Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Respirátory budou povinné od čtvrtka, vláda prodloužila Antivirus

Respirátory budou povinné od čtvrtka, vláda prodloužila Antivirus

23.02.2021 8:19
Autor: ČTK

Epidemická situace v Česku je dál nepříznivá, ve vnitřních veřejných prostorech či na zastávkách MHD proto budou od čtvrtka povinné respirátory či zdvojené roušky. Výjimku mají děti do 15 let, pro lidi v nouzi budou roušky zdarma rozdělovat potravinové banky. Vláda také prodloužila do konce dubna program Antivirus pro firmy zasažené dopady koronaviru, chystá úlevy ze zdravotního pojištění za testování zaměstnanců. Kabinet nadále počítá s částečným návratem dětí do škol počínaje 1. březnem, zakázku na dodávku testů pro školáky nezrušil.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) původně avizoval, že lidé budou muset respirátor či jinou kvalitnější ochranu dýchacích cest před nákazou nosit na frekventovaných místech už od včerejší půlnoci. Od čtvrtka bude povinnost platit v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách či v prostředcích hromadné dopravy, ve zdravotnických ambulancích nebo pro zaměstance v pobytových zařízeních sociálních služeb. Kvalitnější ochrana dýchacích cest bude vyžadována také v autech, s výjimkou pro členy jedné domácnosti.

Také další výjimky budou podobné jako dosud, tedy pro ústavní činitele, řidiče veřejné dopravy, účastníky soudů, snoubence při svatebním obřadu, herce a tanečníky, moderátory, sportovce nebo při práci v zátěži teplem. Pro děti do 15 let stačí od čtvrtka chirurgické roušky, podomácku vyrobené látkové roušky ale nejsou možné. Respirátory pro ně nejsou povinné, protože na jejich obličeje nejsou k dispozici.

Doma vyrobenou látkovou roušku lze nosit ještě do konce února v ostatních vnitřních prostorech budov mimo bydliště či ubytování a venku blíže než dva metry k lidem mimo vlastní domácnost, od března bude i tam povinná nejméně zdravotnická obličejová maska, upřesnil Blatný. Respirátory třídy FFP2 nebo KN95 jsou nyní na řadě míst kvůli enormnímu zájmu vyprodané, podle výrobců je jich ale dost a problém je v distribuci.

Podmínkou pro začátek návratu dětí do škol od března je podle ministra zdravotnictví distribuce antigenních testů a platnost pandemického zákona. Zakázku na dodávku testů pro školáky kabinet nezrušil, i když to o víkendu kvůli nejasnostem požadoval premiér Andrej Babiš (ANO). K pandemickému zákonu chce vláda na úterní schůzce s opozicí slyšet, zda platí dohoda, že ho Senát nevrátí do Sněmovny. Někteří senátoři chtějí zákon přepracovat v návaznosti na verdikt Ústavního soudu, podle nějž musí být opatření proti epidemii řádně zdůvodněna a kompenzována.

V Česku má podle Sněmovny s účinností pandemického zákona, a to nejpozději v sobotu 27. února, skončit nouzový stav. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ale uvedl, že vláda o prodloužení nouzového stavu nepožádá, a pokud pandemický zákon nezačne platit včas, kabinet využije pro vyhlášení protiepidemických opatření zákon o veřejném zdraví.

K plánu na testování ve firmách kabinet potřebuje upřesnit konečné vyúčtování, vrátí se k němu ve středu. Stát je připraven prostřednictvím úlev ze zdravotního pojištění hradit až čtyři testy na zaměstnance za měsíc, řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Masivní testování ve firmách žádá jako způsob boje proti epidemii část opozice.

Z dočasného programu Antivirus, který vláda prodloužila do konce dubna, stát proplácí mzdy či náhrady mezd lidem v uzavřených provozech, v karanténě či při omezení výroby. Od března by se ale peníze nově měly vyplácet jen na pracovníky, kteří jsou ve firmě aspoň tři měsíce.

K rozhodnutí Ústavního soudu, který jako neústavní zrušil část dříve platných vládních usnesení týkající se omezení maloobchodu a služeb, Havlíček uvedl, že vláda bude příště výjimky z restrikcí velmi důkladně zdůvodňovat. Soudu vadil mimo jiné výběr prodejen, které mohly zůstat v provozu a které musely zavřít. Nález soudu nehovoří o odškodnění a kompenzace jsou hlavně v maloobchodu na dobré úrovni, řekl ministr.

