Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Michl navrhne centrální bance snížení sazby na 0,5 procenta

Michl navrhne centrální bance snížení sazby na 0,5 procenta

20.04.2020 8:15
Autor: ČTK

Člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Aleš Michl navrhne snížení základní úrokové sazby centrální banky ze současného jednoho procenta na polovinu. Kvůli dopadům koronavirové epidemie na ekonomiku je podle něj potřeba dál zlevnit peníze a zajistit jejich dostupnost pro firmy a podnikatele. Michl to uvádí v článku, který dnes otiskla Mladá fronta Dnes.

Bankovní rada jedná o měnových otázkách osmkrát ročně, výjimečně i na mimořádných zasedáních. Příští řádné zasedání je naplánováno na 7. května.

"Navrhnu snížit základní sazbu ČNB ze současných 1,00 procenta na 0,50 procenta," uvádí Michl. Také se domnívá, že bude potřeba, aby centrální banka zajistila nabídku levných peněz pro banky, pokud je budou potřebovat pro úvěry lidem a podnikům. ČNB podle něj může přispět také k tomu, aby se na trhu peněz a státních dluhopisů normálně obchodovalo.

Ke snížení úrokových sazeb vyzval minulý týden v televizním projevu premiér Andrej Babiš (ANO). Zároveň uvedl, že centrální banka by se mohla se státem podělit o svůj zisk.

ČNB se proti premiérovým výrokům ve čtvrtek ohradila s poukazem na svoji nezávislost na vládě. "Česká národní banka, bankovní rada ani žádný člen bankovní rady ze zákona nesmějí přijímat ani vyžadovat pokyny od prezidenta, vlády, parlamentu, správních úřadů ani jiného subjektu," zdůraznila ČNB v prohlášení. Dodala, že nezávislost je vedle otevřenosti a odbornosti jedním ze tří základních principů jejího fungování.

ČNB v březnu snížila úrokové sazby dvakrát s cílem zmírnit dopady situace způsobené epidemií koronaviru na české firmy, podnikatele a domácnosti. Bankovní rada snížila 26. března základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na jedno procento, deset dní předtím schválila pokles sazeb o půl procentního bodu.

 

Čtěte více:

ČNB sráží základní sazbu na 1 % a čeká silnou recesi po zbytek roku
26.03.2020 14:06
ČNB dnes podruhé za skoro dva týdny snížila úrokové sazby. Dvoutýdenn...
ČNB zmírnila limity ukazatelů pro poskytování hypoték
01.04.2020 16:25
Česká národní banka dnes uvolnila limity tří úvěrových ukazatelů pro p...
Sněmovna schválila širší možnosti finančních obchodů ČNB
08.04.2020 15:18
Česká národní banka bude mít zřejmě širší možnosti obchodování na trzí...
čnBlog: První odhad dopadů pandemie COVID-19 na ekonomiku ČR
08.04.2020 15:45
Kdybychom měřili ekonomickou aktivitu v České republice spotřebou elek...
Rusnok: ČNB ani po rozšíření svých pravomocí nebude vstupovat svévolně na trh
09.04.2020 12:04
Česká národní banka (ČNB) nebude moci svévolně působit na finančních t...
Petr Dufek: Inflace korona-krizi ještě nezaznamenala, výhled může vést k dalšímu snížení sazeb
14.04.2020 9:51
Březnová inflace sice ještě nezaznamenala start korona-krize, ale i t...

Váš názor
  • realitni bublina a hypotecni otroci
    21.04.2020 16:47

    Ach jo... po precteni nelze zacit jinak. Mame realitni bublinu, ceny bytu ve mestech brutalne prekonali platy a schopnost lidi dokonce i slozit prvni zalohu ale blazni v CNB presto dale snizuji uroky, pred par tydny CNB uvolnila LTV pomer na 90% z predchozich 85%, udajne pod plastikem dostupneho bydleni. Lidem nezbyva jen brat hypo na (cely produktivni zivot) 25-30 let jinak je mesicni zplatka moc vysoka. Mame tady novodobe hypotecni otroctvi diki CNB. Kdy jiz se konecne najde politik ktery v nemovitostnim hampejzu udela poradek ? Zaprve statni firma musi zacit stavet byty ve velkym za dotovane zafixovane ceny, a zlomi tak vaz developerskym zlodejum. Umoznit lidem koupit prvni byt od statni firmy, ustanovit poradovnik kde lidi muzou zaragistrovat svoje dite ktere dostane dotovany byt v budoucnu urcitem veku a nebude tak muset kupovat od developerskych kur.. za 90-120 tis. /m2 - ano tento model maji v skandinavii, neni to muj napad. Bydeleni je nejvetsi vydej v zivote vetsiny z nas a proto musi byt prioritou aby lidi nebyli otroky bank a developeru.
    snb rulezz
    • Re: realitni bublina a hypotecni otroci
      21.04.2020 19:47

