7. 12:53
Autor: ČTK

Aktualizováno

Investory nových jaderných zdrojů v Česku mají být dceřiné firmy energetické společnosti ČEZ - EDU II pro jadernou elektrárnu Dukovany a ETE II pro jadernou elektrárnu Temelín. Navrhovaný investorský model stavby bude v pondělí schvalovat vláda. Materiál, který má ČTK k dispozici, počítá s tím, že investice by měla být placena skupinou ČEZ - a to jak externím financováním, tak vlastními zdroji. Jako podpora státu budou podle něj uzavřeny smlouvy mezi státem a ČEZ, které umožní zajistit získání úvěru pro stavbu zdroje za výhodných podmínek obdobných tomu, jako by si půjčoval stát.

"Stát bude zároveň garantovat stabilitu legislativního a regulatorního prostředí a případné kompenzace při jeho změně," stojí v podkladech pro vládu. Podle dřívějších informací má nový jaderný blok v Česku stát nižší stovky miliard korun, prioritu má stavba nového bloku v Dukovanech.

"Obě dceřiné společnosti - ať už EDU II nebo ETE II byly už před třemi roky založeny právě s tímto cílem, to je, aby měly na starost výstavbu nových jaderných zdrojů," řekl dnes ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podstatnější podle něj ale bude dojednání smluv o financování mezi ČEZ a státem. "Před týdnem se uskutečnilo první jednání. Uvidíme, jak budou jednání pokračovat. Věříme, že by rámcová smlouva měla být hotova na podzim," dodal.

Právě nejasnosti o způsobu financování možnou stavbu nového jaderného zdroje v ČR během několika předcházejících let brzdily. O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Jde o ruskou státní společnost Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a severoamerický Westinghouse. Proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR se dlouhodobě staví ekologové.

Náměstek ministra průmyslu pro energetiku René Neděla dnes ČTK řekl, že o preferované variantě bylo rozhodnuto na březnovém jednání vládního Stálého výboru pro jadernou energetiku. Připomněl, že zvolenou variantu zmiňoval v posledních měsících premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr Karel Havlíček (za ANO). "Tato varianta nepočítá se žádným přímým financováním ze strany státu," dodal.

V materiálech pro jednání vlády se dále píše, že smlouva mezi státem a ČEZ bude státu zajišťovat plnou kontrolu nad postupem projektu, rozdělí odpovědnost mezi firmu a stát a bude definovat práva a povinnosti smluvních stran. "Pro zajištění ostatních zájmů státu souvisejících s jadernými elektrárnami - podpora vědy a výzkumu, technického školství, začlenění lokálních výrobců do dodavatelského řetězce - může být uzavřena mezivládní dohoda se státem dodavatele," dodává dokument.

Návrh naopak nepočítá s poskytnutím státní záruky návratnosti projektu, tak jak je známa z Velké Británie v případě elektrárny Hinkley Point. Takzvaný Contract for Difference tam umožňuje postavit jadernou elektrárnu za pomoci garantovaných cen elektřiny. Beze změny má zůstat také akcionářská struktura ČEZ, ve kterém vlastní 70 procent stát prostřednictvím ministerstva financí a zbytek jsou minoritní akcionáři.

Vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl už dříve ČTK řekl, že smlouva mezi státem a ČEZ řešící první etapu přípravy stavby bloku včetně tendru by měla být připravena k podpisu do konce letošního roku. Kolem Míla se má nyní ustavit nový expertní tým, jehož členy má být pět energetických odborníků - bývalý ředitel ČEZ Jan Vacík, Vojtěch Michalec, Jaromír Novák, Vladivoj Řezník a Jana Siegerová.

"Za tuhle mílovskou 'švejkovinu' hodnoty maximálně dvou konzultačních hodin bude Babišova vláda a skupina ČEZ platit stovky milionů korun za poradenství. Nikdo nic nového nevymyslel, jen se odkládá ekonomické nastavení nového jádra," uvedl dnes na twitteru k materiálu pro vládu minoritní akcionář ČEZ a kritik současného vedení firmy Michal Šnobr.

Edvard Sequens z ekologického sdružení Calla uvedl, že náklady na činnost týmu vládního zmocněnce do roku 2022 vzrostou na 23,2 milionu korun, náklady na externí právní, ekonomicko-finanční a další expertní poradenské služby pak až 140,5 milionu korun. "Aniž jsou na stole konkrétní ekonomické analýzy dopadů výstavby nových reaktorů na kapsu daňových poplatníků, případně spotřebitelů elektřiny, už se z ní vytahují další a další nemalé peníze na přípravu stavby," dodal Sequens.

 

Čtěte více:

Klienti Patria Finance u finančního ředitele ČEZ: Elektřina, povolenky, dividenda, rating i jádro
28.06.2019 11:38
Právě končící týden patří z pohledu dění na tuzemských titulech jednoz...
USA hrozí EU cly na další zboží kvůli sporu kolem výroby letadel
02.07.2019 9:09
Spojené státy rozšířily seznam produktů z Evropské unie, na které by m...
Cla na EU a obavy ze zpomalení krotí optimismus. Akcie i dluhopisy ráno mírně rostou
02.07.2019 10:09
Tržní optimismus se koncentroval do včerejšího úvodu obchodování a od ...

Váš názor
  •  
    02.07.2019 11:48

    Patria si vybrala ten správný čas ke zveřejnění "aktualizace" aby srazila akcie ČEZ.
    juniper
    •  
      02.07.2019 15:33

      On se kurz ČEZu odvíjí podle toho jak Patria zveřejní nějakej článeček? Velcí už to věděli dávno dopředu a Kalka s Lišákem to neovlivní. (i když si to asi myslí) Tady jde ale hlavně o to, vysát zas nějaký ty deseti a stamiliony z ČEZu a ze státu. O tom celá ta šaráda je...
      qwer
      •  
        02.07.2019 20:23

        Já si myslím svoje a proto jsem všechen ČEZ vysypal s poměrně slušným ziskem už před cca 2 roky a nakoupil jsme za ty prachy Monetu za 75 a jsem spokojenej, jak želva ........ Jinak Patria seriozně informovala o tom není pochyb. Já jen nechápu proč se tady někteří diví .....
        Lišák
    •  
      02.07.2019 15:15

      Proč nedá stát garance přímo dceřiným společnostem ČEZu? Proč uzavírá smlouvu s Čezem? Bylo by to férovější, nemyslíte? Takto bude stát plnit až nebude moci plnit ČEZ a ne investoři. Nebo to bude jinak? Děkuji za vysvětlení.
      mib
    •  
      02.07.2019 11:54

      Dobrý den, co tím prosím máte na mysli? Vydali jsme zprávu agentury čtk, publikovanou jako flash dnes v 10:16 a aktualizovanou agenturou čtk v 10:38.
      Tým Patria.cz
      •  
        02.07.2019 19:56

        Tak ale jak ukazuje příspěvek M. Šnobra , tak ty informace skutečně nebyly úplné a deformovaly pohled na věc. Při způsobu, jakým komunikuje představenstvo, se pak není čemu divit, že lidé jsou naštvaní. Proč tu věc neprezentoval ČEZ na svých stránkách?
        mipa
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.