Odboráři navrhli zavedení takzvaného lockdownu v Česku, a to na deset dní kolem Velikonoc na přelomu března a dubna. Celostátní uzávěra by podle nich mohla zpomalit šíření viru a ulevit přetíženým nemocnicím. "Situaci považujeme za neuvěřitelnou. Vše doprovází chaos," řekl po jednání tripartity předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

V Česku se už téměř dva měsíce proti covidu očkuje, podle kritiků vlády ale zdaleka ne tak rychle, jak by bylo možné. Tento týden dorazí do Česka dalších 196.000 dávek vakcíny proti nemoci covid-19, příští týden o 20.000 méně. Do tří nejpostiženějších krajů, Karlovarského, Královéhradeckého a Plzeňského, půjde navíc 3510 dávek vakcíny od firmy Pfizer/BioNTech. Zdravotníci v zemi dosud aplikovali více než 545.000 dávek, k ochraně před covidem-19 jsou třeba dvě dávky, které dosud dostalo na 207.000 lidí. Ti by podle nových pravidel od března nemuseli po kontaktu s nakaženým do povinné karantény.

Statistiky sledující šíření koronaviru ukazují, že nákaza nepolevuje. V neděli laboratoře v Česku odhalily dalších 4002 pozitivních testů, zhruba o 1100 případů víc než před týdnem. Podíl nově nakažených na počtu provedených testů stoupl na 40,6 procenta, vyšší byl naposledy 9. ledna. V nemocniční péči bylo o víkendu kolem 6000 lidí s onemocněním covid-19, pacientů ve vážném stavu ubývá jen mírně, v neděli jich bylo 1263.

V uplynulém týdnu prokázaly laboratoře pozitivitu u více než 66.400 lidí. V mezitýdenním srovnání to bylo o 13.000 případů více. I tak podle Blatného Česko zatím není v situaci, kdy by muselo přijímat drakonická opatření. Přijmout by se musela, pokud se nemocnice dostanou do situace, kdy budou muset zastavit veškerou jinou než intenzivní péči. Nemocnice podle něj ještě nějakou, byť minimální, kapacitu mají.


Čtěte více:

Bitcoin od počátku pandemie zdražil o 450 %. Dnes ale ztrácí výšku
22.02.2021 15:44
Nejrozšířenější kryptoměna bitcoin zvýšila od konce loňského února, kd...
CNBC: Evropské banky pandemii zvládají, ale čekají je těžké úkoly
22.02.2021 16:27
Evropské banky zatím pandemii ustály dobře, na rozdíl od finanční kriz...
Tržní kryptozoologie
22.02.2021 18:35
Nedávno jsem poslouchal rozhovor s panem Ing. Jaroslavem Marešem (s ma...
Centrální banky již čelí hrozbě rostoucích výnosů
22.02.2021 16:47
Reflační obchody dnes zažily na australských dluhopisových trzích náva...
ČNblog: Jsou úvěrová rozpětí dluhopisů dobrým měřítkem jejich kreditního rizika?
23.02.2021 6:08
S rozšířením koronavirové pandemie mimo Asii na jaře loňského roku ...

Váš názor
  • stát v čr neexistuje
    24.02.2021 10:37

    to skoro vypadá, že v čr stát přestal existovat a byl nahrazen chobotnicí a davy státních zaměstnanců naprosto bezcíle sedí doma na home office nebo vymýšlí další a další programy na obohacení mafie co tomu šéfuje, může mi někdo vysvětlit jak se kvalifikuje nová firma do Antivirusu ? to jako si někdo v lednu založí restauraci najme 20 číšníků zažádá o dotaci na mzdy a státní svi...ě mu ji nez kontoly schálí ???? fuj
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: stát v čr neexistuje
      24.02.2021 10:43

      Ne. Musí mít minulost.
      Velkamedvědice
  • To nepochopíš ...
    24.02.2021 9:57

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=780529182590229&id=100018994622935&sfnsn=wa
    Kočičák
    • Re: To nepochopíš ...
      24.02.2021 10:22

      ANOsekta nepustí nic, z čeho nekoukají provize, nebo kšeft pro jejich guru...
      qwer
  • Vynikající sovětský trojský kůň - Sputnik V
    23.02.2021 13:33

    redaktor ČT: Ve slovenské vládní koalici se diskutuje o očkování. Je pro vás osobně přijatelnější neschválená vakcína, Sputnik V, než čekání na nasmlouvané vakcíny přes EU? předseda vlády SR Matovič: "Jsem toho hlavním zastáncem. Raději bych šel do Sputniku V než čekat na dodávky, které nepřichází. A pokud bychom mohli mít naočkováno o 10 procentních bodů víc lidí než bez Sputniku, raději bych šel touto cestou." redaktor ČT: Dal byste Slovákům možnost vybrat si, zda chtějí Sputnik V, nebo AstraZenecu? předseda vlády Matovič: "Samozřejmě. Při neregistrované vakcíně by měli lidé právo ji odmítnout."
    Špaček
  • Tož tak
    23.02.2021 12:19