      předvedl jsi komunistické myšlení, které je zaryté hluboko v mozcích. Je to horší než svalovec v mozku (z divokých prasat). Píšeš tuto větu: ,,statni firma musi zacit stavet byty ve velkym za dotovane zafixovane ceny, a zlomi tak vaz developerskym zlodejum. Takže podle tebe bude stavět stát za dotované fixní ceny byty - to znamená že na tyto byty připlatíme peníze všichni i já i ty. Takže toho, který staví byty za reálné tržní ceny by si chtěl zlikvidovat? to je podle tebe zloděj? Takže se na trh dají dotované byty. Tomu, kdo by chtěl stavět byty za normání ceny, které odpovídají nákladům a nějakému zisku to zarazíme, aby stavět nemohl? Co je to proboha za myšlení? Protože logicky pod cenou nikdo stavět nebude. Podnikání je činnost ......za účelem zisku. Zadarmo nikdo nedělá. Zadarmo asi ani ty neděláš. Je zajímavé, jak všichni skučíte, ale všechny byty jsou vyprodané, i ty nedostavěné. Dotované byty - to už tady bylo :-) A kdo je bude rozdělovat? Faltýnek? Kdo bude rozhodovat o tom, kdo takový byt dostane? Budelípové?
      oradapoisson
      •  
        22.04.2020 10:47

        zadny komunismus, regulace cen bytu funguje v zemich s vysokou zivotni uroveni. tady komunismem argumentujete jakmile chce nekdo korekci zkorumpovaneho systemu povzbuzovaneho vydriduchy z bank a developmentu. Vetsina rustu cen bytu je bublina zivena CNB. Proc treba ceny auta nerostou takto silene? Obycejni lidi jsou v krysim zavodu kdy lidi setri penize a ceny povyrostou, takze lidi opet dosetri a ceny opet povyrostou, diki ti CNB :) Ja ti to reknu, pokud by se clovek nemusel neustale obavat rustu ceny bytu tak by nemel potrebu ten byt bezhlave kupovat za jakoukoliv cenu. Pri regulaci by lidi klidne nekolik let pockali v poradovniku a statni firma by postavila za naklady, pozemky da stat zadarmo, mista je hromada. Je jednoznacne ze pro prvni byt a nemusi se jednat pouze o bydleni "pro mlade" je nutna silna regulace, aby se lidi neprimerene nezadluzovali. Navrhuji cenovou regulaci a zapojeni statu, regulovane jsou ceny v telecomu, zdravotnictvi, skolstvi a zemedelstvi. mas snad pocit ze zijest v komunizmu ? Jedna se o verejny zajem, bydleni je nutnost, aby se dalo normalne zit a nelze ho ponechat v rukou zlodeju.
        snb rulezz
    • Re: realitni bublina a hypotecni otroci
      21.04.2020 17:01

      stačí zrušit ČNB a vrátit se k platidlu, které nelze do nekonečna vytvářet a krást kupní sílu pracujícím lidem tiskem peněz, dluhopisů atd.
      JC
    • Re: realitni bublina a hypotecni otroci
      21.04.2020 16:59

      to je život v reálném socializmu. To se určitě nestane. Řešení vidím jinde. 1) Půjčky pro mladé s minimálním úrokem. 2) Mladí udělají družstvo, koupí si projekt domu a po práci si vyhnou rukávy a začnou stavět - budou platit pouze stavební dozor. Jako to dělal můj táta. První byt v bytovce postavilo 18 chlapů ( dělal šéfa směna v cukrovaru a měl na povel 200 lidí ). Musel si udělat i kompletní projektovou dokumentaci. každý z těch 18 lidí tam po práci oddělal 1800 hodin. mladým se nechce dělat, ale vše by chtěli. Nesouhlasíte? Tak pokud máte děti, či vnoučata tak vytáhněte největší bankovku kterou máte a zamávejte s ní a sledujte co se bude dít? Slibuji, že to bude zajímavé :-) A pak se zeptejte, zda je správné dávat dětem kapesné. Uslyšíte něco jako: 1) ano zajisté...... 2) je to správné..... 3) mají ( máme ) na to nárok. všimněte si jedné věci. nikdo nic nedělá, ale všichni se hlásí a vědí na co mají právo, nárok, či že je to ok. Nepřipadá vám to divné?
      JC
  • super
    20.04.2020 11:28