    Přehánět zveličovat je vlastnost veřejného sektoru. Na podzim se tady v nemocnici hroutili když bylo 1200/100tis. a dostali se do zpráv na AlJazeere. Teď je tady 300/100 a hroutí se zase. Pří třetině ehm ehm. Vedlejší nemocnice měla tehdy taky tolik a dostala se aspoň do zpráv v Čr a taky se zase hroutí a nemají ani 300. Že zacpávání huby těžko něco vyřeší když je fakticky prokázáno že se to ze vzduchu nechytá. Viz německý experiment s koncertem kde se nikdo nenakazil. Kluci z vlády razí Víc roušek víc adidas. Odboráři jsou další mimoni. Nejvíc se to rozšíří když lidi mají volno. Svátek Václava, Vánoční svátky a teď prázdniny a lyžování jak minulý rok. Jak jsem psal skoro před rokem. Před každým vchodem/východem umístnit kádě se savem a máchat v tom ruce.
    HenryFord
    • Re: Tož tak
      23.02.2021 12:37

      S tím mácháním rukou v Savu se bohužel mýlíš. Respirační nemoci se nešíří rukama ale vzduchem. To je holý fakt. Pokud máš koronavir na ruce, nic se neděje. Pokud se ti dostane do žaludku nic se neděje. Pokud se ti dostane do plic, máš problém. Podle vědecké studie WHO (To je ta, kterou neměl Trump moc rád, protože je příliš proCovidová) , může za přenos pomocí rukou a dotyků jen 0,5% z celkového počtu onemocnění. Takže nula nula nic. Na rukou máš vždy statisíce druhů různých druhů virů, na které si tak buduješ imunitu. Vždy to tak bylo a vždy to tak bude. Mytí rukou má smysl po práci, před jídlem, ale to tak bylo odjakživa. Tím, že si teď budeš mít ruce 3x častěji, nebo si je desinfikovat Savem, se šíření koronaviru nijak nesníží. Nemá na to vliv. Ale když ono se to 3R nebo 4R tak krásně poslouchá...
      qwer
      •  
        23.02.2021 13:00

        Když se to dotykem nepřenáší, tak proč zkoumali jak dlouho to přežije na různém povrchu. Proč Čina tvrdila že se to k nim dostalo znovu ze zmrazených ryb co přijeli z Evropy? Asi ryby těžko rozprašovali.
        HenryFord
        •  
          24.02.2021 10:17

          Protože zkoumají nesmysly. Jsou na to granty, tak se musí vyčerpat. Ale ten koronavirus, ihned jak se dostane v dechu ven, tak se k něčemu přilepí. Ať už je to kapénka ve vzduchu, kterou pak můžeme vdechnout a tím se nakazit, nebo třeba na ruce nebo nějakém povrchu. Ale z toho se nenakazíš. Tam si virus časem umře, nebo ho smyješ a umře v kanále... :-)
          qwer
      •  
        23.02.2021 12:49

        To je ta stejná WHO která tvrdila před rokem že roušky jsou na nic? A respirátory prosazují ti co před rokem běsnili když je někdo použil místo roušek?
        HenryFord
        •  
          24.02.2021 10:41

          Roušky jsou na nic v otevřeném prostoru, kde nemáš blízké kontakty s lidma. To jak minulé jaro běhali lidi sami po lese s rouškou byla hodně velká hloupost. A s těma respirátorama, to asi není akce WHO, ale spíše tady těch našich šašků. To jsem si vůbec neuvědomil, že vlastně ještě před nedávnem to skoro zakazovali, že respirátor je špatně. Hop, někdo se špatně vyspal a najednou jsou roušky špatně a respirátory dobře...
          qwer
          • Prymula březen 2020
            24.02.2021 10:43

            „Je nežádoucí, aby obyvatelstvo používalo respirátor. Chceme aby obyvatelstvo nevylučovalo virus do okolí,” vysvětlil Prymula po zasedání Ústředního krizového štábu. Pokud přesto někdo trvá na svém a chce respirátor nosit, tak rovněž s rouškou, respektive šátkem. Vyplývá to z principu, že výdechový ventil respirátoru na rozdíl od vdechového vzduch nefiltruje.
            qwer
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m