    Za mě a všechny, kteří mají hypotéku je to super. Ušetřím na úrocích pár let, udělám rezervu a můžu s klidným svědomím investovat do bydlení a jiného. Super info. Záporné platby zatím nehrozí - hotovost je zde komplikace a velká :-) Ale budou na to tlačit, protože pak bude vše dohledatelné - elektronické a budou se moci sledovat lidé. Jako v ČLDR. Vrátéme se opět k lukům :-)
    JC
  • kašpárci z čnb
    20.04.2020 11:12

    at nedělají nic nebo at mají koule a dají sazbu -5%, pak lidi a firmy všechny prachy utratí nebo z bank vyberou a bude pokoj :o), oni si vážně myslí, že někdo se bude rozhodovat zda v současné situaci vezme úvěr podle toho zda bude mít sazbu 2 nebo 2,5% ??? by se měli někdy setkat s někým ze skutečného byznysu
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: kašpárci z čnb
      20.04.2020 11:20

      nojo, kdyby neďáli nic, tak budou vypadat, že jsou k ničemu....to taková prohlášení blb.čka Michla vypadají akčně....libilo se mi jeho poslední prohlášení, kdy se vyjádřil, že koruna je tržní prvkem a případný její pád by nekorigoval.....při sazbě -5% by euro mohlo být za 50 kaček a to bychom rostli...Michl by dostal metál za zásluhy
      abc1
  •  
    20.04.2020 11:03

    Market jeste spadne vic nez spadnul a to mozna uz do nekolika dni,otazka je co budou delat pak,kdyz ted tak snizuji procenta ......
    dolar
    • stádový reflex
      20.04.2020 15:06

      Ano, bohužel chlapci nepochopili, že česká koruna je o ničem, snížení sazby znamená její oslabení, zdražení dovozů, dovolených a tedy celkové utlumení domácí spotřeby, která tvoří velmi velkou část HDP. A i druhý argument je správně, půl procenta u úvěru nehraje až takovou roli jako to, o kolik více si banky nahrabou... Je to smutná vláda "odporníků"...
      hroch499
      • Re: stádový reflex
        20.04.2020 17:17

        jsi mimo. není to půl procenta. pokud má někdo třeba hypotéku na x milionů a místo 2,55 dostane 0 -0.5 % ta ušetří zatraceně hodně. A proč se to děje? Protože centrální bankéři se k smrti bojí deflace, která přijde s nedostatkem hotovosti pro rodiny nehledě, že žádný stát nechce mít 50% -70% lidí ( rodin ) na ulici. A proto udělají cokoliv, co je třeba. A proto na tom je možné vydělat a i ušetřit. Mám 1,99% a ještě čekám kvůli refixaci hypo - ještě 1,8mil. počítám, že dost ušetřím. Jen loni to bylo skoro 40tis na úrocích. Ušetřit to každý rok jen tak je pro moji rodinu pěkné :-))
        JC
  • málo
    20.04.2020 10:33

    zemí na světě má tolik odborníků na cokoliv jako ČR a nejlépe na všechny oblasti života současně. Ty kritiky bych rád upozornil, že je to automaticky nedělá chytřejší, zato docela vypovídá o jejich narcistickému egu. Na druhou stranu nejsem také absolutní přívrženec velmi nízkých úr. sazeb, pokud správně chápu obsah příspěvků, ale záporné sazby mají své kouzlo v tom, že nutí konat.
    lime
    • Re: málo
      21.04.2020 8:47

      Nutí konat hned a nutí nemyslet na budoucnost. Za pochybná čísla růstu HDP obětováváme budoucnost. A jak píše TkTsP, u naší montovny je to zbytečné...
      qwer
    • Re: málo
      20.04.2020 13:10

      Minimálně první půlkou příspěvku mi mluvíš z duše. Ty nízké sazby považuji momentálně vzhledem ke globálnímu vývoji za oprávněné. Zvláště pokud se léta globálně ohýbá ekonomika ve prospěch sociálních jistot.
      Velkamedvědice
  •  
    20.04.2020 10:15

    Jestli se Cesko take vyda cestou " whatever it takes" (Draghi), tak je to konec jeho doposud docela dobreho ekonomickeho vyvoje.
    rae
  • Babišův muž dělá svojí práci
    20.04.2020 8:31

    Pan Michl je aktuálně velmi užitečný.
    Honza78
    • Re: Babišův muž dělá svojí práci
      20.04.2020 9:01

      Všichni víme, že změna sazby je jen psychologické opatření. Takhle si ČNB rychle vystřílí munici a pak už zbyde jen rozjet rotačky na maximum což by současné levico-komunistické vládě jen hrálo do not.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university